پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند : ( المؤمن مرآه المؤمن ) (1) مؤمن ، آئینه مؤمن است . این تشبیه بسیار زیبا ، می تواند نکات بسیاری را در بر داشته باشد که به برخی موارد اشاره می کنیم : 1- مثل آئینه باشیم ، هم زیبایی دیگران را ببینیم و هم نقاط ضعف آنان را . مثل مگسی نباشیم که فقط روی زخم و جراحت می نشیند . 2- مثل آئینه باشیم ، نه مثل ذره بین . عیب مردم را بزرگ تر از آنچه هست نبینیم . 3- مثل آئینه باشیم ، نه مثل شانه . آینه روبرو معایب را می گوید ولی شانه پشت سر رفته و در میان موها می گوید . دوست دارم که دوست عیب مرا همچو آئینه پیش رو گوید نه آنکه چون شانه با هزار زبان پشت سر رفته مو به مو گوید 4- آئینه ، مراعات مقام و شخصیت افراد را نمی کند و گرفتار تهدید و تطمیع نمی شود . 5- آئینه زمانی می تواند کارائی داشته باشد که غبار نگرفته و صاف و صیقلی باشد . انسان نیز زمانی می تواند انتقاد سازنده داشته باشد که خودش معیوب نباشد . 6- شکستن آئینه به خاطر آنکه عیب ما را نشان می دهد خطاست ، آزردن کسانی که انتقاد می کنند نیز نارواست . 7- اگر آئینه را بشکنند ، قطعات آن هم عیب ما را نشان می دهد . مؤمن را نیز اگر اذیت کنند ، باز دست از کارش برنمی دارد . 8- آئینه به خاطر صیقلی بودن عیب ما را می گوید . مؤمن نیز بر اساس صفا و صداقت باید عیب برادر دینی خود را بگوید نه بر اساس کینه و انتقام . 9- آئینه عیب ما را در خود نگاه نمی دارد ، همین که از برابر آن کنار برویم ، عیب ما از صفحه آن پاک می شود . مؤمن نیز باید روبرو عیب را تذکر دهد و چون از او جدا شدیم ، عیب ما را در دل خود نگاه ندارد . 10- کسی عیب خود را می فهمد که بخواهد بفهمد وگرنه ممکن است انسان به آئینه نگاه سطحی بکند ، ولی به فکر بررسی نواقص خود نباشد . پی نوشت: 1- بحارالانوار ، ج 71 ، ص 270. منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
رابطه مؤمنان با یکدیگر باید چگونه باشد ؟
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند : ( المؤمن مرآه المؤمن ) (1) مؤمن ، آئینه مؤمن است . این تشبیه بسیار زیبا ، می تواند نکات بسیاری را در بر داشته باشد که به برخی موارد اشاره می کنیم :
1- مثل آئینه باشیم ، هم زیبایی دیگران را ببینیم و هم نقاط ضعف آنان را . مثل مگسی نباشیم که فقط روی زخم و جراحت می نشیند .
2- مثل آئینه باشیم ، نه مثل ذره بین . عیب مردم را بزرگ تر از آنچه هست نبینیم .
3- مثل آئینه باشیم ، نه مثل شانه . آینه روبرو معایب را می گوید ولی شانه پشت سر رفته و در میان موها می گوید .
دوست دارم که دوست عیب مرا
همچو آئینه پیش رو گوید
نه آنکه چون شانه با هزار زبان
پشت سر رفته مو به مو گوید
4- آئینه ، مراعات مقام و شخصیت افراد را نمی کند و گرفتار تهدید و تطمیع نمی شود .
5- آئینه زمانی می تواند کارائی داشته باشد که غبار نگرفته و صاف و صیقلی باشد . انسان نیز زمانی می تواند انتقاد سازنده داشته باشد که خودش معیوب نباشد .
6- شکستن آئینه به خاطر آنکه عیب ما را نشان می دهد خطاست ، آزردن کسانی که انتقاد می کنند نیز نارواست .
7- اگر آئینه را بشکنند ، قطعات آن هم عیب ما را نشان می دهد . مؤمن را نیز اگر اذیت کنند ، باز دست از کارش برنمی دارد .
8- آئینه به خاطر صیقلی بودن عیب ما را می گوید . مؤمن نیز بر اساس صفا و صداقت باید عیب برادر دینی خود را بگوید نه بر اساس کینه و انتقام .
9- آئینه عیب ما را در خود نگاه نمی دارد ، همین که از برابر آن کنار برویم ، عیب ما از صفحه آن پاک می شود . مؤمن نیز باید روبرو عیب را تذکر دهد و چون از او جدا شدیم ، عیب ما را در دل خود نگاه ندارد .
10- کسی عیب خود را می فهمد که بخواهد بفهمد وگرنه ممکن است انسان به آئینه نگاه سطحی بکند ، ولی به فکر بررسی نواقص خود نباشد .
پی نوشت:
1- بحارالانوار ، ج 71 ، ص 270.
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [سایر] رابطه ایمان و حبّ از نگاه روایات را بیان کنید.
- [سایر] رابطه ایمان و اطمینان قلبی در قرآن به چه صورت مطرح شده است؟
- [سایر] رابطه ایمان و اطمینان قلبی در قرآن به چه صورت مطرح شده است؟
- [سایر] رابطه ی نامشروع در روحیه، ایمان و اعتقاد جوانان چه تأثیری دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] وظیفه جوانان مؤمن در دانشگاههای مختلط در رابطه با فسادی که میبینند چیست؟
- [سایر] رابطه بین «حکمت عملی و نظری» در فلسفه با «ایمان و عمل صالح» در قرآن چیست؟
- [سایر] رابطه ایمان و اطمینان قلبی در قرآن به چه صورت مطرح شده است؟ ذکر سوره و آیه مربوطه.
- [سایر] ویژگیهای انسان مسلمان مؤمن از دیدگاه قرآن چیست؟ و انسان مسلمان و مؤمن چه تفاوتهایی با انسان مسیحی مؤمن یا یهودی مؤمن دارد؟
- [سایر] منظور خدا در قرآن از ایمان بیاورید که ایمان دارید چیست؟
- [سایر] آیا هر مسلمانی ، مؤمن است یا آنکه میان اسلام و ایمان تفاوت است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کافر شهادتین نگوید، ولی قلباً به معنی آن ایمان داشته باشد مسلمان است، اما اگر بر زبان جاری کند و یقین باشد که قلباً به آن ایمان ندارد احتیاط واجب آن است که از او اجتناب شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] فرزندان نابالغ کفار بعد از ایمان آوردن پدران آنها پاک می شوند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر قرار داد رابطه چه سیاسی و چه تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب، مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست این گونه رابطه، و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است آن را الزام کنند به قطع رابطه به هر نحو ممکن است.
- [امام خمینی] اگر عقد رابطه چه سیاسی و چه تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب، مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست این گونه رابطه، و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است آن را الزام کنند به قطع رابطه به هر نحو ممکن است.
- [آیت الله بهجت] مستحق زکات باید مؤمن (شیعه) باشد، مگر مورد چهارم و هفتم از مصارف زکات، که شرایط خاص خود را دارد.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است دایهای که برای طفل میگیرند شیعه و مؤمن و دارای عقل و عفّت و صورت نیکو باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد، ولی برای فرار از روزه، مسافرت مکروه است و همچنین است هر گونه سفر قبل از پایان شب بیست و سوم ماه رمضان، مگر این که سفر برای حج یا عمره یا استقبال برادر مؤمن یا از بیم تلف مال و یا تلف جان برادر مؤمن یا به جهت ضرورت دیگر باشد.
- [آیت الله سبحانی] لازم است مؤمنان به خطبه ها گوش دهند و سکوت را انتخاب کنند و اگر گوش نکنند یا حرف بزنند کار خلافی انجام داده اند.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه در جلسهای نسبت به شخص مؤمنی غیبت شود و یکی از استثناهایی که در مسأله قبل بیان شد وجود نداشته باشد، علاوه بر این که گوشدادن به آن حرام است، بر هر فردی که قدرت دارد واجب است آن غیبت را ردّ کند و از آن مؤمن دفاع نماید. در روایات اسلامی آمده است: (هر کس قدرت دفاع از برادر مؤمن خود را که مورد غیبت و ستم قرار گرفته داشته باشد و دفاع نکند و در اثر سکوت او آن مؤمن ذلیل شود، خداوند او را در دنیا و آخرت ذلیل خواهد کرد).(1)
- [امام خمینی] - ترجمه سوره حمد (بسم الله الرحمن الرحیم ) یعنی ابتدا می کنم بنام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر رحم می کند و در آخرت بر مؤمن رحم می نماید. (الحمد لله رب العالمین ) یعنی ثنا مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده همه موجودات است.(الرحمن الرحیم ) یعنی در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم می کند.(مالک یوم الدین ) یعنی پادشاه و صاحب اختیار روز قیامت است. (ایاک نعبد و ایاک نستعین ) یعنی فقط تو را عبادت می کنیم و فقط از تو کمک می خواهیم. (اهدنا الصراط المستقیم ) یعنی هدایت کن ما را به راه راست که آن دین اسلام است. (صراط الذین انعمت علیهم ) یعنی به راه کسانی که به آنان نعمت دادی که آنان پیغمبران و جانشینان پیغمبران هستند. (غیر المغضوب علیهم و لا الضالین ) یعنی نه به راه کسانی که غضب کرده ای بر ایشان و نه آن کسانی که گمراهند.