وسواس عملی، رفتارهایی ناخواسته و غیر اختیاری است که پی‌درپی و به اجبار از شخص سرمی‌زند؛ به همین سبب به آن )اختلال و وسواس اجبار( گفته می‌شود. این رفتارها ممکن است در شست‌وشو، طهارت، غسل کردن، نماز خواندن، بستن در خودرو یا منزل، خاموش کردن کلید برق یا بستن شیر گاز یا آب و... باشد. وسواس به این معنا به طور قطع در زندگی زناشویی تأثیر می‌گذارد و در نظام زندگی اختلال ایجاد می‌کند، زیرا شخص وسواسی در صورت انجام نشدن عمل، عصبی و به واکنش‌های غیر متعادل وادار می‌شود. واداشتن فرزندان به درآوردن لباس‌ها پس از مدرسه و استحمام، استحمام فرزند شب‌ادرار در نیمه شب، عکس‌العمل نامطلوب در برابر دست زدن دیگران و به وسائل آشپزخانه، متهم ساختن دیگران به بی‌مبالاتی، قطع ارتباط با نزدیکان به دلیل مشکلات بعدی مهمانی‌ها )شستن دستگیره‌ها و...( و... نمونه‌هایی از مشکلاتی است که در زندگی مشترک ایجاد می‌شود. اختلال وسواس اجبار قابل درمان است و با توجه به سطح آن، با مشاوره با روان‌درمانی و یا دارودرمانی به وسیله روان‌پزشک درمان می‌شود.
نامزدم در شستوشو و وضو وسواس دارد. آیا اینگونه وسواسها اختلالی در نظام زندگی ایجاد نمیکند؟
وسواس عملی، رفتارهایی ناخواسته و غیر اختیاری است که پیدرپی و به اجبار از شخص سرمیزند؛ به همین سبب به آن )اختلال و وسواس اجبار( گفته میشود.
این رفتارها ممکن است در شستوشو، طهارت، غسل کردن، نماز خواندن، بستن در خودرو یا منزل، خاموش کردن کلید برق یا بستن شیر گاز یا آب و... باشد.
وسواس به این معنا به طور قطع در زندگی زناشویی تأثیر میگذارد و در نظام زندگی اختلال ایجاد میکند، زیرا شخص وسواسی در صورت انجام نشدن عمل، عصبی و به واکنشهای غیر متعادل وادار میشود.
واداشتن فرزندان به درآوردن لباسها پس از مدرسه و استحمام، استحمام فرزند شبادرار در نیمه شب، عکسالعمل نامطلوب در برابر دست زدن دیگران و به وسائل آشپزخانه، متهم ساختن دیگران به بیمبالاتی، قطع ارتباط با نزدیکان به دلیل مشکلات بعدی مهمانیها )شستن دستگیرهها و...( و... نمونههایی از مشکلاتی است که در زندگی مشترک ایجاد میشود.
اختلال وسواس اجبار قابل درمان است و با توجه به سطح آن، با مشاوره با رواندرمانی و یا دارودرمانی به وسیله روانپزشک درمان میشود.
