برای تشخیص ترک اعتیاد، راه‌های گوناگونی وجود دارد: 1. نشانه‌های قابل مشاهده: دقت در وضعیت چهره و توانمندی جسمی او، توجه به عملکردش )انگیزه برای تلاش و کار(، توجه به میزان اراده او در امور )با توجه به این که اعتیاد،سندرم بی‌انگیزگی را در فرد ایجاد می‌کند( می‌تواند نشانه‌ای بر ترک باشد؛ گرچه کافی نیست. 2. توجه به نوع ترک: با توجه به این که اعتیاد،بیماری است، روش ترک فردی )روش سیاهچال معروف به زینال( چندان نتیجه نمی‌دهد. اگر ترک او تحت نظر مراکز معتبر ترک و با استفاده از روان‌درمانی، روان‌پزشکی و گروه درمانی صورت گرفته و برای تداوم ترک، از NGOها، یعنی انجمن‌هایی مانند NA ) Narcotics Anonymous. )معتادان بی‌نام(، تولد دوباره و کنگره 60 استفاده کرده می‌تواند نشانه‌ای بر ترک واقعی باشد. 3. مشاوره با روان‌پزشک: روان‌پزشک می‌تواند با آگاهی از نوع مصرف و مدت مصرف شخص، میزان احتمال ترک را به شما بگوید و در ایجاد اطمینان شما مؤثر باشد. 4. تشخیص‌های تخصصی: آزمایش و معاینه ناگهانی و بدون اطلاع قبلی فرد می‌تواند گویایی داشته باشد. در آزمایش با اطلاع قبلی، امکان استفاده شخص از ضد مخدرها و فریب وجود دارد. افزون بر آزمایش معمول اعتیاد، کیت‌های جدیدی نیز برای تشخیص اعتیاد به کراک و کریستال وجود دارد. راه دیگر معاینه میوز مردمک است. با توجه به این که مصرف مواد مخدر بر انقباض مردمک چشم اثر می‌گذارد، وقتی متخصص با چراغ قوه رفلکس نور می‌گیرد، چشم معتاد نمی‌تواند پاسخ مثبت دهد یا پاسخ آن بسیار ضعیف خواهد بود و این بدان معنا است که شخص همچنان اعتیاد دارد. تست‌های کبدی نیز راهکار مناسب دیگری برای تشخیص‌های تخصصی اعتیاد است.
خواستگاری دارم که پیشتر معتاد بوده و اکنون ادعا دارد که ترک کرده. از چه راههایی میتوان اطمینان یافت که ادعایش درست است؟
برای تشخیص ترک اعتیاد، راههای گوناگونی وجود دارد:
1. نشانههای قابل مشاهده: دقت در وضعیت چهره و توانمندی جسمی او، توجه به عملکردش )انگیزه برای تلاش و کار(، توجه به میزان اراده او در امور )با توجه به این که اعتیاد،سندرم بیانگیزگی را در فرد ایجاد میکند( میتواند نشانهای بر ترک باشد؛ گرچه کافی نیست.
2. توجه به نوع ترک: با توجه به این که اعتیاد،بیماری است، روش ترک فردی )روش سیاهچال معروف به زینال( چندان نتیجه نمیدهد. اگر ترک او تحت نظر مراکز معتبر ترک و با استفاده از رواندرمانی، روانپزشکی و گروه درمانی صورت گرفته و برای تداوم ترک، از NGOها، یعنی انجمنهایی مانند NA ) Narcotics Anonymous. )معتادان بینام(، تولد دوباره و کنگره 60 استفاده کرده میتواند نشانهای بر ترک واقعی باشد.
3. مشاوره با روانپزشک: روانپزشک میتواند با آگاهی از نوع مصرف و مدت مصرف شخص، میزان احتمال ترک را به شما بگوید و در ایجاد اطمینان شما مؤثر باشد.
4. تشخیصهای تخصصی: آزمایش و معاینه ناگهانی و بدون اطلاع قبلی فرد میتواند گویایی داشته باشد. در آزمایش با اطلاع قبلی، امکان استفاده شخص از ضد مخدرها و فریب وجود دارد.
افزون بر آزمایش معمول اعتیاد، کیتهای جدیدی نیز برای تشخیص اعتیاد به کراک و کریستال وجود دارد.
راه دیگر معاینه میوز مردمک است. با توجه به این که مصرف مواد مخدر بر انقباض مردمک چشم اثر میگذارد، وقتی متخصص با چراغ قوه رفلکس نور میگیرد، چشم معتاد نمیتواند پاسخ مثبت دهد یا پاسخ آن بسیار ضعیف خواهد بود و این بدان معنا است که شخص همچنان اعتیاد دارد.
