آیا حدیث معراج بیانگر این است که زنان قابلیت بیشتری برای گناه کردن دارند؟ و آیا این حدیث مخالف قرآن نیست؟
در روایاتی که حادثه معراج و دیدار پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) از آسمان ها و بهشت و جهنم را بیان می¬کند، دقیقاً جمله¬ای بدین تعبیر که (جهنم مملو از زنان است) نیامده است، آنچه در این روایات آمده این است که پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) وقتی جهنم را دیدار می¬کند، اقشار مختلفی از مردم را در آتش جهنم مشاهده می¬کند. مثلا رباخواران، مال یتیم خورندگان، شراب خواران و... و از جمله، عده¬ای از زنان که کارهای ناشایست انجام می¬دادند.[1]البته توضیحات پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در این قسمت یعنی مربوط به زنان معذب در جهنم بیشتر است. شاید علت اینکه پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) این قسمت را بیشتر توضیح داده¬اند این ¬باشد که : الف- مخاطب برخی از این روایات حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) هستند. یعنی پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) این حادثه را برای ایشان نقل فرمودند.[2] لذا پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) مناسب دیده¬اند که این قسمت را برای ایشان توضیح دهند. ب- زنها بخاطر عاطفی و احساسی بودن و علاقه بیشتر به زیور و زیبایی ظاهری دنیایی شاید زودتر فریب شیطان را بخورند و وسوسه¬های شیطان بیشتر در آنها نفوذ کند و از طرفی چون نقش زن¬ها در مسائل تربیتی و اخلاقی جامعه بیشتر از مردهاست و جامعه¬ای عفیف است که زن¬های آن جامعه عفیف باشند، رکن اصلی مصونیت جامعه از مفاسد اخلاقی و تربیتی نیز بر عهده زنهاست، لذا پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) برای هشدار خانم¬ها به این مسئولیت سنگین و خطر بزرگی که متوجه آنهاست، توضیحات بیشتری درباره آنها داده است. و این حدیث هم مخالف قرآن نیست، چون قرآن وقتی می¬خواهد مثال نمونه برای مومنین و کافرین معرفی کند، از میان زن¬ها انتخاب می¬کند[3]و این نشان دهنده نقش بزرگ زنان در جامعه است که در صلاح و فساد جامعه دارای نقش موثری هستند. پی نوشتها: [1]-تفسیر قمی، ج 1، ص 133 و ج 2، ص 4. [2]-بحار، ج 18، ص 351. [3]-سوره تحریم، آیات 10 تا 12.
عنوان سوال:

آیا حدیث معراج بیانگر این است که زنان قابلیت بیشتری برای گناه کردن دارند؟ و آیا این حدیث مخالف قرآن نیست؟


پاسخ:

در روایاتی که حادثه معراج و دیدار پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) از آسمان ها و بهشت و جهنم را بیان می¬کند، دقیقاً جمله¬ای بدین تعبیر که (جهنم مملو از زنان است) نیامده است، آنچه در این روایات آمده این است که پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) وقتی جهنم را دیدار می¬کند، اقشار مختلفی از مردم را در آتش جهنم مشاهده می¬کند. مثلا رباخواران، مال یتیم خورندگان، شراب خواران و... و از جمله، عده¬ای از زنان که کارهای ناشایست انجام می¬دادند.[1]البته توضیحات پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در این قسمت یعنی مربوط به زنان معذب در جهنم بیشتر است. شاید علت اینکه پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) این قسمت را بیشتر توضیح داده¬اند این ¬باشد که : الف- مخاطب برخی از این روایات حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) هستند. یعنی پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) این حادثه را برای ایشان نقل فرمودند.[2] لذا پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) مناسب دیده¬اند که این قسمت را برای ایشان توضیح دهند.
ب- زنها بخاطر عاطفی و احساسی بودن و علاقه بیشتر به زیور و زیبایی ظاهری دنیایی شاید زودتر فریب شیطان را بخورند و وسوسه¬های شیطان بیشتر در آنها نفوذ کند و از طرفی چون نقش زن¬ها در مسائل تربیتی و اخلاقی جامعه بیشتر از مردهاست و جامعه¬ای عفیف است که زن¬های آن جامعه عفیف باشند، رکن اصلی مصونیت جامعه از مفاسد اخلاقی و تربیتی نیز بر عهده زنهاست، لذا پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) برای هشدار خانم¬ها به این مسئولیت سنگین و خطر بزرگی که متوجه آنهاست، توضیحات بیشتری درباره آنها داده است.
و این حدیث هم مخالف قرآن نیست، چون قرآن وقتی می¬خواهد مثال نمونه برای مومنین و کافرین معرفی کند، از میان زن¬ها انتخاب می¬کند[3]و این نشان دهنده نقش بزرگ زنان در جامعه است که در صلاح و فساد جامعه دارای نقش موثری هستند.
پی نوشتها:
[1]-تفسیر قمی، ج 1، ص 133 و ج 2، ص 4.
[2]-بحار، ج 18، ص 351.
[3]-سوره تحریم، آیات 10 تا 12.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین