رسول اللّه‌ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : الحِجامَةُ فِی الرَّأسِ شِفاءٌ مِن سَبعٍ إذا ما نَوی صاحِبُها : مِنَ الجُنونِ ، وَالجُذامِ ، وَالبَرَصِ ، وَالنُّعاسِ ، ووَجَعِ الضِّرسِ ، وَالصُّداعِ ، وظُلمَةٍ یَجِدُها فی عَینَیهِ . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : حِجامت در سر ، شفای از هفت چیز است ، آن‌گاه که بر شخص ، عارض شود : دیوانگی ، جذام ، پیسی ، چرت‌آلودگی ، دندان‌درد ، سردرد و تیرگی‌ای که شخص در چشم احساس می‌کند . کنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 13 ، حدیث 28128 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 308 ******* الکافی عن حمزَةَ بن الطَیّار: کُنتُ عِندَ أبِی الحَسَنِ الأَوَّلِ علیه‌السلام فَرَآنی أتَأَوَّهُ ، فَقالَ: ما لَکَ؟ قُلتُ : ضِرسی . فَقالَ : لَوِ احتَجَمتَ ! فَاحتَجَمتُ فَسَکَنَ ، فَأَعلَمتُهُ . فَقالَ لی : ما تَداوَی النّاسُ بِشَیءٍ خَیرٍ مِن مَصَّةِ دَمٍ ، أو مُزعَةِ عَسَلٍ . قالَ : قُلتُ : جُعِلتُ فِداکَ ! مَا المُزعَةُ عَسَلٍ؟ قالَ : لَعقَةُ عَسَلٍ . کافی- به نقل از حمزة بن طیّار: نزد امام کاظم علیه‌السلام بودم . دید که آه و ناله می‌کنم . فرمودند: (تو را چه شده است؟) . گفتم : دندانم . فرمودند : (چه خوب بود حجامت می‌کردی!). من نیز حجامت کردم و دردم ، فرو نشست . امام علیه‌السلام را از این موضوع ، آگاه کردم . به من فرموند : (مردم به هیچ دارویی بهتر از یک مَکشِ خون یا یک"مَزْعه" عسل ، درمان نجسته‌اند) . گفتم : فدایت شوم! یک (مزعه) عسل چیست؟ فرمودند : (یک قاشق عسل) . بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 163 ، حدیث 8 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 402 ******* رسول الله صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : مَن قَلَّمَ أظفارَهُ یَومَ السَّبتِ ویَومَ الخَمیسِ وأخَذَ مِن شارِبِهِ عوفِیَ مِن وَجَعِ الضِّرسِ ووَجَعِ العَینِ . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : هر کس در روز پنج‌شنبه و شنبه ناخن‌های خود را کوتاه کند و قدری از سبیل خود بگیرد ، از دندان‌درد و سردرد ، در امان باشد . بحار الأنوار ، جلد 59 ، صفحه 36 ، حدیث 5 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 404
رسول اللّه صلی الله علیه و آله و سلّم :
الحِجامَةُ فِی الرَّأسِ شِفاءٌ مِن سَبعٍ إذا ما نَوی صاحِبُها : مِنَ الجُنونِ ، وَالجُذامِ ، وَالبَرَصِ ، وَالنُّعاسِ ، ووَجَعِ الضِّرسِ ، وَالصُّداعِ ، وظُلمَةٍ یَجِدُها فی عَینَیهِ .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
حِجامت در سر ، شفای از هفت چیز است ، آنگاه که بر شخص ، عارض شود : دیوانگی ، جذام ، پیسی ، چرتآلودگی ، دنداندرد ، سردرد و تیرگیای که شخص در چشم احساس میکند .
کنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 13 ، حدیث 28128 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 308
*******
الکافی عن حمزَةَ بن الطَیّار: کُنتُ عِندَ أبِی الحَسَنِ الأَوَّلِ علیهالسلام فَرَآنی أتَأَوَّهُ ، فَقالَ: ما لَکَ؟
قُلتُ : ضِرسی .
فَقالَ : لَوِ احتَجَمتَ !
فَاحتَجَمتُ فَسَکَنَ ، فَأَعلَمتُهُ .
فَقالَ لی : ما تَداوَی النّاسُ بِشَیءٍ خَیرٍ مِن مَصَّةِ دَمٍ ، أو مُزعَةِ عَسَلٍ .
قالَ : قُلتُ : جُعِلتُ فِداکَ ! مَا المُزعَةُ عَسَلٍ؟
قالَ : لَعقَةُ عَسَلٍ .
کافی- به نقل از حمزة بن طیّار: نزد امام کاظم علیهالسلام بودم . دید که آه و ناله میکنم . فرمودند: (تو را چه شده است؟) .
گفتم : دندانم .
فرمودند : (چه خوب بود حجامت میکردی!).
من نیز حجامت کردم و دردم ، فرو نشست . امام علیهالسلام را از این موضوع ، آگاه کردم . به من فرموند :
(مردم به هیچ دارویی بهتر از یک مَکشِ خون یا یک"مَزْعه" عسل ، درمان نجستهاند) .
گفتم : فدایت شوم! یک (مزعه) عسل چیست؟
فرمودند : (یک قاشق عسل) .
بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 163 ، حدیث 8 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 402
*******
رسول الله صلی الله علیه و آله و سلّم :
مَن قَلَّمَ أظفارَهُ یَومَ السَّبتِ ویَومَ الخَمیسِ وأخَذَ مِن شارِبِهِ عوفِیَ مِن وَجَعِ الضِّرسِ ووَجَعِ العَینِ .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
هر کس در روز پنجشنبه و شنبه ناخنهای خود را کوتاه کند و قدری از سبیل خود بگیرد ، از دنداندرد و سردرد ، در امان باشد .
بحار الأنوار ، جلد 59 ، صفحه 36 ، حدیث 5 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 404
- [سایر] برای جلوگیری از درد گوش چه کاری مفید است؟
- [سایر] چه چیزی برای درد چشم مفید است؟
- [سایر] چه چیزهایی برای درد گوش مفید است؟
- [سایر] چه چیزی برای درمان درد پهلو مفید است؟
- [سایر] چه کاری برای درمان کچلی مفید است؟
- [سایر] چه چیزی برای درمان احساس درد هنگام دفع ادرار مفید است؟
- [سایر] چه کاری برای جلوگیری از جوش زدن پوست مفید است؟
- [سایر] چه کاری برای رفع ناتوانی بویایی مفید است؟
- [سایر] چه کاری برای درمان ترکهای دست و پا مفید است؟
- [سایر] چه کاری برای درمان کک مک صورت مفید است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] ششم از مبطلات نماز ان است که عمدا تکلم کند به لفظی که از دو حرف کمتر نباشد و مفید معنایی باشد چه قصد افاده ان معنی را داشته باشد یا نه مگر این که جاهل قاصر باشد و همچنین است بنابر احتیاط واجب اگر دو حرف یا بیشتر داشته باشد و مفید معنی نباشد و در هر صورت اگر سهوا بگوید نمازش اشکال ندارد و باید سجده سهو به جا اورد
- [آیت الله سیستانی] کسی که مالی را پیدا کرده ، اگر عمداً به دستوری که گفته شد اعلان نکند ، گذشته از اینکه معصیت کرده است ، چنانچه احتمال دهد که اعلان مفید باشد باز هم واجب است اعلان کند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که به واسطه تنگی وقت تیمم کرده، تیمم او فقط برای عملی که وقت آن ضیق است مفید است و بعداً بلافاصله باطل می شود لذا چنانچه بعد از نماز آبی که داشته از دستش برود، یا عذر دیگری برای او پیدا شود اگرچه تیمم خود را نشکسته باشد، در صورتی که وظیفه اش تیمم باشد باید دوباره تیمم نماید.
- [آیت الله سیستانی] کر بودن آب ، به دو راه ثابت میشود : أول : آنکه خود انسان یقین یا اطمینان کند . دوم : آنکه دو مرد عادل خبر دهند . و اما اگر یک عادل یا ثقه یا کسی که کر در اختیار او است خبر دهد اگر مفید اطمینان نباشد اعتبار آن محل اشکال است . 2 آب قلیل
- [آیت الله اردبیلی] اگر برای سال اوّل عملی مانند شخم زدن انجام دهد، اگرچه برای سالهای بعد نیز فایده داشته باشد، باید مخارج آن را از سال اوّل کسر کند؛ ولی اگر مثلاً عمل شخم زدن را برای این که چند سال مفید باشد انجام دهد، باید مخارج آنها را بین همان چند سال تقسیم نماید.
- [آیت الله بهجت] اگر در شهری ماه دیده شد، در صورتی برای ساکنین شهر دیگر مفید است که یقین یا اطمینان بکنند اگر در آسمان یا زمین مانعی نبود در آنجا هم ماه دیده میشد، چه در شرق باشد یا در غرب، ولی اگر به این مطلب یقین نداشته باشند نمیتوانند به دیدن ماه در شهر دیگر اکتفا کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه عامل کاری را که تا تمام نشود فایده ندارد نیمه کاره رها کند، مثلاً مقداری دنبال گمشده بگردد و بعد رها کند هیچ گونه حقی بر جاعل ندارد، همچنین اگر انجام دادن قسمتی از کار مفید باشد (مثل این که قسمتی از لباس را بدوزد) در صورتی که مزد را برای اتمام کار قرار داده باز هیچ گونه حقی ندارد، ولی اگر مقصودش این باشد که هر مقدار عمل کند به همان مقدار مزد دریافت نماید باید مزد مقداری را که انجام داده به خیاط بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر غذا لای دندان مانده باشد و داخل دهان خون بیاید، آن غذا پاک است و دندان مصنوعی هم همین حکم را دارد.
- [آیت الله اردبیلی] اقدام به تأسیس مجامع فرهنگی یا نشر کتب و نشریات مفید یا تولید برنامههای رادیویی و تلویزیونی و مشابه آن که موجب تقویت پایههای عقیدتی، اخلاقی و عملی و یا رشد افکار و بالا رفتن سطح معلومات اجتماعی و دینی مردم میشود، از وظایف مهمّی است که شایسته است افراد به اندازه قدرت و توان خود به آن عمل نمایند و ممانعت از آن جایز نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بعد از داخل شدن وقت نماز ، وضو داشته باشد و بداند که اگر وضوی خود را باطل کند نمی تواند وضو بگیرد چنانچه بتواند بدون ضرر و مشقت وضوی خود را نگهدارد ، نباید آن را باطل نماید و همچنین است اگر بداند یا دو شاهد عادل یا یک عادل ، که قول او مفید اطمینان باشد ، خبر دهند که تهیة آب برای او ممکن نیست بلکه اگر احتمال صحیح عقلائی هم بدهد احتیاط واجب آن است که وضوی خود را باطل نکند .