راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله مکارم شیرازی
آدرس:
http://www.makarem.ir
خوردن میوه نارس (کال) چه حکمی دارد؟
در صورتی که احتمال ضرر بدهند احتیاط ، ترک آن است.
عنوان سوال:
خوردن میوه نارس (کال) چه حکمی دارد؟
پاسخ:
در صورتی که احتمال
ضرر
بدهند احتیاط ،
ترک
آن است.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
خوردن بعضی از مواد، میوه ها و غذاها برای برخی از بیماران ضرر دارد، مصرف چنین موادّی برای آنها چه حکمی دارد؟
اگر میوه ای را در ظرفی که حاوی الکل است بگذارند و پس از مدتی میوه را بخورند اشکال دارد؟
در مغازه میوه فروشی و جایی که میوه چیده شده بود به منظور دیدن میوه ها قدم می زدم که ناخواسته و بدون توجه میوه ای را که روی زمین بود لگد کرده و از بین بردم. آیا مسئولیتی در این مورد به عهده من هست؟
اگر انسان به باغی برود، و نداند که صاحب باغ نسبت به کندن میوه رضایت دارد یا نه، آیا می تواند از میوه های درختان باغ در حدّ نیاز استفاده نماید؟
اول خرداد سال خمسی ماست، آیا باید خمس میوه ای که روی درخت است، را حساب کنیم؟ آیا رسیده بودن یا رسیده نبودن میوه روی درخت شرط تعلق گرفتن یا نگرفتن خمس به آن می باشد؟
اجاره کردن درخت یا باغ یا مرتع برای استفاده از میوه یا علف آن درست است؟
اگر معلوم شود که معامله مساقات باطل بوده میوه های باغ متعلق به کیست؟
استفاده از میوه های درختانی که در خیابانها و پیاده روها وجود دارد، تا چه حدّی مجاز است؟
ریختن اجناس زائد (میوه های فاسد، کارتن، بسته ها، و مانند آن) به داخل جوی آب چه حکمی دارد؟
میوه و یا غذای فاسد شدنی پیدا کرده ام آیا می توانم آن را برای خود بردارم؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[سایر] خوردن کدام میوه موجب ذوب شدن سنگ مثانه می شود؟
[سایر] چه کنیم که خوردن میوه زیانی به ما نرساند؟
[آیت الله مظاهری] خوردن میوه از باغی که غصبی است چه حکمی دارد ؟
[آیت الله سیستانی] اگر شاخه های درخت میوه ی همسایه از روی دیوار داخل حیاط خانه ی ما شده باشد آیا خوردن میوه های آن حلال است یا خیر ؟
[آیت الله بهجت] خوردن میوه های زیر درخت که متعلق به دیگری است به این نیّت که آن میوه ها خراب می شود، چه حکمی دارد؟
[آیت الله سیستانی] اگر شاخه های درخت میوه ی همسایه از روی دوار داخل حیاط خانه ی ما شده باشد آیا خوردن میوه های آن حلال است یا خیر ؟
[آیت الله سیستانی] خوردن شیر و میوه در کشور غیر اسلامی چه حکمی دارد ؟
[آیت الله خوئی] بوئیدن فواکه (میوه ها) خوشبو عمداً عند الاکل (خوردن) کفاره دارد یا خیر؟
[سایر] باسلام می خواستم بدانم که خوردن میوه ایی که در کوچه یا خیابان باشد از لحاظ شرعی اشکال دارد یانه؟
[آیت الله نوری همدانی] چیدن میوه از باغ کشاورزی برای خوردن در همان محل بدون اجازه از صاحب باغ ، آیا حلال است یا خیر ، و این که می گویند به اندازه خوردن حلال است و برای بردن حلال نیست ، چگونه است ؟
مسائل مرتبط از این مرجع
فروختن متنجس، یعنی چیز پاکی که نجس شده و آب کشیدن آن ممکن است، مانند میوه و پارچه و فرش اشکال ندارد، ولی اگر مشتری بخواهد آن را برای خوردن یا کارهای دیگری که پاک بودن در آن شرط است مصرف کند باید به او بگوید.
هرگاه کسی درختان میوه خود را تا مدت معینی به دیگری واگذار کند که در مقابل دریافت سهمی از میوه، باغ او را آبیاری و رسیدگی نماید این معامله را (مساقات) گویند.
اجاره درخت یا باغ یا مرتع برای استفاده از میوه یا علف آن صحیح است.
منافع چیزی را که گرو می گذارند مانند شیر حیوان و میوه درخت، مال صاحب مال است.
اگر باغی احداث کند برای آن که بعد از بالا رفتن قیمتش بفروشد چنانچه وقت فروش آن رسیده باشد باید خمس آن را بدهد، ولی اگر قصدش این باشد که از میوه آن استفاده کند باید خمس میوه ها را بدهد و خمس خود باغ را هنگام فروش می دهد.
اگر باغی احداث کند برای آن که بعد از بالا رفتن قیمتش بفروشد چنانچه وقت فروش آن رسیده باشد باید خمس آن را بدهد، ولی اگر قصدش این باشد که از میوه آن استفاده کند باید خمس میوه ها را بدهد و خمس خود باغ را هنگام فروش می دهد.
