وسوسه ریا چگونه عامل بازدارنده از عمل صالح است؟
آیت الله روح الله قرهی ( دامت برکاته ):   (گاه وسوسه شیطان این است که انسان را از عمل باز بدارد. وجود مقدّس مولی­الموالی؛ امیر بیان، اسدالله الغالب، علیّ­بن­ابی­طالب(صلوات اللّه و سلامه علیه) فرمودند: (قُلْنَا یَا رَسُولَ اللَّهِ(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) الرَّجُلُ مِنَّا یَصُومُ وَ یُصَلِّی فَیَأْتِیهِ الشَّیْطَانُ فَیَقُولُ إِنَّکَ مُرَاءٍ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) فَلْیَقُلْ أَحَدُکُمْ عِنْدَ ذَلِکَ أَعُوذُ بِکَ أَنْ أُشْرِکَ بِکَ شَیْئاً وَ أَنَا أَعْلَمُ وَ أَسْتَغْفِرُکَ لِمَا لَا أَعْلَم)[1] - که حضرت در این روایت شریفه هم نسخه­ای را تبیین می­فرمایند که انسان به این نسخه عمل کند، هم این که بیان می­فرمایند علّت العلل درد وسواس انسان و این که یک عدّه وسواس پیدا می­کنند، چیست - مولی­الموالی(صلوات اللّه و سلامه علیه) می­فرمایند: به حبیب خدا، محمّد مصطفی(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) عرض کردیم: یا رسول الله! گاه کسی در حال صیام است و در همان حال نماز می­خواند، (فَیَأْتِیهِ الشَّیْطَانُ) شیطان به سراغش می­آید، یعنی وسوسه­اش می­کند و به او می­گوید: (إِنَّکَ مُرَاءٍ) تو اهل ریایی! شیطان، این ملعون رجیم وسوسه می­کند و مثلاً می­گوید: این روزه­های دوشنبه و پنجشنبه یعنی چه؟! این روزه­های رجبیّه یعنی چه؟! این اعتکاف یعنی چه؟! تو می­خواهی به مردم خودنمایی کنی. شیطان وقتی می­بیند کسی جدّی به عمل روی آورده است و دست از عمل برای پروردگار عالم نمی­کشد، به خصوص یک جوان عزیزی است که به جای خدای ناکرده جواب مثبت دادن به نفس امّاره، برعکس اهل عبادت، اهل دعا، اهل اعتکاف، اهل شب­خیزی، اهل مناجات و ... شده است؛ او را با وسوسه ریا از آن عمل بازمی­دارد.)   * برگرفته از درس اخلاق حضرت ایت الله قرهی دامت برکاته . جلسه 214 .
عنوان سوال:

وسوسه ریا چگونه عامل بازدارنده از عمل صالح است؟


پاسخ:

آیت الله روح الله قرهی ( دامت برکاته ):
 
(گاه وسوسه شیطان این است که انسان را از عمل باز بدارد. وجود مقدّس مولی­الموالی؛ امیر بیان، اسدالله الغالب، علیّ­بن­ابی­طالب(صلوات اللّه و سلامه علیه) فرمودند: (قُلْنَا یَا رَسُولَ اللَّهِ(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) الرَّجُلُ مِنَّا یَصُومُ وَ یُصَلِّی فَیَأْتِیهِ الشَّیْطَانُ فَیَقُولُ إِنَّکَ مُرَاءٍ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) فَلْیَقُلْ أَحَدُکُمْ عِنْدَ ذَلِکَ أَعُوذُ بِکَ أَنْ أُشْرِکَ بِکَ شَیْئاً وَ أَنَا أَعْلَمُ وَ أَسْتَغْفِرُکَ لِمَا لَا أَعْلَم)[1] - که حضرت در این روایت شریفه هم نسخه­ای را تبیین می­فرمایند که انسان به این نسخه عمل کند، هم این که بیان می­فرمایند علّت العلل درد وسواس انسان و این که یک عدّه وسواس پیدا می­کنند، چیست -

مولی­الموالی(صلوات اللّه و سلامه علیه) می­فرمایند: به حبیب خدا، محمّد مصطفی(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) عرض کردیم: یا رسول الله! گاه کسی در حال صیام است و در همان حال نماز می­خواند، (فَیَأْتِیهِ الشَّیْطَانُ) شیطان به سراغش می­آید، یعنی وسوسه­اش می­کند و به او می­گوید: (إِنَّکَ مُرَاءٍ) تو اهل ریایی!

شیطان، این ملعون رجیم وسوسه می­کند و مثلاً می­گوید: این روزه­های دوشنبه و پنجشنبه یعنی چه؟! این روزه­های رجبیّه یعنی چه؟! این اعتکاف یعنی چه؟! تو می­خواهی به مردم خودنمایی کنی.

شیطان وقتی می­بیند کسی جدّی به عمل روی آورده است و دست از عمل برای پروردگار عالم نمی­کشد، به خصوص یک جوان عزیزی است که به جای خدای ناکرده جواب مثبت دادن به نفس امّاره، برعکس اهل عبادت، اهل دعا، اهل اعتکاف، اهل شب­خیزی، اهل مناجات و ... شده است؛ او را با وسوسه ریا از آن عمل بازمی­دارد.)
 
* برگرفته از درس اخلاق حضرت ایت الله قرهی دامت برکاته . جلسه 214 .





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین