الف) در صورتی که والدین امر می‌کنند که با آنها زندگی کند و به هیچ وجه نمی‌توان رضایت آنها را مبنی بر زندگی مستقل و جدای از آنها را به دست آورد. در این صورت همسر باید تحمل برخی گفت و شنودها را داشته باشد و انعطاف بیشتری در برابر هر دو طرف به خرج دهد. و برای رعایت امر مهمتری از برخی خواسته‌های شخصی خود گذشت نماید که مطمئنا خداوند جبران خواهد کرد، زیرا اولویت کمک به پدر و مادر و مراقبت از آنها، از برخی آسایش‌های زندگی بیشتر و مهمتر است و چه بهتر است برای رضای خداوند متعال از نفع شخصی خود گذشت و صرف‌نظر نماید. ب ) در صورتی که بتوان در یک ساختمان دوطبقه جداگانه زندگی کرد و یا با اندک تغییری در ساختمان محل سکونت یا تغییر منزل و تهیه منزلی دوطبقه جداگانه امکان زندگی مشترک را فراهم کرد، مسلم بهتر خواهد بود و هم به نفع زندگی مشترک شما و هم موجب آسایش و رفاه والدین خواهد بود. ج ) اگر بتوان در منزلی نزدیک به منزل والدین منزلی تهیه نمود تا هم مراقب آنها باشید و هم به برخی مشکلات و برخوردهای ناخواسته و نامعقول دست و پنجه نرم کرد و از طرف دیگر رضایت همسر فراهم خواهد شد، مطلوب‌تر است. در تمام این صور، رابطه گرم، عاطفی، صمیمانه و صادقانه‌ی زن و شوهر در رسیدن به رضایت همسر و کسب رضایت والدین و مراقبت از آنها نقش حساس و مهمی دارد که باید هر دو طرف (دختر و پسر) از برخی نفع‌های شخصی برای مصلحتی بالاتر بگذرند و شیرینی آن را نیز بعدا هر دو خواهند چشید و درک خواهند کرد. www.porseman.org
مردی که می خواهد با پدر و مادر خود زندگی و از آنها مراقبت کند اما همسرش به این امر راضی نباشد چه باید بکند؟
الف) در صورتی که والدین امر میکنند که با آنها زندگی کند و به هیچ وجه نمیتوان رضایت آنها را مبنی بر زندگی مستقل و جدای از آنها را به دست آورد. در این صورت همسر باید تحمل برخی گفت و شنودها را داشته باشد و انعطاف بیشتری در برابر هر دو طرف به خرج دهد. و برای رعایت امر مهمتری از برخی خواستههای شخصی خود گذشت نماید که مطمئنا خداوند جبران خواهد کرد، زیرا اولویت کمک به پدر و مادر و مراقبت از آنها، از برخی آسایشهای زندگی بیشتر و مهمتر است و چه بهتر است برای رضای خداوند متعال از نفع شخصی خود گذشت و صرفنظر نماید. ب ) در صورتی که بتوان در یک ساختمان دوطبقه جداگانه زندگی کرد و یا با اندک تغییری در ساختمان محل سکونت یا تغییر منزل و تهیه منزلی دوطبقه جداگانه امکان زندگی مشترک را فراهم کرد، مسلم بهتر خواهد بود و هم به نفع زندگی مشترک شما و هم موجب آسایش و رفاه والدین خواهد بود. ج ) اگر بتوان در منزلی نزدیک به منزل والدین منزلی تهیه نمود تا هم مراقب آنها باشید و هم به برخی مشکلات و برخوردهای ناخواسته و نامعقول دست و پنجه نرم کرد و از طرف دیگر رضایت همسر فراهم خواهد شد، مطلوبتر است. در تمام این صور، رابطه گرم، عاطفی، صمیمانه و صادقانهی زن و شوهر در رسیدن به رضایت همسر و کسب رضایت والدین و مراقبت از آنها نقش حساس و مهمی دارد که باید هر دو طرف (دختر و پسر) از برخی نفعهای شخصی برای مصلحتی بالاتر بگذرند و شیرینی آن را نیز بعدا هر دو خواهند چشید و درک خواهند کرد.
www.porseman.org
- [آیت الله خامنه ای] مسئولیت مراقبت از پدر و مادر بیمار
- [سایر] اگر مردی، همسرش را به قتل برساند و وارث منحصر مادر، فرزند قاتل باشد. آیا فرزند حق قصاص پدر را دارد؟
- [سایر] اگر فرزندی از پدر و مادر خود راضی نباشد چه حکمی برای آن والدین هست؟
- [آیت الله بروجردی] آیا بر پدر و مادر لازم است که مراقبت کنند از طفل خود که چیزی رانجس نکند یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مقام مادر بالاتر است، یا پدر؟ در مقام تعارض بین اطاعت امر پدر و مادر، کدام را ترجیح می دهیم؟
- [آیت الله مظاهری] مقام مادر بالاتر است، یا پدر؟ در مقام تعارض بین اطاعت امر پدر و مادر، کدام را باید ترجیح دهیم؟
- [آیت الله سبحانی] مردی به دلیل اختلاف خانوادگی جدا از همسرش زندگی می کند. آیا برای ازدواج موقت، اجازه از همسر لازم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز اول وقت واجب تر است یا امر و فرمان پدر و مادر؟ یعنی اگر مادر یا پدر انسان امر به کاری کرد آیا باید ابتدا آن کار را انجام داد یا نماز اول وقت را به جا آورد؟
- [آیت الله اردبیلی] زن و شوهری فقیر هستند و پسر آنها قصد دارد که مادر را به حج ببرد؛ ولی پدر راضی به این امر نیست. آیا با عدم رضایت شوهر، حج بر زن واجب میشود؟
- [سایر] اگر پدر و مادر انسان مرتکب گناه شوند، آیا نهی از منکر آنان بیاحترامی محسوب نمیشود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کنند که نماز را به جماعت بخواند در صورتی که ترک آن موجب اذیت و ناراحتی یا اسائه ادب به پدر یا مادر باشد واجب است نماز را به جماعت بخواند.
- [امام خمینی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را به جماعت بخواند چون اطاعت پدر و مادر واجب است، بنابر احتیاط واجب باید نماز را به جماعت بخواند و قصد استحباب نماید.
- [آیت الله سیستانی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را با جماعت بخواند ، احتیاط مستحب آن است که نماز را به جماعت بخواند ، البته اگر امر و نهی پدر یا مادر از روی شفقت نسبت به فرزند باشد ، و مخالفتش موجب اذیت آنان شود ، حرام است بر فرزند مخالفت نماید .
- [آیت الله اردبیلی] پدر و مادر نمیتوانند از طرف فرزند خود نذر کنند؛ پس اگر مثلاً نذر کنند که دختر خود را به سیّد شوهر دهند و دختر پس از تکلیف راضی نباشد، نذر آنان اعتباری ندارد، ولی احتیاط مستحب آن است که اگر بتوانند او را راضی نماید که با سیّد ازدواج کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را به جماعت بخواند و از نافرمانی او اذیت شوند، نماز جماعت بر او واجب می شود.
- [آیت الله بروجردی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را به جماعت بخواند، نماز جماعت بر او واجب میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کنند که نماز را با جماعت بخواند در صورتی که ترک ان موجب ایذاء انها شود مخالفت انها حرام است
- [آیت الله اردبیلی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را به جماعت بخواند، چون مخالفت با امر آنان موجب ناراحتی و اذیت آنان میشود، باید نماز را به جماعت بخواند.
- [آیت الله سیستانی] عمه و خاله انسان ، و عمه و خاله پدر ، و عمه و خاله پدرِ پدر ، یا مادرِ پدر ، و عمه و خاله مادر ، و عمه و خاله مادرِ مادر ، یا پدرِ مادر هر چه بالا روند به انسان محرمند .
- [آیت الله خوئی] عمه و خالة انسان و عمه و خالة پدر و عمه و خالة پدر پدر، و یا مادر پدر و عمه و خال مادر و عمه و خالة مادر مادر، یا پدر مادر هر چه بالا روند به انسان محرمند.