برای خواستگاری چگونه از طرف مقابل و ویژگی های ادعا شده اطمینان حاصل کنیم؟ همسر ایده آل از صفاتی باید برخوردار باشد که هر صفتی از راهی خاص احراز می گردد؛ 1. تحقیق و بررسی از خانواده و چگونگی روابط خانوادگی و فامیلی، ویژگی های تربیتی و فرهنگی او را نشان می دهد. 2. تحقیق و شناسایی دوستان و نزدیکان و رفقای صمیمی در محل زندگی و سکونت، محل درس و محل کار از وضعیت اجتماعی و سلیقه های او خبر می دهد. 3. گفتگوی مستقیم و تحت نظارت خانواده های دو طرف زمینه اطلاع یافتن از نقطه نظرات او درباره مسائل مختلف را فراهم می آورد و آنچه در آینده می تواند در زندگی مشترک تأثیرگذار باشد و نیز آگاهی یافتن از طرز تفکر او درباره دین و ضرورت دینداری مشخص می شود. بی تردید اگر دختر و پسر قبل از آگاهی از اصالت خانوادگی، میزان اعتقاد فردی و خانوادگی و شناخت خصایص جسمی و روانی (سابقه های بیماری خانوادگی و...)، به سراغ شناخت پیام های محبت آمیز بروند و به گفت و گو بپردازند، به احتمال زیاد به ازدواج نسنجیده منتهی می شوند؛ چرا که ریسمان عشق و احساسات را نمی توان به آسانی گسست. البته عشقی که با تعقّل و تفکّر بیگانه است نتیجه ای جز سردرگمی ندارد: بنابراین باید ویژگی های گفت و گوی خواستگاری را به خوبی بازشناخته و بر اساس آن اقدام شود.
برای خواستگاری چگونه از طرف مقابل و ویژگی های ادعا شده اطمینان حاصل کنیم؟
همسر ایده آل از صفاتی باید برخوردار باشد که هر صفتی از راهی خاص احراز می گردد؛
1. تحقیق و بررسی از خانواده و چگونگی روابط خانوادگی و فامیلی، ویژگی های تربیتی و فرهنگی او را نشان می دهد.
2. تحقیق و شناسایی دوستان و نزدیکان و رفقای صمیمی در محل زندگی و سکونت، محل درس و محل کار از وضعیت اجتماعی و سلیقه های او خبر می دهد.
3. گفتگوی مستقیم و تحت نظارت خانواده های دو طرف زمینه اطلاع یافتن از نقطه نظرات او درباره مسائل مختلف را فراهم می آورد و آنچه در آینده می تواند در زندگی مشترک تأثیرگذار باشد و نیز آگاهی یافتن از طرز تفکر او درباره دین و ضرورت دینداری مشخص می شود.
بی تردید اگر دختر و پسر قبل از آگاهی از اصالت خانوادگی، میزان اعتقاد فردی و خانوادگی و شناخت خصایص جسمی و روانی (سابقه های بیماری خانوادگی و...)، به سراغ شناخت پیام های محبت آمیز بروند و به گفت و گو بپردازند، به احتمال زیاد به ازدواج نسنجیده منتهی می شوند؛ چرا که ریسمان عشق و احساسات را نمی توان به آسانی گسست. البته عشقی که با تعقّل و تفکّر بیگانه است نتیجه ای جز سردرگمی ندارد: بنابراین باید ویژگی های گفت و گوی خواستگاری را به خوبی بازشناخته و بر اساس آن اقدام شود.
- [سایر] خواستگاری دارم که پیشتر معتاد بوده و اکنون ادعا دارد که ترک کرده. از چه راههایی میتوان اطمینان یافت که ادعایش درست است؟
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان از پیشگویی منجّمین اطمینان حاصل کند که فردا اول ماه است، آیا میتواند به این اطمینان عمل نماید؟
- [سایر] ما امامت را قبول داریم به خاطر غدیر.برای سایر امامان چگونه اطمینان حاصل کنیم؟
- [سایر] چگونه میتوانم به وجود امام زمان (عج) اطمینان قلبی حاصل کنم؟
- [سایر] می خواستم بپرسم خدا به چه کسانی با چه ویژگی علم غیب می دهد؟ اگر کسی این ادعا را کرد به چه شرطی باور کنیم؟ اگر جن که در گذشته پیامبری نداشتند باشد چی؟ درست است؟ باید باور کرد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا میشود همزمان با سپردن نیابت در ذبح، حلق یا تقصیر کرد یا باید از اتمام ذبح اطمینان حاصل شود؟
- [آیت الله مظاهری] برای ثبوت اول ماه، آیا باید از اعلام ولی فقیه اطمینان حاصل شود یا صرف اعلام کفایت میکند؟
- [آیت الله مظاهری] برای ثبوت اول ماه، آیا باید از اعلام ولی فقیه اطمینان حاصل شود یا صرف اعلام کفایت میکند؟
- [سایر] مکانیزمهایی که از اجرای قانون اساسی می توان اطمینان حاصل کرد چیست؟ و در قانون اساسی در این رابطه چه راهکارهایی اندیشیده شده است؟
- [سایر] مکانیزمهایی که از اجرای قانون اساسی می توان اطمینان حاصل کرد چیست؟ و در قانون اساسی در این رابطه چه راهکارهایی اندیشیده شده است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر از راهی اطمینان شخصی یا نوعی حاصل شود یا دو مرد عادل خبر دهند که مقصدی را که قصد کرده است هشت فرسخ است، باید نماز را شکسته بخواند؛ و بنا بر احتیاط واجب اگر یک نفر عادل خبر دهد و اطمینان از قولش حاصل نشود نماز را هم شکسته و هم تمام بخواند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی بگوید که میّت وصیّت کرده فلان مبلغ به من بدهند یا بگوید من وصی میّتم که مال او را به مصرفی برسانم یا میّت مرا قیّم بچههای خود قرار داده، چنانچه از گفته او اطمینان حاصل شود باید به او بدهند و اگر اطمینان حاصل نشود باید مراجعه به حاکم شرع شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] وضو گرفتن از حوض تیمچه ها و مسافرخانه ها و مانند اینها برای کسانی که ساکن ان جاها نیستند در صورتی صحیح است که اطمینان به رضایت صاحبان انها حاصل شود هر چند اطمینان از وضو گرفتن کسانی که ساکن ان جاها نیستند حاصل شود
- [آیت الله شبیری زنجانی] اول ماه به چهار چیز ثابت میشود: اول: آن که خود انسان ماه را ببیند یا از جهتی برای انسان یقین حاصل شود. دوم: آن که از جهتی برای انسان یا نوع مردم اطمینان حاصل شود؛ مثلاً عدهای بگویند ماه را دیدهایم، ولی اگر برای شخص انسان برخلاف متعارف اطمینان حاصل شود، به گونهای که برای نوع مردم در آن شرایط، اطمینان حاصل نمیشود، نمیتواند به اطمینان خود اعتماد کند. سوم: دو مرد عادل بگویند که در شب، ماه را دیدهایم و به جهتی، اطمینان نوعی به اشتباه آنها نباشد؛ بنابراین اگر هوا صاف باشد و جماعت زیادی استهلال کرده باشند ولی تنها دو نفر گواهی به رؤیت هلال دهند اعتباری به شهادت آنها نیست. چهارم: سی روز از اول ماه شعبان بگذرد که به واسطه آن، اول ماه رمضان ثابت میشود و سی روز از اول ماه رمضان بگذرد که به واسطه آن اول ماه شوال ثابت میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بچه بگوید چیزی نجس است یا چیزی را آب کشیده و از گفته او اطمینان حاصل نشود، نباید حرف او را قبول کرد؛ ولی بچه ممیّز که طهارت و نجاست را میفهمد اگر بدانیم چیزی را آب کشیده، میتوان آن را پاک دانست، اگر چه اطمینان نداشته باشیم که درست آب کشیده است و اگر ممیّز چیزی را که در دستش است بگوید نجس است و از قول او اطمینان حاصل نشود، بنا بر احتیاط باید از آن اجتناب کرد.
- [آیت الله مظاهری] گفته اشخاصی که از گرفتن خورشید یا ماه و زلزله و مانند اینها اطلاع دارندحجّت است و بایدطبقگفته آنها عمل شود گرچه اطمینان هم حاصل نشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن بگوید حائضم یا از حیض پاک شدهام، باید حرف او را قبولکرد در صورتی که متّهمه نباشد والاّ بایداز گفتهاو اطمینان حاصل شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] با اجیر کردن کسی برای حج از طرف میت ذمه او ادا نمی شود، مگر زمانی که اطمینان حاصل شود او حج را به جا آورده است.
- [آیت الله سیستانی] اول ماه به حکم حاکم شرع ثابت نمیشود ، مگر این که از حکم او ، یا ثابت شدن ماه نزد او ، اطمینان به دیده شدن ماه حاصل شود .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه عامل ادّعا کند که مال تلف شده یا ضرر کرده یا سود حاصل نشده است و مالک انکار کند و بینه نداشته باشد قول عامل با قسم مقدم است.