آیاسیره امام رضا(ع) را می توان الگوی کامل برای زندگی گرفت؟
یکی از روش‌های تربیتی، روش الگویی است که از آن با عناوین الگوسازی، اسوه‌سازی اسوه‌پذیری و ... یاد می‌شود. بدون تردید الگوی مناسب و مطمئن و بدون خدشه همان‌هایی هستند که خالق این جهان و انسان، آن‌ها را به مقام رهبری امت اسلامی منصوب نموده است؛ بی گمان اهل بیت بویژه امام رضا(ع) الگوی کامل است ؛ چنانکه قرآن پیامبر(ص) را الگو معرفی کرد وپیامبر ائمه واهل بیت خود را الگوی تمام عیار معرفی نمود. اسوه‌ها و الگوها همواره نقشی اساسی در تحول انسان‌ها داشته‌اند و این امری است که ریشه در سرشت انسان دارد. اصولاً یکی از روشهای تربیتی روش الگویی است که از آن با عناوین الگوسازی، اسوه‌سازی، ارایة اسوه‌ها، اسوه‌پذیری و الگوگیری یاد می‌شود این روش از شیوه‌های کاربردی در تربیت است و بر جان و دلِ متربیان می‌نشیند. انسان در سال‌های نخست زندگی از پدر و مادر، اطرافیان، هم‌بازی‌ها، معلمان و مربیان الگو می‌گیرد و شخصیت او از این طریق رشد می‌کند و زمانی که بزرگ می‌شود با توجّه به شناختی که پیدا می‌کند. از دوستان، شخصیت‌های اجتماعی، فرهنگی، تاریخی، هنری، و مذهبی الگو می‌گیرد. اگر بخواهیم رفتار نمونه و کردار مطلوب و سازنده را در خودمان پیاده کنیم، باید سعی کنیم که الگوی مناسب را در این زمینه شناسایی کنیم به دلیل این که قرار دادن الگو در کارها، راه رسیدن به اهداف را سریع‌تر می‌کند مخصوصاً اگر الگویی باشد که از هر جهت اعمال و رفتارش قابل اعتماد باشد. خداوند متعال در قرآن کریم، سورة مبارکة احزاب، آیة شریفة 21، پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد را به عنوان الگویی مناسب، مطمئن، بدون خدشه و قابل اعتماد به ما معرفی نموده است: (لقد کان فی رسول الله اسوة حسنه لمن کان یرجوا الله والیوم الآخر و ذکر الله کثیراً) ترجمه: قطعاً برای شما در اقتدا به رسول خدا سرمشقی نیکوست، (بویژه) برای شخصی که به خداوند و روز بازپسین امید دارد و خداوند را فراوان یاد می‌کند. بنابراین الگوی مناسب، مطمئن و قابل اعتماد در هر زمینه‌ای آن است که خداوند و رسول او به ما معرفی نموده‌اند، یعنی علاوه بر خود پیامبر جانشینان آن حضرت یعنی ائمة معصومین سلام الله علیهم اجمعین نیز برای ما مورد اقتدا و الگو هستند از جمله شخصیت و وجود مقدس علی بن موسی الرضا که شما در پی شناسایی و تحقیق بیشتری در مورد حضرتش هستید ، معصومین علیهم السلام همانند قلّه هستند، قلّه‌های فضیلت و کرامت و انسانیت بنابراین هر کس به هر اندازه‌ای که بتواند به این قلّه‌های رفیع انسانیت نزدیک شود مطمئناً بهرة لازم را خواهد گرفت آنچه که در این رابطه مهم است،شناخت ابعاد مختلف زندگانی ائمة معصومین علیهم السلام است چرا که شناخت موجب محبّت و علاقه شده و هر چه که علاقه بیشتر باشد الگوپذیری بهتر انجام می‌گیرد و انسان با انگیزة بالاتر و سرعت بیشتری به سوی اصلاح رفتار خودش حرکت می‌کند. خداوند در این رابطه به همة ما توفیق شناخت واقعی از ویژگی‌های رفتاری و عملی و سخنان دلنشین ائمة عزیز را عنایت کند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. حضرت رضا ، فضل الله کمپانی. 2. زندگانی حضرت علی بن موسی الرضا ، ابوالقاسم سحاب. منبع: اندیشه قم
عنوان سوال:

