از آنجا که یکی از نتایج مهم توسعهی جامعهی اسلامی، خودکفایی، اقتدار اقتصادی، جهت دادن به اعمال و رفتار افراد برای دستیابی به فضایل انسانی و تحصیل رضایت حق تعالی و قرب به اوست؛ بر این اساس، هدایت جامعه به سوی تأمین نیازهای خود و کسب برتری و تفوّق علمی و صنعتی بر دیگر جوامع، از عناصر لازم و ضروری در این مسیر میباشد؛ زیرا جامعهای که برای ادارهی خود دست نیاز به سوی بیگانگان دراز نماید و به منابع و امکانات خود متکی نباشد و نتواند استعداد افراد را در جهت نیل به خودکفایی و پیشرفتهای علمی شکوفا سازد، هیچ گاه به توسعهی اقتصادی، سیاسی و فرهنگی نخواهد رسید و با از دست دادن اعتماد به نفس، هویت و شخصیت فرهنگی و اجتماعی خود را به فراموشی سپرده، روحیهی خودباختگی و یأس بر آن حاکم میگردد؛ لذا در جهت نیل به خودکفایی همراه با اقتدار و استقلال اقتصادی، باید به گونهای فعالیت نمود که جامعهی اسلامی در مقابل سایر جوامع، عزیز و سربلند گردد؛ زیرا خداوند متعال هیچگاه برای کفار راه تسلط و تفوّقی بر مؤمنین قرار نداده است؛[1] و از مسلمانان میخواهد که تمام نیروهای نظامی، اقتصادی و فرهنگی خود را برای مقابله باتوطئهها و تجاوزات دشمنان اسلام بسیج و آماده نمایند؛[2] چرا که جامعهی اسلامی، باید برتر و بالاتر باشد و چیزی بر آن برتری و تفوّق ندارد.[3] آنچه برای فرد و جامعه، عزّت و کرامت به ارمغان میآورد، روحیهی سادهزیستی و پرهیز از تجملگرایی است؛ زیرا نیازهای کاذب و مصارف تجملگرایانه، انسان را به تملّق و چاپلوسی وادار میسازد و برای افرادی که گرفتار اسراف و تبذیر و زندگی پر زرق و برق میباشند، زمینهی انحراف و نافرمانی از دستورات الهی و ظلم و ستم در حق دیگران فراهم است و در مقابل هر کس مجبور به شکستن عزّت نفس و شخصیّت خود میگردند. از طرف دیگر، تحولاتِ علمی به وجود آمده در دنیا موجب شده است که همهی کارها بر محور علم و تکنولوژی بچرخد و بدون آن هیچ مشکلی از امور مهم زندگی را نمیتوان حل کرد؛ از این رو، رسیدن به استقلال و خودکفایی همراه با اقتدار، به فراگیری علوم و تکنولوژی پیشرفتهی روز بستگی دارد و فریضهی علم، به عنوان کلید انجام سایر فرایض و نیز دستیابی به اهداف نظام اقتصادی اسلام شناخته شده و از شؤون حیاتی مسلمین برای کسب عزّت و شرافت در سطح بینالمللی است. البتّه باید توجّه داشت که علم به تنهایی نمیتواند ضامن سعادت یک ملت باشد، بلکه باید در کنار آن به تقویت ایمان و تقوا و بالا بردن اتحاد و همبستگی و روحیهی همکاری و همدلی همّت گماشت. قرآن کریم میفرماید: سستی و اندوه به خود راه ندهید که تا زمانی که مؤمن بوده (و به لوازم آن ملتزم باشید) برتری و تفوق از آن شماست.[4] پی نوشتها: [1]. سورهی نساء (4)، آیهی 141. [2]. سورهی انفال (8)، آیهی 60. [3]. وسائل الشیعه، ج 17، ص 376. [4]. سورهی آل عمران (3)، آیهی 139. منبع: اسلام و توسعه، محمد جمال خلیلیان، نشر: مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه علمیه (1381).
