برای نام مادر امام چهارم، چهارده نام ذکر شده است شاه زنان وشهر بانواز این جمله ومعروترین است هردو صحیح است[1].چون در گذشته والآن نیز چنین فرهنگی در بین مردم رایج است که برای فرزندان خودرا باچند نام صدا می زنند.درباره ی حضورش در کربلا : بنابر برخی از گزارشهای تاریخی و روائی، مادر امام سجاد علیه السّلام هنگام تولد امام سجاد علیه السّلام درحال زایمان رحلت کرده[2] ودرهمان جا مدفون شده،.بنابر این آنچه برخی گفتهاند که شهربانو در حادثة کربلا حضور داشته،آنگاه که دید بدنهای پاک شهدا را لگد مال سم اسبها کردند، از غم و اندوهی که داشت خود را به فرات انداخت و بدین طریق جان سپرد[3]،روشن نیست.چون در منابعی که بدست ما رسیده و وقایع اسارت را نوشته اند نامی از شهربانو نیست. امام رضا علیه السّلام فرمودند: (مادر علی بن الحسین علیه السّلام هنگام ولادت آن حضرت از دنیا رفت و یکی از کنیزان عهده دار تربیت وی گردید.[4]. پی نوشتها: [1] . دکتر سید جعفر شهیدی، زندگانی علی بن الحسین علیه السّلام ص 10 11. [2] . شیخ صدوق،عیون اخبار الرضا، چاپ اول، (بیروت، مؤسسة اعلمی للمطبوعات)، 1404 ه، ج2، ص136، مسعودی علی بن الحسین علیه السّلام ، اثبات الوصیّه، چاپ اول، قم، انتشارات انصاریان، 1417 ه، ص 170. [3] . ابن شهر آشوب، مناقب آل ابی طالب، (بیروت، دارالاضواء)، 1405 ه، ج4، ص112. [4] . رک عیون اخبار الرضا منبع: اندیشه قم
شهربانو مادر امام سجاد علیه السّلام در چه تاریخی از دنیا رفته است؛ آیا اصلاً شهربانو در کربلا بوده است؟
برای نام مادر امام چهارم، چهارده نام ذکر شده است شاه زنان وشهر بانواز این جمله ومعروترین است هردو صحیح است[1].چون در گذشته والآن نیز چنین فرهنگی در بین مردم رایج است که برای فرزندان خودرا باچند نام صدا می زنند.درباره ی حضورش در کربلا : بنابر برخی از گزارشهای تاریخی و روائی، مادر امام سجاد علیه السّلام هنگام تولد امام سجاد علیه السّلام درحال زایمان رحلت کرده[2] ودرهمان جا مدفون شده،.بنابر این آنچه برخی گفتهاند که شهربانو در حادثة کربلا حضور داشته،آنگاه که دید بدنهای پاک شهدا را لگد مال سم اسبها کردند، از غم و اندوهی که داشت خود را به فرات انداخت و بدین طریق جان سپرد[3]،روشن نیست.چون در منابعی که بدست ما رسیده و وقایع اسارت را نوشته اند نامی از شهربانو نیست.
امام رضا علیه السّلام فرمودند: (مادر علی بن الحسین علیه السّلام هنگام ولادت آن حضرت از دنیا رفت و یکی از کنیزان عهده دار تربیت وی گردید.[4].
پی نوشتها:
[1] . دکتر سید جعفر شهیدی، زندگانی علی بن الحسین علیه السّلام ص 10 11.
[2] . شیخ صدوق،عیون اخبار الرضا، چاپ اول، (بیروت، مؤسسة اعلمی للمطبوعات)، 1404 ه، ج2، ص136، مسعودی علی بن الحسین علیه السّلام ، اثبات الوصیّه، چاپ اول، قم، انتشارات انصاریان، 1417 ه، ص 170.
[3] . ابن شهر آشوب، مناقب آل ابی طالب، (بیروت، دارالاضواء)، 1405 ه، ج4، ص112.
[4] . رک عیون اخبار الرضا
منبع: اندیشه قم
- [سایر] آیا جناب لیلا مادر حضرت علی اکبر(علیه السلام) و شهربانو در کربلا حضور داشتند؟
- [سایر] سرانجام شهربانو همسر امام حسین(علیه السلام) در روز عاشورا چه شد؟
- [سایر] آیا ازدواج امام حسین (ع) و خانم شهربانو صحت دارد؟ لطفا اسنادتان تاریخی باشد مثل تاریخ بلعمی.
- [آیت الله مظاهری] شخصی از دنیا رفته، بازماندگان او عبارتند از:
- [سایر] نگرش منابع تاریخی اهل سنت به قضایای کربلا و شهادت امام حسین علیه السلام بیان کرده و آن را نقد و بررسی کنید؟
- [سایر] آیا شهربانو مادر حضرت سجاد (ع) هست یا نه؟
- [سایر] آیا حضرت زینب (ع) و اسرای کربلا بعد از واقعه عاشورا به کربلا بازگشتند؟ اگر بازگشتند چند مرتبه بوده و در چه تاریخی؟ با تشکر
- [سایر] اگر امام حسن و امام حسین در جنگ با ایران شرکت نکردند پس چگونه امام حسین با حضرت شهربانو ازدواج کرده است؟
- [سایر] آیا مادر حضرت سجاد(علیه السلام) شهربانو دختر یزدگرد بوده است و آیا سند این مطلب اعتباری دارد یا نه؟
- [سایر] آیااین حرف درست است که مادر امام سجاد حضرت شهربانو نبودند؟پس مادر بزرگوار ایشان چه کسی بود؟
- [امام خمینی] اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامدهاند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمدهاند صحیح و آنها که به دنیا نیامدهاند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک میشوند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است، ولی مستحب است در روز عاشورا انسان، بدون قصد روزه تا عصر از خوردن و آشامیدن خودداری کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] روزه روز عاشورا وروزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله سبحانی] وقف بر معدوم صحیح نیست بنابراین اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اولاد که بعضی از آنها به دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند.
- [آیت الله سبحانی] وقف بر معدوم صحیح نیست بنابراین اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اولاد که بعضی از آنها به دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] وقف برای کسانی که هنوز به دنیا نیامده اند صحیح نمی باشد، ولی وقف برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمده اند و بعضی هنوز به دنیا نیامده اند صحیح است (مانند وقف بر فرزندان موجود و نسلهای آینده) و آنها که بعداً به دنیا می آیند در آن وقف شریک خواهند شد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقفبرای اشخاص که بعضی از آنهابه دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند
- [آیت الله مظاهری] اگر مالی را برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمدهاند وقف کند وقف صحیح است و آنها که به دنیا نیامدهاند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک میشوند و همچنین اگر مالی را فقط برای کسانی که به دنیا نیامدهاند وقف کند نیز صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.