تستهای کبدی نیز راهکار مناسب دیگری برای تشخیصهای تخصصی اعتیاد است.
- [سایر] برای خواستگاری چگونه از طرف مقابل و ویژگی های ادعا شده اطمینان حاصل کنیم؟
- [سایر] گروهی از افراد ادعا دارند که با فاصله گرفتن از دین و رفتن به سوی مدرنیته میتوان به سطوح بالاتر رفت. این ادعا درست است؟
- [آیت الله بروجردی] آیا جدّه را میقات میدانید یا خیر؟ و هرگاه وقت ضیق باشد از جدّه میتوان مُحرِم شد یا خیر؟ و هرگاه جهلاً در جدّه مُحرِم شد چه صورت دارد؟ و هرگاه از جدّه به مدینه رفت و در مسجد شجره مُحرِم شد چه صورت دارد؟ آیا در حال اختیار میتواند از طریقی که میرود عمداً احرام را ترک کند وبرود در محل دیگر مُحرِم شود؟ و هرگاه از راه دریا بعض اشخاص اظهار داشتند که محلّی محاذی یلملم است میتوان اطمینان حاصل نمود؟ و هرگاه خبر دهنده غیر مسلم هم باشد میتوان به قولش وثوق و اطمینان حاصل نمود؟
- [سایر] با عرض سلام.من خواستگاری دارم که بعد از تحقیقات از واسطه ای از دوستان قدیمشان به ما گفتند که قبل از دوران سربازی تفننی در جمع دوستان مشروب می خورده.خانواده اش به ما گفتند که این آقا سیگار میکشیده و ترک کرده ایشان 25 و من 23 سال داریم.تحقیقات 1ساله از ایشان به نتیجه مثبتی ما را رسانده بود تا اینکه این خبر به ما رسید اگر ایشان ترک دوران قدیم و توبه کرده باشد. ازدواج ما درست است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنی که شوهرش مرده و خودش هم جوان است (مثلا 30 ساله است) به خاطر فوت شوهرش بیشتر از متعارف ترک زینت می کند، حتّی نظافت هم به اندازه عرف نمی کند و ازدواج را نیز ترک کرده است و اگر کسی برای خواستگاری بیاید می گوید: من با شوهرم عهد کرده ام دیگر ازدواج نکنم و بین ما شرط شده که هر کس جلوتر مُرد، دیگری ازدواج نکند، آیا این کار درست است و شرط آنها واجب العمل است؟
- [سایر] سلام حاجاقای مهربون من 27 سالمه یه خواستگار دارم تقریبا از آشنایان هست یعنی پسر همسایه ی خاله ام است البته از این همسایه ها که خیلی با همسایه شون انس میگیرن و رفت و آمد میکنن. خواستگاری رسمی انجام شد و حتی در مهریه هم به توافق رسیدیم. حقوق قابل توجهی نداره - خونه هم از خودش نداره با این حال من موافقت کردم چون پول رو مایه ی خوشبختی نمیدونم ولی موضوع مهمتر که من یه ذره تردید داشتم اینکه این شخص معتاد بوده است ولی ترک کرده و الان معتاد نیست بعد از خواستگاری پدرم و برادرم برای تحقیق رفتند و فهمیدند که میخواستن الان که معتاد نیست با هم ازدواج کنیم و به قول معروف وقتی خرشون از پل گذشت دوباره اعتیاد رو شروع کنه. پدر و برادرم انتخاب را به خودم محول کردند و گفتند اگه میخوای باهاش ازدواج کن ولی اگه به مشکلی برخوردی (به خاطر اعتیاد) ما کاری به کارت نداریم. با این صحبتها من از انتخابم پشیمون شدم و همه چیزو بهم زدم از شما راهنمایی میخواستم آیا کسانی که اعتیاد داشته اند و حال ترک کرده اند هم شامل کسانی میشوند که نباید باهاشون ازدواج کرد؟ آیا کار درستی کردم؟ یا زود قضاوت کردم؟
- [آیت الله علوی گرگانی] نگهداری عدّه صرفابخاطر اطمینان از عدم وجود جنین در رحم است و چون با وسایل پزشکی از قبیل کاندوم (کاکوت) قرص ضدّ بارداری، تری لیتومی (لوله بستن زنان)، وازکتومی (لوله بستن مردان) و نهایتاآزمایش خون و ادرار و سونوگرافی و بعضاً اخراج رحم از بدن میتوان از عدم وجود جنین در رحم مطّلع شد لذا نیازی به نگهداری عدّه نیست و نتیجه میگیرند که یک زن میتواند با استفاده از این وسایل در یک روز به ازدواج چند مرد در آید آیا درست است؟
- [سایر] حاج آقا سلام خسته نباشید.سال نورو به شما وخانواده محترمتون تبریک عرض می کنم وبراتون آرزوی سلامتی دارم. بااجازه تون میرم سر سوالم.دوستی دارم که شرایط خانوادگی خیلی بدی داره.پدرش معتاد به شیشه است و هیچ علاقه ای به ترک کردن نداره.زمانیکه مادرش خواهر کوچکترش رو که به تازگی متولد شده باردار بوده از همسرش کتک میخورده.توی خونه شون مرتب جنگ و دعواست و حتی به خاطر این مسائل تعداد غیبت هاش در کلاس ها هم زیاد شده.فامیل اونها هم هیچ کمکی به درست شدن این رابطه نمی کنن.وضعیت روحی خودش خیلی بده و ازنظر ظاهری خیلی لاغر شده دستاش می لرزه.شما میگید باید چیکار کنه.به نظرتون من چه کاری ازدستم برمیاد؟ممنون میشم اگه پاسخ بدید آخه ظاهرا به فکر خودکشی هم افتاده.من جستجو کردم اما جوابم رو پیدا نکردم.لااقل من رو ارجابدید. متشکرم از وقت گرانبهایی که صرف خوندن این پیام می کنید.
