رسول الله صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : لا تَکرَهوا أربَعَةً ؛ فَإِنَّها لِأَربَعَةٍ : لاتَکرَهُوا الزُّکامَ ؛ فَإِنَّهُ أمانٌ مِنَ الجُذامِ ، ولا تَکرَهُوا الدَّمامیلَ ؛ فَإِنَّها أمانٌ مِنَ البَرَصِ ، ولا تَکرَهُوا الرَّمَدَ ؛ فَإِنَّهُ أمانٌ مِنَ العَمی ، ولا تَکرَهُوا السُّعالَ ؛ فَإِنَّهُ أمانٌ مِنَ الفالِجِ . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : چهار چیز را ناخوشایند مدارید ؛ زیرا که برای چهار چیز ، سودمندند : زکام را ناخوشایند مدارید ؛ زیرا مایه ایمنی از جذام است . کورَک‌ها را ناخوشایند مدارید ؛ زیرا مایه ایمنی از پیسی‌اند . چشمْ‌درد را ناخوشایند مدارید ؛ زیرا مایه ایمنی از کوری است . و سرفه را ناخوشایند مدارید ؛ زیرا مایه ایمنی از فلج شدن است . الخصال ، صفحه 210 ، حدیث 32 عن الإمام الصادق عن آبائه علیهم‌السلام ، الدعوات ، صفحه 121 ، حدیث 294 ، روضة الواعظین ، صفحه 340 ، طبّ النبیّ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم ، صفحه 12 وفیه (یقطع العروق) بدل (أمان من) فی المواضع الأربعة ، بحار الأنوار ،ج 62 ، صفحه 185 ، حدیث 9 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 488
رسول الله صلی الله علیه و آله و سلّم :
لا تَکرَهوا أربَعَةً ؛ فَإِنَّها لِأَربَعَةٍ : لاتَکرَهُوا الزُّکامَ ؛ فَإِنَّهُ أمانٌ مِنَ الجُذامِ ، ولا تَکرَهُوا الدَّمامیلَ ؛ فَإِنَّها أمانٌ مِنَ البَرَصِ ، ولا تَکرَهُوا الرَّمَدَ ؛ فَإِنَّهُ أمانٌ مِنَ العَمی ، ولا تَکرَهُوا السُّعالَ ؛ فَإِنَّهُ أمانٌ مِنَ الفالِجِ .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
چهار چیز را ناخوشایند مدارید ؛ زیرا که برای چهار چیز ، سودمندند : زکام را ناخوشایند مدارید ؛ زیرا مایه ایمنی از جذام است . کورَکها را ناخوشایند مدارید ؛ زیرا مایه ایمنی از پیسیاند . چشمْدرد را ناخوشایند مدارید ؛ زیرا مایه ایمنی از کوری است . و سرفه را ناخوشایند مدارید ؛ زیرا مایه ایمنی از فلج شدن است .
الخصال ، صفحه 210 ، حدیث 32 عن الإمام الصادق عن آبائه علیهمالسلام ، الدعوات ، صفحه 121 ، حدیث 294 ، روضة الواعظین ، صفحه 340 ، طبّ النبیّ صلی الله علیه و آله و سلّم ، صفحه 12 وفیه (یقطع العروق) بدل (أمان من) فی المواضع الأربعة ، بحار الأنوار ،ج 62 ، صفحه 185 ، حدیث 9 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 488
- [سایر] کورک زدن از ابتلا به کدام بیماری جلوگیری می کند؟
- [سایر] برای پیشگیری از ابتلا به بیماری آبله مرغان چه اقداماتی را میتوان انجام داد؟
- [آیت الله خامنه ای] کسی که بر اثر ابتلا به بیماری لالی قادر بر تکلم نیست، ولی حواس سالمی دارد، اگر نمازش را با اشاره بخواند، آیا صحیح است؟
- [سایر] چگونه می توان زکام را در تابستان درمان کرد و چه کاری موجب ایمنی از زکام در زمستان است؟
- [سایر] زکام چگونه درمان می شود؟
- [سایر] زکام چه فایده ای دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] هنگامی که مبتلا به بیماری زکام بودم، مقداری از اخلاط سر و سینه در دهانم جمع شده بود که به جای بیرون انداختن، آن را فرو بردم، آیا روزه ام صحیح است یا خیر؟ در بعضی از روزهای ماه مبارک رمضان در منزل یکی از اقوام بودم که بر اثر زکام و خجالت و حیا مجبور شدم با خاک، تیمم بدل از غسل واجب بکنم و تا نزدیک ظهر غسل نکردم. این کار برای چند روز تکرار شد، آیا روزه ام در آن روزها صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله خامنه ای] کسی که حسّ بویایی ندارد یا به علت زکام و سرماخوردگی بویی را احساس نمی کند، استعمال طیب و عطر زدن به بدن و لباس و گرفتن بینی از بوی بد بر او حرام است یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] عادت ماهانه من هفت روز بوده است، اما به علت ابتلا به بیماری (کیست) ، بعد از ایام عادت ماهانه ام تا روز دهم لک بینی دارم، در ماه رمضان بعد از روز هفتم روزه هایم را می گیرم و نمازهایم را با غسل می خوانم اما از کسی شنیدم که گفت بعد از ماه رمضان باید آن سه روز را دوباره قضا کنم، در این مورد تکلیفم چیست؟
- [آیت الله بهجت] به علت ابتلا به کیست عفونی، از من عفونت خارج می شود، آیا این عفونت نجس است و موجب غسل می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زن در حال بیماری، شوهر کند و با همان بیماری از دنیا برود شوهرش از او ارث می برد، خواه نزدیکی کرده باشد یا نه.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن در حال بیماری شوهر کند و به همان بیماری بمیرد، شوهرش اگرچه با او آمیزش نکرده باشد، از او ارث میبرد.
- [آیت الله سبحانی] اگر زن در حال بیماری، شوهر کند و به همان بیماری بمیرد، شوهرش اگرچه با او نزدیکی نکرده باشد، از او ارث می برد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر به واسطه بیماری روزه رمضان را نگیرد و بعد از رمضان بیماری او برطرف شود، ولی عذر دیگری پیدا کند که نتواند تا رمضان بعد قضای روزه را بگیرد، باید روزههایی را که نگرفته قضا نماید و نیز اگر در ماه رمضان، غیر بیماری عذر دیگری داشته باشد و بعد از رمضان آن عذر برطرف شود و تا رمضان سال بعد به واسطه بیماری نتواند روزه بگیرد، روزههایی را که نگرفته باید قضا کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر هر یک از زن یا مرد از قبل از عقد دارای بیماری واگیرداری باشند که غیر قابل درمان بوده و برای طرف مقابل خطر جانی قابل توجهی ایجاد بکند، چنانچه طرف مقابل هنگام عقد علم به بیماری وی نداشته باشد، پس از آن که متوجه بیماری وی شد، میتواند عقد را فسخ نماید.
- [آیت الله بهجت] طلاق دادن مکروه است، و طلاق دادن زنی که در حال بیماری است، کراهتش شدیدتر است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مکانی که مهیّای کارهای حرام مانند قمار، شرب خمر، آهنگهای لهو و لعب، معاملات ربوی محض و ... است و بودن در آن، ابتلا یا امضای آن ها را در بردارد , حرام است؛ ولی نماز در آ ن مکان باطل نیست , هرچند احتیاط مستحب, ترک نماز در آن است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] بودن مرد و زن نا محرم در جائی که خلوت است و کسی هم نمی تواند وارد شود یا وارد شونده مانع از ابتلا به معصیت نمی شود؛ در صورتی که احتمال وقوع در معصیت را بدهند جایز نیست و لکن اگر آنجا نماز بخواند صحیح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه به واسطه بیماری، روزه ماه رمضان را نگیرد و بیماری او تا ماه رمضان سال بعد طولانی شود، قضای روزه هایی را که نگرفته واجب نیست، فقط باید برای هر روز یک مد (تقریبا 750 گرم) گندم یا جو و مانند آن به فقیر بدهد، ولی اگر به واسطه عذر دیگری (مثلاً بخاطر مسافرت) روزه نگرفته باشد و عذر او تا رمضان بعد باقی بماند احتیاط واجب آن است که روزه هایی را که نگرفته بعد از ماه رمضان قضا کند و برای هر روز یک مد طعام به فقیر دهد، همچنین اگر ترک روزه بخاطر بیماری بوده، بعد بیماری رفع شده و عذر دیگری مانند مسافرت پیش آمده است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که بیماری جذام (خوره) یا برص (پیسی) دارد بنابر احتیاط نمی تواند امام جماعت شود حتی برای مثل خودش.