بیانی نورانی از امام صادق سلام اللّه علیه رسیده است که ما ضَعُفَ بَدنٌ عَمّا ‌قَوِیَتْ عَلَیْهِ النّیّةُ(1) با اراده قوی هرگز بدن گرفتار ضعف نمیشود. در بین تن و جان اصالت ‌از آن جان است. اینچنین نیست که بدن بتواند مستقیماً فتوا بدهد و بگوید من این کار را ‌نمیتوانم انجام بدهم. اگر اراده قوی باشد هرگز بدن گرفتار ضعف نمیشود. این از غُرَرِ ‌بیانات امام ششم(علیه السّلام) است. وقتی نیّت نسبت به یک امر، قطعی و قوی شد ‌بدن همراهی میکند. به ما گفتهاند بدن مرکوب خوبی است، این مرکوب و ابزار را از ‌دست ندهید، کاری که به این بدن آسیب برساند نکنید. لذا گفتند اگر وضو برای بدن ضرر ‌دارد تیمم کنید، اگر روزه در ماه رمضان برای بدن ضرر دارد در وقت دیگر قضایش را بجا ‌بیاورید. اگر احیاناً شما میبینید بدن بعضیها در قبر نمیپوسد برای این است که بدن ‌تعدیل شده است و تحت رهبری روح درست حرکت کرده است، حیف است انسان این ‌زیر دست را برنجاند.‌ روح نسبت به بدن ولایت دارد و اگر بخواهد آ ن را برنجاند بد است. انسان حق ندارد ‌به بدن خود ظلم کند، کاری کند که باعث هلاکت این بدن شود، چنین کاری حرام است. ‌بدن اسیر روح است چه بهتر که از این بدن حد اکثر بهره را ببریم، بنابراین با پرهیز از افراط ‌و تفریط، انسان میتواند حد معتدل و اراده قوی داشته باشد. اگر خدای ناکرده بدن از پا ‌در افتاد دیگر به درد کسی نمیخورد. شما انشاءاللّه در آینده باید به این جامعه خدمت ‌کنید، تدریس کنید، کتاب بنویسید، پس یکی از بهترین کارها این است که به فکر سلامت ‌بدن خود باشید.‌ ‌( آیةالله جوادی آملی ) ‌(1) وسائل الشیعه، ج 1، ص 53.‌
بیانی نورانی از امام صادق سلام اللّه علیه رسیده است که ما ضَعُفَ بَدنٌ عَمّا قَوِیَتْ عَلَیْهِ النّیّةُ(1) با اراده قوی هرگز بدن گرفتار ضعف نمیشود. در بین تن و جان اصالت از آن جان است. اینچنین نیست که بدن بتواند مستقیماً فتوا بدهد و بگوید من این کار را نمیتوانم انجام بدهم. اگر اراده قوی باشد هرگز بدن گرفتار ضعف نمیشود. این از غُرَرِ بیانات امام ششم(علیه السّلام) است. وقتی نیّت نسبت به یک امر، قطعی و قوی شد بدن همراهی میکند. به ما گفتهاند بدن مرکوب خوبی است، این مرکوب و ابزار را از دست ندهید، کاری که به این بدن آسیب برساند نکنید. لذا گفتند اگر وضو برای بدن ضرر دارد تیمم کنید، اگر روزه در ماه رمضان برای بدن ضرر دارد در وقت دیگر قضایش را بجا بیاورید. اگر احیاناً شما میبینید بدن بعضیها در قبر نمیپوسد برای این است که بدن تعدیل شده است و تحت رهبری روح درست حرکت کرده است، حیف است انسان این زیر دست را برنجاند.
روح نسبت به بدن ولایت دارد و اگر بخواهد آ ن را برنجاند بد است. انسان حق ندارد به بدن خود ظلم کند، کاری کند که باعث هلاکت این بدن شود، چنین کاری حرام است. بدن اسیر روح است چه بهتر که از این بدن حد اکثر بهره را ببریم، بنابراین با پرهیز از افراط و تفریط، انسان میتواند حد معتدل و اراده قوی داشته باشد. اگر خدای ناکرده بدن از پا در افتاد دیگر به درد کسی نمیخورد. شما انشاءاللّه در آینده باید به این جامعه خدمت کنید، تدریس کنید، کتاب بنویسید، پس یکی از بهترین کارها این است که به فکر سلامت بدن خود باشید.
