آموزگار در هفتهای شش روز برای آموزگاری در سفر است و یک روز به وطن بر میگردد تکلیف نماز و روزه او چیست؟
در سفر نمازش قصر است و نباید روزه بگیرد مگر آن که بعد از ظهر از وطن بیرون رود، و در وطن نمازش تمام و باید روزه بگیرد.
در سفر نمازش قصر است و نباید روزه بگیرد مگر آن که بعد از ظهر از وطن بیرون رود، و در وطن نمازش تمام و باید روزه بگیرد.
عنوان سوال:
آموزگار در هفتهای شش روز برای آموزگاری در سفر است و یک روز به وطن بر میگردد تکلیف نماز و روزه او چیست؟
پاسخ:
در سفر نمازش قصر است و نباید روزه بگیرد مگر آن که بعد از ظهر از وطن بیرون رود، و در وطن نمازش تمام و باید روزه بگیرد.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آموزگار مأمور است در مدت سه سال در قریهای آموزگار باشد و هر شب جمعه به شهری که غیر وطن او است مسافرت میکند تکلیف نماز و روزه او چیست؟
- کسانی که در طیاره یا قطار شغل قهوهچی دارند و گاه بگاه هم در وطن خود ده روز و بیشتر میمانند تکلیف نماز و روزه آنان چگونه است؟
- کسی که در سال دو یا سه سفر میرود که هر کدام سه یا چهار ماه طول میکشد و بقیه سال را در وطن است تکلیفش نسبت به نماز و روزه چگونه است؟
- طلاب قم که در قم به قصد مدت غیر معین ماندهاند اگر هفتهای یک مرتبه مسافرت کنند قصد اقامه آنها به هم میخورد یا آن که این اشخاص چون قصد مدت غیرمعین نمودهاند وطن آنها محسوب میشود و نماز آنها تمام است؟
- چوپانی که درسال نه ماه همراه گوسفندان میرود بدون آنکه در جایی ده روز بماند و سه ماه زمستان را در وطن خود بسر میبرد تکلیف نماز و روزهاش چیست؟
- اشخاصی که شغلشان سفر نیست بلکه مثلاً در محلی آموزگارند، و از محل سکونتشان تا محل مزبور به مقدار مسافت شرعی فاصله است و همه روزه و یا بدون توقف ده روز در آن محل، به آنجا رفت و آمد میکنند وظیفهشان نسبت به نماز و روزه چیست؟ و آیا میان نماز و روزه فرق است؟
- زنی چند سال قبل، به زیارت خانه خدا مشرّف شد و در عمره تمتّع استفتائات، ص: 473 بعد از سعی بین صفا و مروه، حالش به هم میخورد، به او میگویند: (اگر صفا و مروه را تمام کردهای به کناری برو و استراحت کن!) بعد از تمام شدن سعی به محلّ اقامت بر میگردد بدون آن که تقصیر کند و از کسی هم سؤال نمیکند. چون نمیدانسته بعد از سعی باید تقصیر کند یا عمل دیگری انجام دهد و بعد از مراجعت به وطن به او میگویند: چون تقصیر را انجام ندادهای حجّت باطل است؛ خواهشمند است نظر خود را در این باره بیان فرمایید تا تکلیف این شخص معلوم شود؟
- شخصی یک شغل ثابتی در ادارات دولتی دارد، و یکی دو روز شغلش رانندگی است به این معنی که دو روز در حضر و وطن میباشد و یک روز یا دو روز در سفر به شغل رانندگی اشتغال دارد آیا در مدت مسافرت نمازش قصر است یا تمام؟
- زنی که 50 یا 60 سال قمری را تمام کرده و باز خون میبیند با اوصاف حیض در غیر ایام عادت تکلیف او در طواف و نماز چیست؟
- اشخاصی مستخدم اداره خون هستند و هرروز بهموجب دستور مافوقبرای خون گرفتن از افراد و خون دادن در حرکت هستند تکلیفشان در نماز و روزه
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله نوری همدانی] پرسنل محترم یکی از یگانهای نظامی هفتهای یکبار جهت خرید از حدّ ترخّص خارج میشود تکلیف نماز و روزه او چطور است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار در ماه رمضان قبل از ظهر به وطن خود برسد و در سفر فقط یک سیگار کشیده باشد تکلیف روزه آن روز او چیست؟
- [آیت الله مظاهری] دانشجو یا طلبهای که برای تحصیل، هفتهای دو یا سه روز به شهر دیگری میرود و بر میگردد، در مرتبه اولی که میرود و دفعات بعدی حکم نماز و روزه او چگونه است؟
- [سایر] آیا میتوانیم پیش از سفر در وطن خود، نذر کنیم که در سفر روزه مستحبی بگیریم؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که مرتباً هفتهای یک مرتبه به جمکران میرود (بدون نذر و عهد)، روزه ماه مبارک رمضان را در سفر جمکران میتواند بگیرد یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که به قصد ماهیگیری سفر میکند، تکلیف نماز و روزه او در حالات زیر چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مدیر و آموزگارانی در یک مدرسه مشغول انجام وظیفه می باشند. آموزگار و مدیر طبق آیین نامه موظف هستند هفته ای 28 ساعت کار کنند و مدیر هم باید اگر آموزگار نیاید گزارش بدهد. حال اگر آموزگاری یک روز نیامد و به مدیر مدرسه گفت کار داشتم و مدیر هم گزارشی نداد، از ترس اینکه مبادا برخوردی پیش بیاید یا کم رویی کرد. آیا مسؤولیت شرعی دارد؟ و مسؤولیت بر گردن آموزگار است که نیامده یا مدیر یا هردو؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] زنی که ازدواج میکند و از وطن اصلی خود به شهر دیگری میرود و در عرض سال چند مرتبه برای دیدن ارحام به وطن اصلیاش باز میگردد، نماز و روزه او چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] کسی در طول سال پانزده روز سفر می کند و پانزده روز در وطن می ماند، نماز و روزه ی او چگونه است؟
- [آیت الله اردبیلی] میخواستم بدانم روزه ی فردی که هر روز و یا حداقل هفتهای 4 بار برای حاضر شدن در محل کار مجبور است از وطن خود 80 کیلومتر دور شود، به چه صورت خواهد بود؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- مخارج سفر زن اگر بیشتر از مخارج وطن باشد با شوهر نیست ولی اگر شوهر مایل باشد که زن را سفر ببرد، باید خرج سفر او را بدهد.
- مسافری که باید نمازهای چهار رکعتی را در سفر دو رکعت بخواند،نباید روزه بگیرد. و مسافری که نمازش را تمام می خواند، مثل کسی که شغلش مسافرت، یا سفر او سفر معصیت است، باید در سفر روزه بگیرد.
- اگر نذر کند روزه بگیرد و روز آن را معین نکند، نمی تواند آن را در سفر بجا آورد. ولی چنانچه نذر کند که روز معینی را در سفر روزه بگیرد، بایدآن را در سفر بجا آورد. و نیز اگر نذر کند روز معینی را چه مسافر باشد یا نباشد،روزه بگیرد، باید آن روز را اگرچه مسافر باشد روزه بگیرد.
- سفری که اسباب اذیت پدر و مادر باشد حرام است و انسان باید در آن سفر نماز را تمام بخواند و روزه هم بگیرد.
- اگر فراموش کند که مسافر است، یا فراموش کند که روزه مسافر باطل می باشد و در سفر روزه بگیرد، روزه او باطل است.
- کسی که می خواهد پیش از رسیدن به هشت فرسخ از وطنش بگذرد یا ده روز در محلی بماند و نیز کسی که مردد است که از وطنش بگذرد یا ده روز در محلی بماند اگر از ماندن ده روز یا گذشتن از وطن منصرف شود، باز هم باید نماز را تمام بخواند ولی اگر باقیمانده راه هشت فرسخ باشد یا چهار فرسخ باشد و بخواهد برود و برگردد باید نماز را شکسته بخواند. شرط پنجم: آن که برای کار حرام سفر نکند، و اگر برای کار حرامی مانند دزدی سفر کند، باید نماز را تمام بخواند. و همچنین است اگر خود سفر حرام باشد،مثل آن که برای او ضرر داشته باشد، یا زن بدون اجازه شوهر سفری برود که بر او واجب نباشد، ولی اگر مثل سفر حج واجب باشد، باید نماز را شکسته بخواند.
- اگر یک عادل خبر دهد که سفر انسان هشت فرسخ است بنابر احتیاط واجب باید نماز را هم شکسته بخواند و هم تمام بخواند و روزه بگیرد و قضای آن را هم بجا آورد.
- کسی که شغلش مسافرت است، اگر ده روز یا بیشتر در وطن خود بماند،چه از اول قصد ماندن ده روز را داشته باشد چه بدون قصد بماند، باید در سفر اولی که بعد از ده روز می رود، نماز را شکسته بخواند.
- کسی که شغلش مسافرت است، اگر در غیر وطن خود ده روز بماند در سفر اولی که بعد از ده روز می رود، باید نماز را شکسته بخواند چه از اول قصد ماندن ده روز را داشته باشد یا نداشته باشد.
- کسی که نمی داند روزه مسافر باطل است، اگر در سفر روزه بگیرد و در بین روز مساله را بفهمد، روزه اش باطل می شود، و اگر تا مغرب نفهمد، روزه اش صحیح است.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نماز انسان در سفر قضا شود باید قضای آن را شکسته بخواند (خواه در سفر قضا کند یا در وطن) و بعکس اگر در وطن نمازش قضا شود باید قضای آن را تمام بخواند (خواه در سفر قضا کند یا در وطن).
- [آیت الله سبحانی] کسی که برای معصیت سفر کرده، موقعی که از سفر به وطن برمی گردد باید نماز را شکسته بخواند خصوصاً اگر توبه کرده باشد.
- [آیت الله بهجت] کسی که شغلش مسافرت است، اگر در وطن یا غیر وطن خود ده روز بماند، در سفر اولی که بعد از ده روز میرود، مانند سفر اولی است که این شغل را در ابتدا شروع کرده بود و بنابراین تا زمانی که این سفر، عرفاً شغل او حساب نمیشود، باید نماز را شکسته بخواند. بلی ماندن ده روز متصل در غیر وطن، باید با قصد اقامه باشد، ولی در وطن اگرچه بدون قصد هم باشد، همین حکم را دارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] مسافری که در سفر از وطن خود عبور می کند وقتی به حد ترخص رسید باید نماز را تمام بخواند
- [آیت الله اردبیلی] کسی که قسمتی از وقت نماز چهار رکعتی را در سفر و قسمتی از آن را در وطن میباشد، چنانچه آن نماز قضا شود، اگر در آخر وقت در سفر بوده، باید نماز را دو رکعتی قضا کند و اگر در وطن بوده، باید آن را چهار رکعتی قضا کند.
- [آیت الله اردبیلی] منظور از سفر اول، سفری است که پس از ده روز اقامت در وطن و یا محلّی که قصد ماندن ده روز در آن را کرده، آغاز میشود و با بازگشت به وطن پایان مییابد. البته چنانچه سفر اول طولانی شود، باید در آن سفر نیز نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله سبحانی] مسافری که در سفر از وطن خود عبور می کند، وقتی به جائی برسد که دیوار وطن خود را ببیند و صدای اذان آن را بشنود باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسافری که در سفر از وطن خود عبور می کند؛ وقتی به جائی برسد که اهل وطن خود را ببیند و صدای اذان آن را بشنود؛ باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله بروجردی] مسافری که در سفر از وطن خود عبور میکند، وقتی به جایی برسد که دیوار وطن خود را ببیند و صدای اذان آن را بشنود، باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله خوئی] مسافری که در سفر از وطن خود عبور میکند. وقتی بهجایی برسد که اهل وطن خود را ببیند و صدای اذان آن را بشنود باید نماز را تمام بخواند.