برتری و عزّت جامعهی اسلامی چه نقشی درجهت دستیابی به توسعهی مورد نظر اسلام دارد؟
از آنجا که یکی از نتایج مهم توسعهی جامعهی اسلامی، خودکفایی، اقتدار اقتصادی، جهت دادن به اعمال و رفتار افراد برای دستیابی به فضایل انسانی و تحصیل رضایت حق تعالی و قرب به اوست؛ بر این اساس، هدایت جامعه به سوی تأمین نیازهای خود و کسب برتری و تفوّق علمی و صنعتی بر دیگر جوامع، از عناصر لازم و ضروری در این مسیر میباشد؛ زیرا جامعهای که برای ادارهی خود دست نیاز به سوی بیگانگان دراز نماید و به منابع و امکانات خود متکی نباشد و نتواند استعداد افراد را در جهت نیل به خودکفایی و پیشرفتهای علمی شکوفا سازد، هیچ گاه به توسعهی اقتصادی، سیاسی و فرهنگی نخواهد رسید و با از دست دادن اعتماد به نفس، هویت و شخصیت فرهنگی و اجتماعی خود را به فراموشی سپرده، روحیهی خودباختگی و یأس بر آن حاکم میگردد؛ لذا در جهت نیل به خودکفایی همراه با اقتدار و استقلال اقتصادی، باید به گونهای فعالیت نمود که جامعهی اسلامی در مقابل سایر جوامع، عزیز و سربلند گردد؛ زیرا خداوند متعال هیچگاه برای کفار راه تسلط و تفوّقی بر مؤمنین قرار نداده است؛[1] و از مسلمانان میخواهد که تمام نیروهای نظامی، اقتصادی و فرهنگی خود را برای مقابله باتوطئهها و تجاوزات دشمنان اسلام بسیج و آماده نمایند؛[2] چرا که جامعهی اسلامی، باید برتر و بالاتر باشد و چیزی بر آن برتری و تفوّق ندارد.[3]
آنچه برای فرد و جامعه، عزّت و کرامت به ارمغان میآورد، روحیهی سادهزیستی و پرهیز از تجملگرایی است؛ زیرا نیازهای کاذب و مصارف تجملگرایانه، انسان را به تملّق و چاپلوسی وادار میسازد و برای افرادی که گرفتار اسراف و تبذیر و زندگی پر زرق و برق میباشند، زمینهی انحراف و نافرمانی از دستورات الهی و ظلم و ستم در حق دیگران فراهم است و در مقابل هر کس مجبور به شکستن عزّت نفس و شخصیّت خود میگردند.
از طرف دیگر، تحولاتِ علمی به وجود آمده در دنیا موجب شده است که همهی کارها بر محور علم و تکنولوژی بچرخد و بدون آن هیچ مشکلی از امور مهم زندگی را نمیتوان حل کرد؛ از این رو، رسیدن به استقلال و خودکفایی همراه با اقتدار، به فراگیری علوم و تکنولوژی پیشرفتهی روز بستگی دارد و فریضهی علم، به عنوان کلید انجام سایر فرایض و نیز دستیابی به اهداف نظام اقتصادی اسلام شناخته شده و از شؤون حیاتی مسلمین برای کسب عزّت و شرافت در سطح بینالمللی است.
البتّه باید توجّه داشت که علم به تنهایی نمیتواند ضامن سعادت یک ملت باشد، بلکه باید در کنار آن به تقویت ایمان و تقوا و بالا بردن اتحاد و همبستگی و روحیهی همکاری و همدلی همّت گماشت. قرآن کریم میفرماید:
سستی و اندوه به خود راه ندهید که تا زمانی که مؤمن بوده (و به لوازم آن ملتزم باشید) برتری و تفوق از آن شماست.[4]
پی نوشتها:
[1]. سورهی نساء (4)، آیهی 141.
[2]. سورهی انفال (8)، آیهی 60.
[3]. وسائل الشیعه، ج 17، ص 376.
[4]. سورهی آل عمران (3)، آیهی 139.
منبع: اسلام و توسعه، محمد جمال خلیلیان، نشر: مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه علمیه (1381).
- [سایر] اسلام در تکوین و پیروزی انقلاب اسلامی چه نقشی دارد؟
- [سایر] شبهه : مگر کراهت رنگ مشکی در دین اسلام یک حقیقت نیست؟ پس کدام دلیل سبب میشود در یک جامعهی اسلامی ما مبلغ رنگ سیاه شویم[1]؟
- [سایر] نظر مردم درحکومت اسلامی چگونه و به چه شکلهایی اعمال می شود و چه نقشی دارد؟
- [سایر] به نظر شما جنبش دانشجویی در ایجاد و تداوم انقلاب اسلامی چه نقشی ایفا کرده است؟
- [سایر] از نظر اسلام؛ آسمان دارای چه ویژگیهایی است و بر زمین چه برتری دارد؟
- [سایر] از نظر اسلام؛ آسمان دارای چه ویژگیهایی است و بر زمین چه برتری دارد؟
- [سایر] نقش نظام اسلامی در بالا بردن عزت نفس جامعه چیست؟
- [سایر] انقلاب اسلامی در گشودن راه برای احیای تمدن اسلامی چه نقشی داشته و در آینده چه نقشی میتواند داشته باشد؟
- [سایر] آیا مصادیقی وجود دارد که ارزشهای اسلامی موجب توسعهی پایدار در کشورهای غربی شده باشد اما در مورد کشورهای اسلامی این موضوع صدق نکند؟
- [سایر] نظر اسلام دربارة آزادی چیست؟ و آیا تقوا مخالف آزادی است؟ چرا؟ و لطفاً چند مورد از آزادیهای اسلام که بر غرب برتری دارد را بیان کنید؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفتهاند یا مرده، چنانچه از ممالک غیر اسلامی آورده باشند حرام است و اگر از بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی تهیّه شده یا از این جاها به ممالک غیر اسلامی منتقل شده باشد اشکال ندارد، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت، ولی اگر انسان بداند که ماهی از ممالک غیر اسلامی بدون تحقیق وارد بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی شده، حرام میباشد.
- [آیت الله خوئی] جایز است بدن مرد کافر را تشریح کردن به تمام انواع تشریح و همین طور است اگر مردهای اسلام او مشکوک باشد و فرق نمیکند تشریح بدن کافر یا مشکوک الاسلام در بلاد اسلامی بوده باشد یا غیر اسلامی.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که در جامعه اسلامی زندگی می کند و از اعتقادات او خبر نداریم، پاک است و جستجو و تفتیش لازم نیست و نیز در جوامع غیر اسلامی چنانچه افرادی باشند که معلوم نباشد مسلمان هستند یا کافر، پاکند.
- [آیت الله اردبیلی] انعقاد پیمانهای سیاسی و تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب که مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است با وسایل ممکن آن را به قطع چنین رابطهای الزام کنند.
- [آیت الله جوادی آملی] .داد و ستد گوشت , پیه و پوستی که از دست مسلمان در سرزمین اسلامی گرفته شود , صحیح است و اگر معلوم باشد که مسلمان آن را از کافر بدون بررسی گرفته است , چون کشته شدن آن به دستور اسلامی ثابت نشده، صحیح نیست . البته اگر منفعتی داشته باشد که کاربرد آن , مشروط به پاک بودن نباشد, اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چون اقتصاد و تجارت جامعه مسلمانان در اثر غفلت هایی که شده و وابسته به بانک ها گردیده است، تا بانک ها وضع خود را با تعالیم اقتصادی اسلامی تطبیق نکرده اند، مسلمانان متمکن با همکاری یکدیگر مؤسسات قرض الحسنه اسلامی تأسیس کنند و این مخالفت علنی با احکام خدا را به اطاعت احکام او مبدل سازند.
- [امام خمینی] اگر عقد رابطه چه سیاسی و چه تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب، مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست این گونه رابطه، و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است آن را الزام کنند به قطع رابطه به هر نحو ممکن است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دفاع بر همه مسلمانان در برابر هجوم دشمنان به کشورهای اسلامی و مرزهای آن واجب است و منحصر به کشوری نیست که انسان در آن زندگی می کند، بلکه همه مسلمین دنیا باید در برابر هجوم اجانب به کشورهای اسلامی یا مقدّسات مسلمانان مدافع یکدیگر باشند، خواه از طریق بذل مال یا جان یا هر وسیله دیگر، و در این امر احتیاج به اذن حاکم شرع نیست، ولی برای نظم و هماهنگی برنامه های دفاعی باید در صورت امکان فرمانده یا فرماندهان آگاه و مورد اعتمادی را با نظر حاکم شرع تعیین کنند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مسلمانان بترسند که اجانب نقشة استیلاء بر بلاد مسلمانان را کشیده اند چه بدون واسطه یا به واسطة عمال خود از خارج یا داخل ، واجب است دفاع از ممالک اسلامی کنند به هر وسیله ای که امکان داشته باشد .
- [آیت الله اردبیلی] اگر ناچار شوند که مسلمان را در قبرستان غیر مسلمانان دفن کنند مانند برخی کشورهای غیر اسلامی دفن او در آنجا جایز است، مخصوصا اگر موجب اهانت بر او نباشد.