الف) تأخیر نماز، سبب محروم ماندن انسان از برکات و پاداش های آن و گاهی دلیلی بر سبک شمردن نماز است. امام صادق علیه السلام می فرماید: کسی که نمازها را بی سبب به تأخیر اندازد و حدود آنها را حفظ نکند، فرشته ای نماز او را سیاه و تاریک به آسمان برد؛ در حالی که نماز با صدای بلند به نمازگزار گوید: (مرا ضایع کردی، خدای تو را ضایع کند؛ آن چنان که مرا ضایع کردی.)(1) ب) تأخیر نماز از اول وقت، سبب دوری انسان از رحمت و نظر لطف الهی است. حضرت مهدی[ به یکی از مشتاقان دیدارش (زهری) که آن حضرت را زیارت کرده بود، دوبار فرمود: از رحمت خدا دور است کسی که نماز صبح را چندان تأخیر بیندازد تا ستاره ها ناپدید شوند و نماز مغرب را به قدری تأخیر بیندازد تا ستاره ها ظاهر شوند.(2) ج) نخواندن نماز در اول وقت، سبب جرئت و سلطه شیطان بر انسان می شود. رسول خدا صلی الله علیه و آله می فرماید: شیطان همیشه از مؤمن می ترسد تا زمانی که بر نمازهای پنج گانه محافظت دارد، ولی هنگامی که پنج وقت نماز را ضایع کرد، بر او جرئت پیدا می کند و او را در گناهان بزرگ می اندازد.(3) د) یکی دیگر از آثار شوم سستی در نماز، محشور شدن با افراد دوزخی در قیامت است. پیامبر می فرماید: کسی که نمازهای پنج گانه اش را با طهارت کامل در اول وقت به جا آورد، این نماز در قیامت برای او نور و برهان است و کسی که نمازش را ضایع کند (اول وقت نخواند)، با فرعون و هامان محشور خواهد شد.(4) ه) نخواندن نماز در اول وقت، موجب محروم ماندن انسان از شفاعت پیامبر و ائمه معصوم علیهم السلام است. حضرت رسول صلی الله علیه و آله فرمود: (فردای قیامت، شفاعت من به کسی که نمازهای واجب را از اول وقتش به تأخیر افکند، نخواهد رسید).(5) پی نوشتها: 1. آداب الصلاة، صص 3 و4. 2. حق الیقین، ص 302. 3. وسائل الشیعه، ج 3، ص 18. 4. سفینة البحار، ج 2، ص 43. 5. اسرار الصلاة، ص 160. منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)
الف) تأخیر نماز، سبب محروم ماندن انسان از برکات و پاداش های آن و گاهی دلیلی بر سبک شمردن نماز است. امام صادق علیه السلام می فرماید:
کسی که نمازها را بی سبب به تأخیر اندازد و حدود آنها را حفظ نکند، فرشته ای نماز او را سیاه و تاریک به آسمان برد؛ در حالی که نماز با صدای بلند به نمازگزار گوید: (مرا ضایع کردی، خدای تو را ضایع کند؛ آن چنان که مرا ضایع کردی.)(1)
ب) تأخیر نماز از اول وقت، سبب دوری انسان از رحمت و نظر لطف الهی است. حضرت مهدی[ به یکی از مشتاقان دیدارش (زهری) که آن حضرت را زیارت کرده بود، دوبار فرمود:
از رحمت خدا دور است کسی که نماز صبح را چندان تأخیر بیندازد تا ستاره ها ناپدید شوند و نماز مغرب را به قدری تأخیر بیندازد تا ستاره ها ظاهر شوند.(2)
ج) نخواندن نماز در اول وقت، سبب جرئت و سلطه شیطان بر انسان می شود. رسول خدا صلی الله علیه و آله می فرماید:
شیطان همیشه از مؤمن می ترسد تا زمانی که بر نمازهای پنج گانه محافظت دارد، ولی هنگامی که پنج وقت نماز را ضایع کرد، بر او جرئت پیدا می کند و او را در گناهان بزرگ می اندازد.(3)
د) یکی دیگر از آثار شوم سستی در نماز، محشور شدن با افراد دوزخی در قیامت است. پیامبر می فرماید:
کسی که نمازهای پنج گانه اش را با طهارت کامل در اول وقت به جا آورد، این نماز در قیامت برای او نور و برهان است و کسی که نمازش را ضایع کند (اول وقت نخواند)، با فرعون و هامان محشور خواهد شد.(4)
ه) نخواندن نماز در اول وقت، موجب محروم ماندن انسان از شفاعت پیامبر و ائمه معصوم علیهم السلام است. حضرت رسول صلی الله علیه و آله فرمود: (فردای قیامت، شفاعت من به کسی که نمازهای واجب را از اول وقتش به تأخیر افکند، نخواهد رسید).(5)
پی نوشتها:
1. آداب الصلاة، صص 3 و4.
2. حق الیقین، ص 302.
3. وسائل الشیعه، ج 3، ص 18.
4. سفینة البحار، ج 2، ص 43.
5. اسرار الصلاة، ص 160.
منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)
- [سایر] تأخیر انداختن نماز از اول وقت چه نتایجی دربردارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] به تأخیر انداختن دفن میّت چه حکمی دارد؟
- [سایر] به تاخیر انداختن ازدواج به دلایل واهی، چه پیامدهایی دارد ؟
- [سایر] به تاخیر انداختن ازدواج به دلایل واهی،چه پیامدهایی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی در اول وقت، با وضوی جبیرهای و یا در موارد تیمّم، با تیمّم نماز بخواند، در حالی که میداند با تأخیر انداختن نماز از اول وقت، میتواند نماز را با وضوی عادی بخواند، آیا نماز اول وقتش صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] آیا شرم و حیا می تواند موجب به تأخیر انداختن غسل جنابت شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] حدّ راه رفتن در وضو و مسح کشیدن چه اندازه میباشد و چقدر تأخیر انداختن اشکال ندارد؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که نمیدانسته به تأخیر انداختن قضای روزه تا ماه رمضان بعد موجب کفاره میشود، اگر بعد از ماه رمضان سال بعد روزه قضا را بگیرد، آیا باز هم کفاره تأخیر بر او واجب است؟
- [سایر] ولایت تکوینی دارای چه نتایجی است ؟
- [سایر] (تأخیر بیان از وقت حاجت) و (تأخیر بیان از وقت خطاب) به چه معنا است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] وقت دادن فطره تا ظهر روز عید است اگر نماز عید نخواند والاّ بنابر احتیاط واجب باید زکاْ را پیش از نماز عید بدهد و بنابر احتیاط واجب تأخیر انداختن از ظهر روز عید جائز نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که به اندازه خواندن یک رکعت نماز وقت دارد، باید نماز را به نیّت ادا بخواند ولی نباید عمداً نماز را تا این وقت تأخیر بیندازد.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که به اندازه خواندن یک رکعت نماز وقت دارد نماز او ادا است ولی نباید عمدا نماز را تا این وقت تاخیر بیندازد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که به اندازه خواندن یک رکعت نماز وقت دارد، باید نماز را به نیت ادا بخواند. ولی نباید عمداً نماز را تا این وقت تأخیر بیندازد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که به اندازهی خواندن یک رکعت نماز وقت دارد، باید نماز را به نیت ادا بخواند، ولی نباید عمداً نماز را تا این وقت تأخیر بیندازد.
- [آیت الله خوئی] کسی که به انداز خواندن یک رکعت نماز وقت دارد، باید نماز را به نیت ادا بخواند، ولی نباید عمداً نماز را تا این وقت تأخیر بیندازد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که به اندازه خواندن یک رکعت نماز وقت دارد، باید نماز را به نیّت ادا بخواند، ولی نباید عمدا نماز را تا این وقت تأخیر بیندازد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که به اندازه خواندن یک رکعت نماز وقت دارد، باید نماز را به نیّت ادا بخواند ولی نباید عمداً نماز را تا این وقت تأخیر بیندازد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که به اندازه خواندن یک رکعت نماز وقت دارد، باید نماز را به نیّت ادا بخواند ولی نباید عمداً نماز را تا این وقت تأخیر بیندازد.
- [آیت الله سبحانی] کسی که به اندازه خواندن یک رکعت نماز وقت دارد، باید نماز را به نیت اداء بخواند، ولی نباید عمداً نماز را تا این وقت تأخیر بیندازد.