آیاسیره امام رضا(ع) را می توان الگوی کامل برای زندگی گرفت؟


پاسخ:

یکی از روش‌های تربیتی، روش الگویی است که از آن با عناوین الگوسازی، اسوه‌سازی اسوه‌پذیری و ... یاد می‌شود. بدون تردید الگوی مناسب و مطمئن و بدون خدشه همان‌هایی هستند که خالق این جهان و انسان، آن‌ها را به مقام رهبری امت اسلامی منصوب نموده است؛ بی گمان اهل بیت بویژه امام رضا(ع) الگوی کامل است ؛ چنانکه قرآن پیامبر(ص) را الگو معرفی کرد وپیامبر ائمه واهل بیت خود را الگوی تمام عیار معرفی نمود.
اسوه‌ها و الگوها همواره نقشی اساسی در تحول انسان‌ها داشته‌اند و این امری است که ریشه در سرشت انسان دارد. اصولاً یکی از روشهای تربیتی روش الگویی است که از آن با عناوین الگوسازی، اسوه‌سازی، ارایة اسوه‌ها، اسوه‌پذیری و الگوگیری یاد می‌شود این روش از شیوه‌های کاربردی در تربیت است و بر جان و دلِ متربیان می‌نشیند. انسان در سال‌های نخست زندگی از پدر و مادر، اطرافیان، هم‌بازی‌ها، معلمان و مربیان الگو می‌گیرد و شخصیت او از این طریق رشد می‌کند و زمانی که بزرگ می‌شود با توجّه به شناختی که پیدا می‌کند. از دوستان، شخصیت‌های اجتماعی، فرهنگی، تاریخی، هنری، و مذهبی الگو می‌گیرد.
اگر بخواهیم رفتار نمونه و کردار مطلوب و سازنده را در خودمان پیاده کنیم، باید سعی کنیم که الگوی مناسب را در این زمینه شناسایی کنیم به دلیل این که قرار دادن الگو در کارها، راه رسیدن به اهداف را سریع‌تر می‌کند مخصوصاً اگر الگویی باشد که از هر جهت اعمال و رفتارش قابل اعتماد باشد. خداوند متعال در قرآن کریم، سورة مبارکة احزاب، آیة شریفة 21، پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد را به عنوان الگویی مناسب، مطمئن، بدون خدشه و قابل اعتماد به ما معرفی نموده است: (لقد کان فی رسول الله اسوة حسنه لمن کان یرجوا الله والیوم الآخر و ذکر الله کثیراً) ترجمه: قطعاً برای شما در اقتدا به رسول خدا سرمشقی نیکوست، (بویژه) برای شخصی که به خداوند و روز بازپسین امید دارد و خداوند را فراوان یاد می‌کند.
بنابراین الگوی مناسب، مطمئن و قابل اعتماد در هر زمینه‌ای آن است که خداوند و رسول او به ما معرفی نموده‌اند، یعنی علاوه بر خود پیامبر جانشینان آن حضرت یعنی ائمة معصومین سلام الله علیهم اجمعین نیز برای ما مورد اقتدا و الگو هستند از جمله شخصیت و وجود مقدس علی بن موسی الرضا که شما در پی شناسایی و تحقیق بیشتری در مورد حضرتش هستید ، معصومین علیهم السلام همانند قلّه هستند، قلّه‌های فضیلت و کرامت و انسانیت بنابراین هر کس به هر اندازه‌ای که بتواند به این قلّه‌های رفیع انسانیت نزدیک شود مطمئناً بهرة لازم را خواهد گرفت آنچه که در این رابطه مهم است،شناخت ابعاد مختلف زندگانی ائمة معصومین علیهم السلام است چرا که شناخت موجب محبّت و علاقه شده و هر چه که علاقه بیشتر باشد الگوپذیری بهتر انجام می‌گیرد و انسان با انگیزة بالاتر و سرعت بیشتری به سوی اصلاح رفتار خودش حرکت می‌کند. خداوند در این رابطه به همة ما توفیق شناخت واقعی از ویژگی‌های رفتاری و عملی و سخنان دلنشین ائمة عزیز را عنایت کند.

معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. حضرت رضا ، فضل الله کمپانی.
2. زندگانی حضرت علی بن موسی الرضا ، ابوالقاسم سحاب.
منبع: اندیشه قم





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین