در نظر داشته باشید هر ازدواجی دارای شرایط خاصی است که یکی از آنها زن و شوهریعنی در یک سطح بودن آنان است . معیار کفویت دارای شقوق دیگری است که به ترتیب عبارتند از: کفویت فرهنگی , کفویت اجتماعی , کفویت اقتصادی و کفویت ظاهری . کفویت فرهنگی بدین معنااست که دو خانواده عروس و داماد از جهت فرهنگی دارای وجوه مشترک وآداب و رسوم نسبتا مشترک باشند, مثلا اگر یکی دارای اعتقادات شدید مذهبی است , دیگری بی اعتنا به مذهب و اعتقادات نباشد. اگر یکی به لحاظ قومی و قبیله ای دارای رسوم خاصی است , دیگری در تضاد با آن نباشد, مثلا آداب و رسوم فلان شهر مرکزی یا غربی ایران با آداب شهرهای شمالی یا شرقی چندان سازگارنیست . بنابراین از لحاظ فرهنگی باید در انتخاب همسر بسیار دقت نمود. این تفاوت فرهنگی به قدری حساس است که گاهی در خوراک و پوشاک و سخن گفتن و حتی شیوه اعتقاد به مذهب و دین تاثیر می گذارد و چه بساباعث درگیری های فراوان میان زن و شوهر شود. کفویت اجتماعی بدین معنا است که دو خانواده در اجتماع شهر یا روستای خود, فاصله کمی از لحاظطبقاتی داشته باشند, تا بعداً این جنبه بهانه ای برای منت گذاردن زن و شوهر بر یکدیگر نباشد. انتخاب همسردر خانواده های بدنام و شهره به زشتی و پلیدی و خانواده هایی که زبان مردم بر آنها باز است , کار معقول وصحیحی نیست و به عزت انسان نمی انجامد. کفویت اقتصادی بدین معنا است که دو خانواده از نظر فقر و غنا چندان فاصله ای با هم نداشته باشند, ولی بهتر است خانواده شوهر متمول تر از خانواده دختر باشند. این سودش به دختر می رسد, زیرا در زندگی جدیدخود دارای امکانات بهتری خواهد بود. کفویت ظاهری نیز به این معنا است که زن و شوهر از لحاظ قیافه ظاهری و اندام و هیبت خارجی به قول معروف به هم بیایند در اینجا بهتر است زن از شوهرش زیباتر باشد, و مثلا یکی بلند قد و دیگری خیلی کوتاه نباشد.یکی خلی زشت و دیگری خیلی زیبا نباشد و... اینها معیارهای اصولی عمومی است که باید حتما موردتوجه قرار گیرد. پس از اینها حسن خلق و خوش اخلاقی زن و شوهر بسیار مهم است , زیرا مرد خوش اخلاق ,همسر و فرزندانش را عزیز می دارد و به آنان احترام می گذارد. به نظر ما, اگر شما در میان خواستگاران خود آن را که کفو شما است و از لحاظ اخلاقی مورد تایید و انسانی فهمیده و منطقی است برگزینید, بهترین انتخاب را کرده اید. اگر این فرد انسان با ایمانی بود که بهتر, در غیر این صورت می توانید با ایمان اندک او بسازید و با تاثیرات مثبت خود او را متدین تر و با ایمان ترسازید. در انتهایادتان باشد احترام خانواده خود رانگه دارید و عزت آنها را حفظ کنید و سعی نکنید از آنها - به هر دلیل -ببرید, زیرا دختری که از خانواده خود ببرد, در خانواده شوهرش عزیز نمی شود, در حقیقت او مهم ترین پناهگاه و پشتوانه خود را از دست داده و تنها مانده است . این یکاصل مسلم است که خانواده از بزرگ ترین مصائب تاکوچکترین مشکلات یاور و همدم انسان و مایه عزت و سرافرازی می باشند. بنابراین در انتخاب همسر سعی کنید هم رضایت خانواده خود را داشته باشید و هم رضایت خداوند را به دست آورید و هم خودتان راضی گردید از خداوند بخواهید همسری خوب و صالح با همه شرایط به شما عنایت کند. می توانید نذری هم بنمایید تا به مراد و مطلوب خویش برسید. به هر صورت برای شما در طول حیات مادی و معنوی تان آرزوی موفقیت و سربلندی و پیروزی داریم . www.eporsesh.com
من قصد ازدواج با افراد مومن را دارم , ولی خواستگارانم انسان های متدینی نیستند. به نظر شماچه کار می توانم بکنم ؟
در نظر داشته باشید هر ازدواجی دارای شرایط خاصی است که یکی از آنها زن و شوهریعنی در یک سطح بودن آنان است . معیار کفویت دارای شقوق دیگری است که به ترتیب عبارتند از: کفویت فرهنگی , کفویت اجتماعی , کفویت اقتصادی و کفویت ظاهری .