- [سایر] سؤال من در مورد قانون علیت است. آیا این قانون بدیهی است یا نیاز به برهان دارد؟ و آیا اینکه (هر معلولی علت دارد دور(مصادره به مطلوب) و همانگویی است)، درست است؟ زیرا معلول به معنای صاحب علت(علتدار) است و در واقع این جمله یعنی: (هر دارای علتی دارای علت است) و قضیهای که موضوع و محمول(در اینجا معلول و علتدار) یا مقدم و تالیاش یکی باشد دور و مصادره به مطلوب است. قیاس برهان علیت بدین قرار است: صغری: هر معلولی علت دارد. کبری: این جهان معلول است. نتیجه: این جهان علتی دارد به نام خدا. در واقع میتوان همین قیاس را بدین شکل مطرح نمود: صغری: هر دارای علتی، دارای علت است. کبری: جهان دارای علت است. نتیجه: این جهان دارای علت است که نام آن خداست. در واقع، گزارهی اول که دور و باطل و بیارزش است، دارای سخن و استدلال جدید نمیباشد و تنها نوعی همانگویی است و در بهترین حالت میتوان گفت که بیانگر قانون هوهویت است به شکل(الف=الف) و کبری و نتیجه باقی میماند که آن دو نیز یکی میباشند و هر دو تنها میگویند جهان دارای علت است و آیا این جمله که جهان دارای علت است برهان است؟ این برهان اصلاً برهان نمیباشد و تنها نوعی ادعاست؛ زیرا برهان به معنای دفاع عقلانی از ادعا به کمک استدلال است، ولی این قضیه تنها ادعا میباشد که هیچ استدلالی در آن موجود نیست و این، زمانی میتواند برهان باشد که با دلیل توضیح داده شود که به چه دلیلی جهان دارای علت است و متکی بذات خویش نمیباشد.
- [سایر] سلام با تشکر از وقتی که در اختیار بنده میذارید و به سوالم پاسخ میدید. دختر 27 ساله ام کارشناسی ارشد زبان دارم و مشغول بکارم، مدت 8 سال با پسری در ارتباط بودم او هم کارشناسی ارشد دارد (سی ساله) و مشغول خدمت است، اخیرا خواستگاری آمدند، خانواده ای ترک و سنتی هستن که رسم و رسومات زیادی دارند و پابندن، در حالیکه خانواده من فارس هستند و خیلی سنتی نیستن. اختلاف فرهنگی داریم، با اینکه پسر از لحاظ اخلاقی کاملن ایده آل من است و هشت سال منتظر بودیم تا با هم ازدواج کنیم اما تفاوت دو خانواده مرا مردد کرده، ضمن اینکه از لحاظ شرایط مالی خیلی قوی نیست و پدرش او را حمایت می کند در حالیکه من از نظر مالی مستقل هستم ، پدرم را در سن دوازده سالگی از دست دادم برادرم که از من پانزده سال بزرگتر است و مجرد و معتقد است که خواستگار من بخاطر اصلیتش که ترک است و همچنین بخاطر بنیه مالی نه جندان قوی آدم مناسبی برای من نیست، خواهرم هم که ده سال از من بزرگتر است در سن سی و دو سالگی ازدواج کاملن منطقی داشته و همسرش اوضاع مالی خوبی دارد. مادرم هم می گوید چون من خواستگارم را دوست دارم با این ازدواج موافق است. نمیدانم چه تصمیمی درست است ؟ ازدواج کنم یا قید علاقه ام بزنم و بی خیال این شخص شوم؟