ریا و ظاهرکاری ریا و ظاهری سازی، یا در اصل اعتقاد به ایمان، و یا در عبادات (واجبات و مستحبّات) یا در وصف عبادت است، مثل آن که اگر شخص تنها باشد، نماز را تندتر و سبک بخواند، ولی در نزد مردم رکوع و سجود را طول دهد و قرائت و اذکار را با دقّت ادا کند و یا در مجلس عزا گریه کند ولی در تنهایی این چنین نباشد و تمام اقسام آن شرعاً حرام و گناه کبیره و ناپسند و سبب بطلان عبادت است. خداوند تبارک و تعالی می فرماید: (فَمَنْ کانَ یَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْیَعْمَلْ عَمَلاً صالِحاً وَ لا یُشْرِکْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَداً)؛[1]هر کس امید دیدار پروردگار خویش را دارد، باید کار شایسته و خیر کند و هیچ کس را در عبادت پروردگارش شریک قرار ندهد. و در حدیث نبوی است که ریا، شرک اصغر است؛[2] و درمان آن این است که مؤمن باید توجه کند که مقدم داشتن رضایت مردم بر رضایت خدای متعال که هر چه نعمت داریم از آن اوست حماقت است و کسب اعتبار و شخصیت و عزّت در نزد مردم امری احتمالی است، ولی باطل شدن عبادت به ریا مسلّم و قطعی است. رسولخدا(صلی الله علیه وآله)می فرماید: یقول الله تعالی من عمل لی عملا و اشرک فهو له کله و انا منه بریء[3]؛ خدای تعالی می فرماید اگر در عبادت و عملی برای من شریک قرار دادی پس تمام آن عمل را به شریکم واگذار می کنم و من از آن چیزی نمی خواهم. مکن هرگز به طاعت خودنمایی *** بران زین خانه نفس خودنما را ریای جلی و ریای خفی لازم به ذکر است که عرض کنم مرحوم نراقی در جامع السعادات[4] به عنوان تتمه می فرماید: ریا گاهی آشکار و واضح و گاهی مخفی و پنهان است. ریای آشکار آن است که انسان عملی را بدون قصد ثواب در آخرت، و فقط به خاطر خوشایند مردم و تمجید و تعریف از او انجام دهد، ولی ریای خفی عملی است که برای خدا انجام می دهد و به قصد ثواب ولی در خلوت و تنهایی از آن کم می گذارد، و در حضور دیگران بیش تر و با اهمیّت تر انجام می دهد و خوشحال می شود که اگر مردم بفهمند او این عمل را انجام داده است، مثل نماز شب، یا صدقه دادن و یا کارهای خیر دیگر، به جهت کسب منزلت و احترام در نزد مردم و... خوشحال می شود. می فرماید شکّی نیست که این رفتار هم از شایبه ی ریا خالی نیست و باید سعی کنیم که این فکر را هم از خودمان دور کنیم و عمل را خالصاً مخلصاً للّه انجام دهیم و به هیچ احدی غیر از خدا کار نداشته باشیم. پی نوشتها: [1]. سوره ی کهف، آیه ی 110. [2]. جامع السعادات، ج 2، ص 90. [3]. جامع السعادات، ج 2، ص 290. [4]. همان، ص 300. منبع: دروس اخلاق اسلامی، سید محمد علی جزایری (آل غفور)، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه
ریا و ظاهرکاری
ریا و ظاهری سازی، یا در اصل اعتقاد به ایمان، و یا در عبادات (واجبات و مستحبّات) یا در وصف عبادت است، مثل آن که اگر شخص تنها باشد، نماز را تندتر و سبک بخواند، ولی در نزد مردم رکوع و سجود را طول دهد و قرائت و اذکار را با دقّت ادا کند و یا در مجلس عزا گریه کند ولی در تنهایی این چنین نباشد و تمام اقسام آن شرعاً حرام و گناه کبیره و ناپسند و سبب بطلان عبادت است. خداوند تبارک و تعالی می فرماید:
(فَمَنْ کانَ یَرْجُوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْیَعْمَلْ عَمَلاً صالِحاً وَ لا یُشْرِکْ بِعِبادَةِ رَبِّهِ أَحَداً)؛[1]هر کس امید دیدار پروردگار خویش را دارد، باید کار شایسته و خیر کند و هیچ کس را در عبادت پروردگارش شریک قرار ندهد.
و در حدیث نبوی است که ریا، شرک اصغر است؛[2] و درمان آن این است که مؤمن باید توجه کند که مقدم داشتن رضایت مردم بر رضایت خدای متعال که هر چه نعمت داریم از آن اوست حماقت است و کسب اعتبار و شخصیت و عزّت در نزد مردم امری احتمالی است، ولی باطل شدن عبادت به ریا مسلّم و قطعی است. رسولخدا(صلی الله علیه وآله)می فرماید:
یقول الله تعالی من عمل لی عملا و اشرک فهو له کله و انا منه بریء[3]؛ خدای تعالی می فرماید اگر در عبادت و عملی برای من شریک قرار دادی پس تمام آن عمل را به شریکم واگذار می کنم و من از آن چیزی نمی خواهم.
مکن هرگز به طاعت خودنمایی *** بران زین خانه نفس خودنما را
ریای جلی و ریای خفی
لازم به ذکر است که عرض کنم مرحوم نراقی در جامع السعادات[4] به عنوان تتمه می فرماید: ریا گاهی آشکار و واضح و گاهی مخفی و پنهان است. ریای آشکار آن است که انسان عملی را بدون قصد ثواب در آخرت، و فقط به خاطر خوشایند مردم و تمجید و تعریف از او انجام دهد، ولی ریای خفی عملی است که برای خدا انجام می دهد و به قصد ثواب ولی در خلوت و تنهایی از آن کم می گذارد، و در حضور دیگران بیش تر و با اهمیّت تر انجام می دهد و خوشحال می شود که اگر مردم بفهمند او این عمل را انجام داده است، مثل نماز شب، یا صدقه دادن و یا کارهای خیر دیگر، به جهت کسب منزلت و احترام در نزد مردم و... خوشحال می شود. می فرماید شکّی نیست که این رفتار هم از شایبه ی ریا خالی نیست و باید سعی کنیم که این فکر را هم از خودمان دور کنیم و عمل را خالصاً مخلصاً للّه انجام دهیم و به هیچ احدی غیر از خدا کار نداشته باشیم. پی نوشتها:
[1]. سوره ی کهف، آیه ی 110.
[2]. جامع السعادات، ج 2، ص 90.
[3]. جامع السعادات، ج 2، ص 290.
[4]. همان، ص 300.
منبع: دروس اخلاق اسلامی، سید محمد علی جزایری (آل غفور)، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه
- [سایر] راه مبارزه با شرک خفی چیست؟
- [سایر] راه درمان ریا چیست؟
- [سایر] راه درمان ریا چیست؟
- [سایر] راه درمان ریا چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] شخصی در عبادات خود مبتلا به ریا است و در حال حاضر با نفس خود مبارزه می کند، آیا این عمل وی نیز ریا محسوب می شود؟ چگونه می توان از ریا دوری کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا عجب و ریایی که بعد از نماز برای انسان حاصل میشود، اشکالی در اصل نماز ایجاد میکند یا خیر؟ عجب و ریای قبل از نماز چه طور؟
- [سایر] سلام آقای مرادی مدتی هست که مبتلا به بیماری وسواس اونم از نوع ریا گرفتم یعنی هیچی نمیگم که مبادا یدفعه ریا بشه،کاری نمیکنم که نکنه ریا بشه،حتی وقتی یه نماز مستحبی قرآنی چیزی میخونم اونقدر میترسم ریا بشه که نمیفهمم چی دارم میخونم.لطفا کمکم کنید.
- [سایر] آیا اینکه ما تظاهر به کاری بکنیم ریا نیست؟
- [سایر] ریا یعنی چه و را علاج و درمان چیست؟
- [سایر] وسوسه ریا چگونه عامل بازدارنده از عمل صالح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر قسمتی از نماز را به قصد ریا انجام دهد نماز باطل است، خواه قسمت واجب باشد مثل حمد و سوره، یا مستحب مانند قنوت، بنابراحتیاط واجب.
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان باید فقط برای انجام امر خداوند عالم نماز بخواند، پس کسیکه ریا کند یعنی برای نشان دادن به مردم نماز بخواند، نمازش باطل است، خواه فقط برای مردم باشد، یا خدا و مردم هر دو را در نظر بگیرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان باید فقط برای خداوند عالم نماز بخواند پس کسی که ریا کند یعنی برای نشان دادن به مردم نماز بخواند نمازش باطل است خواه فقط برای مردم باشد یا خدا و مردم هر دو را در نظر بگیرد
- [آیت الله مظاهری] انسان باید زکات را برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد پس اگر ریا کند یعنی برای نشان دادن به مردم زکات بدهد باید دوباره زکات را بدهد، خواه فقط برای مردم باشد و خواه خدا و مردم هر دو را در نظر بگیرد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . انسان باید فقط برای انجام امر خداوند عالم نماز بخواند، پس کسی که ریا کند یعنی، برای نشان دادن به مردم نماز بخواند، نمازش باطل است خواه فقط برای مردم باشد، یا خدا و مردم هر دو را در نظر بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] انسان باید فقط برای انجام امر خداوند عالم نماز بخواند، پس کسی که ریا کند یعنی برای نشان دادن به مردم نماز بخواند نمازش باطل است، خواه فقط برای مردم باشد، یا خدا و مردم هر دو را در نظر بگیرد.
- [آیت الله خوئی] انسان باید فقط برای انجام امر خداوند عالم نماز بخواند پس کسی که ریا کند یعنی برای نشان دادن به مردم نماز بخواند نمازش باطل است، خواه فقط برای مردم باشد، یا خدا و مردم هر دو را در نظر بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] انسان باید فقط برای تذلّل در پیشگاه خداوند عالم نماز بخواند ، پس کسی که ریا کند یعنی برای نشان دادن به مردم نماز بخواند نمازش باطل است ، خواه فقط برای مردم باشد ، یا خدا و مردم ، هر دو را در نظر بگیرد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان باید فقط برای خداوند عالم نماز بخواند و کسی که ریا کند؛ یعنی برای نشان دادن به مردم نماز بخواند، علاوه بر آن که گناهکار است، نمازش باطل است، خواه فقط برای مردم باشد، یا خدا و مردم هر دو را در نظر بگیرد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان باید فقط برای انجام امر خداوند عالم نماز بخواند پس کسی که ریا کند یعنی برای نشان دادن به مردم نماز بخواند، نمازش باطل است خواه فقط برای مردم باشد یا خدا و مردم یعنی هردو را در نظر بگیرد.