رسول اللّه‌ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : إذا دَخَلَ أحَدُکُم عَلی مَریضٍ فَلیُصافِحهُ ، وَلیَضَع یَدَهُ عَلی جَبهَتِهِ ، وَلیَسأَلهُ کَیفَ هُوَ ، وَلیُنسِئ لَهُ فِی الأَجَلِ ویَسأَ لُهُ أن یَدعُوَ لَهُم ، فَإِنَّ دُعاءَ المَریضِ کَدُعاءِ المَلائِکَةِ . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : چون کسی از شما بر بیماری وارد شود ، با او دست بدهد ، دست خویش بر پیشانی وی نهد ، احوالپرسی کند ، آرزوی درازتر شدن عمر وی نماید و از او بخواهد برایش دعا کند؛ چرا که دعای بیمار ، به‌سان دعای فرشتگان است. کنز العمّال ، جلد 9 ، صفحه 103 ، حدیث 25191 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 206 ******* رسول اللّه‌ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : إذا دَخَلتَ عَلی مَریضٍ فَمُرهُ أن یَدعُوَ لَکَ ؛ فَإِنَّ دُعاءَهُ کَدُعاءِ المَلائِکَةِ . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : چون بر بیماری وارد شدی ، از او بخواه برایت دعا کند؛ چرا که دعای او ، به سانِ دعای فرشتگان است. الکافی ، جلد 3 ، صفحه 117 ، حدیث 3 عن سیف بن عمیرة ، مکارم الأخلاق ، جلد 2 ، صفحه 173 ، حدیث 2434 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 210 ******* الإمام الصادق علیه‌السلام : مَن عادَ مَریضا فِی اللّه‌ِ ، لَم یَسأَلِ المَریضُ لِلعائِدِ شَیئا إلاَّ استَجابَ اللّه‌ُ لَهُ . امام صادق علیه‌السلام : هر کس بیماری را برای خدا عیادت کند ، آن بیمار برای عیادت کننده ، از خداوند چیزی نخواهد مگر آن که خداوند دعایش را استجابت کند. بحار الأنوار ، جلد 81 ، صفحه 217 ، حدیث 10 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 210
رسول اللّه صلی الله علیه و آله و سلّم :
إذا دَخَلَ أحَدُکُم عَلی مَریضٍ فَلیُصافِحهُ ، وَلیَضَع یَدَهُ عَلی جَبهَتِهِ ، وَلیَسأَلهُ کَیفَ هُوَ ، وَلیُنسِئ لَهُ فِی الأَجَلِ ویَسأَ لُهُ أن یَدعُوَ لَهُم ، فَإِنَّ دُعاءَ المَریضِ کَدُعاءِ المَلائِکَةِ .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
چون کسی از شما بر بیماری وارد شود ، با او دست بدهد ، دست خویش بر پیشانی وی نهد ، احوالپرسی کند ، آرزوی درازتر شدن عمر وی نماید و از او بخواهد برایش دعا کند؛ چرا که دعای بیمار ، بهسان دعای فرشتگان است.
کنز العمّال ، جلد 9 ، صفحه 103 ، حدیث 25191 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 206
*******
رسول اللّه صلی الله علیه و آله و سلّم :
إذا دَخَلتَ عَلی مَریضٍ فَمُرهُ أن یَدعُوَ لَکَ ؛ فَإِنَّ دُعاءَهُ کَدُعاءِ المَلائِکَةِ .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
چون بر بیماری وارد شدی ، از او بخواه برایت دعا کند؛ چرا که دعای او ، به سانِ دعای فرشتگان است.
الکافی ، جلد 3 ، صفحه 117 ، حدیث 3 عن سیف بن عمیرة ، مکارم الأخلاق ، جلد 2 ، صفحه 173 ، حدیث 2434 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 210
*******
الإمام الصادق علیهالسلام :
مَن عادَ مَریضا فِی اللّهِ ، لَم یَسأَلِ المَریضُ لِلعائِدِ شَیئا إلاَّ استَجابَ اللّهُ لَهُ .
امام صادق علیهالسلام :
هر کس بیماری را برای خدا عیادت کند ، آن بیمار برای عیادت کننده ، از خداوند چیزی نخواهد مگر آن که خداوند دعایش را استجابت کند.
بحار الأنوار ، جلد 81 ، صفحه 217 ، حدیث 10 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 210
- [سایر] هنگام عیادت، چگونه برای بیمار دعا کنیم؟
- [سایر] کامل کردن عیادت بیمار چگونه است؟
- [سایر] تشییع جنازه برتر است یا عیادت بیمار؟
- [سایر] عیادت کامل از بیمار چگونه است؟
- [سایر] کامل کردن عیادت بیمار چگونه است؟
- [سایر] عیادت از بیمار چه ثوابی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در چه روزهایی از هفته نباید به عیادت مریض رفت؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در چه روزهایی از هفته نباید به عیادت بیمار رفت؟
- [سایر] آیا بیمار هم از عیادت شدن، پاداش می برد؟
- [سایر] آیا می توان به عیادت بیمار غیر مسلمان رفت؟
- [آیت الله جوادی آملی] .طبیب یا جرّاح, اگر پیش از درمان، از بیمار یا سرپرست او تعهّد بگیرد که در صورت آسیب دیدن یا مُردن مریض، ضامن نباشد و آنها قبول کنند و او کمال دقت را کرده باشد و در این حال, به بیمار زیانی برسد یا بمیرد، وی ضامن نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پزشک بدست خود به مریض دوا بدهد یا تزریق کند، یا به عنوان طبابت نسخه ای برای بیمار بنویسد یا دستوری به او بدهد و مریض دارو را بخورد، چنانچه در طبابت و معالجه اش خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد، پزشک ضامن است. ولی اگر در مقام طبابت و معالجه نباشد بلکه بعنوان نظریه پزشکی در کتاب بنویسد یا بگوید فلان دارو برای فلان مرض فائده دارد و بواسطه خوردن دارو ضرری به مریض برسد یا بمیرد پزشک ضامن نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر گاو و گوسفند و شتری که دارد همه مریض یا معیوب یا پیر باشند، میتواند زکات را از خود آنها بدهد، ولی اگر همه سالم و بیعیب و جوان باشند، نمیتواند زکات آنها را از بیمار یا معیوب یا پیر بدهد، بلکه اگر بعضی از آنها بیمار و برخی سالم و دستهای معیوب و دسته دیگر بیعیب و مقداری پیر و مقداری جوان باشند، احتیاط واجب آن است که برای زکات آنها سالم و بیعیب و جوان را بدهد.
- [آیت الله سیستانی] - خروج از محلّ اعتکاف برای غسلهای مستحبی مثل غسل جمعه یا غسل اعمال (اُمّ داوود) و همچنین برای وضوی مستحبی، محلّ اشکال است. و به طور کلّی خارج شدن از مسجد برای امور راجحه (دارای رجحان) در غیر آنچه ضرورت عرفی به حساب میآید، محلّ اشکال و احتیاط است، ولی معتکف برای تشییع جنازه و تجهیز میّت مانند غسل و نماز و دفن میّت و برای عیادت مریض و نماز جمعه میتواند از محلّ اعتکاف خارج شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] از یازده رکعت نافله شب، هشت رکعت آن به نیت نافله شب و دو رکعت آن به نیت نماز شفع و یک رکعت آن، به نیت نماز وتر خوانده میشود، آداب و مستحبات نافله شب در کتابهای دعا به طور کامل گفته شده است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نافله شب از مهمترین نمازهای نافله است که در روایات اسلامی و قرآن مجید روی آن تاکید شده و تأثیر عمیقی در صفای روح و پاکی قلب و تربیت نفوس انسانی وحل مشکلات دارد و در کتب معروف دعا، آدابی برای آن ذکر کرده اند، مخصوصاً برای قنوت نافله وتر، رعایت این آداب خوب است ولی می توان نماز شب را بدون این آداب مانند نمازهای معمولی نیز انجام داد و کسی که به علتی نتواند آخر شب بیدار شود و نماز شب را بخواند می تواند قبل از خواب آنها را به جا آورد.
- [آیت الله وحید خراسانی] در اعتکاف اموری معتبر است اول ان که اعتکاف کننده عاقل باشد و اعتکاف بچه ممیز صحیح است دوم قصد قربت به گونه ای که در وضو گذشت سوم روزه پس کسی که روزه او باطل است مانند مسافری که قصد اقامه ده روز ندارد نمی تواند اعتکاف کند چهارم ان که در مسجد الحرام یا مسجد النبی صلی الله علیه واله وسلم یا مسجد کوفه یا مسجد بصره یا مسجد جامع باشد پنجم با اذن کسی که اذن او معتبراست باشد پس اعتکاف زن بدون اذن شوهر در صورتی که منافی با حق شوهر باشد صحیح نیست ششم مدت سه روز ودو شب وسط ان سه روز در مسجدی که در ان اعتکاف کرده است بماند وجز برای اموری که ضرورت دارد از مسجد بیرون نرود و می تواند برای عیادت مریض و تشییع جنازه و تجهیز میت مانند غسل ونماز ودفن میت از مسجد بیرون برود و در مواردی که جایز است از مسجد بیرون رود بیشتر از زمانی که برای انجام ان امر لازم است خارج مسجد نماند وبنا بر احتیاط واجب از نزدیکترین راه به مسجد برگردد ودر بیرون مسجد ننشیند و اگر اضطرار به نشستن پیدا کرد در صورت امکان در سایه ننشیند