1 ترس کودکان دلایل مختلفی می تواند داشته باشد که ابتدا باید این علل شناسایی شوند . گاهی ایجاد یک تغییر بزرگ در زندگی کودک که برای او غیر قابل هضم است ، مثل تغییر محل سکونت یا مرگ یکی از والدین سبب می شود تمرکز روحی کودک به هم بریزد و این آشفتگی روانی خود را در ترس از چیزهای مختلف نشان بدهد . 2 گاهی کودک ، ترس را در محیط خانواده آموزش می بیند . مثلاً مادری که به شدت از سوسک می ترسد ، می تواند تاثیر زیادی روی کودک بگذارد و باعث وحشت او هم بشود . 3 در پاره ای از مواقع ، اقدامات تربیتی غلط والدین ، ترس را در کودک به وجود می آورد . به طور مثال وقتی مادری کودکش را برای وادار کردن به خوردن قرص ، از زدن آمپول می ترساند ، این کودک برای همیشه از آمپول خواهد ترسید یا هنگامی که یک پدر کودکش را تهدید به انداختن در انباری تاریک خانه می کند ، او را هم از انباری و هم از تاریکی ترسانده است ! 4 در بعضی از اوقات نیز عوامل محیطی کاملاً خارج از دسترس والدین باعث ایجاد ترس در کودکان می شود . به طور مثال کودکی که شاهد یک تصادف فیجع بوده ، احتمالاً دچار ترس های غیر طبیعی خواهد شد . 5 مهمترین نکته ای که روان شناسان در این زمینه به والدین توصیه می کنند آن است که برای درمان ترس کودکان دچار عجله نشوند . اگر ظرف دو سال ترس کودک از مساله ای برطرف نشد ، می توان مراحل درمان او را با حوصله و خونسردی آغاز کرد . 6 یک نکته بسیار مهم دیگر آن است که والدین به هیچ وجه نباید کودکان شان را به خاطر ترس های نامعقولی که دارند تحقیر کنند : ( خاک بر سرت ، تاریکی هم ترس دارد ؟ بدبخت ترسوی بی عرضه ! ) مسلماً چنین اقداماتی علاوه بر آسیب های روانی جانبی ، ترس را هم در کودکان افزایش خواهد داد . 7 مادام که عامل اصلی ایجاد کننده ترس از بین نرود ، نمی توان به بهبود وضع کودک خوش بین بود . وقتی هنوز مادر از سوسک می ترسد یا پدر کودک را از انباری می ترساند ، مراجعه به روان پزشک هم چندان سودمند نخواهد بود . 8 با کودک هم ذات پنداری کنید . ماو را درک نمایید . آنچه او از آن می ترسد ، برای شما عجیب و واقعاً خنده دار است ، اما برای او حقیقتاً ترسناک می باشد . 9 با بازی کردن هم می توان ترس کودک از برخی موارد را بر طرف کرد . مثلاً برای کودکی که از آمپول می ترسد ، می توان طی یک بازی شیرین و جذاب ترتیبی داد تا او آمپول زدن را به طور مصنوعی آزمایش کند .
با کودکانی که رفتارهای عجیبی ناشی از ترس و وحشت نامعقول از خود نشان می دهند. چه باید کرد ؟
1 ترس کودکان دلایل مختلفی می تواند داشته باشد که ابتدا باید این علل شناسایی شوند . گاهی ایجاد یک تغییر بزرگ در زندگی کودک که برای او غیر قابل هضم است ، مثل تغییر محل سکونت یا مرگ یکی از والدین سبب می شود تمرکز روحی کودک به هم بریزد و این آشفتگی روانی خود را در ترس از چیزهای مختلف نشان بدهد .
2 گاهی کودک ، ترس را در محیط خانواده آموزش می بیند . مثلاً مادری که به شدت از سوسک می ترسد ، می تواند تاثیر زیادی روی کودک بگذارد و باعث وحشت او هم بشود .
3 در پاره ای از مواقع ، اقدامات تربیتی غلط والدین ، ترس را در کودک به وجود می آورد . به طور مثال وقتی مادری کودکش را برای وادار کردن به خوردن قرص ، از زدن آمپول می ترساند ، این کودک برای همیشه از آمپول خواهد ترسید یا هنگامی که یک پدر کودکش را تهدید به انداختن در انباری تاریک خانه می کند ، او را هم از انباری و هم از تاریکی ترسانده است !
4 در بعضی از اوقات نیز عوامل محیطی کاملاً خارج از دسترس والدین باعث ایجاد ترس در کودکان می شود . به طور مثال کودکی که شاهد یک تصادف فیجع بوده ، احتمالاً دچار ترس های غیر طبیعی خواهد شد .
5 مهمترین نکته ای که روان شناسان در این زمینه به والدین توصیه می کنند آن است که برای درمان ترس کودکان دچار عجله نشوند . اگر ظرف دو سال ترس کودک از مساله ای برطرف نشد ، می توان مراحل درمان او را با حوصله و خونسردی آغاز کرد .
6 یک نکته بسیار مهم دیگر آن است که والدین به هیچ وجه نباید کودکان شان را به خاطر ترس های نامعقولی که دارند تحقیر کنند : ( خاک بر سرت ، تاریکی هم ترس دارد ؟ بدبخت ترسوی بی عرضه ! ) مسلماً چنین اقداماتی علاوه بر آسیب های روانی جانبی ، ترس را هم در کودکان افزایش خواهد داد .
7 مادام که عامل اصلی ایجاد کننده ترس از بین نرود ، نمی توان به بهبود وضع کودک خوش بین بود . وقتی هنوز مادر از سوسک می ترسد یا پدر کودک را از انباری می ترساند ، مراجعه به روان پزشک هم چندان سودمند نخواهد بود .
8 با کودک هم ذات پنداری کنید . ماو را درک نمایید . آنچه او از آن می ترسد ، برای شما عجیب و واقعاً خنده دار است ، اما برای او حقیقتاً ترسناک می باشد .
9 با بازی کردن هم می توان ترس کودک از برخی موارد را بر طرف کرد . مثلاً برای کودکی که از آمپول می ترسد ، می توان طی یک بازی شیرین و جذاب ترتیبی داد تا او آمپول زدن را به طور مصنوعی آزمایش کند .
- [سایر] چگونه کودکانی سالم تربیت کنیم؟
- [سایر] چه کاری وحشت قبر را از بین می برد؟
- [سایر] فرزند 8 ساله ام شب ها دچار وحشت شبانه می شود. آیا وحشت شبانه نیز مانند کابوس، نشانه فشارهای روحی است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] طریقه محرمیت کودکانی که به عنوان فرزند نگهداری می شوند، چگونه است؟
- [سایر] در وهابیت چه حکم عجیبی وجود دارد؟
- [سایر] در وهابیت چه حکم عجیبی وجود دارد؟
- [سایر] در وهابیت چه حکم عجیبی وجود دارد؟
- [سایر] وهابیت چه حکم های عجیبی دارد؟
- [سایر] با عرض سلام امیدوارم همیشه زندگی شادی داشته باشید من دختری 24 ساله هستم که دوست دارم ازدواج کنم ولی حقیقتا از مسائل زناشویی ترس و وحشت دارم و میترسم شاید نتوانم در این مسائل موفق شوم (دلیلش را هم نمیدانم)و خواستگارهای زیادی را فقط به علت این ترس رد کرده ام نمیدانم جه کار کنم لطفا مرا راهنمایی کنید در ضمن دوستی دارم دقیقا با شرایط خودم
- [سایر] با رفتارهای منفی مادرم چگونه برخورد کنم؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی مقداری آب بیمنّت به او ببخشد، باید قبول کند. 3 ترس از ضرر:
- [آیت الله مظاهری] اگر برای گرفتن حقّ خودش یا ترس از کارشکنی مجبور شود رشوه بدهد، جایز است، ولی برای گیرنده، حرام است.
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی مقداری آب بی منّت به او ببخشد ، باید قبول کند . سوم از موارد تیمم : ترس از استعمال آب .
