رسول اللّه‌ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : مَن تَداوی بِحرَامٍ ، لَم یَجعَلِ اللّه‌ُ فیهِ شِفاءً . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : هر کس به حرام درمان جوید ، خداوند در آن شفایی قرار نمی‌دهد . کنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 52 ، حدیث 28318 ******* الإمام الصادق علیه‌السلام : نَهی رَسولُ اللّه‌ِ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم عَنِ الدَّواءِ الخَبیثَةِ أن یُتَداوی بِهِ . امام صادق علیه‌السلام : پیامبر خدا از مداوا کردن با داروی ناپاک ، نهی فرمودند . بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 87 ، حدیث 13 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 80 ******* الإمام الصادق علیه‌السلام : لَیسَ فِی حَرامٍ شِفاءٌ . امام صادق علیه‌السلام : در هیچ حرامی ، شفایی نیست . الکافی ، جلد 8 ، صفحه 193 ، حدیث 229 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 82 ******* الإمام الصادق علیه‌السلام : إنَّ اللّه‌َ عز و جل لَم یَجعَل فی شَیءٍ مِمّا حَرَّمَ شِفاءً ولا دَواءً . ‌ امام صادق علیه‌السلام : خداوند ، در هیچ چیز از آنچه حرام کرده ، نه شفایی قرار داده است و نه دوایی . بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 86 ، حدیث 10 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 82
آیا می توان با داروی حرام، مداوا کرد؟
رسول اللّه صلی الله علیه و آله و سلّم :
مَن تَداوی بِحرَامٍ ، لَم یَجعَلِ اللّهُ فیهِ شِفاءً .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
هر کس به حرام درمان جوید ، خداوند در آن شفایی قرار نمیدهد .
کنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 52 ، حدیث 28318
*******
الإمام الصادق علیهالسلام :
نَهی رَسولُ اللّهِ صلی الله علیه و آله و سلّم عَنِ الدَّواءِ الخَبیثَةِ أن یُتَداوی بِهِ .
امام صادق علیهالسلام :
پیامبر خدا از مداوا کردن با داروی ناپاک ، نهی فرمودند .
بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 87 ، حدیث 13 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 80
*******
الإمام الصادق علیهالسلام :
لَیسَ فِی حَرامٍ شِفاءٌ .
امام صادق علیهالسلام :
در هیچ حرامی ، شفایی نیست .
الکافی ، جلد 8 ، صفحه 193 ، حدیث 229 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 82
*******
الإمام الصادق علیهالسلام :
إنَّ اللّهَ عز و جل لَم یَجعَل فی شَیءٍ مِمّا حَرَّمَ شِفاءً ولا دَواءً .
امام صادق علیهالسلام :
خداوند ، در هیچ چیز از آنچه حرام کرده ، نه شفایی قرار داده است و نه دوایی .
بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 86 ، حدیث 10 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 82
- [سایر] تشخیص بیماری چه نقشی در مداوا دارد؟
- [سایر] مداوا کردن با شراب و مسکرات چه حکمی دارد؟
- [سایر] داروی ضد فراموشی چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا تجویز داروی اعتیاد آور خوراکی به جای داروی اعتیادآور تزریقی، جهت پیشگیری از بروز بیماری های واگیردار جایز است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در مواقع ضروری که جان مصدوم در خطر است و نیاز به مداوا دارد و جهت مداوا ملزم به حمل میباشد (اگر امدادگر مرد و مصدوم زن و یا بالعکس باشد) مصدوم باید چه شرایطی داشته باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] لطفاً به سؤالات زیر پیرامون آزمایش و پژوهش روی افراد پاسخ دهید: الف) آیا می توان از انسانها برای آزمایش داروها استفاده کرد؟ برای مثال معمول است که در آزمایش داروها از گروه شاهد (گروه سالم) استفاده می کنند، و برخی می گویند: اگر اثر داروی مورد مطالعه مشخّص نباشد می توان گروه شاهد را انتخاب کرد، ولی در مواردی که اثر درمانی داروی مورد مطالعه حتمی است، یا عدم تجویز آن سبب خطراتی می شود تعیین گروه شاهد صحیح نیست. نظر شما چیست؟ ب) آیا از نظر اخلاقی تجویز دارونما اشکالی ندارد؟ برخی می گویند استفاده از داروی کاملاً بی اثر (Placebo) اشکال دارد، و در مقایسه یک دارو باید آن را با داروی قدیمی مقایسه کرد; ولی اگر داروی قدیمی موجود نباشد، می توان از دارونما استفاده کرد. البتّه دارونمایِ کاملاً بی اثر (مثل تزریق مایع نمکی داخل رگ به جای دارو) باید به اطّلاع و موافقت بیمار باشد. آیا بیماران چنین مسأله ای را می پذیرند؟ بیماری که به بیمارستان مراجعه می کند برای درمان است نه برای آزمایش، و پیدا شدن افراد داوطلب که بیمار هم باشند مشکل است. پس راه حل چیست؟ آیا می توان بدون اطّلاع بیمار به او دارونما داد؟ ج) آیا استفاده از کفّار، اسرا و محکومین به مرگ، برای آزمایش و پژوهش مجاز است؟ این روش را هیتلر روی یهودیها، و آمریکائیها روی سیاه پوستان انجام می دادند.
- [آیت الله سیستانی] استفاده از ماهی دریائی بنام سقنقور برای خوردن و مداوا چه حکمی دارد ؟
- [آیت الله خامنه ای] آتانازی بر سه قسم است:الف) نوع فعّال (با تجویز داروی کشنده از طرف پزشک به زندگی بیمار خاتمه داده می شود). ب) نوع انفعالی (به صورت خودداری از ادامه مداوا و زنده نگاه داشتن بیمار محتضر) ج) نوع غیر مستقیم (با قرار دادن داروهای به مقدار زیاد در دسترس بیمار تا بیمار شخصاً به زندگی پر رنج خویش پایان دهد) استفاده از کدامیک بلااشکال است؟
- [سایر] چه داروی گیاهی واسه کبد چرب خوب است
- [آیت الله سبحانی] زنی سوال می کند که من حامله ام و دچار اختلال در دستگاه گوارش هستم متأسفانه داروی معالج بشدت برای جنین مضر است و اگر داروی نامبرده را مصرف نکند عوارض خطرناکی خواهد داشت وظیفه او چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] سجده بر گلهایی که خوراکی نیستند صحیح است؛ هر چند مانند گل بنفشه برای مداوا خورده شوند.
- [آیت الله سبحانی] اعتکاف عبادت مستحب است و می توان آن را در اثنا قطع کرد ولی هنگامی که به روز سوم وارد شد، قطع آن حرام می باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . غصب اموال مردم، حرام است و حتی در دانه و هسته ای از مال کسی بدون رضایت او نمی توان تصرف کرد.
- [آیت الله بهجت] اگر دکتر با دست خود به مریض دارو بدهد، یا درد و داروی مریض را به او بگوید و مریض دارو را بخورد، چنانچه در معالجه خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد، دکتر ضامن است.
- [آیت الله سبحانی] گوشت و پیه و چرمی که در بازار مسلمانان فروخته شود پاک است، هرچند که مسلمان آن را از کافر گرفته باشد ولی خوردن آن حرام است و نیز در چنین چرمی نمی توان نماز خواند. 5. خون
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خمس را می توان از عین مال متعلق خمس بدهد یا از قیمت آن ولی نمی توان از جنس دیگری داد.
- [آیت الله سبحانی] جو و گندم در ربا یک جنس حساب می شود، بنابراین نمی توان ده کیلوگندم را با دوازده کیلو جو یا بالعکس معامله کرد، حتی اگر ده کیلو جو بخرد که در مقابل آن هنگام خرمن ده کیلوگندم بدهد آن نیز حرام است، زیرا جو را نقد گرفته و بعداز مدتی گندم را می دهد و این مانند آن است که زیادی گرفته باشد.
- [آیت الله بهجت] ساختن ظرف طلا و نقره برای استعمالِ حرام، حرام است ؛ و در غیر این صورت حرام نیست و نیز مزدی که برای آن می گیرند حرام نیست .
- [آیت الله بهجت] مضمضه کردن، یعنی آب در دهان گردانیدن، برای روزهدار جایز است، حتی اگر برای غیر وضو، مثل خنک شدن باشد، و بهتر است در غیر وضو این کار را انجام ندهد، و مستحب است بعد از مضمضه، سه مرتبه آب دهان را بیرون بریزد، ولی اگر برای غیر وضوی واجب و غیر مداوا مضمضه یا استنشاق کرد، و بدون اختیار آب در حلق او فرو رفت، بنابر احتیاط واجب باید قضای این روزه را بگیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کفن را بطور متعارف از واجب و مستحب می توان از اموال میت برداشت، هرچند صغیر داشته باشد، اما زاید بر متعارف را نمی توان از حق صغیر برداشت، مگر این که وصیت کرده باشد، که در این صورت می توان مقدار اضافی را از ثلث حساب کرد.