پاسخ دکتر محسن ایمانی، روانشناس : به عقیده من، برای ازدواج، فرد باید به درکی هم از معرفت دینی رسیده باشد و احساس مسوولیت دینی پیدا کرده باشد. باید توان دست یافتن به مهار درونی را پیدا کرده و اهمیت تکلیف دینی را دریافته باشد. ازدواج در فرهنگ دینی مستحب است و البته مستحبی است که روی آن تاکید شده و اگر فرد ببیند که دارد به حرام می¬افتد واجب است ازدواج کند. اگر دچار خودارضایی شده یا به نگاه حرام افتاده یا دچار روابط نامشروع شده، اینها همه نشانه این است که فرد باید ازدواج کند و ازدواج برایش ضروری است. نگرش فردی که این مسایل را بداند، با فردی که نسبت به این مسایل بیتوجه باشد، بسیار تفاوت دارد؛ چرا که او به درک ضرورت ازدواج رسیده، همان طورکه پیامبر(ص) فرمودهاند که ازدواج نیمیاز دین است و می¬داند که در فرهنگ دینی به آن توصیه شده است. اما موضوع دیگری که فرد از بعد دینی باید بداند بحث حقوق همسران در رابطه زناشویی است. فرد در زمان ازدواج باید به توان درک حقوق همسرش رسیده باشد. مثلاً باید بداند که این زن حق نفقه دارد. نمی¬تواند با او زندگی کند و به او خرجی ندهد. مثلاً مردی که همسرش را کتک میزند، نشان می¬دهد که اصلاً مسایل حقوقی اسلام را نمی¬داند. اگر حقوق طرف مقابل را بداند، حوزه¬ اختیار عمل خود و همسرش را بداند، امکان ندارد چنین اعمالی را انجام دهد. منبع: www.salamat.com
پاسخ دکتر محسن ایمانی، روانشناس :
به عقیده من، برای ازدواج، فرد باید به درکی هم از معرفت دینی رسیده باشد و احساس مسوولیت دینی پیدا کرده باشد. باید توان دست یافتن به مهار درونی را پیدا کرده و اهمیت تکلیف دینی را دریافته باشد. ازدواج در فرهنگ دینی مستحب است و البته مستحبی است که روی آن تاکید شده و اگر فرد ببیند که دارد به حرام می¬افتد واجب است ازدواج کند. اگر دچار خودارضایی شده یا به نگاه حرام افتاده یا دچار روابط نامشروع شده، اینها همه نشانه این است که فرد باید ازدواج کند و ازدواج برایش ضروری است. نگرش فردی که این مسایل را بداند، با فردی که نسبت به این مسایل بیتوجه باشد، بسیار تفاوت دارد؛ چرا که او به درک ضرورت ازدواج رسیده، همان طورکه پیامبر(ص) فرمودهاند که ازدواج نیمیاز دین است و می¬داند که در فرهنگ دینی به آن توصیه شده است. اما موضوع دیگری که فرد از بعد دینی باید بداند بحث حقوق همسران در رابطه زناشویی است. فرد در زمان ازدواج باید به توان درک حقوق همسرش رسیده باشد. مثلاً باید بداند که این زن حق نفقه دارد. نمی¬تواند با او زندگی کند و به او خرجی ندهد. مثلاً مردی که همسرش را کتک میزند، نشان می¬دهد که اصلاً مسایل حقوقی اسلام را نمی¬داند. اگر حقوق طرف مقابل را بداند، حوزه¬ اختیار عمل خود و همسرش را بداند، امکان ندارد چنین اعمالی را انجام دهد.
