اگر انسان بخواهد نماز شب بخواند به درس روز لطمه وارد نمیشود به شرط ‌اینکه شبها یک مقدار زود بخوابد و شام را سبکتر میل کند. شام را هرچه سبکتر میل ‌کنید بهتر است. شما مستحضرید بدن دو وعده غذا بیشتر احتیاج ندارد. به ما گفتهاند ‌اگر سیر هستید غذا نخورید، در روایات آمده است در حال سیری غذا خوردن استعداد را ‌کم میکند. یکی از بیانات نورانی حضرت امیر این است که لَمْ تَجْتَمِعَ الْفِطْنَةُ والْبِطْنَة ‌یعنی فطانت و هوشمندی با پرخوری جمع نمیشود. پُرخور هرگز خردمند نمیشود، ‌چرا؟ برای اینکه تمام تلاش و کوشش روح این است که این غذاها را هضم کند و دیگر ‌فرصت اندیشیدن ندارد. درست مثل آن است که شما یک انسان متخصص دانشمند را ‌رفتگر کوی و برزن کنید که زبالهها را جمع کند.‌ اگر کسی بتواند استاد باشد چرا او را به رفتگری وادار کنیم. روح انسان میتواند ‌استاد و مربی خوبی باشد، حیف است او را رفتگر جسم کنیم، بگوییم زبالهها را جمع ‌کن. غذایی که میخوریم تا به مواد دفعی و زباله تبدیل شود طول میکشد. این کار را ‌که بدن انجام نمیدهد؛ این روح است که با واسطه بدن اینکارها را انجام میدهد. روح ‌یک سلسله قوای ادراکی دارد یک سلسله قوای تحریکی. قوای تحریکی روح هم یک ‌سری ابزار فیزیکی دارد مثل معده و روده و قلب، آنکه غذا را به صورت خون در میآورد و ‌عادلانه بین مو و ناخن و گوش و چشم و مژه چشم تقسیم میکند، نفس انسان است، ‌روح آدم است.‌ خلاصه حیف است انسان روح خود را به رفتگری وادار کند. وجود مبارک ‌امیرالمؤمنین(علیه السّلام) فرمود: لاتَجْتَمِعُ عَزِیَمَةٌ وَوَلیمَةٌ (1). یک وقت انسان اهل ‌سورچرانی است، میخواهد اینجا سور بخورد و آنجا سور بخورد و هر روز یک جا ‌میهمان باشد. آدم سورچران اهل عزم نیست انسان تا میتواند بهتر است دستش کنار ‌سفره خودش باشد. اگر کسی بخواهد اهل عزیمت و جزء وارثان اولو العزم باشد، در ‌همان رفت و آمد با ارحام هم مراقب است.‌ گاهی میهمانیهایی پیش میآید که عیبی ندارد انسان برود، اما اینکه ‌سورچران باشد با اهل عزم بودن سازگار نیست. پس نماز شب انسان را از کار روز باز ‌نمیدارد، به شرط آنکه انسان مراقب مسائل جنبی باشد. خیلی از برنامههای تلویزیون است که انسان میتواند نگاه نکند، همه سریالها ‌که سودمند نیست. خیلی از جلسات و گفتنها و شنیدنها سودمند نیست. حضرت ‌امیر(علیه السّلام) به فرزندش فرمود: جوان! مبادا کاری کنی یا حرفی بزنی که دیگران ‌به تو بخندند. این کار، تو را کوچک میکند. اگر نیم ساعت به اذان صبح بلند شوید هم به ‌نماز شب میرسید هم به نماز اول وقت؛ بعد هم کمی استراحت میکنید و به درس ‌روز هم لطمهای وارد نمیشود. ‌( آیة الله جوادی آملی )‌ ‌(1) نهج البلاغه، خطبه 241.‌
اگر انسان بخواهد نماز شب بخواند به درس روز لطمه وارد نمیشود به شرط اینکه شبها یک مقدار زود بخوابد و شام را سبکتر میل کند. شام را هرچه سبکتر میل کنید بهتر است. شما مستحضرید بدن دو وعده غذا بیشتر احتیاج ندارد. به ما گفتهاند اگر سیر هستید غذا نخورید، در روایات آمده است در حال سیری غذا خوردن استعداد را کم میکند. یکی از بیانات نورانی حضرت امیر این است که لَمْ تَجْتَمِعَ الْفِطْنَةُ والْبِطْنَة یعنی فطانت و هوشمندی با پرخوری جمع نمیشود. پُرخور هرگز خردمند نمیشود، چرا؟ برای اینکه تمام تلاش و کوشش روح این است که این غذاها را هضم کند و دیگر فرصت اندیشیدن ندارد. درست مثل آن است که شما یک انسان متخصص دانشمند را رفتگر کوی و برزن کنید که زبالهها را جمع کند.
