آیت الله روح الله قرهی ( دامت برکاته ): (گاه وسوسه شیطان این است که انسان را از عمل باز بدارد. وجود مقدّس مولیالموالی؛ امیر بیان، اسدالله الغالب، علیّبنابیطالب(صلوات اللّه و سلامه علیه) فرمودند: (قُلْنَا یَا رَسُولَ اللَّهِ(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) الرَّجُلُ مِنَّا یَصُومُ وَ یُصَلِّی فَیَأْتِیهِ الشَّیْطَانُ فَیَقُولُ إِنَّکَ مُرَاءٍ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) فَلْیَقُلْ أَحَدُکُمْ عِنْدَ ذَلِکَ أَعُوذُ بِکَ أَنْ أُشْرِکَ بِکَ شَیْئاً وَ أَنَا أَعْلَمُ وَ أَسْتَغْفِرُکَ لِمَا لَا أَعْلَم)[1] - که حضرت در این روایت شریفه هم نسخهای را تبیین میفرمایند که انسان به این نسخه عمل کند، هم این که بیان میفرمایند علّت العلل درد وسواس انسان و این که یک عدّه وسواس پیدا میکنند، چیست - مولیالموالی(صلوات اللّه و سلامه علیه) میفرمایند: به حبیب خدا، محمّد مصطفی(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) عرض کردیم: یا رسول الله! گاه کسی در حال صیام است و در همان حال نماز میخواند، (فَیَأْتِیهِ الشَّیْطَانُ) شیطان به سراغش میآید، یعنی وسوسهاش میکند و به او میگوید: (إِنَّکَ مُرَاءٍ) تو اهل ریایی! شیطان، این ملعون رجیم وسوسه میکند و مثلاً میگوید: این روزههای دوشنبه و پنجشنبه یعنی چه؟! این روزههای رجبیّه یعنی چه؟! این اعتکاف یعنی چه؟! تو میخواهی به مردم خودنمایی کنی. شیطان وقتی میبیند کسی جدّی به عمل روی آورده است و دست از عمل برای پروردگار عالم نمیکشد، به خصوص یک جوان عزیزی است که به جای خدای ناکرده جواب مثبت دادن به نفس امّاره، برعکس اهل عبادت، اهل دعا، اهل اعتکاف، اهل شبخیزی، اهل مناجات و ... شده است؛ او را با وسوسه ریا از آن عمل بازمیدارد.) * برگرفته از درس اخلاق حضرت ایت الله قرهی دامت برکاته . جلسه 214 .
آیت الله روح الله قرهی ( دامت برکاته ):
(گاه وسوسه شیطان این است که انسان را از عمل باز بدارد. وجود مقدّس مولیالموالی؛ امیر بیان، اسدالله الغالب، علیّبنابیطالب(صلوات اللّه و سلامه علیه) فرمودند: (قُلْنَا یَا رَسُولَ اللَّهِ(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) الرَّجُلُ مِنَّا یَصُومُ وَ یُصَلِّی فَیَأْتِیهِ الشَّیْطَانُ فَیَقُولُ إِنَّکَ مُرَاءٍ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) فَلْیَقُلْ أَحَدُکُمْ عِنْدَ ذَلِکَ أَعُوذُ بِکَ أَنْ أُشْرِکَ بِکَ شَیْئاً وَ أَنَا أَعْلَمُ وَ أَسْتَغْفِرُکَ لِمَا لَا أَعْلَم)[1] - که حضرت در این روایت شریفه هم نسخهای را تبیین میفرمایند که انسان به این نسخه عمل کند، هم این که بیان میفرمایند علّت العلل درد وسواس انسان و این که یک عدّه وسواس پیدا میکنند، چیست -
مولیالموالی(صلوات اللّه و سلامه علیه) میفرمایند: به حبیب خدا، محمّد مصطفی(صلی اللّه علیه و آله و سلّم) عرض کردیم: یا رسول الله! گاه کسی در حال صیام است و در همان حال نماز میخواند، (فَیَأْتِیهِ الشَّیْطَانُ) شیطان به سراغش میآید، یعنی وسوسهاش میکند و به او میگوید: (إِنَّکَ مُرَاءٍ) تو اهل ریایی!
شیطان، این ملعون رجیم وسوسه میکند و مثلاً میگوید: این روزههای دوشنبه و پنجشنبه یعنی چه؟! این روزههای رجبیّه یعنی چه؟! این اعتکاف یعنی چه؟! تو میخواهی به مردم خودنمایی کنی.
شیطان وقتی میبیند کسی جدّی به عمل روی آورده است و دست از عمل برای پروردگار عالم نمیکشد، به خصوص یک جوان عزیزی است که به جای خدای ناکرده جواب مثبت دادن به نفس امّاره، برعکس اهل عبادت، اهل دعا، اهل اعتکاف، اهل شبخیزی، اهل مناجات و ... شده است؛ او را با وسوسه ریا از آن عمل بازمیدارد.)
* برگرفته از درس اخلاق حضرت ایت الله قرهی دامت برکاته . جلسه 214 .
- [سایر] آیا ترس از ریا می تواند وسوسه شیطان باشد؟
- [سایر] شکی نداریم که شیطان انسان را وسوسه میکند، اما بزرگترین وسوسه شیطان بر چه کاری است؟
- [سایر] راه درمان ریا چیست؟
- [سایر] شعیب بن صالح کیست؟
- [سایر] صالح فوزان کیست؟
- [سایر] راه درمان ریا چیست؟
- [سایر] راه درمان ریا چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] شخصی در عبادات خود مبتلا به ریا است و در حال حاضر با نفس خود مبارزه می کند، آیا این عمل وی نیز ریا محسوب می شود؟ چگونه می توان از ریا دوری کرد؟
- [سایر] اعمال صالح در قرآن چیست؟
- [سایر] منظور از صالح المؤمنین چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هرگاه مالک ادّعا کند که عامل خیانت کرده یا تعدّی یا کوتاهی نموده است و عامل منکر شود، قول عامل با قسم مقدم است.
- [آیت الله بهجت] عامل میتواند با اجازه مالک با عاملی دیگر مضاربه کند، خواه به این صورت که دومی را عامل مالک قرار دهد و خود کنار برود، یعنی مضاربه اول را فسخ نموده و بهعنوان وکیل مالک، مضاربه دوم را برقرار کند، و خواه دومی را عامل خودش قرار دهد، که در صورت دوم اگر مثلاً نصف سود سهم او بوده برای عامل دوم نسبت معینی از این نصف را قرار دهد؛ بنابراین عامل دوم حسابش با عامل اول است، نه با مالک.
- [آیت الله مظاهری] پیش از آنکه عامل شروع به کار کند مالک و عامل میتوانند مضاربه را به هم بزنند.
- [آیت الله نوری همدانی] پیش از آنکه عامل شروع به کار کند ، جاعل و عامل می توانند جعاله را بهم بزند.
- [امام خمینی] پیش از آن که عامل شروع به کار کند، جاعل و عامل میتوانند جعاله را به هم بزنند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه عامل مدّعی شود که از طرف مالک در انجام بعضی از معاملات مجاز بوده و مالک منکر شود و بینه ای نداشته باشند قول مالک با قسم مقدم است و اگر مالک ادّعا کند که عامل را از انجام بعضی معاملات که بدون منع بر عامل جائز است منع کرده و عامل منکر باشد، قول عامل با قسم مقدم است.
- [آیت الله مظاهری] اگر مالک مالی را به عامل بدهد که با آن کار کند آن مال در دست عامل امانت است و اگر تلف شد عامل ضامن نیست، و اگر شرط ضمان کند معامله صحیح است و شرط، ضمان آور نیست گرچه آن شرط در ضمن عقد دیگری باشد، بنابراین اگر مال تلف شد از مال مالک رفته است و ضمانی بر عامل نیست.
- [آیت الله اردبیلی] پیش از آن که عامل شروع به کار کند، جاعل و عامل میتوانند جعاله را به هم بزنند.
- [آیت الله سبحانی] پیش از آنکه عامل شروع به کار کند، جاعل و عامل می توانند جعاله را به هم بزنند.
- [آیت الله مظاهری] پیش از آنکه عامل شروع به کار کند، جاعل و عامل میتوانند جعاله را به هم بزنند.