منبع: www.salamat.com
- [سایر] غیر از آمادگی فکری، عاطفی و اجتماعی، آیا به آمادگی های دیگری هم برای ازدواج نیاز داریم؟
- [سایر] مهمترین نیاز عاطفی و روانی کودک در محیط خانواده چیست؟
- [سایر] سلام جوون 21 ساله ام که شرایط ازدواج رو ندارم ولی خیلی تحت فشارم خلا شدید عاطفی دارم به یه همدم حقیقی خوب نیاز دارم خانواده ام درکم نمیکنن چطوری این دوره رو بگذرونم کمکم کنید خواهش میکنم
- [سایر] سلام . من دختری 24 ساله و مجرد هستم وفوق لیسانس دارم. با اینکه شرایط خوب و چهره ی زیبایی دارم اما هنوز ازدواج نکرده ام. خواستگار های مناسبی نداشتم. ( نه اینکه سخت گرفته باشم، واقعا اینطوره، هیچکس را هم بی فکر و بی دلیل رد نکرده ام. ) الان به شدت از نظر عاطفی نسبت به ازدواج احساس نیاز می کنم. به شدت احساس می کنم که چیزی در زندگیم کم دارم و شدیدا به یک همدم و همسر احتیاج دارم .!!! آدم متشرعی هستم و اهل ارتباط و دوستی با پسرها نیستم. از نظر اجتماعی هم فعالم اما گاهی نگرانی از بالا رفتن سنم و نیاز عاطفی ام به ازدواج آنقدر ناراحتم می کنه که .... تا کی باید صبر کنم و ببینم که زمان از دست رفته و اتفاقی نیفتاده؟ من چی کار باید بکنم؟ یعنی چی کار می توانم بکنم؟
- [سایر] سلام خسته نباشید آدم کی میتونه بفهمه واسه ازدواج آمادگی داره؟
- [سایر] آیا روابط عاطفی قبل از عقد، به فرایند صحیح ازدواج ضرر می زند؟
- [سایر] به خواستگاری دختری رفتهام که میگوید وسواس فکری دارد. وسواس فکری چیست و تا چه حد در زندگی زناشویی مشکلساز است؟
- [سایر] پایه های فکری ناقصی دارم. مطالعات منسجمی نداشته ام. چه بخوانم؟ چه کلاسی بروم؟ ...؟ برای برنامه ریزی تابستان نیاز به مشورت دارم.
- [سایر] سلام،پیرو سوال قبلی بنده و پاسخ مفید شما،اگه امکان دارد آمادگی ها و شرایط لازم برای ازدواج رو ذکر کنین.ممنونم
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا تاخیر در ازدواج به امید بهبود شرایط اقتصادی و ... مجاز می باشد؟ با توجه به اینکه از نظر روحی و جسمانی آمادگی کافی موجود می باشد.
- [آیت الله مظاهری] کسانی که نیاز به خانه مسکونی یا لوازم زندگی یا ازدواج و مانند اینها دارند و اگر پولی که دارند در حجّ صرف کنند نمیتوانند رفع نیاز کنند حجّ بر آنها واجب نیست ولی اگر نیاز به اینها نداشته باشند حجّ بر آنها واجب است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که نیاز به ازدواج دارد و بیش از مخارج آن، پولی برای حج ندارد، مستطیع نیست و حج بر او واجب نمی شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ازدواج موقت هر چند برای لذت بردن هم نباشد بلکه به قصد محرم شدن نزدیکان آن دختر باشد جائز است مشروط بر این که دختری را که به ازدواج موقت در می آورند در حدی باشد که قابل لذت جنسی باشد، مثلاً اگر کوچک است باید وقت را به اندازه ای زیاد کنند که دوران آمادگی دختر را شامل شود، هرچند بعد از عقد مدت را ببخشند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] پدری که فرزندش نیاز به ازدواج دارد و نمیتواند ازدواج کند اگر تمکّن داشته باشد که برای پسرش زن بگیرد نمیتواند از بابت زکات مخارج ازدواج او را بدهد و اگر تمکّن نداشته باشد میتواند از بابت زکات برای او زن بگیرد و همچنین است پسر نسبت به پدر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 28 در موردی که تهیه جهیزیه معمول و مورد نیاز است (مثلاً دختر در معرض ازدواج است یا تهیه آن جز به صورت تدریجی میسر نیست) خمس ندارد و در غیر این صورت خمس آن واجب است.
- [آیت الله مظاهری] اسب دوانی که در این زمان متداول است، چون برای آمادگی رزمی نیست اگر بدون برد و باخت باشد حلال است ولی اگر با برد و باخت باشد علاوه بر اینکه حرام است، برنده مالک آن مبلغ نمیشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر نزدیک وقت نماز به قصد آمادگی برای نماز وضو بگیرد، اشکال ندارد و با آن وضو میتواند نماز بخواند و اگر به قصد طهارت وضو گرفته باشد، هر وقت وضو بگیرد میتواند با آن نماز بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مبارزه با نفوذ اقتصادی و فکری و سیاسی بیگانگان، در بلاد اسلام، بر هر مسلمان واجب است و کمک کردن به آن حرام است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بر مسلمانان لازم است که حقوق و روابط اجتماعی خود را طبق احکام اسلام، مرتب و منظم کنند و از بدع و سنت های بیگانگان، جداً پرهیز نمایند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که بیش از مقدار مورد نیاز سرمایه دارد باید خمس مقدار مازاد را بدهد.