اگر کسی بتواند استاد باشد چرا او را به رفتگری وادار کنیم. روح انسان میتواند استاد و مربی خوبی باشد، حیف است او را رفتگر جسم کنیم، بگوییم زبالهها را جمع کن.
غذایی که میخوریم تا به مواد دفعی و زباله تبدیل شود طول میکشد. این کار را که بدن انجام نمیدهد؛ این روح است که با واسطه بدن اینکارها را انجام میدهد. روح یک سلسله قوای ادراکی دارد یک سلسله قوای تحریکی. قوای تحریکی روح هم یک سری ابزار فیزیکی دارد مثل معده و روده و قلب، آنکه غذا را به صورت خون در میآورد و عادلانه بین مو و ناخن و گوش و چشم و مژه چشم تقسیم میکند، نفس انسان است، روح آدم است.
خلاصه حیف است انسان روح خود را به رفتگری وادار کند. وجود مبارک امیرالمؤمنین(علیه السّلام) فرمود: لاتَجْتَمِعُ عَزِیَمَةٌ وَوَلیمَةٌ (1). یک وقت انسان اهل سورچرانی است، میخواهد اینجا سور بخورد و آنجا سور بخورد و هر روز یک جا میهمان باشد. آدم سورچران اهل عزم نیست انسان تا میتواند بهتر است دستش کنار سفره خودش باشد. اگر کسی بخواهد اهل عزیمت و جزء وارثان اولو العزم باشد، در همان رفت و آمد با ارحام هم مراقب است.
گاهی میهمانیهایی پیش میآید که عیبی ندارد انسان برود، اما اینکه سورچران باشد با اهل عزم بودن سازگار نیست. پس نماز شب انسان را از کار روز باز نمیدارد، به شرط آنکه انسان مراقب مسائل جنبی باشد.
خیلی از برنامههای تلویزیون است که انسان میتواند نگاه نکند، همه سریالها که سودمند نیست. خیلی از جلسات و گفتنها و شنیدنها سودمند نیست. حضرت امیر(علیه السّلام) به فرزندش فرمود: جوان! مبادا کاری کنی یا حرفی بزنی که دیگران به تو بخندند. این کار، تو را کوچک میکند. اگر نیم ساعت به اذان صبح بلند شوید هم به نماز شب میرسید هم به نماز اول وقت؛ بعد هم کمی استراحت میکنید و به درس روز هم لطمهای وارد نمیشود.
( آیة الله جوادی آملی )
(1) نهج البلاغه، خطبه 241.
- [سایر] وقت دقیق نماز شب را می خواهم بدانم؟ نماز شب چند رکعت است؟ چه باید بخوانم؟ توضیح کامل بدهید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] حدود 3سال پیش عهد بستم هرشب نماز شب بخوانم ،به دلایلی خیلی وقتها نتوانسته ام بخوانم آیا به جز کفاره ، قضای نماز هم واجب است؟
- [آیت الله نوری همدانی] لطمه زدنی که در مجالس سینه زنی و زنجیر زنی انسان بخود وارد میکند در مصیبت سید الشهداء علیهالسلام چه حکمی دارد؟
- [سایر] گاهی خجالت می کشم در جمع دیگران نماز بخوانم. آیا می شود بعد نماز بخوانم؟
- [سایر] خواندن نماز شب از چه سنّی برای جوانان مناسب است تا به آنان فشار وارد نشود؟
- [سایر] سلام. من چند وقت هست که دنبال بک سعادت هستم تا بتوانم نماز شب بخوانم: 1. هر کاری می کنم چند شب یکبار توانایی و سعادتش را پیدا می کنم 2. می خواهم کیفیت و کمیت نماز شب و همچنین نوافل را بدانم لطفا راهنمایی بفرمائید السلام علی عبادک الصالحین
- [آیت الله بهجت] بلند کردن ناخن چه لطمه ای به نماز می زند؟
- [آیت الله خامنه ای] در مواردی که به علل غیرمربوط به کار پزشک (مثل اختلال در دستگاهها و رفتن برق و ...) به بیمار لطمه ای وارد می شود، ضامن کیست؟
- [سایر] سلام، من می خواستم نماز حاجت بخوانم. اگر سه روز روزه بگیرم، ولی دو رکعت نماز را نتوانم که در بلندترین جای خانه بخوانم و در اتاق خودم بخوانم مشکلی دارد؟ شرایط خواندن نماز حاجت چیست؟
- [سایر] سلام.بنده دانشجو هستم و علاقه زیادی به درس خواندن در حوزه علمیه دارم نمیدانم درسم را ادامه ندهم و وارد حوزه علمیه شوم یا ادامه دهم فرزند تهران هستم و دوست دارم که در حوزه های تهران درس بخوانم و نمیدانم که کدام مدرسه علمیه بروم که برای درس خواندن بهتر باشد اکنون من 23 سال دارم از شما میخواهم که من را راهنمایی کنید. باتشکر
- [آیت الله سیستانی] اگر شک کند نماز احتیاطی را که بر او واجب بوده بجا آورده یا نه ، چنانچه وقت نماز گذشته ، به شک خود اعتنا نکند ، و اگر وقت دارد ، در صورتی که بین شک و نماز زیاد طول نکشیده ، و در کار دیگری وارد نشده است ، و کاری هم مثل روگرداندن از قبله که نماز را باطل میکند انجام نداده ، باید نماز احتیاط را بخواند ، و اگر کاری که نماز را باطل میکند بجا آورده ، یا در کار دیگری وارد شده ، یا بین نماز و شک او زیاد طول کشیده بنابر احتیاط لازم باید نماز را دوباره بخواند .
- [آیت الله بروجردی] اگر امام در رکوع بفهمد کسی تازه رسیده و میخواهد اقتدا کند، مستحب است رکوع را دو برابر همیشه طول بدهد و بعد برخیزد، اگر چه بفهمد کس دیگری هم برای اقتدا وارد شده است.چیزهایی که در نماز جماعت مکروهست
- [آیت الله علوی گرگانی] از یازده رکعت نافله شب، هشت رکعت آن باید به نیّت نافله شب ودو رکعت آن به نیّت نماز شفع ویک رکعت آن به نیّت نماز وتر خوانده شود، ودستور کامل نافله شب در کتابهای دعا گفته شده است.
- [آیت الله اردبیلی] از یازده رکعت نافله شب، هشت رکعت آن باید به نیّت نافله شب، دو رکعت به نیّت نماز شَفْع و یک رکعت به نیّت نماز وَتْر خوانده شود. دستور کامل نافله شب در کتابهای ادعیه گفته شده است.
- [آیت الله اردبیلی] نافله صبح پیش از نماز صبح خوانده میشود و وقت آن از61 آخر شب شروع میشود و اگر نافله شب را به جا آورد، میتواند نافله صبح را متّصل به نافله شب پس از نیمه شب بخواند و اگر از کسانی باشد که تقدیم نافله شب بر نیمه شب برای آنان جایز است، میتواند نافله صبح را همراه نافله شب قبل از نیمه شب بجا آورد.
- [آیت الله سیستانی] فطره مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر وارد شده ، و شب را نزد او مانده و نان خور او هر چند موقتاً حساب میشود ، بر او واجب است .
- [آیت الله نوری همدانی] مسافر و کسی که برای او سخت است نافلة شب را بعد از نصف شب بخواند ، می تواند آن را در اول شب بجا آورد . نماز غفیله
- [آیت الله سبحانی] مسافر و کسی که برای او سخت است نافله شب را بعد از نصف شب بخواند، می تواند انرا در اول شب به جا آورد. نماز غفیله
- [آیت الله اردبیلی] نماز شب دفن را در هر موقع از شب اوّل قبر میتوان خواند، ولی بهتر است در اوّل شب بعد از نماز عشاء خوانده شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .هشت رکعت از یازده رکعت نماز شب به نیّت نافله شب و دو رکعت آن به نیّت نماز شفع و یک رکعت آن به نیّت نماز وتر اقامه میشود.