کاربرد علم فقه در قانونمندی شخصی، خانوادگی واجتماعی انسان مسلمان است. در قلمرو شخصی، انسان مسلمان را متخلق به اخلاق اسلامی و الهی می کند و در حوزه خانواده روابط زوجین، اولاد، اقربا، پدر و مادر و... را تعریف و تنظیم می کند و در حوزه اجتماع، سیاست و نظم جامعه مسلمانان را تدبیر می کند. بنابراین فقه در تعریف جامع، شامل حکمت علمی در زمینه های سه گانه اخلاق شخصی، قانونمندی خانوادگی و اجتماعی است. قانون در جامعه اسلامی ملهم و متأثر از فقه اسلام است. فقه مصداق عدالت و معروف را از ظلم و منکر باز می شناسد و چنانچه فقه را از صحنه سیاست حذف کنیم، عدالت یک شعار کلی قابل تفسیر به رأی می شود که هیچ معیاری برای شناخت مصداق آن وجود نخواهد داشت. تمام اهتمام اهل بیت (ع) به ویژه امام باقر (ع) و امام صادق (ع) بر تدریس علم فقه، جهت تبیین حکمت علمی از دیدگاه اسلام بر پایه گزاره های اعتبار الهی و نبوی بوده است. کسی که فقه ندارد از بایدها و نبایدهای اسلام اطلاعی ندارد و همواره پشت شعارهای کلی، مبهم و چند پهلو باقی می ماند.
کاربرد علم فقه در قانونمندی شخصی، خانوادگی واجتماعی انسان مسلمان است. در قلمرو شخصی، انسان مسلمان را متخلق به اخلاق اسلامی و الهی می کند و در حوزه خانواده روابط زوجین، اولاد، اقربا، پدر و مادر و... را تعریف و تنظیم می کند و در حوزه اجتماع، سیاست و نظم جامعه مسلمانان را تدبیر می کند. بنابراین فقه در تعریف جامع، شامل حکمت علمی در زمینه های سه گانه اخلاق شخصی، قانونمندی خانوادگی و اجتماعی است.
قانون در جامعه اسلامی ملهم و متأثر از فقه اسلام است. فقه مصداق عدالت و معروف را از ظلم و منکر باز می شناسد و چنانچه فقه را از صحنه سیاست حذف کنیم، عدالت یک شعار کلی قابل تفسیر به رأی می شود که هیچ معیاری برای شناخت مصداق آن وجود نخواهد داشت.
تمام اهتمام اهل بیت (ع) به ویژه امام باقر (ع) و امام صادق (ع) بر تدریس علم فقه، جهت تبیین حکمت علمی از دیدگاه اسلام بر پایه گزاره های اعتبار الهی و نبوی بوده است. کسی که فقه ندارد از بایدها و نبایدهای اسلام اطلاعی ندارد و همواره پشت شعارهای کلی، مبهم و چند پهلو باقی می ماند.
- [سایر] کاربرد دین در جامعة مدرن چیست؟
- [سایر] کاربرد دین در جامعه مدرن چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] منظورتان از این که موسیقی را باید هم تراز مواد مخدر دانست چیست؟ آیا منظورتان این است که موسیقی هم مانند مواد مخدر که هم کاربرد خوب دارد و هم بد، کاربرد آن مهم است یا منظورتان چیز دیگری است؟
- [سایر] قاعده (من ملک) چیست و در چه جاهایی کاربرد دارد؟
- [آیت الله سبحانی] کاربرد طلا در دندان برای مردان چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سبحانی] کاربرد طلا در دندان برای مردان چه حکمی دارد؟
- [سایر] چگونه میتوان فلسفه نبوت و آمدن انبیاء را درک نمود و در جامعة فعلی نیز کاربرد آن را فهمید؟
- [سایر] آیا در حال حاضر احکام و قوانین صدر اسلام کاربرد و کارآیی صدر اسلام را داراست یا خیر؟
- [آیت الله خامنه ای] نظر حضرتعالی در خصوص کاربرد (هیپنوتیزم) در علوم پزشکی و درمان بیماریهای قابل علاج با این روش چیست؟
- [سایر] فقه سیاسی چیست؟فقه سیاسی و تجربه مدیریت جامعه؟فقه و نظریهپردازی؟اگر فقه از واقعیتها دور شود؟راهکارهای پویایی فقه؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] الکل سفید و طبّی که الکل خالص می باشد و مصارف طبّی دارد پاک می باشد. مگر اینکه از شراب و فقاع گرفته شده باشد که در این صورت نجس است. همچنین مواد پاک کننده دیگر که از مشتقات الکل است و در مراکز درمانی کاربرد دارد پاک می باشد. همچنین الکل صنعتی که همان الکل سفید به اضافه مقداری مواد سمّی است و کاربرد صنعتی دارد پاک می باشد. ادکلن و مواد صنعتی دیگر نیز که مشتمل بر الکل می باشد پاک هستند.
- [آیت الله مظاهری] در غیر فروعات فقهیه مانند پرداخت وجوهات شرعیّه و تعیین قیّم یا سرپرست برای اوقاف و یا تعیین وصی برای کسی که وصی ندارد، رجوع به اعلم یا رجوع به مرجع تقلید شخص، لازم نیست و رجوع به مجتهد جامع الشرایط کفایت میکند. ______ 1) در بخش سوّم این رساله، مباحث مربوط به اصول دین تحت عنوان (اصول اعتقادی) آمده است.
- [آیت الله جوادی آملی] .داد و ستد گوشت , پیه و پوستی که از دست مسلمان در سرزمین اسلامی گرفته شود , صحیح است و اگر معلوم باشد که مسلمان آن را از کافر بدون بررسی گرفته است , چون کشته شدن آن به دستور اسلامی ثابت نشده، صحیح نیست . البته اگر منفعتی داشته باشد که کاربرد آن , مشروط به پاک بودن نباشد, اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است در دادن زکات فطره خویشان فقیر خود را بر دیگران مقدم بدارد و بعد همسایگان فقیر را و مستحب است کسی را که در دین و فقه و عقل مقدم است در دادن فطره مقدم بدارد
- [آیت الله اردبیلی] با توجه به گستردگی رشتههای فقه و تخصصی بودن آنها، اگر در بین چند مجتهد هر کدام در یک یا چند رشته از مسائل فقهی از دیگران اعلم باشند، وجوب تقلید از آنها در همان رشته یا رشتهها، متعیّن است.
- [آیت الله اردبیلی] (مضاربه) قراردادی است که میان مُضارِب (سرمایهگذار) و عامل (کسی که با آن سرمایه، کار میکند) بر اساس سود مُشاع بسته میشود. تفصیل احکام مضاربه را در کتاب (فقه المضاربه) آوردهایم.
- [آیت الله جوادی آملی] .اسلام, اصولی دارد; مانند توحید، نبوت و معاد, و فروعی مانند نماز، روزه و..., و مسلمان باید برپایه دلیلِ هر چند ساده, به اصول دین یقین داشته باشد و تقلید در اصول دین, جایز نیست. احکام ضروری فروع دین; مانند واجب بودن نماز, مورد تقلید نیست. در احکام غیر ضروری و موضوعاتی که نیاز به استنباط دارد, باید طبق اجتهاد یا احتیاط و یا تقلید عمل کرد. احتیاط, آن است که اگر کسی یقین دارد عملی حرام نیست .بلکه واجب یا مستحب است، آن را انجام دهد و اگر یقین دارد که عملی واجب نیست؛ بلکه حرام یا مکروه است، آن را ترک کند. احتیاط, برای مجتهد و غیر مجتهد, جایز است. کسی که مجتهد نیست و نخواست احتیاط کند, باید از مجتهد واجد شرایط تقلید کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اعتقاد انسان به اصول دین اسلام باید بر پایه علم باشد و تقلید یعنی پیروی از غیر بدون حصول علم در اصول دین باطل است ولی در غیر اصول دین از احکامی که قطعی و ضروری نیست و همچنین موضوعاتی که محتاج به استنباط است باید یا مجتهد باشد که بتواند وظایف خود را از روی مدارک انها به دست اورد و یا به دستور مجتهدی که شرایط ان خواهد امد رفتار نماید و یا احتیاط کند یعنی به گونه ای عمل نماید که یقین پیدا کند تکلیف را انجام داده مثلا اگر عده ای از مجتهدین عملی را حرام می دانند و عده دیگر می گویند حرام نیست ان عمل را ترک کند و اگر عملی را بعضی واجب و بعضی جایز می دانند به جا اورد پس کسانی که مجتهد نیستند و نمی توانند به احتیاط عمل کنند باید تقلید نمایند
- [آیت الله اردبیلی] (شرکت) یعنی مشارکت در اموال که به صرف مخلوط شدن دو مال با یکدیگر حاصل میشود و احتیاجی به صیغه ندارد و اگر بخواهند که هر دو بتوانند در مال تصرّف کنند، به صرف اجازه جواز حاصل میشود و اگر صیغه بخوانند و عقد شرکت منظور باشد، اختلاط و امتزاج لازم نیست. تفصیل مسأله را در کتاب (فقه الشرکه) آوردهایم.
- [آیت الله اردبیلی] در مواردی که صاحب حق قادر به دریافت حقّ خود از راههای متعارف نیست، میتواند به هر شکل که قادر است حقّ خود را از مال مدیون بردارد، ولی بنابر احتیاط واجب باید از حاکم شرع یا نماینده او هرچند به طور اجمال اجازه بگیرد و این نوع احقاق حقّ را در فقه (تَقاص) میگویند.