نشانه‌های فرزند مسؤول چنین است: 1. در تصمیم‌گیری‌ها متزلزل نیست و به طور معمول تصمیم‌های درستی می‌گیرد؛ 2. می‌تواند برخلاف تصمیم گروه همسالان تصمیم بگیرد؛ 3. انتخاب راهی از بین راه‌های گوناگون برایش سهل و راحت است؛ 4. به طور معمول به انجام کارهای ساده قانع نمی‌شود و مایل است وظایف جدی‌تر و پیچیده‌تری را به عهده گیرد؛ 5. هدف‌ها و علایق گوناگونی دارد؛ 6. وظایف خود را بدون یادآوری یا دستور دیگران (والدین) انجام می‌دهد؛ 7. بدون جر و بحث، به محدودیت‌هایی که از سوی والدین وضع شده‌اند، احترام می‌گذارد و آن‌ها را رعایت می‌کند؛ 8. توان حل مشکلات خود را دارد؛ 9. مسؤولیت نتیجه اعمال و رفتار خود را می‌پذیرد؛ 10. برای کارهایی که انجام می‌دهد، دلیل دارد؛ 11. در صورتی که مرتکب اشتباهی شود، به اشتباه خود اعتراف می‌کند؛ 12. در ناکامی‌هایش دیگران را مقصر نمی‌داند؛ 13. به پیمان‌هایی که می‌بندد (قول‌هایی که می‌دهد)، عمل می‌کند؛ 14. تا جایی که در توان دارد، قوانین و مقررات اجتماعی را زیر پا نمی‌گذارد. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
از کجا بفهمیم فرزندمان مسؤولیتپذیر شده است؟ آیا نشانههایی دارد؟
نشانههای فرزند مسؤول چنین است:
1. در تصمیمگیریها متزلزل نیست و به طور معمول تصمیمهای درستی میگیرد؛ 2. میتواند برخلاف تصمیم گروه همسالان تصمیم بگیرد؛
3. انتخاب راهی از بین راههای گوناگون برایش سهل و راحت است؛
4. به طور معمول به انجام کارهای ساده قانع نمیشود و مایل است وظایف جدیتر و پیچیدهتری را به عهده گیرد؛
5. هدفها و علایق گوناگونی دارد؛
6. وظایف خود را بدون یادآوری یا دستور دیگران (والدین) انجام میدهد؛
7. بدون جر و بحث، به محدودیتهایی که از سوی والدین وضع شدهاند، احترام میگذارد و آنها را رعایت میکند؛
8. توان حل مشکلات خود را دارد؛
9. مسؤولیت نتیجه اعمال و رفتار خود را میپذیرد؛
10. برای کارهایی که انجام میدهد، دلیل دارد؛
11. در صورتی که مرتکب اشتباهی شود، به اشتباه خود اعتراف میکند؛
12. در ناکامیهایش دیگران را مقصر نمیداند؛
13. به پیمانهایی که میبندد (قولهایی که میدهد)، عمل میکند؛
14. تا جایی که در توان دارد، قوانین و مقررات اجتماعی را زیر پا نمیگذارد.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
- [سایر] ازکجا بفهمیم فرزندمان مسؤولیت پذیر شده است؟ آیا نشانه هایی دارد؟
- [سایر] نقش والدین در مسؤولیتپذیر کردن فرزندان تا چه حد است؟
- [سایر] مسؤولیتپذیر کردن فرزندان، چه فوایدی برای آنان و والدینشان دارد؟
- [سایر] چه کنیم تا فرزندمان لوس نشود؟
- [سایر] چه کنیم تا فرزندمان لوس نشود؟
- [سایر] با توجه به علاقه فراوان کودکان به بازی، آیا میتوان از این ابزار برای مسؤولیتپذیر کردن آنان استفاده کرد؟
- [سایر] پسری 5 ساله دارم و میخواهم از هم اکنون مسؤولیتپذیر شود. آیا سن مناسبی برای مسؤولیتپذیری هست؟
- [سایر] از کجا بفهمیم گدا راست می گوید؟
- [سایر] چگونه بفهمیم واقعا عاشق کسی هستیم؟ باتشکر
- [سایر] چه نشانههایی از پیامبران (ع) در امام مهدی (عج) وجود دارد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی چیزی را پیدا کند و دیگری بگوید مال من است، در صورتی باید به او بدهد که اطمینان پیدا کند مال اوست و لازم نیست نشانههایی را که بیشتر اوقات صاحب مال هم متوجّه آنها نیست بگوید.
- [آیت الله بروجردی] اگر کسی چیزی را پیدا کند و دیگری بگوید مالِ من است، در صورتی باید به او بدهد که نشانههای آن را بگوید، ولی لازم نیست نشانههایی را که بیشتر اوقات صاحب مال هم ملتفت آنها نیست بگوید.
- [آیت الله سیستانی] اگر در بین نماز شک کند که اقتدا کرده یا نه ، چنانچه به نشانههائی اطمینان پیدا کند که اقتدا کرده ، باید نماز را به جماعت تمام کند ، و در غیر این صورت باید نماز را به نیّت فرادی تمام نماید .
- [آیت الله خوئی] اگر کسی چیزی را پیدا کند و دیگری بگوید مال من است و نشانههای آن را بگوید، درصورتی باید به او بدهد که اطمینان داشته باشد مال او است و لازم نیست نشانههائی را که بیشتر اوقات صاحب مال هم ملتفت آنها نیست بگوید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی چیزی را پیدا کند و دیگری بگوید مال من است و نشانههای آن را بگوید، اگر اطمینان نباشد مال اوست نمیتواند به او بدهد و اگر اطمینان باشد باید به او بدهد و لازم نیست نشانههایی را که بیشتر اوقات صاحب مال هم ملتفت آنها نیست بگوید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی چیزی پیدا کند ودیگری بگوید مال من است، در صورتیباید به او بدهد که نشانههای آن را به طوری که موجب علم بصحّت ادّعایاو شود بگوید، ولی لازم نیست نشانههایی را که بیشتر اوقات صاحب مال هم ملتفت آنها نیست بگوید.
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی چیزی را پیدا کند و دیگری بگوید مال من است و نشانههای آن را بگوید ، در صورتی باید به او بدهد که اطمینان داشته باشد مال اوست ، و لازم نیست نشانههائی را که بیشتر اوقات صاحب مال هم ملتفت آنها نیست بگوید .
- [آیت الله بهجت] نماز خواندن در ملکی که منفعت آن مال دیگری است، بدون اجازه او باطل است؛ مثلاً در خانه اجارهای اگر صاحبخانه یا دیگری بدون اجازه کسی که آن خانه را اجاره کرده نماز بخواند، نمازش باطل است، مگر اینکه بداند و یا نشانههایی در کار باشد که گمان کند، مستأجر به نماز خواندن او راضی است، بنابر اظهر، بلکه اگر نداند یا نشانههایی نسبت به عدم رضایت مستأجر در کار نباشد تا موجب گمان به عدم رضایت مستأجر شود، باز میتواند بنابر اظهر نماز بخواند؛ و همچنین است اگر در ملکی که دیگری در آن حقّی دارد نماز بخواند؛ مثلاً اگر میت وصیت کرده باشد که ثلث مال او را به مصرفی برسانند، تا وقتی ثلث را جدا نکنند، نمیشود در ملک او نماز خواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مردی که غایب است بدون مشقّت بتواند اطّلاع پیدا کند که زن او در حال حیض یا نفاس است یا نه، چنانچه بخواهد بدون اطّلاع گرفتن از وضعیّت زن، او را طلاق دهد، باید تا زمانی صبر کند که اطمینان پیدا شود که زن از حیض یا نفاس پاک شده است یا به خاطر نشانههایی که شرع معیّن کرده همچون عادت زن، حکم به پاکی زن از حیض و نفاس گردد.
- [آیت الله بهجت] در زمین بسیار وسیعی که از آبادی دور و چراگاه حیوانات است نماز خواندن و نشستن و خوابیدن اشکال ندارد، مگر اینکه انسان بداند و یا نشانههایی در کار باشد که گمان کند صاحبش راضی نیست، بنابر اظهر؛ و همچنین در زمینهای زراعتی هم که نزدیک ده است و دیوار ندارد، اگرچه در میان مالکین آنها صغیر و دیوانه باشد، نماز و عبور و تصرفات جزئی اشکال ندارد، ولی اگر یکی از صاحبانش ناراضی باشند تصرف در آن حرام و نماز باطل است.