الإمام علیّ علیه‌السلام : مَن أکَلَ الطَّعامَ عَلَی النَّقاءِ ، وأجادَ الطَّعامَ تَمَضُّغاً ، وتَرَکَ الطَّعامَ وهُوَ یَشتَهیهِ ، ولَم یَحبِسِ الغائِطَ إذا أتی ؛ لَم یَمرَض إلاّ مَرَضَ المَوتِ . امام علی علیه‌السلام : هر کس در گرسنگی کامل ، غذا بخورد ، غذا را خوب بجَوَد ، در حالی که هنوز میل خوردن دارد ، غذا را وا گذارد و چون احساس قضای حاجت کرد ، آن را محبوس ندارد ، به هیچ بیماری‌ای جز بیماری مرگ ، مبتلا نمی‌شود . مکارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 314 ، حدیث 1003 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 422 ، حدیث 37 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 87 ********** عنه علیه‌السلام - وسُئِلَ فَقیلَ : إنَّ فی القُرآنِ کُلَّ عِلمٍ إلاَّ الطِّبَّ؟: أما إنَّ فی القُرآنِ لاَیَةً تَجمَعُ الطِّبَّ کُلَّهُ : ( وَکُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ ) . امام علی علیه‌السلام - در پاسخ به این پرسش که گفتند : [چرا] در قرآن، هر دانشی جز دانش طب هست؟: هان! در قرآن ، آیه‌ای است که همه طب را یک‌جا در خود گردآورده است : (بخورید و بیاشامید و اسراف نکنید) . الدعوات ، صفحه 75 ، حدیث 174 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 267 ، حدیث 42 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 90 www.hadithcity.com
الإمام علیّ علیهالسلام :
مَن أکَلَ الطَّعامَ عَلَی النَّقاءِ ، وأجادَ الطَّعامَ تَمَضُّغاً ، وتَرَکَ الطَّعامَ وهُوَ یَشتَهیهِ ، ولَم یَحبِسِ الغائِطَ إذا أتی ؛ لَم یَمرَض إلاّ مَرَضَ المَوتِ .
امام علی علیهالسلام :
هر کس در گرسنگی کامل ، غذا بخورد ، غذا را خوب بجَوَد ، در حالی که هنوز میل خوردن دارد ، غذا را وا گذارد و چون احساس قضای حاجت کرد ، آن را محبوس ندارد ، به هیچ بیماریای جز بیماری مرگ ، مبتلا نمیشود .
مکارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 314 ، حدیث 1003 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 422 ، حدیث 37 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 87
**********
عنه علیهالسلام - وسُئِلَ فَقیلَ : إنَّ فی القُرآنِ کُلَّ عِلمٍ إلاَّ الطِّبَّ؟: أما إنَّ فی القُرآنِ لاَیَةً تَجمَعُ الطِّبَّ کُلَّهُ : ( وَکُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ ) .
امام علی علیهالسلام - در پاسخ به این پرسش که گفتند : [چرا] در قرآن، هر دانشی جز دانش طب هست؟: هان! در قرآن ، آیهای است که همه طب را یکجا در خود گردآورده است : (بخورید و بیاشامید و اسراف نکنید) .
الدعوات ، صفحه 75 ، حدیث 174 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 267 ، حدیث 42 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 90
www.hadithcity.com
- [آیت الله بهجت] اگر پزشکِ حاذقِ زن نباشد، مراجعه زن به پزشک مرد، چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا می توان به پزشک غیر مسلمان مراجعه کرد؟
- [سایر] مراجعه بیمار به پزشک نامحرم چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مراجعه زن به پزشک مرد، چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا بدون مراجعه به سنت و تنها با استفاده از قرآن می توانیم نیاز انسان ها به امامان را اثبات کنیم؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: اگر معاینه و درمان منوط به نظر و لمسِ حرام باشد، جایز نیست به پزشک مرد مراجعه کنند، مگر در صورتی که مراجعه به پزشک زن حاذق و متخصّص غیرممکن و یا خیلی سخت باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مراجعه زن به پزشک مرد و بالعکس و انجام عمل جرّاحی نزد آنان، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا پزشک می تواند از معاینه بیمار غیر همجنس، که به او مراجعه کرده، خودداری کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در صورت وجود پزشک زن و مرد به تعداد کافی، آیا ملاک مراجعه بیماران، همجنس بودن پزشک است یا حاذق بودن؟
- [آیت الله اردبیلی] درصورت وجود پزشک زن و مرد به تعداد کافی، آیا ملاک مراجعه بیماران، هم جنس بودن پزشک است یا حاذق بودن او؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر بیمار یا ولیّ او شرط عدم ضمان را از پزشک قبول نکنند، چنانچه جان بیمار در خطر نباشد یا این که مراجعه به پزشک دیگری ممکن باشد، پزشک میتواند بیمار را رها کرده و معالجه ننماید و اگر جان بیمار در خطر باشد و =============================================================================== 1 سنن ابن ماجه،ح3466 کنز العمّال،ج10،ص32،ح28221. مراجعه به پزشک دیگری ممکن نباشد، اقدام به معالجه او لازم است و در این صورت اگر پزشک حاذق بوده و احتیاط و دقّت لازم را بنماید، ضامن نمیباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مواردی که مستحب است انسان از کارهایی که روزه را باطل میکند خودداری نماید
- [آیت الله اردبیلی] اجیر شدن برای کارهایی که بر همگان واجب کفایی است نظیر غسل، کفن و دفن میّت بنابر احتیاط باطل است، هر چند اجیر شدن برای مستحبّات آن مانعی ندارد، ولی استخدام و اجیر شدن برای کارهای مورد نیاز جامعه و مردم نظیر امور پزشکی و صنعتی اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] خوردن، آشامیدن، تزریق و یا استعمال چیزی که برای جسم یا روح انسان ضرر قابل توجّه دارد، حرام است، ولی اگر در موردی به نظر پزشک متخصّص و مطمئن درمان بیماری منحصر به آن باشد، در حدّ ضرورت اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] در موارد اشتباه آزمایشگاه و در نتیجه اشتباه معالجه، اگر خسارات و عوارض آن مستند به نقص و نارسایی آزمایشگاه باشد، مسئول آزمایشگاه ضامن است و اگر مستند به پزشک باشد، پزشک ضامن است، مگر این که شرط عدم ضمان کرده باشند و پزشک نیز دقت لازم را انجام داده باشد که در این صورت پزشک ضامن نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی برای معالجه ناچار باشد به مرد نامحرم مراجعه کند و مرد برای معالجه زن نامحرم ناچار باشد که او را نگاه کند و دست به بدن او بزند اشکال ندارد، ولی اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند نباید دست به بدن او بزند و اگر با دست زدن بتواند معالجه کند نباید او را نگاه کند، همچنین اگر معالجه منحصر به پزشک نامحرم نباشد ولی زن در اثر بیاطلاعی از پزشک معالج زن یا محرم، ناچار باشد که به مرد نامحرم مراجعه کند، در صورتی که معالجه مرد بدون دست زدن یا نگاه کردن به قسمتهای محرّم از اعضای زن امکانپذیر نباشد و مرد بداند که معالجه به مثل او منحصر نیست، جایز نیست معالجه کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان جنب شود، برای کارهایی مانند نماز که باید با طهارت انجام شود، باید غسل کند، و عامل جنابت دو چیز انسان جنب است: اول جماع. دوم بیرون آمدن منی، چه در خواب باشد یا بیداری، کم باشد یا زیاد، با شهوت باشد یا بی شهوت، با اختیار باشد یا بی اختیار.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن مستحاضه بخواهد نماز قضا بخواند ، باید برای هر نماز کارهائی را که برای نماز ادا بر او واجب است بجا آورد ، و بنابر احتیاط نمیتواند برای نماز قضا به کارهائی که برای نماز ادا انجام داده اکتفا کند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان وصیت کند که چیزی مال کسی باشد و او قبول کند مالک می شود بلکه اظهر آن است که عدم رد وصیت کافی است و نیاز به قبول او نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تمام کارهایی که وضو را باطل می کند تیمم بدل از وضو را هم باطل می کند و تمام کارهایی که غسل را باطل می کند تیمم بدل از غسل را هم باطل می نماید.