آیا اسلام در اقتصاد دارای نظریه ی جامع و مستقلی هست؟ و آیا اقتصاد اسلامیِ امروز ما جواب گوی نیاز بشریت در زمینه ی اقتصاد می باشد؟
در اسلام، حقوق و احکام مالی وجود دارد; از این حقوق می توان خطوط کلی به هم پیوسته ای که در راستای تأمین هدف مشخصی است به عنوان نظام اقتصادی استنباط نمود; آن چنان که گام اول این استنباط نظام اقتصادی را شهید صدر 50 سال قبل در قالب اقتصادنا برداشت. هر جامعه ای که نظام اقتصادی مستقل داشته باشد می تواند نظریات علم اقتصاد را بر اساس آن با روش علمی پذیرفته شده بازسازی و هم آهنگ با آن نظام سازد; مثلا در نظام اقتصاد اسلامی بهره[ پول (ربا) ممنوع است; بر اساس این ممنوع بودن بهره ی پول، می توان کلیه ی نظریات علمی مربوط به بهره ی پول را که در علم اقتصاد مطرح است، بازسای نمود و نظریه ی حرکت پول در جامعه را بر اساس مشارکت و در نتیجه جای گزینی نرخ سود سرمایه به جای نرخ بهره را مطرح نمود. این جایگزینی نرخ سود سرمایه به جای نرخ بهره در هر زمان قابل تطبیق و اجرا است و محدود به زمان خاصّی نمی باشد; آن چنان که ممنوع بودن بهره و پیآمدهای منفی آن در چارچوب زمان خاص با جامعه ی خاص نمی گنجد. منبع جهت مطالعه بیشتر جهت توضیح بیش تر مراجعه شود به (البنک الربوبی فی الاسلام) تألیف شهید صدر.
عنوان سوال:

آیا اسلام در اقتصاد دارای نظریه ی جامع و مستقلی هست؟ و آیا اقتصاد اسلامیِ امروز ما جواب گوی نیاز بشریت در زمینه ی اقتصاد می باشد؟


پاسخ:

در اسلام، حقوق و احکام مالی وجود دارد; از این حقوق می توان خطوط کلی به هم پیوسته ای که در راستای تأمین هدف مشخصی است به عنوان نظام اقتصادی استنباط نمود; آن چنان که گام اول این استنباط نظام اقتصادی را شهید صدر 50 سال قبل در قالب اقتصادنا برداشت. هر جامعه ای که نظام اقتصادی مستقل داشته باشد می تواند نظریات علم اقتصاد را بر اساس آن با روش علمی پذیرفته شده بازسازی و هم آهنگ با آن نظام سازد; مثلا در نظام اقتصاد اسلامی بهره[ پول (ربا) ممنوع است; بر اساس این ممنوع بودن بهره ی پول، می توان کلیه ی نظریات علمی مربوط به بهره ی پول را که در علم اقتصاد مطرح است، بازسای نمود و نظریه ی حرکت پول در جامعه را بر اساس مشارکت و در نتیجه جای گزینی نرخ سود سرمایه به جای نرخ بهره را مطرح نمود. این جایگزینی نرخ سود سرمایه به جای نرخ بهره در هر زمان قابل تطبیق و اجرا است و محدود به زمان خاصّی نمی باشد; آن چنان که ممنوع بودن بهره و پیآمدهای منفی آن در چارچوب زمان خاص با جامعه ی خاص نمی گنجد.
منبع جهت مطالعه بیشتر
جهت توضیح بیش تر مراجعه شود به (البنک الربوبی فی الاسلام) تألیف شهید صدر.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین