سلامت یک جامعه به تربیت سالم و سلامت همه ی افراد آن (زن و مرد) بستگی دارد. اگر در جامعه ای تنها زن ها سالم باشند و مسائل تربیتی و اخلاقی را رعایت کنند، ولی مردها رها باشند و اصول اخلاقی را رعایت نکنند، این جامعه روی آرامش نخواهد دید و بالعکس اگر مردها کاملا سالم باشند و زن ها رها شوند، باز جامعه ی سالمی نخواهیم داشت و این جامعه نیز همواره در معرض خطر است. جامعه آن گاه سالم خواهد بود که هم مردان و هم زنان آن بر اساس صحیح تربیت شده و سالم باشند و با شناخت آفت ها و خطرهای این سلامتی، خود را از آنها حفظ نمایند. از آن جا که زن و مرد (یا دختر و پسر) هر یک دارای ویژگیهای خاص خود هستند، عوامل و موانع سلامت هر یک با دیگری تفاوت دارد. همان طوری که در یک بوستان، هر یک از گل ها و گیاهان متفاوت، به یک نوع خاص از پرورش و مواظبت نیاز دارند، در اجتماع انسانی نیز گل های باغ زندگی (دختر و پسر)، پرورش و مواظبت ویژه ی خود را می طلبند که با پرورش دیگری متفاوت است. زن و دختر از آن جا که موجود بسیار لطیفی هستند و به فرمایش حضرت علی (ع) (زن گل خوشبو است)،[1] حساس تر و شکننده تر است و با یک نسیم ممکن است پرپر شود، به همین جهت باید مواظبت ها و مراقبت های خاص خود را داشته باشد. از این رو است که اسلام حجاب و پوشش خاصی را بر زنان واجب کرده است. این حجاب، موجب مصونیت زن از آفات و خطراتی است که هر آن ممکن است ارزش و کرامت و گوهر عفاف او را به خطر بیندازد. این حجاب در حقیقت اکرام و بزرگ داشت زن است، نه محدودیت او و نه اهانت به او. آیا آن گاه که شما گوهری با ارزش را برای حفظ از دست برد راه زنان و حرامیان در صندوقچه ای قرار داده، قفل محکمی برآن زده و آن را در محیط امنی قرار می دهید، ارزش آن گوهر را پایین آورده اید، یا به خاطر با ارزش بودن آن چنین کاری می کنید؟ قطعا چون ارزش آن گوهر را می دانید چنین اقداماتی انجام می دهید. دستور اسلام درباره ی پوشش و حجاب زنان از همین رهگذر است. اما جنس مرد دارای چنین ویژگی و چنین لطافت و حساسیتی نیست. بنابراین، به آن مراقبت و مواظبت و پوشش (در حد پوشش زن) نیاز ندارد. اما در عین حال اسلام وظایفی هم بر عهده ی مرد گذاشته است که اگر به درستی انجام پذیرد و زن ها هم وظایف خود را رعایت کنند، جامعه سالم باقی خواهد ماند. نکته ی دیگر، تفاوت روحیات و احساسات زن و مرد است. از آن جا که زن دارای احساسات بسیار رقیقی است، خداوند متعال دستوراتی خاص در مورد زن داده است که رعایت این دستورات، تعدیل این روحیات و احساسات را در پی خواهد داشت. چرا که اگر این روحیات تعدیل نشود، بنیاد خانواده ها و ... فرو خواهد ریخت. خلاصه این که تمام دستوراتی که اسلام به زن ها داده و تکالیفی که برای آنان تعیین کرده است در جهت حفظ مصلحت آنان و جامعه است که از آن به مصونیت تعبیر می کنند، نه محدود کردن و سخت گیری، همین طور وظایف و تکالیفی که برای مردان تعیین کرده است، در همین جهت است. برای اطلاع بیشتر به: کتاب فلسفه ی حجاب، استاد مطهری رجوع کنید.[2] پی نوشتها: [1] . اصول کافی، ج 5، ص 510، باب اکرام زوجه: (... فان المرأه ریحانه و لیست بقهرمانه... .) [2] . مطهری، مرتضی، فلسفه ی حجاب، بخش سوم، ص 71 به بعد. http://farsi.islamquest.net
سلامت یک جامعه به تربیت سالم و سلامت همه ی افراد آن (زن و مرد) بستگی دارد. اگر در جامعه ای تنها زن ها سالم باشند و مسائل تربیتی و اخلاقی را رعایت کنند، ولی مردها رها باشند و اصول اخلاقی را رعایت نکنند، این جامعه روی آرامش نخواهد دید و بالعکس اگر مردها کاملا سالم باشند و زن ها رها شوند، باز جامعه ی سالمی نخواهیم داشت و این جامعه نیز همواره در معرض خطر است. جامعه آن گاه سالم خواهد بود که هم مردان و هم زنان آن بر اساس صحیح تربیت شده و سالم باشند و با شناخت آفت ها و خطرهای این سلامتی، خود را از آنها حفظ نمایند.