( آیةالله جوادی آملی )
(1) وسائل الشیعه، ج 1، ص 53.
- [سایر] برای بهتر انجام دادن عبادات چه کنیم؟
- [سایر] چرا در تشیع عبادات بدون پذیرش ولایت قبول نیست؟
- [سایر] راه های موفقیّت در انجام کارهای خیر و عبادات چیست؟
- [سایر] یقین چه نقشی در عبادات دارد؟
- [سایر] جهاد چه جایگاهی در میان عبادات دارد؟
- [سایر] آیا خدا به عبادات ما احتیاج دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] پدر و مادر به فرزندانشان در چه سنی احکام شرعی و عبادات را باید تعلیم دهند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا برای دختر از حیث بلوغ، میتوان بین عبادات و معاملات تفاوتی قائل شد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا در اعتکاف، نیازی به قصد نمودن عبادات دیگر (علاوه بر نیّت اعتکاف) هم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کسی وظیفه اش تیمم بوده ولی با وضو یا غسل عبادات خود را انجام داده است تکلیف او نسبت به عبادات و یا وضو و غسل انجام شده چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] روزه و سایر عبادات بچّه نابالغی که خوب و بد را تشخیص میدهد صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مکلّفی مدّتی عبادات خویش را بدون تقلید انجام داده و مقدار آن عبادات را نداند در این صورت اگر بداند آن عبادات را مطابق با فتوای مجتهدی که باید از او تقلید می کرده است، انجام داده، آن عبادات صحیح است و در غیر این صورت واجب است به مقداری که یقین به فوت آن دارد قضاء کند، البته در صورتی که مرجع تقلید فعلی او قضا را واجب بداند، و احتیاط مستحب این است که به مقداری قضا کند که علم به برائت ذمه پیدا کند.
- [آیت الله اردبیلی] ختنه پسر به خودیِ خود واجب است و شرط صحّت طواف واجب و مستحب نیز میباشد، ولی ظاهرا شرط صحّتِ نماز و سایر عبادات نیست.
- [آیت الله مظاهری] نایب شدن مرد از زن، یا زن از مرد، نظیر بقیه عبادات اشکال ندارد، ولی نایب در اعمال باید به وظیفه خود عمل کند.
- [آیت الله اردبیلی] در مسایلی که گفته میشود: (زن باید بین تروک حائض و اعمال مستحاضه جمع کند)، مقصود آن است که غیر از عبادات بقیّه اعمالی را که بر حائض حرام است ترک کند و عبادات خود را به تفصیلی که در استحاضه بیان خواهد شد، بجا آورد.
- [آیت الله اردبیلی] وکالت تنها در مواردی صحیح است که شرعا مباشرت شخص در آن شرط نباشد، پس در مواردی همچون قسم خوردن و شهادت دادن نزد حاکم شرع و عبادات بدنی مثل نماز و روزه که مباشرت در آنها شرط میباشد، وکیل گرفتن صحیح نیست، امّا در عبادات مالی مثل پرداختن زکات و خمس، وکالت مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی که غسل مسّ میّت کرده بخواهد نماز بخواند، چنانچه قبلاً وضو نداشته، احتیاطا باید وضو نیز بگیرد. حکم عبادات دیگری که صحت آنها منوط به وضو میباشد نیز همین است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مقلد باید احکام امورِ مورد ابتلای خود را یاد بگیرد, تا هنگام نیاز مطابق حکم شرعی عمل کند و در این جهت, فرقی بین عبادات و معاملات و شئون عادی نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] روزه از عبادات است و لازم است با نیت به جا آورده شود، در موقع نیت لازم نیست به زبان بگوید، یا از قلب خود بگذراند همین اندازه که در نظرش این باشد که برای اطاعت فرمان خدا از اذان صبح تا مغرب کارهایی که روزه را باطل می کند ترک نماید کافی است.
- [آیت الله مظاهری] نایب باید شیعه و مورد اطمینان باشد و کسی که شیعه نیست نمیتوان در عبادات او را نایب کرد و همچنین کسی که نمیدانیم عمل را به جا میآورد یا نه، نمیتوان او را نایب قرار داد، ولی اگر اطمینان داشته باشیم که عمل را به جا میآورد، در صورتی که آشنایی با مسائل حجّ داشته باشد نیابت او صحیح است.