اگر گفته میشود فقیه همه اختیارات پیامبر و ‌امام را دارد، مقصود، (اختیارات حکومتی و مدیریتی) است و بنابراین، هر اختیاری که آن بزرگان، به سبب ‌عصمت خود داشته باشند به گونهای که عصمت، شرط آن مناصب باشد ولیّ فقیه، آن اختیار را نخواهد ‌داشت. از اینرو، عصمت نداشتن فقیه، سبب سلب اختیارات معصومانه از او میشود؛ علاوه بر آنکه در ولایت و ‌حکومت معصوم (علیهالسلام)، گرچه حق استیضاح و استفهام برای آحاد امت محفوظ بوده است، ولی پس از ‌بیان مطلب و روشن شدن حکم شرعی از نظر معصوم (علیهالسلام)، احدی حق اعتراض نسبت به او را ‌ندارد (اگر چه برخی از وقایع تاریخی، نشانگر انتقاد نسبت به عملکرد معصوم (علیهالسلام) است)؛ زیرا ذات ‌اقدس اله، میداند که حکم کلیدی امامت بالاصاله را به چه شخصی از انسانها بدهد که دارای عصمتِ در ‌علم و عمل باشد؛ ولی در حکومت و ولایت غیر معصوم، هم مجلس خبرگان برای نظارت بر فقیه و عملکرد او ‌وجود دارد و هم مردم گاهی مستقیم و گاهی به وسیله خبرگان منتخب خود، حق سؤال دارند و باید مراقب ‌امور رهبری باشند و به طور کامل، بر آن نظارت داشته باشند.‌ ‌ ‌ برای اطلاعات بیشتر ؛ رک: کتاب ولایت فقیه، ص 250. ‌ ‌‌مأخذ: ( آیةالله جوادی آملی ، ولایت فقیه ، ص 472)‌
امام ، معصوم است، امّا فقیه، معصوم نیست؛ پس چگونه فقیهِ غیر معصوم، همه اختیارات امام معصوم را دارد؟!
اگر گفته میشود فقیه همه اختیارات پیامبر و امام را دارد، مقصود، (اختیارات حکومتی و مدیریتی) است و بنابراین، هر اختیاری که آن بزرگان، به سبب عصمت خود داشته باشند به گونهای که عصمت، شرط آن مناصب باشد ولیّ فقیه، آن اختیار را نخواهد داشت. از اینرو، عصمت نداشتن فقیه، سبب سلب اختیارات معصومانه از او میشود؛ علاوه بر آنکه در ولایت و حکومت معصوم (علیهالسلام)، گرچه حق استیضاح و استفهام برای آحاد امت محفوظ بوده است، ولی پس از بیان مطلب و روشن شدن حکم شرعی از نظر معصوم (علیهالسلام)، احدی حق اعتراض نسبت به او را ندارد (اگر چه برخی از وقایع تاریخی، نشانگر انتقاد نسبت به عملکرد معصوم (علیهالسلام) است)؛ زیرا ذات اقدس اله، میداند که حکم کلیدی امامت بالاصاله را به چه شخصی از انسانها بدهد که دارای عصمتِ در علم و عمل باشد؛ ولی در حکومت و ولایت غیر معصوم، هم مجلس خبرگان برای نظارت بر فقیه و عملکرد او وجود دارد و هم مردم گاهی مستقیم و گاهی به وسیله خبرگان منتخب خود، حق سؤال دارند و باید مراقب امور رهبری باشند و به طور کامل، بر آن نظارت داشته باشند.
برای اطلاعات بیشتر ؛ رک: کتاب ولایت فقیه، ص 250.
مأخذ: ( آیةالله جوادی آملی ، ولایت فقیه ، ص 472)
- [سایر] عصمت امامان(ع) در اختیارات حکومتی آنها چه نقشی دارد؟ و اگر مقام عصمت لازمه حکومت است پس چگونه در زمان غیبت به غیر معصوم اعتماد کنیم؟
- [سایر] دلایل عصمت امامان چیست؟
- [سایر] شیعیان بر چه اساسی امامان خود را معصوم می دانند؟
- [سایر] شیعیان بر چه اساسی امامان خود را معصوم می دانند؟
- [سایر] حدوداختیارات فقیه جامع الشرایط چه اندازه است؟ آیا فقیه جامعالشرایط، هم چون امام معصوم و پیامبر(ص) دارای اختیارات وسیع استیا این که در اموری محدود است، و دارای آن گستردگی نیست؟
- [سایر] تفاوت اختیارات حاکمان الهی در حکومت دینی با پیامبر(ص) و امامان معصوم(ع) چیست؟
- [سایر] آیا عصمت امامان علیهم السلام در دوری شیعیان از گناه نیز تأثیر دارد؟ آیا این درست است که امامان برای گناهان شیعه استغفار می کردند؟
- [سایر] آیا توهین به اولاد غیر معصوم امامان(ع) کفر است؟
- [سایر] شیعیان بر اساس چه دلایلی امامان خود را معصوم می دانند؟
- [سایر] آیا عصمت امامان علیهمالسلام را از قرآن میتوان اثبات کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] (اَنفال) یعنی اموال عمومی که برای اداره جامعه در اختیار امام معصوم علیهالسلام قرار دارد و در زمان غیبت برای تصرّف در آن بنابر احتیاط واجب باید از حاکم شرعی (یعنی مجتهد جامع الشرایط) اجازه گرفت.
- [آیت الله بهجت] در حال غیبت نباید به کسانی که منصب امام را غصب کردهاند زکات داد، ولی دادن زکات به مجتهد جامعالشرایط بنابر اقوی مثل دادن زکات به امام معصوم علیهالسلام است.
- [آیت الله بهجت] اگر انسان بداند در صورتی که بخواهد جلوگیری از معصیتی بنماید منجر به ایجاد جرح و یا قتل خواهد شد، بنابر اظهر بدون اجازه امام معصوم علیهالسلام یا کسی که از طرف آن حضرت مستقیماً نایب مخصوص است، نباید این کار را بکند. و آیا با اجازه مجتهد جامعالشرایط میتواند این کار را انجام دهد؟ مورد تأمل است، ولی اگر نمیداند که این کار منجر به مجروح کردن و یا قتل میشود ولی احتمال این را میدهد، بنابر احتیاط واجب باید مستقیماً از طرف امام معصوم علیهالسلام و یا نایب مخصوص آن حضرت و یا از طرف مجتهد جامعالشرایط اجازه داشته باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .نماز جمعه در زمان حضور امام معصوم(ع) و منصوب خاص او , واجب تعیینی است؛ به این صورت که غیر آن صحیح نیست؛ ولی در زمان غیبت معصوم (ع) واجب تخییری است؛ یعنی کسی که در نماز جمعه شرکت کرده, لازم نیست نماز ظهرِ چهار رکعتی را هم به جا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام: دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله بروجردی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد، یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [امام خمینی] اگر مسلمانی به یکی از دوازده امام دشنام دهد یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله سیستانی] شخصی که به یکی از دوازده امام علیهمالسلام از روی دشمنی دشنام دهد ، نجس است . 9 شراب :