یکی از نعمت های بزرگ الهی، تعلیم (بیان) به آدمی است[1] و انسان از رهگذر (زبان) به اهداف و مقاصد گوناگون دست می یابد، از سوی دیگر، خداوند انسانها را از نژادها و گروه های مختلف آفرید، تا از یکدیگر بازشناخته شوند.[2] و نیز خداوند برای هدایت هر قوم و امّتی، پیامبری فرستاد[3] و هر یک از پیامبران به زبان امّت و مردم زمان خویش آشنا بودند همچنان که قرآن می فرماید: و ما ارسلنا من رسول الا بلسان قومه لیبین لهم...[4] (و ما هیچ پیامبری را جز به زبان قومش نفرستادیم، تا (حقایق را) برای آنان بیان کند...). این امر به عنوان یک قاعده عام و کلی است که خداوند هر پیامبری را به زبان قومش فرستاد، به طور طبیعی اگر پیامبر اسلام زبانی غیر از زبان عربی می داشت، قرآن نیز به زبان غیر عربی نازل می شد. اما چه عاملی باعث شد که خداوند قرآن را به زبان عربی نازل کند؟ وجوهی به نظر می رسد: 1. این که خاستگاه بعثت پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله سرزمین مکه بود که ساکنان آن به زبان عربی سخن می گفتند، به طور طبیعی قرآن باید به زبان عربی نازل می شد تا توده مخاطبان حضرت مقصود او را بفهمند، و الا میان پیامبر و دیگران به سهولت ارتباط برقرار نمی شد. اما این که چرا پیامبر اسلام در میان امت عربی مبعوث شود نه در میان مردم دیگر بستگی به مصالح و علم الهی دارد. 2. زبان عربی کامل ترین زبان و فصیح و بلیغ و رساست، و دارای لحن و آهنگ گیرا می باشد که در دیگر زبان ها وجود ندارد، و خداوند این زبان را برای آخرین کتاب خود انتخاب کرد تا کتاب او به فصیح ترین و بلیغ ترین زبان ممکن در دنیا ارائه شود و تحدی با این زبان صورت گیرد. 3. و جهات دیگر... مجموع این عوامل باعث گردید که خداوند آخرین کتاب خویش را به زبان عربی نازل کند، و با این زبان دین او جاودانه بماند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1- تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج 10، ص 269. 2- قرآن در اسلام، علامه طباطبائی، ص 24. 3- تفسیر المیزان، علامه طباطبایی ، ج 12 و 15. پی نوشتها: [1]. الرحمن/ 4. [2]. حجرات/ 13. [3]. نحل/ 36. [4]. ابراهیم/ 4. منبع: اندیشه قم
اگر زبان مادری پیامبر اسلام حضرت محمد صلی الله علیه وآله فارسی یا انگلیسی بود، آیا قرآن به آن زبان نازل می گشت؟
یکی از نعمت های بزرگ الهی، تعلیم (بیان) به آدمی است[1] و انسان از رهگذر (زبان) به اهداف و مقاصد گوناگون دست می یابد، از سوی دیگر، خداوند انسانها را از نژادها و گروه های مختلف آفرید، تا از یکدیگر بازشناخته شوند.[2]
و نیز خداوند برای هدایت هر قوم و امّتی، پیامبری فرستاد[3] و هر یک از پیامبران به زبان امّت و مردم زمان خویش آشنا بودند همچنان که قرآن می فرماید: و ما ارسلنا من رسول الا بلسان قومه لیبین لهم...[4] (و ما هیچ پیامبری را جز به زبان قومش نفرستادیم، تا (حقایق را) برای آنان بیان کند...). این امر به عنوان یک قاعده عام و کلی است که خداوند هر پیامبری را به زبان قومش فرستاد، به طور طبیعی اگر پیامبر اسلام زبانی غیر از زبان عربی می داشت، قرآن نیز به زبان غیر عربی نازل می شد.
اما چه عاملی باعث شد که خداوند قرآن را به زبان عربی نازل کند؟ وجوهی به نظر می رسد:
1. این که خاستگاه بعثت پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله سرزمین مکه بود که ساکنان آن به زبان عربی سخن می گفتند، به طور طبیعی قرآن باید به زبان عربی نازل می شد تا توده مخاطبان حضرت مقصود او را بفهمند، و الا میان پیامبر و دیگران به سهولت ارتباط برقرار نمی شد. اما این که چرا پیامبر اسلام در میان امت عربی مبعوث شود نه در میان مردم دیگر بستگی به مصالح و علم الهی دارد.
2. زبان عربی کامل ترین زبان و فصیح و بلیغ و رساست، و دارای لحن و آهنگ گیرا می باشد که در دیگر زبان ها وجود ندارد، و خداوند این زبان را برای آخرین کتاب خود انتخاب کرد تا کتاب او به فصیح ترین و بلیغ ترین زبان ممکن در دنیا ارائه شود و تحدی با این زبان صورت گیرد.
3. و جهات دیگر...
مجموع این عوامل باعث گردید که خداوند آخرین کتاب خویش را به زبان عربی نازل کند، و با این زبان دین او جاودانه بماند.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1- تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج 10، ص 269.
2- قرآن در اسلام، علامه طباطبائی، ص 24.
3- تفسیر المیزان، علامه طباطبایی ، ج 12 و 15.
پی نوشتها:
[1]. الرحمن/ 4.
[2]. حجرات/ 13.
[3]. نحل/ 36.
[4]. ابراهیم/ 4.
منبع: اندیشه قم
- [سایر] اگر دعوت پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) جهان شمول بوده است پس چرا قرآن کریم به زبان عربی نازل شده است؟
- [سایر] قرآن برای چه بر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] آیا اعجاز «قرآن» مختص زمان پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله) است؟
- [سایر] سیره رسول اکرم (صلی الله علیه وآله) از دیدگاه قرآن کریم چیست؟
- [سایر] چرا کافران میگویند: قرآن را محمد و یک ایرانی به نام روزبه گفتهاند؟!
- [سایر] در خاندان رسول الله(صلی الله علیه وآله) زینب چند تا است؟
- [آیت الله بهجت] آیا خود پیامبر اکرم صلّی اللّه علیه وآله وسلّم صلوات در تشهد را همراه با "آل محمد" می خوانده اند؟
- [سایر] به نظر می رسد که هیچ دلیلی وجود ندارد که قرآن موجود همان قرآن نازل شده بر پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) است.
- [سایر] مباهله یعنی چه و جریان مباهله ی پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) چگونه بوده است؟
- [سایر] آیا پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) می توانست بخواند و بنویسد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله وحید خراسانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه ان جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد مستحب است صلوات بفرستد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هروقت انسان اسم مبارک حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) مانند محمّد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم را بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَد أَتاکَ الْمُسیئُ وَ قَدْ أَمَرْتَ الُْمحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ أَنْتَ الْمُحْسِنُ وَ أَنَا الْمُسیئُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار به حقّ محمّد و آل محمّدصلی الله علیه وآله وسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر).
- [آیت الله مکارم شیرازی] صلوات بر پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و آل او(علیهم السلام) بعد از نماز، یا در حال نماز و همچنین در سایر حالات از مستحبات مؤکد است و نیز مستحب است هر موقع نام مبارک حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) خواه محمد باشد یا احمد و همچنین لقب و کنیه آن جناب را مانند مصطفی و ابوالقاسم بشنود صلوات بفرستد، حتی اگر در نماز باشد، همچنین اگر خودش این نامهای مقدس را بر زبان جاری کند صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)