استمناء عمل حرام و از گناهان کبیره است. هر چند در قرآن و یا روایات به کبیره بودن آن تصریح نشده ولی چون بر آن وعده عذاب داده شده، این دلیل و نشانه کبیره بودن آن است و این نشانه را خود ائمه(ع) در روایات فرموده‌اند. مثلاً محمد بن مسلم در روایتی در اصول کافی از حضرت صادق(ع) نقل می‌کند: هر گناهی که خداوند آتش را جزا و سزای آن قرار داده کبیره است؛ و روایات به این مضمون فراوان وارد شده است. استمناء باعث ضعف قوای شهوانی، ترسو شدن و سستی انسان می‌گردد و شجاعت و درستی را از انسان سلب می‌کند و اولین تأثیر آن بر چشم و گوش است و باعث ضعف این دو قوه می‌گردد. کم‌خونی، رنگ‌پریدگی، کم شدن حافظه، لاغری، بی‌اشتهایی، بدخلقی، سرگیجه و ده‌ها آفت دیگر از عوارض این عمل ناروا است. این عمل بر سلسله اعصاب تأثیر عمیقی به جا می‌گذارد و زمینه ضعف شدید آن را فراهم می‌سازد. اگر فردی به این عمل معتاد شد، اراده‌اش را از دست می‌دهد و بعد از آگاه شدن از زیان‌های این عمل، آن قدر اراده ندارد تا آن را ترک کند. راه‌های زیر برای جلوگیری از این عمل زشت مناسب است: 1- اقدام به ازدواج اگر از لحاظ سنی و شغلی و شرایط مورد نیاز، زمینه ازدواج فراهم باشد. 2- فراهم نیاوردن زمینه‌های تحریک مثل خواندن مجلات و کتابهای نامناسب و دیدن فیلم‌های تحریک‌کننده وحضور در مجالسی که باعث تحریکات جنسی می‌شوند و گفتگو درباره امور جنسی و یا شنیدن این امور. 3- ورزش به طور منظم، خصوصاً کوه‌نوردی. 4- کنترل نگاه نسبت به نامحرم و پرهیز از گفتگوی غیرضروری با آنها. 5- پرهیز از خوردن غذاهای تحریک‌کننده و غذاهایی که بیش از حد مورد نیاز بدن تولید انرژی می‌کنند. 6- دوری از تنهایی و خلوت و زیاد نماندن در حمام و دوری کردن از دوستان منحرف و فاسدی که انسان را در معرض تحریکات قرار می‌دهد. 7- رو آوردن به عبادت و خواندن قرآن کریم ودعا و مناجات با خداوند متعال. 8- مطالعه مضرات و زیان‌های این عمل زشت و رجوع به کتاب‌هایی که در این مورد نوشته شده (مثل گناهان کبیره، شهید دستغیب شیرازی). منبع:WWW.eporsesh.com
استمناء عمل حرام و از گناهان کبیره است. هر چند در قرآن و یا روایات به کبیره بودن آن تصریح نشده ولی چون بر آن وعده عذاب داده شده، این دلیل و نشانه کبیره بودن آن است و این نشانه را خود ائمه(ع) در روایات فرمودهاند.
مثلاً محمد بن مسلم در روایتی در اصول کافی از حضرت صادق(ع) نقل میکند: هر گناهی که خداوند آتش را جزا و سزای آن قرار داده کبیره است؛ و روایات به این مضمون فراوان وارد شده است.
استمناء باعث ضعف قوای شهوانی، ترسو شدن و سستی انسان میگردد و شجاعت و درستی را از انسان سلب میکند و اولین تأثیر آن بر چشم و گوش است و باعث ضعف این دو قوه میگردد. کمخونی، رنگپریدگی، کم شدن حافظه، لاغری، بیاشتهایی، بدخلقی، سرگیجه و دهها آفت دیگر از عوارض این عمل ناروا است.
این عمل بر سلسله اعصاب تأثیر عمیقی به جا میگذارد و زمینه ضعف شدید آن را فراهم میسازد. اگر فردی به این عمل معتاد شد، ارادهاش را از دست میدهد و بعد از آگاه شدن از زیانهای این عمل، آن قدر اراده ندارد تا آن را ترک کند.
راههای زیر برای جلوگیری از این عمل زشت مناسب است:
1- اقدام به ازدواج اگر از لحاظ سنی و شغلی و شرایط مورد نیاز، زمینه ازدواج فراهم باشد.
2- فراهم نیاوردن زمینههای تحریک مثل خواندن مجلات و کتابهای نامناسب و دیدن فیلمهای تحریککننده وحضور در مجالسی که باعث تحریکات جنسی میشوند و گفتگو درباره امور جنسی و یا شنیدن این امور.
3- ورزش به طور منظم، خصوصاً کوهنوردی.
4- کنترل نگاه نسبت به نامحرم و پرهیز از گفتگوی غیرضروری با آنها.
5- پرهیز از خوردن غذاهای تحریککننده و غذاهایی که بیش از حد مورد نیاز بدن تولید انرژی میکنند.
6- دوری از تنهایی و خلوت و زیاد نماندن در حمام و دوری کردن از دوستان منحرف و فاسدی که انسان را در معرض تحریکات قرار میدهد.
7- رو آوردن به عبادت و خواندن قرآن کریم ودعا و مناجات با خداوند متعال.
8- مطالعه مضرات و زیانهای این عمل زشت و رجوع به کتابهایی که در این مورد نوشته شده (مثل گناهان کبیره، شهید دستغیب شیرازی).
منبع:WWW.eporsesh.com
- [آیت الله علوی گرگانی] استمناء یا خودارضائی زنان از گناهان کبیره است یا صغیره؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا استمناء از گناهان کبیره است و روزه را باطل میکند؟
- [سایر] چرا نافرمانی والدین از گناهان کبیره است؟
- [سایر] آیا نگاه حرام جزء گناهان کبیره است؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا رعایت نکردن حجاب مقرر شرعی گناه محسوب میگردد؟ اگر گناه میباشد گناه کبیره است یا صغیره؟ در هر فرضی (کبیره یا صغیره بودن) آیا قابل تعزیر میباشد؟
- [سایر] گناه زنا بیشتر است یا استمناء؟
- [سایر] چه کارهایی گناهان کبیره را محو می کند؟
- [سایر] چه کارهایی گناهان کبیره را محو می کند؟
- [سایر] عیار شناخت گناهان کبیره و صغیره در چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا غصب جزو گناهان کبیره محسوب می شود؟
- [آیت الله سبحانی] به کسی که فطره را در معصیت کبیره مصرف می کند نباید فطره بدهند.
- [آیت الله بهجت] عدالت معتبر در امام جماعت عبارت است از حُسن ظاهر، یعنی دوری جستن از گناهان کبیره، بهطوریکه ظاهر احوال شخص بهطور ظنی دلالت کند که او بنای بر ترک گناه دارد، نه آنکه اتفاقاً چند روزی گناه را ترک کرده باشد، و مأموم باید این حسن ظاهر را احراز کند. و اصرار بر گناهان صغیره بهمنزله گناه کبیره است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب به کسی که آشکارا مرتکب معصیت کبیره مانند ترک نماز و یا شرابخواری میشود، نمیتوان زکات داد، هرچند زکات را در معصیت مصرف نکند.
- [آیت الله علوی گرگانی] به کسی که معصیت کبیره را آشکارا به جای میآورد، در صورتیکه ندادن زکاْ به او سبب ترک معصیت او شود، نباید به او زکاْ داد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . به کسی که معصیت کبیره را آشکارا به جا می آورد، احتیاط واجب آن است که زکات ندهند.
- [آیت الله بروجردی] به کسی که معصیت کبیره را آشکارا به جا میآورد، احتیاط واجب آن است که زکات ندهند.
- [آیت الله سبحانی] به کسی که معصیت کبیره را آشکارا به جا می آورد، احتیاط واجب آن است که زکات ندهند.
- [امام خمینی] به کسی که معصیت کبیره را آشکارا بجا می آورد احتیاط واجب آن است که زکات ندهند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] به شرابخوار و نیز به کسی که معصیتکار است اگر زکات دادن کمک به معصیت او باشد نمیشود زکات داد و بنا بر احتیاط مستحب به کسی که معصیت کبیره بجا میآورد یا آشکارا گناه میکند زکات ندهند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی گناه صغیرهای نظیر نگاه شهوتآلود به نامحرم را سبک بشمارد و یا واجبی از واجبات را نظیر کمک به کسی که میبیند در مضیقه است و میتواند به او کمک کند، سبک بشمارد و به او کمک نکند و با بیاعتنایی از او بگذرد، همان گناه کوچک، کبیره میشود، و آن ترک واجب نظیر ترک خمس و زکات از گناهان کبیره میشود، و اگر- العیاذ بالله- آن استخفاف اعتقادی باشد نه عملی، اگر ملتزم به لوازم آن باشد، کفر است.