راه اصلاح زبان و ترک دروغ گویی چیست؟
اینکه توانسته اید مشکل خود را بیابید و به فکر درمان آن باشید بسیار جای خوشوقتی است. زیرا شناخت درد نیمی از درمان است. آن گاه خطر بسیار بزرگ است که آدمی به دردی مبتلا باشد ولی از آن غافل باشد و خود را کاملًا سالم بپندارد. حال آنگونه که از نامه شما برمی آید شما در گفتار خود گاهی مبالغه کرده و موضوع را غیر از آنچه که هست نشان می دهید. این نحوه رفتار ریشه هایی در درون شما دارد ممکن است بنا به گفته روان شناس ناشی از کم دیدن خود باشد و ممکن است نیز علل دیگری در کار باشد که پرداختن به آن از این مجال خارج است. ولی یک چیز مسلم است و آن اینکه این رفتار رفتار مناسبی نیست و باید علاج شود. حال باید دید راه درمان چیست؟ قدم اول: باور کردن این حقیقت است که شما قادر خواهید بود با این خصلت مبارزه کرده و آن را مهار کنید. بزرگترین خطر در راه رشد و کمال آدمی یاس و ناامیدی است. چرا شما باید از اصلاح خود مایوس باشید؟ آیا خداوند راه های توبه و بازگشتن را بسته است چرا فکر می کنید قابل اصلاح نیستید. اگر قابل اصلاح نبودید که به فکر اصلاح نمی افتادید. بنابراین ((لاتیاسوا من روح الله از روح الهی و آنچه که مایه زنده شدن است مایوس نباشید)). پس در گام اول باید بدانید که نه خداوند از شما روی گردانده است و نه اینکه خود ناتوان از اصلاحید. چه شرایطی برای بازگشت بهتر از شرایط شماست. آیا جوانی بهترین دوران برای خودسازی و روی آوردن به خداوند نیست؟ آیا خداوند توبه جوان را نمی پذیرد؟ سعی کنید موهومات را از ذهن خود برانید. خواستن توانستن است زکوشش به هر چیز خواهی رسید. شیطان را از خود برانید که او آدمی را از رحمت پروردگار و قدم گذاردن در مسیر کمال مایوس می سازد. قدم دوم: اینکه بدانید دروغ و خلاف واقع گفتن چه آثار شومی بر شخصیت انسان و نیز در ذهن افراد دیگر دارد از یکسو گناهی بزرگ است که اصرار بر آن چه بسا آدمی را برای همیشه از رحمت خداوند دور سازد و از سوی دیگر منزلت و شخصیت آدمی را در نزد دیگران پایین می آورد. در این مورد مطالعه کتابهای اخلاقی مانند: ((معراج السعاد)) و ((گامهای عملی در اخلاق)) را مطالعه کنید. قدم سوم: برنامه ریزی برای کنترل زبان است. شما یک برنامه سه ماهه به صورت هفتگی برای کنترل زبان طراحی کنید. یعنی در 12 برگ روزهای هفته را نوشته و در مقابل آن جایی برای علامت زدن و یا نوشتن بگذارید. هر شب قبل از خوابیدن برنامه را در برابر خود قرار دهید و تعداد دفعاتی که احیاناً برخلاف تصمیم خود حرفی خارج از ضوابط زده اید یادداشت کنید. همین برنامه را در طول هفته ادامه دهید و هر شب سعی کنید پیشرفت خود را در برنامه کنترل کنید و در پایان هفته نیز نتیجه کلی را ملاحظه نمایید. اگر پیشرفت کرده و تعداد دفعات پایین آمده است به سجده رفته و خدا را شکر کنید ولی اگر نتیجه مطلوب نبود در مرحله اول با تنبیه سبک خود را مجازات کنید: مثلًا اگر روزی دیدید که تعداد دفعات تخلف فزونی یافته است روز بعد خود را از سخن گفتن برای چند ساعت محروم کنید و اگر تخلف تکرار شد روزه بگیرید. می دانیم که با عمل به این برنامه حتماً در کنترل خود موفق خواهید بود ان شاالله.
عنوان سوال:

راه اصلاح زبان و ترک دروغ گویی چیست؟


پاسخ:

اینکه توانسته اید مشکل خود را بیابید و به فکر درمان آن باشید بسیار جای خوشوقتی است. زیرا شناخت درد نیمی از درمان است. آن گاه خطر بسیار بزرگ است که آدمی به دردی مبتلا باشد ولی از آن غافل باشد و خود را کاملًا سالم بپندارد. حال آنگونه که از نامه شما برمی آید شما در گفتار خود گاهی مبالغه کرده و موضوع را غیر از آنچه که هست نشان می دهید. این نحوه رفتار ریشه هایی در درون شما دارد ممکن است بنا به گفته روان شناس ناشی از کم دیدن خود باشد و ممکن است نیز علل دیگری در کار باشد که پرداختن به آن از این مجال خارج است. ولی یک چیز مسلم است و آن اینکه این رفتار رفتار مناسبی نیست و باید علاج شود. حال باید دید راه درمان چیست؟ قدم اول: باور کردن این حقیقت است که شما قادر خواهید بود با این خصلت مبارزه کرده و آن را مهار کنید. بزرگترین خطر در راه رشد و کمال آدمی یاس و ناامیدی است. چرا شما باید از اصلاح خود مایوس باشید؟ آیا خداوند راه های توبه و بازگشتن را بسته است چرا فکر می کنید قابل اصلاح نیستید. اگر قابل اصلاح نبودید که به فکر اصلاح نمی افتادید. بنابراین ((لاتیاسوا من روح الله از روح الهی و آنچه که مایه زنده شدن است مایوس نباشید)).
پس در گام اول باید بدانید که نه خداوند از شما روی گردانده است و نه اینکه خود ناتوان از اصلاحید. چه شرایطی برای بازگشت بهتر از شرایط شماست. آیا جوانی بهترین دوران برای خودسازی و روی آوردن به خداوند نیست؟ آیا خداوند توبه جوان را نمی پذیرد؟ سعی کنید موهومات را از ذهن خود برانید. خواستن توانستن است زکوشش به هر چیز خواهی رسید. شیطان را از خود برانید که او آدمی را از رحمت پروردگار و قدم گذاردن در مسیر کمال مایوس می سازد. قدم دوم: اینکه بدانید دروغ و خلاف واقع گفتن چه آثار شومی بر شخصیت انسان و نیز در ذهن افراد دیگر دارد از یکسو گناهی بزرگ است که اصرار بر آن چه بسا آدمی را برای همیشه از رحمت خداوند دور سازد و از سوی دیگر منزلت و شخصیت آدمی را در نزد دیگران پایین می آورد. در این مورد مطالعه کتابهای اخلاقی مانند: ((معراج السعاد)) و ((گامهای عملی در اخلاق)) را مطالعه کنید. قدم سوم: برنامه ریزی برای کنترل زبان است. شما یک برنامه سه ماهه به صورت هفتگی برای کنترل زبان طراحی کنید. یعنی در 12 برگ روزهای هفته را نوشته و در مقابل آن جایی برای علامت زدن و یا نوشتن بگذارید. هر شب قبل از خوابیدن برنامه را در برابر خود قرار دهید و تعداد دفعاتی که احیاناً برخلاف تصمیم خود حرفی خارج از ضوابط زده اید یادداشت کنید. همین برنامه را در طول هفته ادامه دهید و هر شب سعی کنید پیشرفت خود را در برنامه کنترل کنید و در پایان هفته نیز نتیجه کلی را ملاحظه نمایید. اگر پیشرفت کرده و تعداد دفعات پایین آمده است به سجده رفته و خدا را شکر کنید ولی اگر نتیجه مطلوب نبود در مرحله اول با تنبیه سبک خود را مجازات کنید: مثلًا اگر روزی دیدید که تعداد دفعات تخلف فزونی یافته است روز بعد خود را از سخن گفتن برای چند ساعت محروم کنید و اگر تخلف تکرار شد روزه بگیرید. می دانیم که با عمل به این برنامه حتماً در کنترل خود موفق خواهید بود ان شاالله.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین