با توجه به این که فساد معمولا از ناحیه‌ی مردان است چرا آزادی زنان محدود می‌شود و آنان مجبورند حجاب را رعایت کنند؟
حجاب اساسا با آزادی زن مخالف نیست، بلکه زنان برای رسیدن به هدفی بالاتر، این حدود را رعایت می‌کنند و چنین کاری برای هر انسان عاقلی پذیرفتنی است که برای رسیدن به یک هدف بالاتر، از برخی آسایش‌های خود چشم‌پوشی کند. اما در این جا خوب است، به یک فایده‌ی دیگر حجاب که در قرآن کریم تصریح شده و مستقیما متوجه خود زنان است نیز اشاره کنیم. برای حجاب چهار فایده ذکر شده که عبارتند از: آرامش روانی، استحکام پیوند خانوادگی، استواری اجتماع، و ارزش و احترام زن )برای تفصیل بحث، ر. ک: مرتضی مطهری، مسأله‌ی حجاب، صص 83 - 95؛ و نیز صص 67 - 74. ؛ که آخرین مورد در قرآن کریم به عنوان فلسفه‌ی حجاب ذکر شده است: یا ایها النبی قل لازواجک و بناتک و نساء المؤمنین یدنین علیهن من جلابیبهن ذلک أدنی أن یعرفن فلا یؤذین. )احزاب 33 / 59:ای پیامبر به همسران و دخترانت و به زنان مؤمنین بگو که روسری‌هایشان را به خویش نزدیک کنند )و گریبان خود را هم بپوشانند(. این برایشان بهتر است که ]به عفت[ شناخته شوند تا مورد اذیت واقع نشوند. برای شرح جمله‌ی این آیه از منظر بحث کنونی، ر. ک: مرتضی مطهری، مسأله‌ی حجاب، صص 172 - 180. . پس حجاب برای این است که به عنوان افراد عفیف شناخته شوند و معلوم شود که خود را در اختیار مردان قرار نمی‌دهند و در نتیجه، حشمت آنان مانع مزاحمت افراد سبک سر شود. در واقع از نظر اسلام، زن مسلمان حرمتی دارد که به خاطر آن حرمت باید احترامش حفظ شود، مورد تعرض قرار می‌گیرد، یا نامحرمان با دید حیوانی و شهوانی به او ننگرند. تجربه همه نشان داده است که در جامعه، هر چه حجاب خانمی متین‌تر و بهتر باشد، کم‌تر مورد تعرض جوانان لاابالی قرار می‌گیرد. در واقع، با این حجاب، او شخصیت خود را به مخاطبان اعلام می‌کند و این، حریمی برای حفظ اوست. به تعبیر استاد مطهری: )در مسأله‌ی پوشش، سخن در این نیست که آیا زن خوب است پوشیده در اجتماع ظاهر شود یا عریان؟ بلکه روح سخن در این است که: زن و تمتعات مرد از زن باید رایگان باشد یا نه؟ آیا مرد باید حق داشته باشد که از هر زنی در هر محفلی حداکثر تمتعات را به استثنای زنا ببرد یا نه؟ در حالت اول، چنین وانمود شده که مسأله‌ی اصلی آزادی یا اسارت زن است، در حالی که حقیقت امر این است که آیا مرد باید در بهره‌کشی جنسی از زن، جز از جهت زنا، آزادی مطلق داشته باشد یا نه؟( )مرتضی مطهری، همان، ص 82. .
عنوان سوال:

با توجه به این که فساد معمولا از ناحیه‌ی مردان است چرا آزادی زنان محدود می‌شود و آنان مجبورند حجاب را رعایت کنند؟


پاسخ:

حجاب اساسا با آزادی زن مخالف نیست، بلکه زنان برای رسیدن به هدفی بالاتر، این حدود را رعایت می‌کنند و چنین کاری برای هر انسان عاقلی پذیرفتنی است که برای رسیدن به یک هدف بالاتر، از برخی آسایش‌های خود چشم‌پوشی کند. اما در این جا خوب است، به یک فایده‌ی دیگر حجاب که در قرآن کریم تصریح شده و مستقیما متوجه خود زنان است نیز اشاره کنیم. برای حجاب چهار فایده ذکر شده که عبارتند از: آرامش روانی، استحکام پیوند خانوادگی، استواری اجتماع، و ارزش و احترام زن )برای تفصیل بحث، ر. ک: مرتضی مطهری، مسأله‌ی حجاب، صص 83 - 95؛ و نیز صص 67 - 74. ؛ که آخرین مورد در قرآن کریم به عنوان فلسفه‌ی حجاب ذکر شده است:
یا ایها النبی قل لازواجک و بناتک و نساء المؤمنین یدنین علیهن من جلابیبهن ذلک أدنی أن یعرفن فلا یؤذین. )احزاب 33 / 59:ای پیامبر به همسران و دخترانت و به زنان مؤمنین بگو که روسری‌هایشان را به خویش نزدیک کنند )و گریبان خود را هم بپوشانند(. این برایشان بهتر است که ]به عفت[ شناخته شوند تا مورد اذیت واقع نشوند. برای شرح جمله‌ی این آیه از منظر بحث کنونی، ر. ک: مرتضی مطهری، مسأله‌ی حجاب، صص 172 - 180. .
پس حجاب برای این است که به عنوان افراد عفیف شناخته شوند و معلوم شود که خود را در اختیار مردان قرار نمی‌دهند و در نتیجه، حشمت آنان مانع مزاحمت افراد سبک سر شود. در واقع از نظر اسلام، زن مسلمان حرمتی دارد که به خاطر آن حرمت باید احترامش حفظ شود، مورد تعرض قرار می‌گیرد، یا نامحرمان با دید حیوانی و شهوانی به او ننگرند. تجربه همه نشان داده است که در جامعه، هر چه حجاب خانمی متین‌تر و بهتر باشد، کم‌تر مورد تعرض جوانان لاابالی قرار می‌گیرد. در واقع، با این حجاب، او شخصیت خود را به مخاطبان اعلام می‌کند و این، حریمی برای حفظ اوست. به تعبیر استاد مطهری:
)در مسأله‌ی پوشش، سخن در این نیست که آیا زن خوب است پوشیده در اجتماع ظاهر شود یا عریان؟ بلکه روح سخن در این است که: زن و تمتعات مرد از زن باید رایگان باشد یا نه؟ آیا مرد باید حق داشته باشد که از هر زنی در هر محفلی حداکثر تمتعات را به استثنای زنا ببرد یا نه؟ در حالت اول، چنین وانمود شده که مسأله‌ی اصلی آزادی یا اسارت زن است، در حالی که حقیقت امر این است که آیا مرد باید در بهره‌کشی جنسی از زن، جز از جهت زنا، آزادی مطلق داشته باشد یا نه؟( )مرتضی مطهری، همان، ص 82. .





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین