چه ارتباطی میان تصوف و تشیع وجود دارد؟ آیا امامان (علیه السلام) تصوف را تایید می کردند؟
در خصوص ارتباط تصوف و تشیع دو دیدگاه کلی وجود دارد: برخی مانند دکتر کامل مصطفی الشیبی در دو کتاب الطلة بین التصوف و التشیع و النزعات الصوفیة فی الفکر الشیعی معتقدند: اصلا تشیع منشا و پیدایش تصوف است و از این رو برای تطبیق اصول و مسائل تصوف با عقاید شیعه، تلاش می کنند. (1) گروهی نیز در برابر این نظر می گویند: تشیع و تصوف از یکدیگر مجزا بوده، هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند؛ بلکه همه امامان شیعی و هم اندیشمندان تشیع، در برابر تصوف ایستاده اند. شخصیتی چون معروف الحسنی بر اساس این گرایش آرای دکتر کامل مصطفی الشیبی را در کتاب تشیع و تصوف به صورت جدی نقد کرده و عدم انتطباق آرای این دو گرایش حکم داده است. (2) نظر گاه دوم معتقد است معارف شیعه با معارف باطنیان (عمده ای از اهل تصوف) درگیر و مخالف بوده است! (3) با توجه به توضیحات گذشته، در پاسخ دهی به پرسش های قبل، نه دیدگاه اول صحیح است و نه دیدگاه دوم بلکه نظر گاه سومی وجود دارد که مدعی است عرفان و تصوف در دل جریانات فکری تشیع رنگ و بوی دیگری یافته و اصول نظری و علمی خاصی منطبق بر آرای اهل بیت (علیه السلام) طراحی کرده است. البته این گرایش در عصر ائمه (علیه السلام) نوعا به صورت زهدی راستین و معتدل و تحت اشراف آنان بود. از قرن هفتم به بعد شکل تکاملی خویش را طی کرده و شخصیت هایی چون ملاصدرا، حاج ملا هادی سبزواری، الهی قمشه ای ، شاه آبادی، سید علی قاضی، آیة الله بهجت و... در دامن خویش پرورانده است. توجه به این نکته بایسته است که تصوف شیعی با تصوف اهل سنت، تفاوت های فاحشی دارد. تصوف بیشتر اهل سنت، تنها برانگیخته از روح زهد و بیت عصمت (علیه السلام) و پیروی کامل از امام حی حضرت ولی عصر (عج) را می افزاید می شمارد. (4) از سوی دیگر برخی صوفیان اهل سنت در عین تاکید بسیار بر ولایت این مقام را در معصوم منحصر نمی کنند و از دید آنان خواه از نسل عمر باشد و خواه از نسل علی (علیه السلام) تفاوت ندارد! پس امام حی قائم آن ولی است خواه از نسل عمر خواه از علی است مهدی و هادی وی است ای راه جو هم نهان و هم نشسته پیش رو (5) همین اختلاف در مصادیق ولایت، موجب اختلاف در میان تصوف و تشیع می شد و مانع از ورود شیعیان که پیروان امامان خود بودند در مکتب های صوفیه و اظهار ارادت آنان به مشایخ صوفی بود. (6) پی نوشتها: 1- نگا: دکتر کامل مصطفی الشیبی، همبستگی میان تصوف و تشیع، ترجمه دکتر علی اکبر شبابی؛ تشیع و تصوف تا آغاز سده ی دوازدهم هجری، ترجمه علیرضا ذکاوتی 2- نگا: معروف الحسنی، تشیع و تصوف، مترجم سید صادق عارف. 3- دین و عرفان، صص 46-58. 4- ذهبیه، ص 117. 5- مثنوی معنوی، دفتر 2، ابیات 817-818. 6- نگا: نقد صوفی، صص 80-82، و التصوف الاسلامی، صص 69-81
عنوان سوال:

چه ارتباطی میان تصوف و تشیع وجود دارد؟ آیا امامان (علیه السلام) تصوف را تایید می کردند؟


پاسخ:

در خصوص ارتباط تصوف و تشیع دو دیدگاه کلی وجود دارد: برخی مانند دکتر کامل مصطفی الشیبی در دو کتاب الطلة بین التصوف و التشیع و النزعات الصوفیة فی الفکر الشیعی معتقدند: اصلا تشیع منشا و پیدایش تصوف است و از این رو برای تطبیق اصول و مسائل تصوف با عقاید شیعه، تلاش می کنند. (1)
گروهی نیز در برابر این نظر می گویند: تشیع و تصوف از یکدیگر مجزا بوده، هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند؛ بلکه همه امامان شیعی و هم اندیشمندان تشیع، در برابر تصوف ایستاده اند. شخصیتی چون معروف الحسنی بر اساس این گرایش آرای دکتر کامل مصطفی الشیبی را در کتاب تشیع و تصوف به صورت جدی نقد کرده و عدم انتطباق آرای این دو گرایش حکم داده است. (2) نظر گاه دوم معتقد است معارف شیعه با معارف باطنیان (عمده ای از اهل تصوف) درگیر و مخالف بوده است! (3)
با توجه به توضیحات گذشته، در پاسخ دهی به پرسش های قبل، نه دیدگاه اول صحیح است و نه دیدگاه دوم بلکه نظر گاه سومی وجود دارد که مدعی است عرفان و تصوف در دل جریانات فکری تشیع رنگ و بوی دیگری یافته و اصول نظری و علمی خاصی منطبق بر آرای اهل بیت (علیه السلام) طراحی کرده است. البته این گرایش در عصر ائمه (علیه السلام) نوعا به صورت زهدی راستین و معتدل و تحت اشراف آنان بود. از قرن هفتم به بعد شکل تکاملی خویش را طی کرده و شخصیت هایی چون ملاصدرا، حاج ملا هادی سبزواری، الهی قمشه ای ، شاه آبادی، سید علی قاضی، آیة الله بهجت و... در دامن خویش پرورانده است.
توجه به این نکته بایسته است که تصوف شیعی با تصوف اهل سنت، تفاوت های فاحشی دارد. تصوف بیشتر اهل سنت، تنها برانگیخته از روح زهد و بیت عصمت (علیه السلام) و پیروی کامل از امام حی حضرت ولی عصر (عج) را می افزاید می شمارد. (4) از سوی دیگر برخی صوفیان اهل سنت در عین تاکید بسیار بر ولایت این مقام را در معصوم منحصر نمی کنند و از دید آنان خواه از نسل عمر باشد و خواه از نسل علی (علیه السلام) تفاوت ندارد!
پس امام حی قائم آن ولی است
خواه از نسل عمر خواه از علی است
مهدی و هادی وی است ای راه جو
هم نهان و هم نشسته پیش رو (5)
همین اختلاف در مصادیق ولایت، موجب اختلاف در میان تصوف و تشیع می شد و مانع از ورود شیعیان که پیروان امامان خود بودند در مکتب های صوفیه و اظهار ارادت آنان به مشایخ صوفی بود. (6)
پی نوشتها:
1- نگا: دکتر کامل مصطفی الشیبی، همبستگی میان تصوف و تشیع، ترجمه دکتر علی اکبر شبابی؛ تشیع و تصوف تا آغاز سده ی دوازدهم هجری، ترجمه علیرضا ذکاوتی
2- نگا: معروف الحسنی، تشیع و تصوف، مترجم سید صادق عارف.
3- دین و عرفان، صص 46-58.
4- ذهبیه، ص 117.
5- مثنوی معنوی، دفتر 2، ابیات 817-818.
6- نگا: نقد صوفی، صص 80-82، و التصوف الاسلامی، صص 69-81





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین