اگر عمداً روزه هایی از انسان فوت شده باشد حکم چیست؟ آیا میتوان مثلاً به جای 60 روز کفاره کار دیگری انجام داد مثلاً پول پرداخت کرد؟
اگر روزه رمضان را بدون عذر شرعی با چیزی که ذاتاً حلال است باطل کرده باشید قضای آن روز واجب است و باید به عنوان کفّاره برای هر روزی شصت روز ، روزه بگیرید یا شصت مسکین را اطعام نمائید.
اگر روزه رمضان را بدون عذر شرعی با چیزی که ذاتاً حلال است باطل کرده باشید قضای آن روز واجب است و باید به عنوان کفّاره برای هر روزی شصت روز ، روزه بگیرید یا شصت مسکین را اطعام نمائید.
عنوان سوال:
اگر عمداً روزه هایی از انسان فوت شده باشد حکم چیست؟ آیا میتوان مثلاً به جای 60 روز کفاره کار دیگری انجام داد مثلاً پول پرداخت کرد؟
پاسخ:
اگر روزه رمضان را بدون عذر شرعی با چیزی که ذاتاً حلال است باطل کرده باشید قضای آن روز واجب است و باید به عنوان کفّاره برای هر روزی شصت روز ، روزه بگیرید یا شصت مسکین را اطعام نمائید.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا می توانیم در کفاره افطار عمدی روزه ماه مبارک رمضان ، که به 60 مسکین به هر کدام یک مد گندم یا آرد یا نان یا برنج بدهیم آن ها را تبدیل به پول کنیم و به فقیر بدهیم ؟
- آیا میتوان پول کفّاره را به فقیر داد و به او گفت: طعامی که روزانه میخوری قصد کفّاره کن؛ یا لازم است فقیر از همین پول طعام بگیرد؟
- کفّاره روزه و ردّ مظالم و لقطه و مانند این ها را میتوان به سیّد داد؟
- در کفّاره عمدی فقهاء می گویند باید 60 فقیر را سیر کند، آیا می شود که یک فقیر را 60 روز سیر کرد؟
- کفاره روزه عمدی و نیز ردّ مظالم را میتوان به سادات داد؟
- در باب کفاره روزه آیا می شود بمقدار پول گندم، یا برنج به فقیر داد؟
- اگر محل کار انسان طوری باشد که جلوگیری از رسیدن غبار به حلق دشوار باشد تکلیف چیست؟ اگر به حلق برسد چطور حکم مسئله را از نظر صحت و بطلان روزه و قضاء و کفاره بیان فرمائید.
- شخصی دائم العمر مریض است و توانائی روزه گرفتن ندارد ، همچنین توانائی مالی برای پرداخت فطریّه و کفّاره نیز ندارد ، وظیفه این شخص چیست؟
- آیا کفّاره روزه برای زنی که سالها بیمار بوده و شوهرش آنرا نپرداخته است بعد از فوت شوهر بعهده آن زن است؟ آن زن در آمد ازخودش نداشته است.
- آیا می توان پول کفّاره را به فقیر داد. و به او گفته شود طعامی که روزانه می خوری قصد کفّاره کن یا لازم است فقیر از همین پول طعام بگیرد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله سیستانی] آیا می توان در کفاره جمع به جای 60 روز روزه به 60 فقیر طعام داد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا کفاره روزه را میتوان با پول داد؟ مبلغ این پول چقدر است و به چه کسی باید داده شود؟
- [آیت الله مظاهری] پرداخت پول نقد کفاره روزه به فقیر، کفایت از وظیفه میکند؟ سایر خوراکیها مثل گوشت، برنج، عدس، نخود و ... چطور؟
- [سایر] سلام پول اطعام 60 فقیر دقیقا چند تومان میشه؟ برای کفاره روزه میپرسم طبق نظر رهبری تشکر و آیا نهاد رهبری یا جایی مربوط به آن شماره کارت یا حسابی دارن که راحت انتقال وجه بدیم ؟ تشکر
- [آیت الله خامنه ای] آیا در کفاره ای که باید 60 فقیر را اطعام کرد، می شود به یک فقیر 60 مرتبه غذا داد؟ یا پول آن را به یک فقیر داد تا با آن برای خود طعام تهیّه کند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] چنانچه فرد محکوم به پرداخت دیه فوت نماید و ورثه او قادر به پرداخت دیه مذکور نباشند، آیا میتوان آن را از بیت المال پرداخت نمود؟
- [سایر] قوت غالب ما گندم و برنج به نسبتی تقریباً مساوی (60 - 40) است. آیا میتوان جهت پرداخت فطریه احتیاط کرد و میانگین این دو را محاسبه و پرداخت نمود؟
- [آیت الله نوری همدانی] چنانچه فرد محکوم به پرداخت دیه فوت شود و ورثه او قادر به پرداخت دیه نباشند، آیا میتوان آن را از بیت المال پرداخت نمود.
- [آیت الله اردبیلی] آیا صحیح است در مدّ طعام که به عنوان کفّاره روزه پرداخت میشود، به جای طعام، پول آن را به فقیر داد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که میخواهد کفاره عمدی روزه را بدهد و نمیتواند به 60 نفر یکجا طعام بدهد،آیا میتواند به یک خانواده شش نفری،ده مرتبه طعام بدهد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- . اگر زنی شوهر روزه دار خود را مجبور کند که جماع نماید، یا کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد، واجب نیست کفاره روزه شوهر را بدهد.
- . اگر مرد زن خود را مجبور کند که غیر جماع کار دیگری که روزه را باطل می کند به جا آورد، کفاره زن را نباید بدهد و بر خود زن هم کفاره واجب نیست.
- . در چند صورت فقط قضای روزه بر انسان واجب است و کفاره واجب نیست: اول آن که در شب ماه رمضان جنب باشد و به تفصیلی که در
- . اگر روزه دار غیر جماع کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد و بعد با حلال خود جماع نماید، بنابر احتیاط برای هر کدام یک کفاره واجب می شود.
- . اگر روزه دار غیر جماع کار دیگری که حلال است و روزه را باطل می کند، انجام دهد مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل می کند غیر از جماع انجام دهد، مثلاً غذای حرام بخورد، یک کفاره کافی است.
- . اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه غیر جماع کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد، برای همه آنها یک کفاره کافی است.
- . اگر روزه رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرر جماع کند، بنابر احتیاط واجب کفاره هم مکرر می شود. ولی اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد، مثلاً چند مرتبه غذا بخورد، یک کفاره کافی است.
- گفته شد بیدار شود و دوباره بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود و یا بیدار بشود و برای مرتبه سوم بخوابد و بیدار نشود باید قضای آن روز را بگیرد و بنابر احتیاط مستحب برای مرتبه سوم کفاره نیز بدهد، ولی اگر کار دیگری که روزه را باطل می کند عمداً انجام دهد، در صورتی که می دانسته آن کار روزه را باطل می کند، قضا و کفاره بر او واجب می شود و این حکم در ارتماس بنابر احتیاط واجب است.
- . اگر روزه دار در ماه رمضان با زن روزه دار خود که خواب است جماع نماید، یک کفاره بر او واجب می شود و روزه زن صحیح است و کفاره هم بر او واجب نیست.
- . اگر انسان شک کند که آخر رمضان است یا اول شوال و عمداً روزه خود را باطل کند، بعد معلوم شود اول شوال بوده کفاره بر او واجب نیست.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه غیر جماع کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، برای همه آنها یک کفّاره کافیاست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی شوهر روزهدار خود را مجبور کند که جماع نماید یا کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، واجب نیست کفّاره روزه شوهر را بدهد.
- [آیت الله بهجت] اگر زنی شوهر روزهدار خود را مجبور کند که نزدیکی نماید یا کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، واجب نیست کفاره روزه شوهر را بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزة رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرر جماع کند کفاره هم مکرر می شود ولی اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد مثلاً چند مرتبه غذا بخورد یک کفاره کافی است .
- [آیت الله سیستانی] اگر روزه رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرّر جماع یا استمناء کند ، کفاره مکرّر نمیشود ؛ و همچنین اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد ، مثلاً چند مرتبه غذا بخورد یک کفاره کافی است .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزه دار غیر از جماع کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد و بعد با حلال خود جماع نماید برای هرکدام یک کفّاره واجبمیشود.
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه غیرجماع کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد، برای همه آنها یک کفّاره کافی است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان از روی اختیار به نذر خود عمل نکند، کفاره آن مانند کفاره افطار روزه ماه رمضان است؛ پس باید به مقداری که در مسأله پیش گفته شد کفّاره بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر روزه دار روزه خود را به چیز حلالی باطل کند، بعد کار حرامی که روزه را باطل می کند انجام دهد احتیاط واجب آن است برای هر کدام یک کفاره بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار غیر از جماع و استمناء کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد و بعد با حلال خود جماع یا استمناء نماید برای ان کار یک کفاره و برای جماع یا استمناء بنابر احتیاط کفاره دیگری واجب می شود