بر اساس جهان بینی اسلامی، عالم هستی، جهان اسباب و مسببات و علت و معلول است. طبق این سنت الهی و قانون ثابت ازلی، در سراسر نظام آفرینش، هر پدیده ، عمل و طرز تفکری، تنها از طریق علل و اسباب خاص خودش پدید می آید؛ چنان که امام صادق (علیه السلام) فرموده است: (ان الله قد جعل لکل شیء بابا)؛ یجری الاشیاء الا باسباب فجعل لکل شیء سببا...) (1)؛ خدای بزرگ نپذیرفته جز آنکه همه چیز از طریق اسباب انجام یابد، پس برای هر چیزی سببی قرار داده است). بر این اساس خداوند متعال، فیوضات و عنایات خاص خود را تنها از مجاری و اسباب خویش محقق می سازد و دو سبب و راه مهم در تحقق این امر، (ریاضت) و (دعا) است. سالک با ریاضت که بیشتر در انجام واجبات و مستحبات و ترک حرام و مکروهات متجلی است زمینه را برای ظهور انوار الهی در مشاعر ظاهری و باطنی خویش، آماده می سازد؛ زیرا با ریاضت شرعی پرده های ظلمت کنار رفته و فیوضات الهی عاید انسان می شود. رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) از قول خداوند متعال نقل کرده است: (هیچ بنده ای با چیزی به من نزدیک نمی شود که از آنچه بر او واجب گردانیده ام محبوب تر باشد. او با نوافل به من تقرب می جوید و نزدیک می شود تا آنجا که من او را دوست بدارم. وقتی او را دوست بدارم، گوش او باشم که با آن می شنود و چشم او باشم که با آن می بیند و زبانش باشم که با آن سخن می گوید و دست او باشم که با آن می گیرد و...) (2) (دعا) نیز، خواندن شخصی خاصی است که در شرایط ویژه قرار گرفته باشد. این خواندن چنان با عظمت است که هیچ عبادتی برتر از آن نیست؛ زیرا دعا ارتباط مستقیم با مشاهده جمال و جلال حضرت حق دارد. آن گاه که سالک سلوک معنوی، عظمت حق را با دریافت حضوری شهود می کند، فقط او را صدا می زند. به بیان دیگر، هنگامی که بنده مولای خویش را در مقام جواد، قادر، علیم و حکیم مشاهده می کند و از طرفی خویش را عاجز، فقیر و جاهل می یابد؛ به او پناه می برد و از او کمک می طلبد و در چنین شرایط و وضعیتی که عبد در حال معرفت حقیقی، خدا را شهود می کند و فقط او را می خواند خداوند نیز خواسته او را اجابت می کند؛ مجرا و سبب اجابت خداوند ، چنین (معرفت و شهودی) است. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) می فرماید: (لو عرفتم الله حق معرفته لزالت لدعاتکم الجبال) (3)؛ (اگر شما آن طور که بایسته است، عارف به ساحت مقدس حق بودید، هر آینه به سبب دعایتان کوه ها کنده می شدند). بنابراین دعای حقیقی، چون از سر معرفت و شهود راستین حق است، یکی از مهم ترین مجاری و اسباب تفضلات ربوبی است. (4) هر که را دل پاک شد از اعتلال آن دعایش می رود تا ذوالجلال (5) پی نوشتها: 1- اصول کافی ، ج 4، کتاب ایمان و کفر. 2- اصول کافی، ج 4، کتاب ایمان و کفر. 3- کنز المعال، ج 3، ص 142، حدیث 5881. 4- در این خصوص نگا: در آمدی بر سیر و سلوک، ص 67-78. 5- مثنوی معنوی ، دفتر 3، بیت 2305.
بر اساس جهان بینی اسلامی، عالم هستی، جهان اسباب و مسببات و علت و معلول است. طبق این سنت الهی و قانون ثابت ازلی، در سراسر نظام آفرینش، هر پدیده ، عمل و طرز تفکری، تنها از طریق علل و اسباب خاص خودش پدید می آید؛ چنان که امام صادق (علیه السلام) فرموده است: (ان الله قد جعل لکل شیء بابا)؛ یجری الاشیاء الا باسباب فجعل لکل شیء سببا...) (1)؛ خدای بزرگ نپذیرفته جز آنکه همه چیز از طریق اسباب انجام یابد، پس برای هر چیزی سببی قرار داده است).
بر این اساس خداوند متعال، فیوضات و عنایات خاص خود را تنها از مجاری و اسباب خویش محقق می سازد و دو سبب و راه مهم در تحقق این امر، (ریاضت) و (دعا) است. سالک با ریاضت که بیشتر در انجام واجبات و مستحبات و ترک حرام و مکروهات متجلی است زمینه را برای ظهور انوار الهی در مشاعر ظاهری و باطنی خویش، آماده می سازد؛ زیرا با ریاضت شرعی پرده های ظلمت کنار رفته و فیوضات الهی عاید انسان می شود.
رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) از قول خداوند متعال نقل کرده است: (هیچ بنده ای با چیزی به من نزدیک نمی شود که از آنچه بر او واجب گردانیده ام محبوب تر باشد. او با نوافل به من تقرب می جوید و نزدیک می شود تا آنجا که من او را دوست بدارم.
وقتی او را دوست بدارم، گوش او باشم که با آن می شنود و چشم او باشم که با آن می بیند و زبانش باشم که با آن سخن می گوید و دست او باشم که با آن می گیرد و...) (2)
(دعا) نیز، خواندن شخصی خاصی است که در شرایط ویژه قرار گرفته باشد. این خواندن چنان با عظمت است که هیچ عبادتی برتر از آن نیست؛ زیرا دعا ارتباط مستقیم با مشاهده جمال و جلال حضرت حق دارد. آن گاه که سالک سلوک معنوی، عظمت حق را با دریافت حضوری شهود می کند، فقط او را صدا می زند. به بیان دیگر، هنگامی که بنده مولای خویش را در مقام جواد، قادر، علیم و حکیم مشاهده می کند و از طرفی خویش را عاجز، فقیر و جاهل می یابد؛ به او پناه می برد و از او کمک می طلبد و در چنین شرایط و وضعیتی که عبد در حال معرفت حقیقی، خدا را شهود می کند و فقط او را می خواند خداوند نیز خواسته او را اجابت می کند؛ مجرا و سبب اجابت خداوند ، چنین (معرفت و شهودی) است. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) می فرماید: (لو عرفتم الله حق معرفته لزالت لدعاتکم الجبال) (3)؛ (اگر شما آن طور که بایسته است، عارف به ساحت مقدس حق بودید، هر آینه به سبب دعایتان کوه ها کنده می شدند).
بنابراین دعای حقیقی، چون از سر معرفت و شهود راستین حق است، یکی از مهم ترین مجاری و اسباب تفضلات ربوبی است. (4)
هر که را دل پاک شد از اعتلال
آن دعایش می رود تا ذوالجلال (5)
پی نوشتها:
1- اصول کافی ، ج 4، کتاب ایمان و کفر.
2- اصول کافی، ج 4، کتاب ایمان و کفر.
3- کنز المعال، ج 3، ص 142، حدیث 5881.
4- در این خصوص نگا: در آمدی بر سیر و سلوک، ص 67-78.
5- مثنوی معنوی ، دفتر 3، بیت 2305.
- [سایر] خودسازی چه مراحلی دارد؟ آیا مراحل مختلف محاسبه نفس مخصوص ارباب سیر و سلوک و اهل ریاضت است یا شامل حال همه مردم می شود؟
- [سایر] آیا ریاضت رحمانی جایز است؟ فرق این ریاضت با ریاضت شیطانی چیست؟ لطفاً با منبع توضیح دهید.
- [سایر] ریاضت مورد تایید اسلام کدام است؟فایده و اقسام ریاضت را توضیح دهید؟
- [سایر] نظر اسلام درباره ریاضت چیست؟ و ریاضت چه اهداف و نتایجی را در پی خواهد داشت؟
- [سایر] آیا می شود به کمک آلات موسیقی ایرانی، سیر و سلوک عارفانه کرد؟ توضیح دهید.
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره ریاضت و تزکیه چیست؟
- [سایر] آیا در برزخ انسان سیر تکاملی دارد؟
- [سایر] عالم حشر و سیر تکاملی انسان چگونه است؟
- [سایر] یک دعا یا سوره یا ذکر میخواستم که کمک کنه به آرامش قلبی برسم ؟
- [سایر] نهایت درجه تکامل انسان چیست؟ آیا اینکه میگویند انسان بدون حد یقف است، در عین خدا سیر میکند و چون خدا حدی ندارد، پس سیر و تکامل او نیز حدی ندارد و دائماً در رشد است، صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که میخواهد برای کفّاره یک روز شصت فقیر را سیر نماید نمیتواند یک فقیر را بیشتر از یک مرتبه سیر نماید ولی میتواند هر یک از عیالات فقیر را گرچه صغیر باشند سیر نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان نتواند به تنهایی از جان و ناموس خود دفاع کند واجب است از دیگران کمک بگیرد هرچند از ظلمه باشند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان مورد تهاجم قرار گیرد و نتواند به تنهایی از جان و ناموس خود دفاع کند، واجب است از دیگران کمک بگیرد، هرچند از ستمکاران باشند.
- [امام خمینی] کسی که باید برای کفاره یک روز شصت فقیر را طعام بدهد، اگر به شصت فقیر دسترسی دارد، نباید به هر کدام از آنها بیشتر از یک مد که تقریبا ده سیر است طعام بدهد، یا یک فقیر را بیشتر از یک مرتبه سیر نماید، ولی چنانچه انسان اطمینان داشته باشد که فقیر طعام را به عیالات خود می دهد یا به آنها می خوراند، می تواند برای هر یک از عیالات فقیر اگرچه صغیر باشند یک مد به آن فقیر بدهد.
- [آیت الله بهجت] اگر انسان کسی را عمداً و به ناحق بکشد، در صورت عفو و یا گرفتن دیه علاوه بر توبه، بهعنوان کفاره باید دو ماه روزه بگیرد و شصت فقیر را سیر کند و یک بنده آزاد نماید، ولی اگر اشتباهاً بکشد، باید دیه او را بدهند (یعنی دیه بر عاقله است) و یک بنده آزاد کند و اگر نتواند بنده آزاد کند دو ماه روزه بگیرد و اگر این را هم نتواند، شصت فقیر را سیر کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شرط دهم (مباشرت) است، یعنی خود انسان شستن صورت و دست و مسح سر و پاها را انجام دهد و اگر دیگری او را وضو دهد، یا در رساندن آب به صورت و دستها و مسح سر و پاها به او کمک نماید وضو باطل است، ولی کمک در مقدمات وضو اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] غذا خوردن در حال راه رفتن و همچنین به اندازه سیر شدن مکروه است.
- [آیت الله بهجت] شخصی که میتواند بدون کمک دیگران وضوی ارتماسی بگیرد، نباید به کمک دیگران وضوی غیر ارتماسی (ترتیبی) بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] انسان نمیتواند از سهم سبیل اللّه قرآن یا کتاب دینی ، یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید ، مگر آنکه مصلحت عامه اقتضای این کار را داشته و از حاکم شرع بنابر احتیاط لازم اجازه بگیرد .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مرض انسان چند سال طول بکشد، بعد از آن که خوب شد باید قضای رمضان آخر را بگیرد وبرای هر روز از سالهای پیش یک مدّ که تقریباً ده سیر است، طعام یعنی گندم یا جو ومانند اینها به فقیر بدهد.