کفویت فرهنگی بدین معنااست که دو خانواده عروس و داماد از جهت فرهنگی دارای وجوه مشترک وآداب و رسوم نسبتا مشترک باشند, مثلا اگر یکی دارای اعتقادات شدید مذهبی است , دیگری بی اعتنا به مذهب و اعتقادات نباشد. اگر یکی به لحاظ قومی و قبیله ای دارای رسوم خاصی است , دیگری در تضاد با آن نباشد, مثلا آداب و رسوم فلان شهر مرکزی یا غربی ایران با آداب شهرهای شمالی یا شرقی چندان سازگارنیست . بنابراین از لحاظ فرهنگی باید در انتخاب همسر بسیار دقت نمود. این تفاوت فرهنگی به قدری حساس است که گاهی در خوراک و پوشاک و سخن گفتن و حتی شیوه اعتقاد به مذهب و دین تاثیر می گذارد و چه بساباعث درگیری های فراوان میان زن و شوهر شود.
کفویت اجتماعی بدین معنا است که دو خانواده در اجتماع شهر یا روستای خود, فاصله کمی از لحاظطبقاتی داشته باشند, تا بعداً این جنبه بهانه ای برای منت گذاردن زن و شوهر بر یکدیگر نباشد. انتخاب همسردر خانواده های بدنام و شهره به زشتی و پلیدی و خانواده هایی که زبان مردم بر آنها باز است , کار معقول وصحیحی نیست و به عزت انسان نمی انجامد.
کفویت اقتصادی بدین معنا است که دو خانواده از نظر فقر و غنا چندان فاصله ای با هم نداشته باشند, ولی بهتر است خانواده شوهر متمول تر از خانواده دختر باشند. این سودش به دختر می رسد, زیرا در زندگی جدیدخود دارای امکانات بهتری خواهد بود.
کفویت ظاهری نیز به این معنا است که زن و شوهر از لحاظ قیافه ظاهری و اندام و هیبت خارجی به قول معروف به هم بیایند در اینجا بهتر است زن از شوهرش زیباتر باشد, و مثلا یکی بلند قد و دیگری خیلی کوتاه نباشد.یکی خلی زشت و دیگری خیلی زیبا نباشد و... اینها معیارهای اصولی عمومی است که باید حتما موردتوجه قرار گیرد. پس از اینها حسن خلق و خوش اخلاقی زن و شوهر بسیار مهم است , زیرا مرد خوش اخلاق ,همسر و فرزندانش را عزیز می دارد و به آنان احترام می گذارد.
به نظر ما, اگر شما در میان خواستگاران خود آن را که کفو شما است و از لحاظ اخلاقی مورد تایید و انسانی فهمیده و منطقی است برگزینید, بهترین انتخاب را کرده اید. اگر این فرد انسان با ایمانی بود که بهتر, در غیر این صورت می توانید با ایمان اندک او بسازید و با تاثیرات مثبت خود او را متدین تر و با ایمان ترسازید. در انتهایادتان باشد احترام خانواده خود رانگه دارید و عزت آنها را حفظ کنید و سعی نکنید از آنها - به هر دلیل -ببرید, زیرا دختری که از خانواده خود ببرد, در خانواده شوهرش عزیز نمی شود, در حقیقت او مهم ترین پناهگاه و پشتوانه خود را از دست داده و تنها مانده است . این یکاصل مسلم است که خانواده از بزرگ ترین مصائب تاکوچکترین مشکلات یاور و همدم انسان و مایه عزت و سرافرازی می باشند. بنابراین در انتخاب همسر سعی کنید هم رضایت خانواده خود را داشته باشید و هم رضایت خداوند را به دست آورید و هم خودتان راضی گردید از خداوند بخواهید همسری خوب و صالح با همه شرایط به شما عنایت کند. می توانید نذری هم بنمایید تا به مراد و مطلوب خویش برسید. به هر صورت برای شما در طول حیات مادی و معنوی تان آرزوی موفقیت و سربلندی و پیروزی داریم .
www.eporsesh.com
- [سایر] ازدواج تا چه حد میتواند به ایمان افراد بیافزاید؟
- [سایر] بهترین سنّ ازدواج برای افراد مؤمن هم دختر و هم پسر طبق تحقیقات چه سنینی است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] افرادی هستند که کار هیپنوتیزم و احضار روح می کنند. می خواستم بدانم که کار آنها از نظر شرعی عیب دارد؟ البته اگر این کار برای تقویت ایمان انسان های دیگری که مثلا در حال دیدن احضار روح هستند باشد (همچنین افرادی که کار احضار روح می کنند پولی را نگیرند و فقط برای رضای خدا باشد ) از نظر شرعی اشکال دارد یا نه؟ اگر احضار روح و یا هیپنوتیزم برای روشن شدن حقیقتی باشد اشکال دارد یا نه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] افرادی هستند که کار هیپنوتیزم و احضار روح می کنند. می خواستم بدانم که کار آنها از نظر شرعی عیب دارد؟ البته اگر این کار برای تقویت ایمان انسان های دیگری که مثلا در حال دیدن احضار روح هستند باشد (همچنین افرادی که کار احضار روح می کنند پولی را نگیرند و فقط برای رضای خدا باشد ) از نظر شرعی اشکال دارد یا نه؟ اگر احضار روح و یا هیپنوتیزم برای روشن شدن حقیقتی باشد اشکال دارد یا نه؟
- [سایر] برای ازدواج کدام اولویتش بیشتره قیافه یا ایمان. مثلا پسری ایمان و انسانیتشو همه خوب می گن ولی قیافتا جالب نیست (البته هنوز خودم ندیدمش). حالا نمیتونم تصمیم بگیرم نظر شما رو واسه تصمیم نهاییم احتیاج دارم.
- [آیت الله بهجت] زمینی به مساحت 800 متر مربع برای احداث مسجد از طرف دو نفر بهایی به اهالی محله ما اهدا شد و صیغه وقف مسجد جاری و در اداره اوقاف ثبت گردید. ولی به علت نداشتن هزینه راکد مانده است، لکن افراد نامبرده فعلاً راضی به تکمیل ساختمان مسجد نیستند. نظر مبارکتان در رابطه با عدم رضایت آن ها چیست؟
- [سایر] یکی از همکلاسیهایم دختر خوب و متدینی است که او را برای ازدواج، مناسب یافتم، منتهی میخواهم قبل از اینکه خانواده خود را در جریان بگذارم از علاقه طرف مقابل به خود نیز مطمئن باشم که بیگدار به آب نزنم. به نظر شما چگونه این موضوع را پیش بکشم و به او بگویم که خواهانش هستم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا انسان مومن می تواند به جهت وجود مفاسد دیگر کار کردن در دستگاه هایی که ظلم می کنند را قبول نکند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] از نظر فقهی خنثی به چه کسی می گویند؟ و نکاح و طلاق این افراد پس از تغییر جنسیت چگونه است؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا تشریح جسد جنین با انسان کامل از نظر (کار تخصصی و علمی) از لحاظ حکم تشریح متفاوت است؟
- [آیت الله بهجت] اگر انسان بدون صیغه اجاره، بخواهد برای انجام عملی اجیر شود، همین که مشغول آن عمل شد اجاره صحیح است؛ یعنی کار او دلالت بر قبول دارد.
- [آیت الله اردبیلی] بجز سه دستهای که در مسأله قبل بیان شد، خویشاوندان دیگر همچون برادر، خواهر، عمو، عمّه، دایی، خاله و اولاد آنان، واجبالنّفقه نیستند، ولی =============================================================================== 1 (واجب عینی) به واجبی میگویند که بر تک تک افراد واجب باشد و با انجام دادن دیگران از انسان ساقط نشود، مانند: نماز و روزه و در مقابل (واجب کفایی) واجبی است که اگر فرد یا افراد نسبت به آن اقدام نماید از عهده دیگران ساقط میشود، مانند: تدفین میّت مسلمان. مستحب است در صورتی که نیازمند باشند و انسان توانایی داشته باشد، نفقه آنان را نیز بدهد.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام نفاق است و در روایات فراوانی فرمودهاند کسی که دارای دو چهره و دو زبان باشد، در روز قیامت با دو زبان که آتش از آنها شعلهور است محشور میشود و این نفاق اقسامی دارد: الف) کسانی که ایمان ندارند، ولی با زبان یا عمل ایمان نمایی میکنند، و این افراد همان منافقینی هستند که قرآن جایگاه آنان را پستترین جاهای جهنّم قرار داده است. ب) افراد ریاکار که اعمالشان برای خدا نیست، ولی نمایش برای خداست و قرآن علاوه بر اینکه اعمال این افراد را باطل میداند، گناه آنان را در حدّ کفر شمرده است. ج) افرادی که در برخورد با مردم دارای دو چهره و دو زبان هستند؛ مثلاً در حالی که کینه و عداوت دارند و از غیبت و تهمت باک ندارند، ولی در ظاهر اظهار محبّت و ارادت میکنند. د) افرادی که خود را وابسته به دین میکنند، ولی در حقیقت آن وابستگی را در عمل ندارند، نظیر عالم بی عمل و زاهد بیحقیقت و مقدّس و متّقی نما، و این افراد گرچه در روایات اطلاق نفاق بر آنها شده است و از نظر اخلاقی منافق میباشند، ولی گناه منافق را ندارند و اگر بر طبق وظیفه دینی خود عمل نکنند، در روز قیامت با منافقین محشور میشوند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان کسی را برای انجام تمام کارهای خودش وکیل کند صحیح است ولی اگر برای یکی از کارهای خود وکیل نماید و ان کار را معین نکند وکالت صحیح نیست مگر ان که تعیین را به نظر وکیل واگذار کند مثل این که بگوید تو وکیل هستی در فروش یا اجاره خانه هر کدام را که اختیار کردی
- [آیت الله شبیری زنجانی] به کسی میتوان زکات داد که شیعه دوازده امامی باشد، ولی در مصرف سوم (کارگزاران زکات) و مصرف چهارم (تقویت ایمان مسلمانان) و نیز در جهاد مشروع شیعه دوازده امامی بودن گیرنده زکات لازم نیست، بنابراین کارگزاران زکات میتوانند غیر شیعه بلکه غیر مسلمان بوده و نیز در جهاد مشروع ممکن است غیر شیعه یا غیر مسلمان به کار گرفته شود که در این صورت هزینه این افراد را میتوان از زکات پرداخت کرد، ولی در تحصیل حجّ باید زکات را به شیعه دوازده امامی داد تا حجّ به جا آورد.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند برای بعضی از کارهای مستحبّی، مثل حج، عمره، طواف از طرف کسی که در مکه نیست، قرائت قرآن، زیارت قبر پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و امامان علیهمالسلام و توابع آن مثل نماز زیارت، از طرف زندگان اجیر شود و ظاهرا نیابت تبرّعی (مجانی) در جمیع مستحبات از طرف افراد زنده اگر به قصد رجا باشد اشکال ندارد؛ اما صحّت اجیر شدن برای غیر از مثل مستحبات ذکر شده، محلّ تأمّل است و نیز انسان میتواند کار مستحبّی را انجام دهد و ثواب آن را به مردگان یا زندگان هدیه نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه انسان بخواهد ضامن شود که بدهی کسی را بدهد می تواند صیغه لفظی به زبان فارسی یا عربی یا هر زبان دیگر بخواند و مثلاً بگوید: (من ضامنم طلب فلان کس را بدهم) و طلبکار هم بگوید: (قبول کردم) و نیز می تواند قرارداد ضمانت را به و سیله امضا کردن ضمانت نامه، یا هر کار دیگر که این مطلب را به طلبکار بفهماند و او هم عملاً قبول کند، انجام دهد.
- [آیت الله بهجت] اگر انسان شک کند که به اعضای وضوی او چیزی چسبیده یا نه، چنانچه احتمال او در نظر مردم بجا باشد، مثل آنکه بعد از گِل کاری شک کند گِل به دست او چسبیده یا نه، باید وارسی کند یا بهقدری دست بمالد که اطمینان پیدا کند که اگر بوده برطرف شده یا آب به زیر آن رسیده است؛ و اگر از روی غفلت وضو گرفت و بعد معلوم شد که مانعی بوده، وضویش باطل است؛ و اگر احتمال داد که مانعی در کار نیست و به امید عدم مانع وضو گرفت یا غافل شد، و بعد معلوم شد مانعی در کار نبوده، صحیح بودن وضو خالی از وجه نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جعاله آن است که انسان قرار بگذارد که در مقابل کاری که برای او انجام می دهند مال معینی بدهد، مثلاً بگوید (هر کس گمشده مرا پیدا کند هزار تومان به او می دهم) به شخصی که این قرار را می گذارد (جاعل) و به شخصی که کار را انجام می دهد (عامل) می گویند و فرق میان (جعاله) و (اجیر کردن کسی برای انجام کاری) این است که در اجاره بعد از خواندن صیغه اجیر باید عمل را انجام دهد و کسی هم که او را اجیر کرده اجرت را به او بدهکار است، ولی در جعاله عامل می تواند مشغول کار نشود، یا در وسط کار از آن دست بکشد و نیز تا کار را انجام نداده جاعل بدهکار نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در وقف انشاء معنای وقف لازم است ولی لازم نیست معنای وقف را به زبان بیاورد یا به عربی بخواند، بلکه اگر مفاد وقف را به صیغه فارسی بخواند یا به وسیلهای همچون نوشتن یا کار دیگری وقف را انشاء کند کفایت میکند، در وقف قبول کردن کسی که برای او وقف شده یا ولیّ یا وکیل او شرط نیست، همچنانکه اگر وقف بر افراد مخصوصی نباشد، بلکه مثل مسجد و مدرسه برای عموم وقف کند یا مثلاً بر فقراء یا سادات وقف نماید، قبول کردن کسی لازم نیست، بنابراین اگر - مثلاً - بگوید خانه خود را وقف کردم، وقف (با شرایطی که گفته خواهد شد) صحیح خواهد بود.