- [آیت الله وحید خراسانی] نگاه کردن مرد به بدن و موی زن نامحرم چه با قصد لذت و چه بدون ان و چه با ترس وقوع در حرام و چه بدون ان حرام است و نگاه کردن بصورت و دستهای او اگر به قصد لذت باشد یا ترس وقوع در حرام داشته باشد حرام است و احتیاط مستحب ان است که بصورت و دستها تا مچ هر چند بدون قصد لذت و ترس وقوع در حرام نگاه نکند و نیز نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم حرام است مگر به جاهایی که سیره متشرعه و متدینین بر پوشانیدن ان نیست مانند سر و صورت و گردن و دستها و ساق پاها که نگاه کردن زن به این مواضع بدون قصد لذت و ترس وقوع در حرام جایز است
- [آیت الله مکارم شیرازی] دوم کسانی که قتل آنها به عنوان قصاص یا حد شرعی واجب شده است و حاکم شرع به آنها دستور می دهد مراسم غسل میت را خودشان در حال حیات انجام دهند و سه غسل را طبق دستوری که قبلاً گذشت به جا آورده، سپس دو قسمت از قسمتهای سه گانه کفن را یعنی لنگ و پیراهن را می پوشند و مانند میت حنوط می کنند و بعد از کشته شدن، قطعه سوم را بر آنها می پوشانند و نماز بر آنها خوانده و به همان حال دفنشان می کنند و لازم نیست خون را از بدن و کفن آنها بشویند، حتی اگر بر اثر ترس و وحشت خود را نجس کنند، تکرار غسل لازم نیست.
- [آیت الله مظاهری] اختلاط مردان و زنان نامحرم اگر موجب گناه و تحریک باشد حرام است، بلکه اگر ترس مفسده باشد نیز حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز آیات در چهار صورت واجب می شوداول و دوم گرفتن خورشید و ماه هرچند مقدار کمی از آنها بگیرد، خواه کسی بترسد یا نه. سوم زلزله، خواه کسی بترسد یا نه. چهارم صاعقه و بادهای سیاه و سرخ و هرگونه حوادث خوفناک آسمانی در صورتی که بیشتر مردم بترسند، بلکه برای حوادث خوفناک زمینی نیز اگر موجب وحشت بیشتر مردم شود احتیاط واجب آن است که نماز آیات بخوانند.
- [آیت الله سیستانی] نگاه کردن مرد به بدن زنان نامحرم ، و همچنین نگاه کردن به موی آنان ، چه با شهوت باشد چه بدون آن ، چه با ترس از وقوع در حرام چه بدون آن ، حرام است ، و نگاه کردن به صورت آنان و دستهایشان تا مچ ، اگر با شهوت یا با ترس از و قوع در حرام باشد ، حرام است ، بلکه احتیاط مستحب آن است که بدون شهوت و ترس از وقوع در حرام هم به آنها نگاه نکند . و نیز نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم با شهوت و ترس از وقوع در حرام ، حرام میباشد ، بلکه بنابر احتیاط واجب بدون آن نیز نباید نگاه کند ، مگر به جاهائی از بدن که معمولاً مردها نمیپوشانند ، مثل سر و دستها و ساق پاها ، که نگاه کردن زن به این جاها اگر بدون شهوت و خوف وقوع در حرام باشد ، اشکال ندارد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] واجب است میت را طوری در زمین دفن کنند که بوی او بیرون نیاید و درندگان هم نتوانند بدنش را بیرون آورند و در صورتی که ترس درنده و نزدیک شدن انسانی که از بوی میت اذیت شود در بین نباشد باز احتیاط واجب آن است که گودی قبر به همان اندازه مذکور در بالا باشد، و اگر ترس آن باشد که جانور بدن او را بیرون آورد، باید قبر را با آجر و مانند آن محکم کنند.
- [آیت الله سیستانی] اگر روزهدار بهقدری تشنه شود که بترسد از تشنگی بمیرد، یا به او ضرری برسد، یا آنکه به سختی بیفتد که نمیتواند آن را تحمل کند، میتواند بهاندازهای که ترس از این امور برطرف شود آب بیاشامد، بلکه در فرض ترس از مرگ و مانند آن واجب است ولی روزه او باطل میشود. و اگر ماه رمضان باشد، باید بنا بر احتیاط لازم بیشتر از آن نیاشامد، و در بقیه روز از انجام کاری که روزه را باطل میکند خودداری نماید.