پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: آقا دربعضی موارد جواب منفی شنیده و معتاد شده و یا دچار افسردگی حاد شده ، تهدید به خودکشی ، تهدید طرف ، فراری دادن خواستگاران با تهمت و افتراء و انگیزه ازدواج از دست میرود .عزیزان همت کنید و بیایید فرهنگ سازی کنیم و به خودمان بقبولانیم که جواب منفی آخر زندگی نیست . یعنی خواستگاری بروید ، اگر جواب مثبت دادند ، بگویید الحمداله ، خدایا شکرت و اگر جواب منفی دادند بگویید ، اله اکبر خدا بزرگ است . یک جای دیگر می روییم .خانم محترم ، اگر جوانی که شما به او جواب منفی دادید و این رفتارهای ناشایست را انجام میدهد ، بنظر ما اصلا آمادگی ازدواج را ندارد یا ممکن است این از طرف خانم هم باشد . این خانم هم آمادگی ازدواج ندارد . مردی که جواب منفی می شنود و می آید گریه میکند . ایشان شرایط ازدواج را ندارند . یعنی قدرت مدیریت بحران را ندارند . ایشان برای جواب منفی شما اشک می ریزد و فردا اگر در زندگی مشکلی پیش بیاید ، قطعاً نمیتواند با بحران مواجه کند و مدیریت بحران کند و اصلاً ایشان آمادگی ازدواج را ندارند . حداقل الان ، آمادگی ازدواج ندارند و این فرهنگ غلطی است . ch3.iribtv.ir
لطفا درباره عدم تحمل شنیدن جواب منفی از طرف مقابل در امر ازدواج و رفتارها ی ناشاسیت بعد از آن توضیح دهید.
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
آقا دربعضی موارد جواب منفی شنیده و معتاد شده و یا دچار افسردگی حاد شده ، تهدید به خودکشی ، تهدید طرف ، فراری دادن خواستگاران با تهمت و افتراء و انگیزه ازدواج از دست میرود .عزیزان همت کنید و بیایید فرهنگ سازی کنیم و به خودمان بقبولانیم که جواب منفی آخر زندگی نیست . یعنی خواستگاری بروید ، اگر جواب مثبت دادند ، بگویید الحمداله ، خدایا شکرت و اگر جواب منفی دادند بگویید ، اله اکبر خدا بزرگ است . یک جای دیگر می روییم .خانم محترم ، اگر جوانی که شما به او جواب منفی دادید و این رفتارهای ناشایست را انجام میدهد ، بنظر ما اصلا آمادگی ازدواج را ندارد یا ممکن است این از طرف خانم هم باشد . این خانم هم آمادگی ازدواج ندارد . مردی که جواب منفی می شنود و می آید گریه میکند . ایشان شرایط ازدواج را ندارند . یعنی قدرت مدیریت بحران را ندارند . ایشان برای جواب منفی شما اشک می ریزد و فردا اگر در زندگی مشکلی پیش بیاید ، قطعاً نمیتواند با بحران مواجه کند و مدیریت بحران کند و اصلاً ایشان آمادگی ازدواج را ندارند . حداقل الان ، آمادگی ازدواج ندارند و این فرهنگ غلطی است .
ch3.iribtv.ir
- [سایر] آیا ممکن است آه طرف مقابلی که به او برای ازدواج جواب منفی داده ایم، دامن ما را بگیرد ؟
- [سایر] من می خواهم خواستگاری بروم و جواب منفی نشنوم . باید چه کار کنم ؟
- [سایر] سلام همین الان که دنبال جواب این سوال می گشتم شما رو پیدا کردم چرا بعضی مردان علارغم اینکه ابراز می دارند همسرشان را دوست دارند ولی تحمل شنیدن هیچ گونه ابراز نظری را از جانب او تحمل نمی کنند و درصورت مخالفت همسر او راکتک می زنند چرانمی توانند خشمشان را کنترل کنند؟ چرا فکر می کنندچون قوی ترنند می توانند خشونت نشان دهند؟ در مقابل این گونه مردان چگونه باید عمل کرد؟ متشکر م منتظرجوابتون هستم
- [سایر] آیا ازدواج در سنین بالا و تأخیر در ازدواج ممکن است پیامدهای منفی داشته باشد؟
- [سایر] آیا ائمۀ معصومین (ع) ترک اولی داشته اند؟ لطفاً در صورت منفی بودن جواب، منبع آن را حتماً قید نمایید؟
- [سایر] چرا روایت شده قرآن را حزین بخوانیم؟ و اینکه دعا خواندن و مداحی کردن اکثر مداحان در بلندگوهای مساجد و اماکن مقدس حتی حرم امام هشتم اینقدر گوش خراش است به طوری که انسان با شنیدن صدایشان از چند صدمتری فرار را بر قرار ترجیح میدهد و در واقع هیچ تفاوتی میان عزاداری و جشن وجود ندارد و شنیدن صدایشان واقعاً قابل تحمل نیست؟
- [سایر] حدود سه ماه پیش با دختر خانمی آشنا شدم جهت ازدواج و به خواستگاری ایشان رفتم ولی آنها بدون اینکه دلیل قانع کننده ای داشته باشند به من جواب منفی دادند و با احساسات من بازی کردند و متاسفانه این قضیه باعث شده که شب ها خوابم نبرد و به این فکر کنم که آنها چطور توانستند این ظلم را در حق من بکنند. حداقل یک دلیل می آوردند و بعد جواب منفی به من می دادند تا من هم قانع شوم ولی متاسفانه این جواب ندادنشان روح و روان من را به بازی گرفته و اذیتم می کند. لطفا راهنمایی کنید که دلیل این رفتار آنها چه بوده؟
- [سایر] با توجه به پیامدهای منفی ازدواجهای مدرن، چه شیوهای را برای ازدواج درست پیشنهاد میکنید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] استخاره کردن از قرآن و در صورت جواب منفی عمل به آن چه مسئله ای پیش می آورد؟ کلا فلسفه استخاره از قرآن چیست؟
- [سایر] آیا در عصر عاشورا بر بدن های شهدای کربلا اسب تاخته شد یا نه، در صورت منفی بودن جواب، چرا اسب نتاختند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] امر به معروف و نهی از منکر در مواردی که برای امر کننده و نهی کننده موجب حرج و مشقت غیر قابل تحمل از نظر عرف باشد واجب نیست مگر در اموری که اهمیت انها در شرع مقدس به مرتبه ای باشد که تکلیف به انها به واسطه حرج رفع نشود مانند حفظ دین و نفوس مسلمین
- [آیت الله جوادی آملی] .فتوای مرجع تقلید با دو راه ثابت میشود: یکم: حصول علم یا اطمینان, با شنیدن از خود مجتهد یا دیدن در رساله؛ یا جواب استفتاء قابل اعتماد؛ یا شنیدن از فرد آگاه و مورد وثوق. دوم: گواهی دو شاهد عادل.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در حال نماز؛ انسان نباید به دیگری سلام کند و اگر دیگری به او سلام کند؛ بنا بر احتیاط واجب باید همانطور که او سلام کرده؛ جواب دهد؛ مثلا اگر گفته (سلام علیکم) جواب بگوید (سلام علیکم) ولی در جواب (علیکم السلام) هر صیغه ای که می خواهد می تواند بگوید.
- [آیت الله سیستانی] در وجوب أمر به معروف و نهی از منکر باید شرائط زیر وجود داشته باشد : 1 شناخت معروف و منکر ولو به طور اجمال . بنابراین کسی که معروف و منکر را نمیشناسد ، و آنها را از همدیگر تشخیص نمیدهد ، امر به معروف و نهی از منکر واجب نیست ، بلی گاهی برای امر به معروف و نهی از منکر کردن یاد گرفتن و شناختن معروف و منکر ، واجب میشود . 2 احتمال تأثیر در شخص خلافکار . بنابراین اگر کسی میداند که سخن و گفته او أثر ندارد ، مشهور بین فقهاء آن است که در این صورت وظیفه ندارد ، و امر به معروف و نهی از منکر بر او واجب نیست ، ولی احتیاط واجب آن است که کراهت و ناراحتی خود را از کارهای ناشایسته خلافکار بهر طوری که ممکن است اظهار نماید ، هر چند بداند که در او اثر نخواهد داشت . 3 قصد ادامه کارهای ناشایسته و خلاف از شخص خلافکار . بنابراین شخص خلافکار چنانچه نخواهد کارهای خلاف خود را تکرار کند و دوباره مرتکب شود ، امر به معروف و نهی از منکر واجب نیست . 4 معذور نبودن شخص خلافکار در کارهای زشت و خلاف خود ، با اعتقاد اینکه کار زشتی که انجام داده حرام نبوده ، بلکه مباح بوده ، و یا کار خوبی که ترک کرده واجب نبوده است . بلی اگر منکر از کارهائی باشد که شارع مقدّس هرگز بوقوع آن راضی نیست مثل قتل نفس محرّم جلوگیری از آن واجب است ، هر چند انجام دهنده معذور باشد ، و حتّی مکلّف هم نباشد . 5 ضرر جانی یا آبروئی و یا مالی بمقدار قابل توجّه شخص امر کننده به معروف و نهی کننده از منکر را تحدید نکند ، و مشقّت و دشواری غیر قابل تحمل وجود نداشته باشد ، مگر اینکه کار معروف خوب و منکر بد بقدری نزد شارع مقدّس مهم باشد که باید در راه آن ضررها و دشواریها را تحمّل نمود . اگر بخود امر به معروف و نهی از منکر کننده ضرر متوجّه نشود ، ولی بر کسان دیگر از مسلمین ضرر جانی ، یا آبروئی ، و یا مالی معتنا به متوجّه گردد ، امر به معروف و نهی از منکر واجب نمیشود ، که در اینصورت أهمّیّت ضرر و آن کار مقایسه میگردد که گاهی در صورت ضرر هم امر به معروف ، و نهی از منکر ساقط نمیشود .
- [آیت الله شبیری زنجانی] در حال نماز، انسان نباید به دیگری سلام کند ولی باید جواب سلام مسلمان ممیّز را بدهد، به این شکل که اگر سلام کننده کلمه (سلام) را بر (علیکم) و مانند آن مقدّم داشت، باید نمازگزار در جواب سلام را مقدّم دارد و به احتیاط مستحب از سایر جهات نیز همان طور که او سلام کرده جواب دهد؛ مثلاً اگر (السلام) - با الف و لام - گفته، او نیز با الف و لام جواب بگوید و اگر (علیکم) - به صیغه جمع - گفته او نیز به صیغه جمع جواب دهد و چنانچه سلامکننده (علیکم) و مانند آن را بر سلام مقدم داشت، بنا بر احتیاط واجب با صیغههای سلامی که در قرآن وارد شده است مانند (سَلامٌ عَلَیْکَ) یا (سَلامٌ عَلَیْکُمْ) به قصد این که از قرآن است جواب بگوید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زن می تواند در ازدواج موقت شرط کند که شوهر با او نزدیکی نکند و تنها لذتهای دیگر ببرد، ولی اگر بعداً به این امر راضی شود مانعی ندارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن یا مرد بهتر از آنچه هست به دیگری معرفی شود تا به ازدواج با او رغبت نماید چه در ضمن عقد باشد ، یا پیش از آن ، در صورتی که عقد بر اساس آن واقع شود چنانچه پس از عقد این امر بر طرف دیگر معلوم شود ، او میتواند عقد را بهم بزند ، و تفصیل احکام این مسأله در رساله (منهاج الصالحین) بیان شده است . عدّهای از زنها که ازدواج با آنان حرام است
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که صیغه شده اگر فقیر باشد، شوهرش و دیگران میتوانند به او زکات بدهند، ولی اگر شوهرش در ضمن عقد ازدواج شرط کند که مخارج او را بدهد، یا به جهت دیگری دادن مخارجش بر او واجب باشد، در صورتی که نتواند مخارج آن زن را بدهد، میتواند به او زکات بدهد و اگر بتواند مخارج آن زن را بدهد، نمیتواند به او زکات بدهد، در این صورت اگر شوهر مخارج زن را ندهد و زن نتواند بدون مشقّت غیرقابل تحمّل، او را به دادن خرجی وادار کند، دیگران میتوانند به آن زن زکات دهند.
- [آیت الله سیستانی] اگر دختر باکره نباشد ، یا اینکه با کره باشد ولی پدر یا جدّ پدری اجازه ندهند که با مردی که همتای او شرعاً و عرفاً میباشد ازدواج کند ، یا اینکه حاضر نباشند در امر ازدواج دختر به هیچ وجه مشارکت کنند ، یا آنکه اهلیت اجازه دادن از جهت دیوانگی ، یا مانند آن را نداشته باشند ، در این موارد اجازه آنان لازم نیست ، و همچنین اگر اجازه گرفتن از آنان به جهت غائب بودن ، یا غیر آن ممکن نباشد ، و دختر حاجت زیادی در همان وقت به ازدواج داشته باشد ، اجازه پدر و جد ، لازم نیست .
- [آیت الله شبیری زنجانی] ازدواج با زن شوهردار حرام و باطل است و اگر مردی با زن شوهردار ازدواج کند، در چند صورت آن زن بر او حرام ابدی میشود: 1 - هنگام عقد زن و مرد بدانند که زن شوهردار است و ازدواج آنها حرام است. 2 - هنگام عقد از یکی از راههای شرعی - مانند شهادت دو مرد عادل یا گزارشهای اطمینانبخش - این امر اثبات شده باشد. 3 - هنگام عقد هر دو بدانند که این زن سابقاً شوهر داشته و الان در شوهردار بودن او شک داشته و خلاف آن ثابت نشده باشد. در این سه صورت که زن و شوهر بدون عذر شرعی ازدواج کردهاند، بر یکدیگر حرام ابدی میگردند؛ هر چند دخول نکرده باشند. 4 - هنگام عقد فقط مرد بداند که زن شوهر دارد و ازدواج با او حرام است. 5 - هنگام عقد از یکی از راههای شرعی این امر فقط برای مرد اثبات شده باشد. 6 - هنگام عقد فقط مرد بداند که این زن قبلاً شوهر داشته ولی نسبت به هنگام ازدواج شک داشته و خلاف آن ثابت نشده باشد. (تذکر این نکته مناسب است که چنانچه زن به مردی که از شوهر داشتن یا نداشتن او بیخبر است، بگوید که شوهر ندارد، در صورتی که مرد احتمال بدهد که این زن از اموری اطّلاع دارد که آن مرد از آنها بیاطّلاع است گفته زن برای او معتبر است ولی اگر مرد بداند که زن بیش از آن مقداری که مرد از آن مطلع است، اطلاع بیشتری ندارد، گفته او برای مرد معتبر نیست). در این سه صورت که تنها مرد بدون عذر شرعی ازدواج کرده، اگر بعد از عقد دخول کرده باشد، این زن بر او حرام ابدی میشود. در غیر این چند صورت ازدواج با زن شوهردار هر چند باطل است؛ لیکن باعث حرمت ابدی نمیشود.