- [سایر] فلسفه ایجاد نظام اسلامی چیست ؟
- [سایر] آیا فطرت الهی در انسان جبر ایجاد نمیکند؟
- [سایر] آیا تمام انواع وسواس توسط شیاطین ایجاد می شود یا عموماً بیماری ذهنی است؟ و اصلا آیا این بیماری ذهنی، باز توسط شیاطین ایجاد می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خانمی خانهای اجاره کرده که مجرّدی زندگی کند، ولی در این بین ازدواج موقّت میکند. آیا رفت و آمد و خوابیدن این مرد بدون اطّلاع صاحب خانه مشکل ایجاد نمیکند؟
- [سایر] به خواستگاری دختری رفتهام که میگوید وسواس فکری دارد. وسواس فکری چیست و تا چه حد در زندگی زناشویی مشکلساز است؟
- [آیت الله بهجت] حکم شرعی کثیر الشک در اصل وضو و ملاک وسواس عمومی و خصوصی را بیان فرمایید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی بخواهد وضو بگیرد و روی ناخن دستش مقداری خمیر باشد، آیا برای وضو مزاحمتی ایجاد میکند یا خیر؟
- [سایر] تفاوت فرهنگی تا چه حد میتواند در زندگی مشترک زن و مرد مشکل ایجاد کند؟
- [سایر] با سلام چند کتاب مفید در رابطه با ایجاد صمیمیت و زندگی شیرین در زندگی زنا شویی برای ما که تازه عروسی کردیم معرفی کنید لطفا
- [آیت الله مظاهری] پوست بدن من چرب است آیا برای وضو یا غسل اشکال ایجاد میکند یا نه؟
- [آیت الله بروجردی] آب مضاف که معنی آن گفته شد، چیز نجس را پاک نمیکند، وضو و غسل هم با آن باطل است.
- [آیت الله بهجت] آب مضاف که معنی آن گفته شد چیز نجس را پاک نمیکند، وضو و غسل هم با آن باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر میداند چیزی به اعضای وضو چسبیده ولی شک دارد که از رسیدن آب جلوگیری میکند یا نه، باید آن را برطرف کند، یا آب را به زیر آن برساند. لازم به ذکر است که معیار در شک در وجود مانع یا مانع بودن چیزی که در محل وضو است، متعارف مردم میباشد، پس اگر متعارف مردم در جایی شک نمیکنند ولی برای کسی شک ایجاد شود، به شک خود اعتنا نمیکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که بول او قطره قطره میریزد و به مقدار وضو و نماز مهلت پیدا نمیکند، میتواند با همین حالت نماز بخواند و خروج بول با این کیفیت وضوی او را باطل نمیکند، بلکه وضو به سبب حدث به نحو متعارف؛ همچون خوابیدن یا بول یا غائط کردن مثل سایر مردم و … باطل میشود.
- [آیت الله مظاهری] کسی که در محلی ملک دارد ولی در آنجا زندگی نمیکند، هر وقت در مسافرت به آنجا برسد باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در طهارت و نجاست دچار وسواس است، لازم نیست به برطرف شدن نجاست اطمینان پیدا کند، بلکه باید بدون توجه به وسوسههای نفسانی خود به متعارف مردم نگاه کرده و ببیند آنها در چه مواردی اطمینان به طهارت و نجاست پیدا میکنند و همانند آنان عمل نماید. همچنین اگر در مسائل وضو، غسل و سایر عبادات نیز وسواس داشته باشد، باید به همین ترتیب عمل نماید. اگر چنین شخصی به وسوسههای نفسانی خود اعتنا نماید، شیطان در او طمع کرده و به تدریج در اعتقادات و امور روزمره او نیز شک و تردید ایجاد مینماید.
- [آیت الله سیستانی] وضو گرفتن از حوض مدرسهای که انسان نمیداند آن حوض را برای همه مردم وقف کردهاند یا برای محصّلین همان مدرسه ، در صورتی که معمولاً مردم از آن حوض وضو میگیرند و کسی منع نمیکند اشکال ندارد .
- [آیت الله سیستانی] اگر خون استحاضه در اول ظهورش در باطن باشد و بیرون نیاید ، وضو یا غسل را که زن داشته باطل نمیکند ، و اگر بیرون بیاید هر چند کم باشد وضو و غسل را باطل میکند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مرضی دارد که نمیتواند از خارج شدن باد جلوگیری کند خروج باد، وضو را باطل نمیکند و میتواند با همان حال نماز بخواند.
- [آیت الله مظاهری] اگر به مقدار وضو و نماز مهلت پیدا نمیکند و در بین نماز چند دفعه بول یا باد یا غائط از او خارج میشود، وضوی اوّل کافی است.