از آن جا که زن و مرد (یا دختر و پسر) هر یک دارای ویژگیهای خاص خود هستند، عوامل و موانع سلامت هر یک با دیگری تفاوت دارد. همان طوری که در یک بوستان، هر یک از گل ها و گیاهان متفاوت، به یک نوع خاص از پرورش و مواظبت نیاز دارند، در اجتماع انسانی نیز گل های باغ زندگی (دختر و پسر)، پرورش و مواظبت ویژه ی خود را می طلبند که با پرورش دیگری متفاوت است. زن و دختر از آن جا که موجود بسیار لطیفی هستند و به فرمایش حضرت علی (ع) (زن گل خوشبو است)،[1] حساس تر و شکننده تر است و با یک نسیم ممکن است پرپر شود، به همین جهت باید مواظبت ها و مراقبت های خاص خود را داشته باشد. از این رو است که اسلام حجاب و پوشش خاصی را بر زنان واجب کرده است. این حجاب، موجب مصونیت زن از آفات و خطراتی است که هر آن ممکن است ارزش و کرامت و گوهر عفاف او را به خطر بیندازد. این حجاب در حقیقت اکرام و بزرگ داشت زن است، نه محدودیت او و نه اهانت به او. آیا آن گاه که شما گوهری با ارزش را برای حفظ از دست برد راه زنان و حرامیان در صندوقچه ای قرار داده، قفل محکمی برآن زده و آن را در محیط امنی قرار می دهید، ارزش آن گوهر را پایین آورده اید، یا به خاطر با ارزش بودن آن چنین کاری می کنید؟ قطعا چون ارزش آن گوهر را می دانید چنین اقداماتی انجام می دهید. دستور اسلام درباره ی پوشش و حجاب زنان از همین رهگذر است.
اما جنس مرد دارای چنین ویژگی و چنین لطافت و حساسیتی نیست. بنابراین، به آن مراقبت و مواظبت و پوشش (در حد پوشش زن) نیاز ندارد. اما در عین حال اسلام وظایفی هم بر عهده ی مرد گذاشته است که اگر به درستی انجام پذیرد و زن ها هم وظایف خود را رعایت کنند، جامعه سالم باقی خواهد ماند.
نکته ی دیگر، تفاوت روحیات و احساسات زن و مرد است. از آن جا که زن دارای احساسات بسیار رقیقی است، خداوند متعال دستوراتی خاص در مورد زن داده است که رعایت این دستورات، تعدیل این روحیات و احساسات را در پی خواهد داشت. چرا که اگر این روحیات تعدیل نشود، بنیاد خانواده ها و ... فرو خواهد ریخت.
خلاصه این که تمام دستوراتی که اسلام به زن ها داده و تکالیفی که برای آنان تعیین کرده است در جهت حفظ مصلحت آنان و جامعه است که از آن به مصونیت تعبیر می کنند، نه محدود کردن و سخت گیری، همین طور وظایف و تکالیفی که برای مردان تعیین کرده است، در همین جهت است.
برای اطلاع بیشتر به: کتاب فلسفه ی حجاب، استاد مطهری رجوع کنید.[2]
پی نوشتها:
[1] . اصول کافی، ج 5، ص 510، باب اکرام زوجه: (... فان المرأه ریحانه و لیست بقهرمانه... .)
[2] . مطهری، مرتضی، فلسفه ی حجاب، بخش سوم، ص 71 به بعد.
http://farsi.islamquest.net
- [سایر] آیا محدود کردن زنان و آزاد گذشتن مردان، کار درستی است؟
- [سایر] با توجه به این که فساد معمولا از ناحیهی مردان است چرا آزادی زنان محدود میشود و آنان مجبورند حجاب را رعایت کنند؟
- [سایر] با توجه به این که فساد معمولا از ناحیهی مردان است چرا آزادی زنان محدود میشود و آنان مجبورند حجاب را رعایت کنند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در عروسیها چنین مرسوم است که زنان در بین زنان و بعضی مردان در بین مردان که نامحرم در آنجا نیست میرقصند آیا این کار اشکال دارد؟
- [سایر] اگر انسان آزاد خلق شده، چرا دین انسان رو محدود می کند؟
- [آیت الله خامنه ای] مشاهده کشتی مردان توسط زنان
- [سایر] جهاد مردان و جهاد زنان چیست؟
- [سایر] مردان سرپرست زنان هستند به چه معناست؟
- [آیت الله سیستانی] حکم رقصیدن برای مردان و زنان چیست؟
- [آیت الله سبحانی] درباره قوامیت مردان بر زنان توضیحی بفرمائید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در جماعتی که مردان و زنان شرکت دارند اذان و اقامه نماز جماعت را باید مرد بگوید، ولی در جماعت زنان اذان و اقامه زنان کافی است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز جمعه تنها توسط مردان منعقد می شود، ولی زنان هم می توانند در آن شرکت کنند.
- [آیت الله بهجت] رقصیدن زن در مجالس زنان، و یا مرد در مجالس مردان اشکال دارد و احتیاط واجب در ترک است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز جمعه تنها توسّط مردان مُنعَقد می شود ، ولی زنان هم می تواند در آن شرکت کنند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز خواندن با لباس طلا بافت برای مردان جایز نیست و نماز را باطل می کند، ولی برای زنان در صورتی که اسراف نباشد اشکالی ندارد، در غیر حال نماز نیز پوشیدن چنین لباسی برای مردان حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] پوشیدن لباس طلاباف برای مردان حرام است و نماز با آن باطل است؛ ولی برای زنان در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اختلاط مردان و زنان نامحرم اگر موجب گناه و تحریک باشد حرام است، بلکه اگر ترس مفسده باشد نیز حرام است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] شرط پنجم پوشیدن لباس طلا باف برای مردان حرام است و نماز با آن باطل است؛ ولی برای زنان در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] (شرط پنجم) پوشیدن لباس طلاباف برای مردان حرام است و نماز با آن باطل است، ولی برای زنان در نماز در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط آن است که مرد لباس مخصوص زنان و زن لباس مخصوص مردان را نپوشد، ولی نماز با آن اشکال ندارد.