امام حسین(ع) مظهرمحبت خدای مهربان ،نسبت به مردم است ولذا تا آخرین لحظات عمر شریفش برای هدایت مردم تلاش می کرد و همیشه سفارش احسان ومدارا با مردم را می نمود، د رادامه چند حدیث از کلمات نورانی آن امام بزرگوار را نقل میکنیم و برای آشنایی بیشتر میتوانید به منابع حدیثی مثل فرهنگ جامع سخنان امام حسین مراجعه نمایید: هان ای مردم! در اخلاق شایسته و والا با هم رقابت کنید و درسودهای معنوی و بهشتی، از هم پیشی گیرید؛ مپسندید آن کار نیکی را که درآن، شتاب ننموده اید. سپاس (خداوندی را ازراه کامیابی، درانجام کارنیک) به دست آورید. سرزنش (او را)با سهل انگاری، (در انجام عمل صالح) مجویید.پس هرقدر، آدمی به کسی احسانی کرده باشد که او به سپاس آن برنخیزد (سپاس گذاری نکند)، سرانجام خدا، با پاداش خود، به سود او خواهد بود (خدا پاداش خواهد داد)؛ زیرا عطای او ،باشکوه تر و پاداش او، باعظمت تر است. بدانید این که مردم، درنیازهای خود به شما رو می آورند،از نعمت های خدا برشماست؛ از نعمت های الهی ،دلتنگی (وبی حوصلگی ) نشان ندهید که به غضب های او،تبدیل شوند. بدانیدکه هرکار نیکی، سپاسی را بهره می دهد و پاداشی را از پی می آورد؛ چنانکه (می توانستید) کارنیک را مجسم بنگرید، آن را در چهره انسانی نیکو و زیبا می دیدید که ناظران (نگاه کنندگان) را، مسرت بخشد (خوش حال کند) واگر فرومایگی (بد کرداری) را مجسّم می دیدید، آن را زشت و مسخ شده می نگریستید که دلها ازآن،می رمد و چشم ها از (نفرت دیدن) آن، فرو می افتد. هان ای مردم!هرکس که بخشش کرد،سروری یافت وهرکس که بخل ورزید،فرومایه شد.همانا بخشنده ترین مردم،کسی است که با ناامیدی(ازعوض-یعنی بدون چشم داشت)،بخشش کند وبا گذشت ترین مردم ،کسی است که ازروی توانمندی(درحال قدرت)،عفو کند. به راستی که صله رحم کننده ترین مردم، کسی است که با آن کس که از او بریده ،ارتباط برقرار کند...پس هرکس برای برادر دینی خود، درانجام خیری شتاب ورزد(به اونیکی کند)،آن را در فردای قیامت که بر او وارد می شود، می یابد(خدا پاداش آ ن را درقیامت می دهد) وهرکس که درخیر رسانی به برادر دینی خود، خشنودی خدارا قصد نموده باشد، خدا پاداش آن را هنگام نیازمندیش، عطا فرماید وازگرفتاری های دنیای او،بیشتر ازاندازه احسانش برطرف فرماید. وهرکس که عقده دل مومنی رابگشاید،خداوند اندوه دنیا وآخرت اورا برطرف کند.هرکس که نیکی کند،خدا به اونیکی می کند وخدا نیکو کاران رادوست می دارد.[1] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1-فرهنگ جامع سخنان امام حسین(ع)،تألیف جمعی ازنویسندگان،ترجمه علی مؤیدی. 2-دانشنامه امام حسین(ع)،تألبف محمدی ری شهری ودیگران. پی نوشت: [1]-اربلی ،کشف الغمه،ج2،ص29؛مجلسی،بحارالانوار،ج78،ص121،ح4؛سید محسن امین،اعیان الشیعه،ج1،ص620. منبع: اندیشه قم
امام حسین(ع) مظهرمحبت خدای مهربان ،نسبت به مردم است ولذا تا آخرین لحظات عمر شریفش برای هدایت مردم تلاش می کرد و همیشه سفارش احسان ومدارا با مردم را می نمود،
د رادامه چند حدیث از کلمات نورانی آن امام بزرگوار را نقل میکنیم و برای آشنایی بیشتر میتوانید به منابع حدیثی مثل فرهنگ جامع سخنان امام حسین مراجعه نمایید:
هان ای مردم! در اخلاق شایسته و والا با هم رقابت کنید و درسودهای معنوی و بهشتی، از هم پیشی گیرید؛ مپسندید آن کار نیکی را که درآن، شتاب ننموده اید. سپاس (خداوندی را ازراه کامیابی، درانجام کارنیک) به دست آورید. سرزنش (او را)با سهل انگاری، (در انجام عمل صالح) مجویید.پس هرقدر، آدمی به کسی احسانی کرده باشد که او به سپاس آن برنخیزد (سپاس گذاری نکند)، سرانجام خدا، با پاداش خود، به سود او خواهد بود (خدا پاداش خواهد داد)؛ زیرا عطای او ،باشکوه تر و پاداش او، باعظمت تر است.
بدانید این که مردم، درنیازهای خود به شما رو می آورند،از نعمت های خدا برشماست؛ از نعمت های الهی ،دلتنگی (وبی حوصلگی ) نشان ندهید که به غضب های او،تبدیل شوند.
بدانیدکه هرکار نیکی، سپاسی را بهره می دهد و پاداشی را از پی می آورد؛ چنانکه (می توانستید) کارنیک را مجسم بنگرید، آن را در چهره انسانی نیکو و زیبا می دیدید که ناظران (نگاه کنندگان) را، مسرت بخشد (خوش حال کند) واگر فرومایگی (بد کرداری) را مجسّم می دیدید، آن را زشت و مسخ شده می نگریستید که دلها ازآن،می رمد و چشم ها از (نفرت دیدن) آن، فرو می افتد.
هان ای مردم!هرکس که بخشش کرد،سروری یافت وهرکس که بخل ورزید،فرومایه شد.همانا بخشنده ترین مردم،کسی است که با ناامیدی(ازعوض-یعنی بدون چشم داشت)،بخشش کند وبا گذشت ترین مردم ،کسی است که ازروی توانمندی(درحال قدرت)،عفو کند. به راستی که صله رحم کننده ترین مردم، کسی است که با آن کس که از او بریده ،ارتباط برقرار کند...پس هرکس برای برادر دینی خود، درانجام خیری شتاب ورزد(به اونیکی کند)،آن را در فردای قیامت که بر او وارد می شود، می یابد(خدا پاداش آ ن را درقیامت می دهد) وهرکس که درخیر رسانی به برادر دینی خود، خشنودی خدارا قصد نموده باشد، خدا پاداش آن را هنگام نیازمندیش، عطا فرماید وازگرفتاری های دنیای او،بیشتر ازاندازه احسانش برطرف فرماید.
وهرکس که عقده دل مومنی رابگشاید،خداوند اندوه دنیا وآخرت اورا برطرف کند.هرکس که نیکی کند،خدا به اونیکی می کند وخدا نیکو کاران رادوست می دارد.[1]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1-فرهنگ جامع سخنان امام حسین(ع)،تألیف جمعی ازنویسندگان،ترجمه علی مؤیدی.
2-دانشنامه امام حسین(ع)،تألبف محمدی ری شهری ودیگران.
پی نوشت:
[1]-اربلی ،کشف الغمه،ج2،ص29؛مجلسی،بحارالانوار،ج78،ص121،ح4؛سید محسن امین،اعیان الشیعه،ج1،ص620.
منبع: اندیشه قم
- [سایر] آیا امام حسین(ع) صبح عاشورا کسانی که حق الناس داشتند را برگرداندند درست است؟
- [سایر] دیدگاه پیامبراکرم(ص) نسبت به یاری امام حسین(ع) چیست؟
- [سایر] درباره حق الناس و حقوق مالی توضیح دهید؟
- [سایر] حقوق شهروندی در جامعه اسلامی از دیدگاه امام علی(ع) چیست؟
- [سایر] چرا اسم امام حسین(ع) را حسین گذاشتند؟ چرا اسم امام علی(ع) را علی گذاشتند؟
- [سایر] چرا فرزندان امام حسن مجتبی (ع) مانند قاسم و عبد الله کوچک تر از فرزندان امام حسین (ع) مانند امام سجاد (ع) و علی اکبر هستند، با وجود آن که امام مجتبی بزرگ تر از امام حسین (ع) می باشند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] محدوده رفع حکم اکراهی تا کجاست؟ حقّ اللّه، حقّ النّاس، یا کلّیه محرّمات؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا صله ارحام، حقّ الله است، یا حقّ النّاس محسوب می شود؟
- [سایر] چرا امام حسین(ع) نام فرزندان خود را علی و امام حسن نام فرزندان خود را از القاب رسول الله انتخاب کردهاند؟ آیا این امر را میتوان به معنای اختلاف دیدگاه این دو امام تلقی کرد؟
- [سایر] چند دختر از امام حسین(ع) در واقعة کربلا حاضر بودند و بطور کلی امام حسین(ع) چند دختر داشتند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] امور مالی واجبی که بر عهده متوفی است اعم از حق الناس و حق الله از اصل مال میت برداشته می شود. حج واجب و خمس و زکات و کفاره روزه یا نذر از واجبات مالی محسوب می شود و حق الله است و از اصل مال کسر می شود و بدهکاری و ردّ مظالم حق الناس است و از اصل مال کسر می شود و فرقی نمی کند که به این امور وصیت کرده باشد یا ورثه خودشان از آن اطلاع داشته باشند بنابراین حتی اگر وصیت هم نکرده باشد بر ورثه لازم است اول این امور را انجام دهند و اگر وصیت کرده باشند و تصریح کرده باشد که این امور را از ثلث او پرداخت کنند از ثلث محسوب می شود و اگر ثلث کافی نبود باید از بقیه مال پرداخت شود حتی اگر ورثه راضی نباشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر مدّعی در حق اللَّه نتواند بیّنه اقامه کند علاوه بر آنکه لازم نیست منکر قسم بخورد، مدّعی نیز تعزیر میشود همانگونه که اگر بیّنه تامّ نباشد مثلاً یک شاهد شهادت بدهد آن شاهد نیز تعزیر میگردد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز در حرم امامان (ع) مستحب بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلًا به زیارت حضرت اباعبدالله (علیهالسلام) مشرف شود چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست، و اگر بواسطة عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلا به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام) مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر بواسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله سبحانی] خوردن خاک و گِل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیّدالشهداء امام حسین(علیه السلام) که از قبر شریف اخذ شود (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- [آیت الله سبحانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام)مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله عَلَیْهِ السَّلَام مشّرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطهی عذری نتواند آن امام را زیارت کند، چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن خاک و گل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیدالشهداء امام حسین(علیه السلام) (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نذر کند به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت امام حسین(علیه السلام) مشرف شود، اگر به زیارت امام دیگری برود کافی نیست و هرگاه به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او نیست.