اگر درخت خرما یا انگور در یک سال دو مرتبه میوه دهد چنانچه روی هم به مقدار نصاب باشد، زکات آن را بنابر احتیاط واجب باید بدهد.
چند چیز است که انجام آن موقع غذا خوردن به امید ثواب مستحب است: 1 هر دو دست را قبل از غذا بشوید. 2 بعد از غذا نیز دست خود را بشوید و با دستمال خشک کند. 3 میزبان قبل از همه شروع به غذا خوردن کند و بعد از همه دست بکشد. 4 در اول غذا (بسم الله) و آخر غذا (الحمد لله) بگوید و اگر سر یک سفره چند جور غذا باشد موقع خوردن از هر کدام از آنها (بسم الله) بگوید. 5 با دست راست غذا بخورد. 6 اگر چند نفر سر یک سفره غذا می خورند هر کسی از غذای جلو خودش بخورد. 7 لقمه را کوچک بردارد. 8 با عجله غذا نخورد و غذا خوردن را طول دهد و غذا را خوب بجود. 9 بعد از غذا خلال نماید و اجزاء غذا را از لای دندانها بیرون آورده و دهان را بشوید. 10 از دور ریختن مواد غذایی خودداری کند، ولی اگر در بیابان غذا می خورد آنچه از سفره بیرون می ریزد برای پرندگان و حیوانات بگذارد. 11 در شبانه روز دوبار غذا بخورد، اول روز و اول شب. 12 در اول و آخر غذا نمک بخورد. 13 تمام میوه ها را پیش از خوردن با آب تمیز بشوید. 14 تا بتواند بر سفره میهمانی داشته باشد.
آب مضاف که در اول این بحث معنی آن گفته شد مانند گلاب و آب میوه، چیز نجس را پاک نمی کند و نیز وضو و غسل با آن صحیح نیست.
اگرمعلوم شودمعامله مساقات باطل بوده میوه های باغ مال صاحب باغ است، ولی باید اجرت آبیاری و کارهای دیگر را مطابق معمول به کسی که درختان را سرپرستی کرده بدهد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله میرزا جواد تبریزی] سجده بر گیاهی که خوردن آن در بعضی از شهرها معمول است و در شهرهای دیگر معمول نیست و نیز سجده بر میوه نارس صحیح نیست.
[امام خمینی] سجده بر گیاهی که خوردن آن در بعضی از شهرها معمول است و در شهرهای دیگر معمول نیست و نیز سجده بر میوه نارس صحیح نیست.
[آیت الله خوئی] سجده بر برگهایی که خوردن آن در بعضی از شهرها معمول است، و در شهرهای دیگر معمول نیست، و نیز سجده بر میوه نارس صحیح نیست.
[آیت الله وحید خراسانی] سجده بر گیاهی که خوردن ان در بعضی از جاها معمول است و در جاهای دیگر معمول نیست و نیز سجده بر میوه نارس صحیح نیست
[آیت الله اردبیلی] سجده بر گیاهی که خوردن آن در بعضی از شهرها معمول است و در شهرهای دیگر معمول نیست و نیز سجده بر میوه نارس صحیح نیست.
[آیت الله نوری همدانی] سجده بر گیاهی که خوردن آن در بعضی از شهرها معمول است و در شهر های دیگر معمول نیست ونیز سجده بر میوة نارس صحیح نیست ، ولی سجده بر توتون جائز است .
[آیت الله صافی گلپایگانی] . سجده بر گیاهی که خوردن آن در بعضی از شهرها معمول است و در شهرهای دیگر معمول نیست، و نیز سجده بر میوه نارس اگر چه مأکول نباشد صحیح نیست.
[آیت الله فاضل لنکرانی] سجده بر گیاهی که خوردن آن در بعضی از شهرها معمول است و در شهرهای دیگر معمول نیست و نیز سجده بر میوه نارس، صحیح نیست ولی سجده بر توتون جایز است.
[آیت الله سیستانی] سجده بر گیاهی که خوردن آن در بعضی از شهرها معمول است و در شهرهای دیگر معمول نیست ، در صورتی که در آنجاها هم خوردنی محسوب شود ، صحیح نیست . و نیز سجده بر میوه نارس بنابر احتیاط صحیح نیست .
[آیت الله بهجت] سجده بر گیاهی که خوردن آن در بعضی از شهرها معمول است در آن شهرها جایز نیست، و بنابر احتیاط در شهرهای دیگر نیز که خورده نمیشود، سجده نکنند و نیز سجده بر میوه نارس صحیح نیست.
خوردن
يکي از موضوعاتي که در فقه از احکام آن صحبت شده ،خوردن مي باشد.
ضرر
ضرر، مقابل نفع عبارت است از ورود نقصان در مال ، جان و آبرو ؛ واژه ضرر درباره آبرو کمتر به کار رفته است. [۱] [۲]
ترک
ترک یعنی انجام ندادن، مقابل فعل است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*