لطفاً در مورد شب زفاف توضیح دهید.
شب زفاف اولین شب همبستری دو زوجی است که از راه صحیح شرعی با همدیگر پیمان زناشویی بسته اند. این شب از شب های بسیار مهم و مبارک در زندگی هر فردی است و به همین جهت در منابع اسلامی آداب فراوانی برای آن ذکر شده است. مبارکی آن از این جهت است که در روایت آمده مؤمن با ازدواج و عروسی کردن نیمی از ایمانش تکمیل می شود. در این شب دعا مستجاب است و فرشتگان برای عروس و داماد رحمت خدا را نازل می کنند. آداب روابط زناشویی زن و مرد دو قسم است: الف. آداب شب زفاف که عبارت است: 1. ابتدا عروس و داماد وضو بگیرد. 2. تکبیر در شب زفاف برخلاف مراسم جاهلیت. 3. خواندن دو رکعت نماز پس از گرفتن وضو، با حال خضوع و خشوع و دعای ذیل که بسیار در سرنوشت عروس و داماد مؤثر است: ( ِ اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی إِلْفَهَا وَ وُدَّهَا وَ رِضَاهَا وَ رَضِّنِی بِهَا ثُمَّ اجْمَعْ بَیْنَنَا بِأَحْسَنِ اجْتِمَاعٍ وَ أَسَرِّ ائْتِلَافٍ فَإِنَّکَ تُحِبُّ الْحَلَالَ وَ تَکْرَهُ الْحَرَام‌) خدایا الفت و مودت و رضایت زن را نسبت به من و رضایت مرا نسبت به او، بر من ارزانی دار و میان ما را به بهترین وجه مجتمع نما و نیکوترین الفت را به ما عطا کن، همانا تو حلال را دوست می‌داری و حرام را زشت می‌شماری. 4. خواندن دعا و نیایش، که بعد از خواندن نماز زفاف صورت می‌گیرد. 5. دست داماد بر پیشانی عروس، پس از ورود عروس به اتاق زفاف، داماد دست خویش را در حالی که رو به قبله می‌ایستد، بر پیشانی عروس می‌گذارد و برای خود و عروس و اولاد آینده‌اش از وی، دعا می‌کند. ( ْ اللَّهُمَّ بِأَمَانَتِکَ أَخَذْتُهَا وَ بِکَلِمَاتِکَ اسْتَحْلَلْتُ فَرْجَهَا فَإِنْ قَضَیْتَ لِی مِنْهَا وَلَداً فَاجْعَلْهُ مُبَارَکاً سَوِیّاً وَ لَا تَجْعَلْ لِلشَّیْطَانِ فِیهِ شِرْکاً وَ لَا نَصِیباً) خدایا این زن را به امانت از تو گرفتم و با کلمات تو او را حلال کردم، اگر از این زن فرزندی برای من مقرر فرمودی او را پربرکت و پارسا قرار ده و برای شیطان در او بهره‌ای قرار مده. ب. آداب عمومی زناشویی: (مستحبات) 1. گرفتن وضو 2. گفتن بسم اللّه 3. در هنگام جماع تعجیل نکند و زن را برای آن آماده کند تا او هم کاملًا لذت ببرد. 4. جماع در شب‌های دوشنبه، سه شنبه، پنج شنبه یا جمعه باشد. 5. جماع را وقتی انجام دهد که زن میل دارد. بهتر است از همبستری با خصوصیات زیر پرهیز گردد: 1. در شب و روزی که ماه و خورشید گرفته است. 2. هنگام غروب خورشید. 3. هنگام طلوع فجر تا طلوع آفتاب. 4. شب اول ماه غیر از ماه رمضان. 5. در شب آخر ماه. 6. بعد از احتلام در خواب. 7. در اتاقی که بچه‌ای وجود داشته باشد. 8. نگاه کردن به فرج همسر. 9. به صورت عریان. 10. در زیر آسمان. 11. رو به قبله و پشت به قبله. 12. هنگامی که شکم پر است[1]. 13. در جایی که کودکی باشد که به آنها نگاه کند یا سر و صدای آنها را بشنود، هر چند چیزی متوجه نشود. 14. در فرصت بین اذان و اقامه نماز که مخصوص اعمال عبادی است. 15. در شب عید قربان. 16. در شب عید فطر. در غیر این مواردی که مکروه است در سایر مواقع نزدیکی و مقاربت اشکالی ندارد[2]. برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به: 1. آیین همسرداری، ابراهیم امینی 2. ازدواج آسان، اشتهاردی 3. ازدواج دراسلام، مشکینی 4. ازدواج مکتب انسان سازی، دکتر پاک نژاد 5 . حلیه المتقین، علامه مجلسی ص 75 - 70. 6. ازدواج و مسائل جنسی، گروهی از نویسندگان 7. بهشت خانواده، دکتر سید جواد مصطفوی. پی نوشتها: [1] . سفینه البحار، ج 1، ص 181 [2] . نرم افزار پرسمان. http://farsi.islamquest.net
عنوان سوال:

لطفاً در مورد شب زفاف توضیح دهید.


پاسخ:

شب زفاف اولین شب همبستری دو زوجی است که از راه صحیح شرعی با همدیگر پیمان زناشویی بسته اند. این شب از شب های بسیار مهم و مبارک در زندگی هر فردی است و به همین جهت در منابع اسلامی آداب فراوانی برای آن ذکر شده است. مبارکی آن از این جهت است که در روایت آمده مؤمن با ازدواج و عروسی کردن نیمی از ایمانش تکمیل می شود. در این شب دعا مستجاب است و فرشتگان برای عروس و داماد رحمت خدا را نازل می کنند.
آداب روابط زناشویی زن و مرد دو قسم است:
الف. آداب شب زفاف که عبارت است:
1. ابتدا عروس و داماد وضو بگیرد.
2. تکبیر در شب زفاف برخلاف مراسم جاهلیت.
3. خواندن دو رکعت نماز پس از گرفتن وضو، با حال خضوع و خشوع و دعای ذیل که بسیار در سرنوشت عروس و داماد مؤثر است: ( ِ اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی إِلْفَهَا وَ وُدَّهَا وَ رِضَاهَا وَ رَضِّنِی بِهَا ثُمَّ اجْمَعْ بَیْنَنَا بِأَحْسَنِ اجْتِمَاعٍ وَ أَسَرِّ ائْتِلَافٍ فَإِنَّکَ تُحِبُّ الْحَلَالَ وَ تَکْرَهُ الْحَرَام‌) خدایا الفت و مودت و رضایت زن را نسبت به من و رضایت مرا نسبت به او، بر من ارزانی دار و میان ما را به بهترین وجه مجتمع نما و نیکوترین الفت را به ما عطا کن، همانا تو حلال را دوست می‌داری و حرام را زشت می‌شماری.
4. خواندن دعا و نیایش، که بعد از خواندن نماز زفاف صورت می‌گیرد.
5. دست داماد بر پیشانی عروس، پس از ورود عروس به اتاق زفاف، داماد دست خویش را در حالی که رو به قبله می‌ایستد، بر پیشانی عروس می‌گذارد و برای خود و عروس و اولاد آینده‌اش از وی، دعا می‌کند. ( ْ اللَّهُمَّ بِأَمَانَتِکَ أَخَذْتُهَا وَ بِکَلِمَاتِکَ اسْتَحْلَلْتُ فَرْجَهَا فَإِنْ قَضَیْتَ لِی مِنْهَا وَلَداً فَاجْعَلْهُ مُبَارَکاً سَوِیّاً وَ لَا تَجْعَلْ لِلشَّیْطَانِ فِیهِ شِرْکاً وَ لَا نَصِیباً) خدایا این زن را به امانت از تو گرفتم و با کلمات تو او را حلال کردم، اگر از این زن فرزندی برای من مقرر فرمودی او را پربرکت و پارسا قرار ده و برای شیطان در او بهره‌ای قرار مده.
ب. آداب عمومی زناشویی: (مستحبات)
1. گرفتن وضو
2. گفتن بسم اللّه
3. در هنگام جماع تعجیل نکند و زن را برای آن آماده کند تا او هم کاملًا لذت ببرد.
4. جماع در شب‌های دوشنبه، سه شنبه، پنج شنبه یا جمعه باشد.
5. جماع را وقتی انجام دهد که زن میل دارد.
بهتر است از همبستری با خصوصیات زیر پرهیز گردد:
1. در شب و روزی که ماه و خورشید گرفته است.
2. هنگام غروب خورشید.
3. هنگام طلوع فجر تا طلوع آفتاب.
4. شب اول ماه غیر از ماه رمضان.
5. در شب آخر ماه.
6. بعد از احتلام در خواب.
7. در اتاقی که بچه‌ای وجود داشته باشد.
8. نگاه کردن به فرج همسر.
9. به صورت عریان.
10. در زیر آسمان.
11. رو به قبله و پشت به قبله.
12. هنگامی که شکم پر است[1].
13. در جایی که کودکی باشد که به آنها نگاه کند یا سر و صدای آنها را بشنود، هر چند چیزی متوجه نشود.
14. در فرصت بین اذان و اقامه نماز که مخصوص اعمال عبادی است.
15. در شب عید قربان.
16. در شب عید فطر.
در غیر این مواردی که مکروه است در سایر مواقع نزدیکی و مقاربت اشکالی ندارد[2].
برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به:
1. آیین همسرداری، ابراهیم امینی
2. ازدواج آسان، اشتهاردی
3. ازدواج دراسلام، مشکینی
4. ازدواج مکتب انسان سازی، دکتر پاک نژاد
5 . حلیه المتقین، علامه مجلسی ص 75 - 70.
6. ازدواج و مسائل جنسی، گروهی از نویسندگان
7. بهشت خانواده، دکتر سید جواد مصطفوی.
پی نوشتها:
[1] . سفینه البحار، ج 1، ص 181
[2] . نرم افزار پرسمان.
http://farsi.islamquest.net





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین