راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله مظاهری
آدرس:
http://www.almazaheri.org
نظر حضرتعالی درباره سنت ایرانی شب یلدا چیست؟
یک سنّت ملی است و به طور متعارف برگزار کردن، اگر احتمال مفسده در آن نباشد جائز است.
عنوان سوال:
نظر حضرتعالی درباره
سنت
ایرانی
شب
یلدا چیست؟
پاسخ:
یک سنّت ملی است و به طور متعارف برگزار کردن، اگر احتمال
مفسده
در آن نباشد جائز است.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
به طور کلی نظر حضرتعالی درباره ورزش کردن چیست؟
آیا به فتوای حضرتعالی آن وقتی که اهل تسنّن در مسجدالحرام و مسجدالنّبی(صلیاللهعلیهوآلهوسلم) به عنوان وقت نماز مغرب میگیرند، قابل اطمینان است و در غیرضرورت و تقیّه میتوان درآن وقت نماز مغرب را خواند؟
آیا به نظر حضرتعالی سعی بین صفا و مروه از طبقه دوم جایز است یا خیر؟ آیا این فتوا برای حالت اختیار و اضطرار تفاوتی دارد؟
نظر حضرتعالی درباره مسعای جدید چیست و با تخریب مکان سعی و صفای قدیم، آیا میتوان در مکان جدید، سعی به جا آورد؟ همچنین آیا میتوان در طبقه دوم سعی را به جا آورد؟
حکم حضرتعالی در مورد وسواسی چیست؟
اخیراً از سوی برخی ستادهای انتخاباتی جملاتی از جانب حضرتعالی نقل می شود. آیا این جملات مبنی بر حمایت حضرتعالی از آن کاندیداها است؟
با توجه به سوء استفاده دشمنان از تفرقه بین شیعه و اهل تسنن، لطفاً نظر خود را درباره برگزاری و شرکت در جلساتی که در نهم ربیع الاوّل تشکیل میشود و در آن آشکارا به خلفاء اهل تسنن سب و دشنام داده می شود بیان فرمایید.
اکثریت ساکنان شهر ما اهل سنت هستند و شیعیان در اقلیّت به سر میبرند. آیا میتوان برای اول ماه طبق اعلام و نظر آنها عمل کنیم یا باید منتظر اعلام اول ماه توسط جمهوری اسلامی ایران باشیم؟
آیا به فتوای حضرتعالی روغن مالیدن به بدن جزء محرّمات احرام می باشد یا خیر؟
حضرتعالی محدوده طواف واجب در حج را چه قسمتی از مسجدالحرام می دانید؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله مکارم شیرازی] نظر آیت ا... در مورد شب یلدا و این چنین مسایل سنتی ایرانی چیست ؟
[آیت الله سبحانی] نظر به گسترش روزافزون رسم الخط عثمان طه در ایران که دارای اغلاط املایی و رسم الخطی می باشد و با توجه به وجود رسم الخط ایرانی، خواهشمند است که نظر حضرتعالی را در این مورد مرقوم فرمایید؟
[آیت الله خامنه ای] نظر شریف حضرتعالی نسبت به ادامه حرکت دسته های عزاداری در شبهای محرم تا نصف شب همراه با استفاده از طبل و نی چیست؟
[سایر] معروفترین ومعتبرترین کتب حدیث سنی، که توسط نویسندگان ایرانی جمع آوری شده است کدامند؟
[آیت الله مکارم شیرازی] به نظر حضرتعالی ماهیّت پول چیست؟
[سایر] نظر حضرتعالی درباره مقبولیت جهانی کشور چیست ؟
[آیت الله فاضل لنکرانی] نظر حضرتعالی پیرامون موزیکهای غم انگیز چیست؟
[آیت الله مکارم شیرازی] تعریف رقص از نظر شرعی چیست؟ و حکم آن به نظر حضرتعالی چه می باشد؟
[آیت الله بهجت] مسأله طلوع فجر در لیالی مقمره ای که آقایان اختلاف نظر دارند، نظر حضرتعالی چیست؟
[سایر] نظر حضرتعالی درباره دانش هسته ای کشور چیست ؟
مسائل مرتبط از این مرجع
بلند بودن ماه یا دیر غروب کردن آن دلیل نمیشود که شب قبل، شب اوّل ماه بوده است.
نماز وحشت را در هر موقع از شب اوّل قبر میشود خواند ولی بهتر است در اوّل شب بعد از نماز عشا خوانده شود.
وقت فضیلت نافله شب از نصف شب است تا اذان صبح و هر چه نزدیک به اذان صبح خوانده شود فضیلتش بیشتر است.
هیچ فرقی بین نذر و عهد نیست مگر در تلفّظ، مثلاً اگر بگوید با خدا عهد میکنم که هر شب نماز شب بخوانم یا اگر مریض من خوب شد هزار تومان صدقه میدهم، به آن عهد میگویند و اگر بگوید با خدا نذر میکنم که هر شب نماز شب بخوانم یا با خدا نذر میکنم که اگر مسافر من سالم برگشت فلان کار خیر را انجام بدهم، به آن نذر میگویند و کلیه مسائلی که در نذر گفته شد در عهد نیز میآید.
آخر وقت نماز مغرب و عشا طلوع فجر است ولی اگر نماز مغرب یا عشا را تا نصف شب نخواند بهتر آن است که تا قبل از اذان صبح بدون اینکه نیّت ادا یا قضا کند به جا آورد و باید شب را برای نماز مغرب و عشا و نماز شب و مانند اینها از اوّل غروب تا اذان صبح حساب کرد، بنابراین تقریباً یازده ساعت و یک ربع بعد از ظهر شرعی نصف شب است.
از یازده رکعت نافله شب، هشت رکعت آن باید به نیّت نافله شب و دو رکعت آن به نیّت نماز شفع و یک رکعت آن به نیّت وتر خوانده شود.
انسان میتواند در هر شب از ماه رمضان تا اذان صبح برای روزه فردا نیّت کند و بهتر است که شب اوّل ماه هم نیّت روزه همه ماه را بنماید.
مسافری که قصد دارد ده روز در جایی بماند، لازم نیست قصد ماندن شب اوّل یا شب یازدهم را داشته باشد و همین که قصد کند از اذان صبح روز اوّل تا غروب روز دهم بماند، باید نماز را تمام بخواند و همچنین اگر مثلاً قصدش این باشد که از ظهر روز اوّل تا ظهر روز یازدهم بماند باید نماز را تمام بخواند.
مرد نمیتواند زن خود را به طوری ترک کند که نه مثل زن شوهردار باشد و نه مثل زن بیشوهر، لکن واجب نیست هر چهار شب یک شب نزد او بماند، ولی باید اقلاً هر چهار ماه یک مرتبه با او نزدیکی کند.
نظر دادن قاضی تا انشای حکم نکند حکم نیست بنابراین اگر قاضی در پروندهای نظر داد قاضی دیگر میتواند آن را نقض نموده و انشای حکم نماید.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت، زن از همه تَرَکه شوهر اعمّ از منقول و غیرمنقول مانند زمین و غیره، ارث میبرد. حال آنکه از نظر مذهب امامیه، زن از اصل زمین یا قیمت آن ارث نمیبرد و تنها از قیمت بنا و درختان ارث میبرد، نه اصل آنها. بنابراین اگر مذهب اهل سنّت بر شیعه نافذ باشد به گونهای که زن سنّی مذهب از زمین و اصل بنا و درختان ارث ببرد، در صورتی که دیگر ورثه امامی مذهب باشند، زن امامی مذهب نیز میتواند میراثی را که از زمین و اصل بنا و درختان به او میرسد، بگیرد که سایر ورثه اهل سنت باشند.
[آیت الله سیستانی] نظر اهل سنّت آن است که مازاد سهمالارث میراث بر آن، به عَصَبه میت مانند برادر او داده میشود. لکن نظر مذهب امامیه خلاف آن است، مثلاً اگر مردی بمیرد و تنها دختری و برادری داشته باشد، از نظر امامیه باید نیمی از ارث را به دختر به عنوان سهمالارث و نیم دیگر را به عنوان ردّ به او بپردازند و به برادر میت سهمی تعلّق نمیگیرد. لکن نظر اهل سنّت آن است که در این فرض نیمی از ارث میت به برادر پرداخت میشود، چون که از عصبه میت به شمار میرود. حال اگر مذهب اهل سنّت بر وارث امامی مذهب نافذ باشد و مازاد سهمالارث به او پرداخت نشود، عصبه میت اگر امامی مذهب باشند، میتوانند از باب قاعده مقاصّه نوعی، مازاد سهمالارث وارثِ سنّی مذهب را بگیرند.
[آیت الله میرزا جواد تبریزی] مرد اگر دو زن داشته باشد و نزد یکی از آنها یک شب بماند؛ واجب است نزد دیگری نیز یک شب در ضمن چهار شب بماند مگر آنکه زن از حق خود صرف نظر کند و در غیر این صورت ماندن مرد واجب نیست؛ بلی لازم است او را به طور کلی متارکه ننماید و اولی و احوط این است که مرد در هر چهار شب یک شب نزد زن دائمی خود بماند.
[آیت الله مکارم شیرازی] معاملات ارزی جایز است، یعنی می توان اسکناس ایرانی را به لیره سوری یا ریال سعودی یا مارک یا دلار معامله کرد و کم و زیاد در آن اشکالی ندارد، ولی اگر کسی پولی را به دیگری قرض بدهد خواه پول ایرانی باشد یا پول خارجی فقط همان مقداررا می تواند از او بگیرد و زیادتر از آن ربا و حرام است و اگر کسی مقداری پول خارجی مثلاً یکصد مارک به دیگری وام بدهد، بعد ناچار شود در مقابل آن ریال ایرانی تحویل دهد باید به نرخ بازار متعارف و معمول حساب کند، مگر این که طلبکار به کمتر از آن راضی شود.
[آیت الله اردبیلی] نافله صبح پیش از نماز صبح خوانده میشود و وقت آن از61 آخر شب شروع میشود و اگر نافله شب را به جا آورد، میتواند نافله صبح را متّصل به نافله شب پس از نیمه شب بخواند و اگر از کسانی باشد که تقدیم نافله شب بر نیمه شب برای آنان جایز است، میتواند نافله صبح را همراه نافله شب قبل از نیمه شب بجا آورد.
[آیت الله علوی گرگانی] از یازده رکعت نافله شب، هشت رکعت آن باید به نیّت نافله شب ودو رکعت آن به نیّت نماز شفع ویک رکعت آن به نیّت نماز وتر خوانده شود، ودستور کامل نافله شب در کتابهای دعا گفته شده است.
[آیت الله اردبیلی] از یازده رکعت نافله شب، هشت رکعت آن باید به نیّت نافله شب، دو رکعت به نیّت نماز شَفْع و یک رکعت به نیّت نماز وَتْر خوانده شود. دستور کامل نافله شب در کتابهای ادعیه گفته شده است.
[آیت الله علوی گرگانی] مسافر و کسی که برای او سخت است، نافله شب را بعد از نصف شب بخواند، میتواند آن را در اوّل شب بجا آورد.
[آیت الله شبیری زنجانی] مسافر و کسی که برای او سخت است نافله شب را بعد از نصف شب بخواند، میتواند آن را در اوّل شب به جا آورد.
[آیت الله نوری همدانی] مسافر و کسی که برای او سخت است نافلة شب را بعد از نصف شب بخواند ، می تواند آن را در اول شب بجا آورد . نماز غفیله
سنت
توحید معاد نبوت عدل (شیعه) • 
شب
شب زمان بین غروب آفتاب تا طلوع فجر صادق و مقابل روز هست؛ و از احکام آن در بابهای زیادی نظیر طهارت، صلات، صوم، اعتکاف، حج، جهاد، نکاح، صید و ذباحه و اطعمه و اشربه سخن گفتهاند.
مفسده
مفاسد به اسباب تفویت مصالح مرتبط با مقاصد شرع اطلاق میشود.
سنت
توحید معاد نبوت عدل (شیعه) • 
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*