کفّاره روزه و ردّ مظالم و لقطه و مانند این ها را میتوان به سیّد داد؟
باید به فقیر غیر سیّد داده شود.
باید به فقیر غیر سیّد داده شود.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- کفاره روزه عمدی و نیز ردّ مظالم را میتوان به سادات داد؟
- اگر عمداً روزه هایی از انسان فوت شده باشد حکم چیست؟ آیا میتوان مثلاً به جای 60 روز کفاره کار دیگری انجام داد مثلاً پول پرداخت کرد؟
- آیا میتوان پول کفّاره را به فقیر داد و به او گفت: طعامی که روزانه میخوری قصد کفّاره کن؛ یا لازم است فقیر از همین پول طعام بگیرد؟
- آیا رضایت پدر و مادر در رفتن به مجالس عزایِ سید الشهداء علیهالسلام واجب است؟ و بدون رضایت ایشان میتوان در این مجالس شرکت کرد؟
- آیا کسی که روزه کفّاره عمدی به ذمّه اش می باشد، می تواند روزه مستحبی یا استیجاری بگیرد؟
- روزه داری که روزه قضا گرفته و وقت آن ضیق باشد مثل اینکه آخر شعبان است و قبل از ظهر روزه اش را بشکند ، آیا کفّاره دارد؟
- در باب کفاره روزه آیا می شود بمقدار پول گندم، یا برنج به فقیر داد؟
- نسبت به موارد مختلف کفّاره روزه قضا و میزان آن اعلام نظر فرمائید؟
- کفّاره روزه یک ماه، با نان چقدر است؟ با برنج چقدر است؟
- آیا فرزند می تواند کفّاره روزه ماه مبارک رمضان را (کفاره ده سیر گندم و مانند آن) به پدرش در صورتی که فقیر باشد یا عکس اگر فرزند فقیر بود بدهد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله سبحانی] دادن کفارات واجب و رد مظالم از طرف غیر سادات به سادات جایز است یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که خمس، زکات تسعه، زکات فطره، کفّارات، ردّ مظالم، لقطه و صدقات نذری را ریأبدهد، آیا اسقاط ذمّه میشود و فقط معصیت کرده است و یا این که اسقاط ذمّه هم نشده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا سید می تواند مظالم و کفارات خود را به سید بدهد؟
- [آیت الله بهجت] آیا جایز است غیر سیّد کفارات و مظالم و صدقات خود را به سیّد بدهد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا جایز است غیر سید کفارات و مظالم و صدقات خود را به سید بدهد یا نه؟
- [آیت الله سبحانی] آیا کفارات و مظالم و صدقات تبرعی را می توان به سادات داد؟
- [سایر] آیا بدهیهای شرعی زن - از قبیل کفّاره، خمس، رد مظالم و... - بر عهده شوهر است؟
- [سایر] آیا غیر سید، میتواند کفّاره روزه را به سید بدهد؟
- [آیت الله خوئی] آیا با سهم امام علیه السلام و رد مظالم میتوان کتابهای دینی و تفسیر برای استفاده خود و دیگران ابتیاع نمود یا خیر؟
- [سایر] رد مظالم چیست؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- . اگر روزه دار در رمضان با زن خود که روزه دار است جماع کند، چنان چه زن را مجبور کرده باشد، کفاره روزه خودش و روزه زن را باید بدهد و اگر زن به جماع راضی بوده، بر هر کدام یک کفاره واجب می شود.
- . اگر بداند که روزه است و عمداً برای غسلکردن سر را در آب فرو برد، چنانچه روزه او مثل روزه رمضان واجب معین باشد، روزه و غسل هر دو باطل است، و اگر روزه مستحب باشد یا روزه واجبی باشد که مثل روزه کفاره، وقت معینی ندارد و تمامکردن آن واجب نباشد، غسل صحیح، و روزه باطل میباشد.
- . اگر روزه دار در ماه رمضان، زن خود را مجبور به جماع کند و در بین جماع، زن راضی شود، بنابر احتیاط واجب باید مرد دو کفاره و زن یک کفاره بدهد.
- . در روزه مستحب و روزه واجبی که وقت آن معین نیست مثل روزه کفاره اگر قصد کند کاری که روزه را باطل می کند انجام دهد، یا مردد شود که به جا آورد یا نه چنان چه به جا نیاورد و در روزه واجب پیش از ظهر و در مستحب تا پیش از مغرب دوباره نیت روزه کند، روزه او صحیح است.
- . اگر زنی شوهر روزه دار خود را مجبور کند که جماع نماید، یا کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد، واجب نیست کفاره روزه شوهر را بدهد.
- . اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه جماع کند، بنابر احتیاط برای هر دفعه، یک کفاره بر او واجب است. ولی اگر جماع او حرام باشد، برای هر دفعه یک کفاره جمع واجب می شود.
- . اگر مرد زن خود را مجبور کند که غیر جماع کار دیگری که روزه را باطل می کند به جا آورد، کفاره زن را نباید بدهد و بر خود زن هم کفاره واجب نیست.
- . اگر برای روزه ای که واجب است و روز آن معین نیست مثل روزه کفاره عمداً تا ظهر نیت نکند اشکال ندارد. بلکه اگر پیش از نیت تصمیم داشته باشد که روزه نگیرد، یا تردید داشته باشد که بگیرد یا نه، چنان چه کاری که روزه را باطل می کند انجام نداده باشد و پیش از ظهر نیت کند، روزه او صحیح است.
- . اگر روزه رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرر جماع کند، بنابر احتیاط واجب کفاره هم مکرر می شود. ولی اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد، مثلاً چند مرتبه غذا بخورد، یک کفاره کافی است.
- . اگر روزه دار غیر جماع کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد و بعد با حلال خود جماع نماید، بنابر احتیاط برای هر کدام یک کفاره واجب می شود.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله اردبیلی] زکات مستحب یا صدقات مستحب دیگر را میتوان به سیّد داد، هرچند خلاف احتیاط است؛ ولی بنابر احتیاط واجب غیر سیّد نمیتواند کفّاره و صدقه واجب خود را به سیّد بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر دسترسی به مظلوم نداشته باشد، باید با اذن حاکم شرع آنچه را بدهکار است به عنوان ردّ مظالم بدهد، و اگر مظلوم مرده است باید به وارث او بدهد، و اگر قدرت بر این کار ندارد، باید با اذن حاکم شرع، از طرف او به عنوان ردّ مظالم بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] به سیّد فقیری که مخارج او بر دیگری واجب است و او نمیتواند مخارج آن سیّد را بدهد، میتوان خُمس داد.
- [آیت الله اردبیلی] به صرف این که کسی بگوید: (سیّد هستم)، نمیتوان به او خُمس داد، ولی اگر در شهر خودش مشهور به سیادت باشد به نحوی که موجب وثوق و اطمینان شود، میتوان به او خُمس داد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر نذر کند که روز معینی را برای خدا روزه بگیرد چنانچه عمداً روزه نگیرد یا روزه خود را باطل کند باید کفاره بدهد (و کفاره آن مانند کفاره ماه رمضان است).
- [آیت الله مظاهری] کسی که سیّد نیست میتواند به سیّد صدقه مستحبّی بدهد چنانکه میتواند غیر از زکات مال و زکات فطره صدقات واجب نظیر کفّارات و نذورات را به او بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] سیّد یتیمی که به او خُمس میدهند، باید فقیر باشد، ولی به سیّدی که در سفر درمانده شده، اگرچه در وطن خود فقیر نباشد، میتوان خُمس داد.
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار در ماه رمضان با زن خود که روزه دار است، جماع کند، اگر زن بر عمل راضی باشد، هر کدام باید کفاره بدهد و اگر مجبور کرده باشد، کفّاره روزه خودش و روزه زن را باید بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر به عهد خود عمل نکند، باید کفّاره بدهد یعنی شصت فقیر را سیر کند یا دو ماه روزه بگیرد یا یک بنده آزاد کند یعنی کفّاره مخالفت عهد مانند کفّاره خوردن عمدی روزه ماه مبارک رمضان است.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که روز معینی را روزه بگیرد، چنانچه در آن روز عمداً روزه خود را باطل کند، باید کفاره بدهد و کفارة آن به نحوی است که در کفاره حنث نذر بیاید.