وقتی برای تحقیق ازدواج می‌رویم، در چه زمینه‌هایی سؤال کنیم؟
محورها و موضوعات قابل طرح در تحقیق، برای افراد متفاوت است و سؤالات بیشتر به حساسیت‌های شما و ابهامات پیش آمده در گفت‌وگوها باز می‌گردد؛ اما به طور کلی و برای همه، طرح موضوعات ذیل راهگشا است: 1. خانواده: با توجه به این که فرد، شاخه‌ای از شاخه‌های خانواده و محصول آن است و ویژگی اخلاقی و شخصیتی خود را از طریق وراثت و تربیت از آن می‌گیرد، اگر خانواده او خوب باشد، تا حد زیادی می‌توان به محصول آن هم اطمینان یافت؛ بنابراین درباره جایگاه اخلاقی و اجتماعی خانواده‌اش سؤال کنید. این سؤال را می‌توانید از همه گروه‌های پیش گفته به ویژه عروس‌ها و دامادهای خانواده بپرسید. آن‌ها سال‌ها با خانواده او زندگی کرده و رفتارهای آنان را دیده‌اند. 2. رفتار اجتماعی: درباره رفتار اجتماعی فرد سؤال کنید. کسی که رفتار اجتماعی مناسبی دارد، بدین معناست که آبرو برایش مهم است و از این که رفتارهای ناشایستی در اجتماع داشته باشد، از مردم خجالت می‌کشد؛ بنابراین، هرگز در خیابان داد نمی‌زند و به همسرش بی‌حرمتی نمی‌کند. این‌گونه افراد به دلیل مهم بودن آبرو، کمتر به جدایی از همسر می‌اندیشند. این سؤال را همکاران یا همکلاسی‌ها هم خوب می‌توانند پاسخ دهند. 3. دوستان: انسان به طور قطع در اعتقاد، اندیشه، منش و شخصیت خود از دوستانش اثر می‌پذیرد. خلیل المرء دلیل علی عقله. ) حسین نوری، مستدرک الوسائل، ج 3، ص 351 دوست شخص، نشانه عقل اوست. امام علی )علیه‌السلام( فرمود: اگر دین کسی برای شما مشخص نبود، بنگرید که با چه کسانی رفت و آمد می‌کند؛ دینداران یا بی‌دینان؟ ) علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 74، ص 197 تو اول بگو با کیان دوستی‌ من آن گه بگویم که تو کیستی‌ پس درباره دوستانش از افراد گوناگون تحقیق کنید تا بفهمید چه کسانی هستند و با آنان در چه محافل و مجالسی شرکت می‌کرده است. 4. ارتباطات فامیلی: از نزدیکانش بپرسید که واپسین دیدارش با آنان کی بوده. ضعف ارتباطات فامیلی، نشانه بی‌توجهی به صله رحم است که اسلام بر آن تأکید کرده می‌تواند نقطه‌ای منفی به شمار رود. کسانی که ارتباطات فامیلی بیشتری دارند، از مشکلات نزدیکان نیز آگاه‌ترند و می‌توانند از کار آنان گرهی بگشایند. 5. مسئولیت‌پذیری: از دوستانش درباره مسئولیت‌پذیری او بپرسید. این که آیا در مسافرت‌های جمعی و دوستانه، مسئولیت‌هایی را می‌پذیرفته یا به طور معمول از تن دادن به مسئولیت می‌گریخته است. 6. عمل به تعهدات: شما باید بدانید که نامزدتان تا چه حد به تعهدات خود عمل می‌کند و این را می‌توان از دوستان و همکاران یا همکلاسی‌هایش پرسید که آیا در قرار ملاقات‌ها به موقع حاضر می‌شده است. آیا در مسافرت‌ها یا تفریحات دوستانه به تعهدات مالی خود عمل می‌کرده است؟ 7. رعایت حقوق دیگران: از همسایگان او بپرسید که آیا اهل رعایت حقوق آنان بوده است یا به شکل‌های گوناگون از جمله سر و صدای زیاد یا صدای بلند پخش خودرو در ساعت‌های پایانی شب، باعث اذیت و آزار آنان می‌شده. سؤالات را به گونه‌ای نپرسید که با بله و خیر پاسخ گویند؛ بلکه به گونه‌ای بپرسید که شخص را وصف کنند.
عنوان سوال:

وقتی برای تحقیق ازدواج می‌رویم، در چه زمینه‌هایی سؤال کنیم؟


پاسخ:

محورها و موضوعات قابل طرح در تحقیق، برای افراد متفاوت است و سؤالات بیشتر به حساسیت‌های شما و ابهامات پیش آمده در گفت‌وگوها باز می‌گردد؛ اما به طور کلی و برای همه، طرح موضوعات ذیل راهگشا است:
1. خانواده: با توجه به این که فرد، شاخه‌ای از شاخه‌های خانواده و محصول آن است و ویژگی اخلاقی و شخصیتی خود را از طریق وراثت و تربیت از آن می‌گیرد، اگر خانواده او خوب باشد، تا حد زیادی می‌توان به محصول آن هم اطمینان یافت؛ بنابراین درباره جایگاه اخلاقی و اجتماعی خانواده‌اش سؤال کنید. این سؤال را می‌توانید از همه گروه‌های پیش گفته به ویژه عروس‌ها و دامادهای خانواده بپرسید. آن‌ها سال‌ها با خانواده او زندگی کرده و رفتارهای آنان را دیده‌اند.
2. رفتار اجتماعی: درباره رفتار اجتماعی فرد سؤال کنید. کسی که رفتار اجتماعی مناسبی دارد، بدین معناست که آبرو برایش مهم است و از این که رفتارهای ناشایستی در اجتماع داشته باشد، از مردم خجالت می‌کشد؛ بنابراین، هرگز در خیابان داد نمی‌زند و به همسرش بی‌حرمتی نمی‌کند.
این‌گونه افراد به دلیل مهم بودن آبرو، کمتر به جدایی از همسر می‌اندیشند. این سؤال را همکاران یا همکلاسی‌ها هم خوب می‌توانند پاسخ دهند.
3. دوستان: انسان به طور قطع در اعتقاد، اندیشه، منش و شخصیت خود از دوستانش اثر می‌پذیرد.
خلیل المرء دلیل علی عقله. ) حسین نوری، مستدرک الوسائل، ج 3، ص 351
دوست شخص، نشانه عقل اوست.
امام علی )علیه‌السلام( فرمود:
اگر دین کسی برای شما مشخص نبود، بنگرید که با چه کسانی رفت و آمد می‌کند؛ دینداران یا بی‌دینان؟ ) علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 74، ص 197
تو اول بگو با کیان دوستی‌
من آن گه بگویم که تو کیستی‌
پس درباره دوستانش از افراد گوناگون تحقیق کنید تا بفهمید چه کسانی هستند و با آنان در چه محافل و مجالسی شرکت می‌کرده است.
4. ارتباطات فامیلی: از نزدیکانش بپرسید که واپسین دیدارش با آنان کی بوده. ضعف ارتباطات فامیلی، نشانه بی‌توجهی به صله رحم است که اسلام بر آن تأکید کرده می‌تواند نقطه‌ای منفی به شمار رود.
کسانی که ارتباطات فامیلی بیشتری دارند، از مشکلات نزدیکان نیز آگاه‌ترند و می‌توانند از کار آنان گرهی بگشایند.
5. مسئولیت‌پذیری: از دوستانش درباره مسئولیت‌پذیری او بپرسید. این که آیا در مسافرت‌های جمعی و دوستانه، مسئولیت‌هایی را می‌پذیرفته یا به طور معمول از تن دادن به مسئولیت می‌گریخته است.
6. عمل به تعهدات: شما باید بدانید که نامزدتان تا چه حد به تعهدات خود عمل می‌کند و این را می‌توان از دوستان و همکاران یا همکلاسی‌هایش پرسید که آیا در قرار ملاقات‌ها به موقع حاضر می‌شده است. آیا در مسافرت‌ها یا تفریحات دوستانه به تعهدات مالی خود عمل می‌کرده است؟
7. رعایت حقوق دیگران: از همسایگان او بپرسید که آیا اهل رعایت حقوق آنان بوده است یا به شکل‌های گوناگون از جمله سر و صدای زیاد یا صدای بلند پخش خودرو در ساعت‌های پایانی شب، باعث اذیت و آزار آنان می‌شده.
سؤالات را به گونه‌ای نپرسید که با بله و خیر پاسخ گویند؛ بلکه به گونه‌ای بپرسید که شخص را وصف کنند.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین