راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله بهجت
آدرس:
http://bahjat.ir
ترک قیام غیر رکن، عمدا یا سهوا چه حکمی دارد؟
ترک آن اگر از روی فراموشی باشد، نمازش صحیح است.
عنوان سوال:
ترک
قیام
غیر رکن، عمدا یا سهوا چه حکمی دارد؟
پاسخ:
ترک آن اگر از روی
فراموشی
باشد، نمازش صحیح است.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
آیا زیاد کردن قیام غیر رکن و رکن مورد اشکال است یا خیر؟
در مسأله ی 841 توضیح المسائل است که اگر قصد رکوع بعد از خم شدن به وجود آمد، بنا بر اظهر کافی است، با توجّه به این که: قیام متصل به رکوع، رکن است، چگونه این نماز صحیح است؟
در صورتی که نمازگزار سهوا قیام کامل یا قیام نیمه تمام نمود، چه وظیفه ای دارد؟ در صورتی که این عمل عمدی باشد؛ چه وجهی دارد؟
اگر شخصی سهوا به طرف راست یا چپ برگردد، در حالی که رکن را انجام داده، اگر وقت نماز تمام شده باشد آیا قضای نماز بر او واجب است؟
آیا قیام متصل بعد از رکوع، همان قیام متصل به رکوع است یا خیر؟
هرگاه انسان سهوا ضرری به مسجد برساند، آیا ضامن است؟ (مثلاً ناخواسته پا روی مهر مسجد گذاشته و آن را شکسته است)
تکبیرة الاحرام باید مقارن با قیام باشد، یا اگر قیام بعد از تکبیرة الاحرام صورت بگیرد صحیح است؟
مسّ اسماء اللّه تعالی که مضاف الیه واقع می شود بدون طهارت، احتیاط در ترک آن است. آیا اسمایی که منسوب واقع می شود، چه حکمی دارند؟
قیام بعد از رکوع چه مقدار باید باشد؟
قیام قبل از رکوع چه مقدار باید باشد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله مکارم شیرازی] شخصی طواف را از حجر الاسود شروع، و به رکن یمانی که قبل از حجر الاسود است ختم کرده، و فاصله رکن یمانی تا حجر را بدون نیّت ادامه داده، و دوباره از حجر الاسود نیّت کرده، و به رکن یمانی ختم نموده، و هفت دور طواف را به همین صورت انجام داده است. طواف او چه حکمی دارد؟
[آیت الله وحید خراسانی] اگر شخصی رکن مستجار رکن یمانی را یقین کرد که رکن حجر الاسود است لذا طواف را از مستجار به عنوان حجر الاسود شروع کرد و هفت شوط کامل بجا اورد بعدا فهمید که یقین او خطا بوده است تکلیف او چیست
[آیت الله اردبیلی] طواف کنندهای در شوط هفتم از طواف، رکن یمانی را میبوسد، آیا این کار ضرری به طواف میرساند؟
[آیت الله مکارم شیرازی] اگر شخصی یقین کرد رکن مستجار (رکن یمانی که قبل از حجر الاسود قرار دارد) حجر الاسود است، و طواف را از آنجا شروع و به همانجا ختم کرد، و بعد فهمید که این کار خطا بوده، تکلیفش چیست؟
[آیت الله وحید خراسانی] شخصی طواف را از حجر الاسود شروع کرد و در هر شوط به رکن یمانی که می رسید نیت ختم می کرد و از حجر الاسود نیت شوط بعد را می نمود و هفت شوط طواف را این گونه تمام کرد به گمان اینکه ختم طواف و اشواط ان باید در رکن یمانی باشد ایا وظیفه اش چیست
[آیت الله فاضل لنکرانی] در طواف چنانچه به رکن یمانی برسد. خیال کند به حجر رسیده ونیت دور دوم می کند، چون به حجرالاسود رسید فهمید که اشتباه کرده بر می گردد و از رکن یمانی تا حجر طواف را ادامه می دهد و بقیه را تکمیل می کند. آیا مقدار زیادی مضر به طوافش می باشد؟
[آیت الله وحید خراسانی] شخصی طوافش را از حجرالاسود شروع کرده است و در شوط دوم به خیال این که رکن یمانی حجر است به رکن یمانی شوط را انجام نموده و به همین صورت تا اخر انجام داده و نماز طواف را خوانده و سعی و تقصیر نموده حکم چیست
[سایر] توضیحاتی در مورد رکن یمانی بیت الله الحرام دهید و ماجرای این سنگی که میگویند نزدیکی در خانه ی خداست و پیامبر(ص) با دستان خودش در آنجا گذاشته چیست؟
[آیت الله مظاهری] اگر مرد محرم سهواً یا جهلاً هنگام سفر و در روز به زیر سایه برود، در این صورت باید کفّاره بپردازد؟ آیا واجب است فوراً سایه را ترک کند و مثلاً در راه از ماشین پیاده شود یا خیر؟
[آیت الله فاضل لنکرانی] آیا نیّت طواف را می توان قبل از رسیدن به حجرالاسود گفت و تا زمانی که به رکن می رسد در نظر داشت یا حتماً باید هنگام رسیدن به رکن نیّت را بگوییم؟
مسائل مرتبط از این مرجع
بعضی از واجبات نماز رکن است، یعنی اگر انسان آنها را بهجا نیاورد، یا در نماز اضافه کند، عمداً باشد یا اشتباهاً، نماز باطل میشود. و بعضی دیگر رکن نیست، یعنی اگر عمداً کم یا زیاد شود، نماز باطل میشود و چنانچه اشتباهاً کم یا زیاد گردد، نماز باطل نمیشود. و ارکان نماز پنج چیز است: اول. نیّت؛ دوم. تکبیرةالاحرام؛ سوم. قیام در موقع گفتن تکبیرةالاحرام و قیام متصل به رکوع، یعنی ایستادنِ پیش از رکوع؛ چهارم. رکوع؛ پنجم. دو سجده.
دو سجده روی هم یک رکن است که اگر کسی در نماز واجب عمداً یا از روی فراموشی هر دو را ترک کند، یا دو سجده دیگر به آنها اضافه نماید، نمازش باطل است.
اگر در نماز سهواً بین حرفها یا کلمات فاصله بیندازد و فاصله بهقدری نباشد که صورت نماز از بین برود، چنانچه مشغول رکن بعد نشده باشد، باید آن حرفها یا کلمات را بهطور معمول بخواند و اگر مشغول رکن بعد شده باشد، نمازش صحیح است و احتیاط در این است که بدون عذر و سهو از پیدرپی آوردن مسامحه نکند، اگرچه طوری نیست که موالات را بههم بزند.
اگر چیزی را که رکن نیست فراموش کند و چیزی را که بعد از آن است و آن هم رکن نیست بهجا آورد، مثلاً حمد را فراموش کند و سوره را بخواند، چنانچه مشغول رکن بعد نشده باشد، باید آنچه را فراموش کرده بهجا آورد، و بعد از آن، چیزی را که اشتباهاً جلوتر خوانده دوباره بخواند.
در رکوع باید به مقدار ذکر واجب، بدن آرام باشد. و آرام گرفتن بدن در حدّی که بگویند آرام گرفت داخل در رکن رکوعی است و زائد بر آن مثل خود ذکر رکوع، داخل در رکن نیست؛ اگرچه واجب است.
اگر چیزی را که رکن نیست فراموش کند و رکن بعد از آن را بهجا آورد، مثلاً حمد را فراموش کند و مشغول رکوع شود، و در رکوع یادش بیاید که حمد را نخوانده، باید بگذرد و نمازش صحیح است.
اگر رکنی را فراموش کند و چیزی را که بعد از آن است و رکن نیست بهجا آورد، مثلاً پیش از آنکه دو سجده کند تشهّد بخواند، باید رکن را بهجا آورد و آنچه را اشتباهاً پیش از آن خوانده دوباره بخواند.
اگر شک کند عملی را که رکن نیست بجا آورده یانه، چنانچه مشغول کاری که بعد از آن است نشده، باید آن را بجا آورد، مثلاً اگر پیش از خواندن سوره شک کند که حمد را خوانده یا نه، باید حمد را بخواند و اگر بعد از انجام آن یادش بیاید که آن را بجا آورده بوده چون رکن زیاد نشده نماز صحیح است.
اگر در یکی از کارهای نافله شک کند، خواه رکن باشد یا غیر رکن، بنابراظهر می تواند به شک خود اعتنا نکند، ولی چنانچه محل آن نگذشته، احتیاط مستحب در این است که آن را بجا آورد و اگر محل آن گذشته، به شک خود اعتنا نکند.
اگر در یکی از کارهای نافله شک کند، خواه رکن باشد یا غیر رکن، بنابر اظهر میتواند به شک خود اعتنا نکند، ولی چنانچه محل آن نگذشته، احتیاط مستحب در این است که آن را بهجا آورد و اگر محل آن گذشته، به شک خود اعتنا نکند.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله بروجردی] قیام در موقع گفتن تکبیرة الاحرام و قیام پیش از رکوع که آن را قیام متصل به رکوع میگویند رکن است، ولی قیام در موقع خواندن حمد و سوره و قیام بعد از رکوع رکن نیست و اگر کسی آن را از روی فراموشی ترک کند، نمازش صحیح است.
[آیت الله خوئی] قیام در موقع گفتن تکبیرة الاحرام و قیام پیش از رکوع که آن را قیام متصل به رکوع میگویند رکن است، ولی قیام در موقع خواندن حمد و سوره و قیام بعد از رکوع رکن نیست، و اگر کسی آن را از روی فراموشی ترک کند، نمازش صحیح است.
[آیت الله سیستانی] قیام در موقع گفتن تکبیرة الاحرام ، و قیام پیش از رکوع که آن را قیام متّصل به رکوع میگویند ، رکن است ، ولی قیام در موقع خواندن حمد و سوره و قیام بعد از رکوع ، رکن نیست و اگر کسی آن را از روی فراموشی ترک کند ، نمازش صحیح است .
[آیت الله صافی گلپایگانی] . قیام در موقع گفتن تکبیرة الاحرام و قیام پیش از رکوع که آن را قیام متصل به رکوع می گویند رکن است، ولی قیام در موقع خواندن حمد و سوره و قیام بعد از رکوع رکن نیست و اگر کسی آن را از روی فراموشی ترک کند نمازش صحیح است.
[آیت الله فاضل لنکرانی] قیام در موقع گفتن تکبیرة الاحرام و قیام پیش از رکوع که آن را قیام متصل به رکوع می گویند رکن است ولی قیام در موقع خواندن حمد و سوره و قیام بعد از رکوع رکن نیست و اگر کسی آن را از روی فراموشی ترک کند نمازش صحیح است.
[آیت الله سبحانی] قیام در موقع گفتن تکبیرة الاحرام و قیام پیش از رکوع که آن را قیام متصل به رکوع می گویند، رکن است ولی قیام در موقع خواندن حمد و سوره و قیام بعد از رکوع، رکن نیست و اگر کسی آن را از روی فراموشی ترک کند، نمازش صحیح است.
[آیت الله میرزا جواد تبریزی] قیام در موقع گفتن تکبیره الاحرام و قیام پیش از رکوع که آن را قیام متصل به رکوع می گویند رکن است؛ ولی قیام در موقع خواندن حمد و سوره و قیام بعد از رکوع رکن نیست و اگر کسی آن را از روی فراموشی ترک کند؛ نمازش صحیح است.
[امام خمینی] قیام در موقع گفتن تکبیرةالاحرام و قیام پیش از رکوع که آن را قیام متصل به رکوع میگویند رکن است، ولی قیام در موقع خواندن حمد و سوره و قیام بعد از رکوع رکن نیست و اگر کسی آن را از روی فراموشی ترک کند، نمازش صحیح است.
[آیت الله اردبیلی] قیام در هنگام گفتن تَکبیرةُالاِحرام و قیام متّصل به رکوع به این معنا که از حالت قیام به رکوع برود رکن است، ولی قیام در هنگام خواندن حمد و سوره و قیام بعد از رکوع رکن نیست و اگر کسی آن را از روی فراموشی ترک کند، نماز او صحیح است.
[آیت الله نوری همدانی] قیام در موقع گفتن تکبیره الاحرام وقیام پیش از رکوع که آن را قیام متصل به رکوع می گویند رکن است ، ولی قیام در موقع خواندن حمد و سوره و قیام بعد از رکوع رکن نیست و اگر کسی آن را از روی فراموشی ترک کند ، نمازش صحیح است .
قیام
یکی از واجبات یازدهگانه و یکی از ارکان پنجگانه نماز قیام است. [۱]
رکن
رُکن ممکن است در موراد زیر به کار رفته باشد:
ترک
ترک یعنی انجام ندادن، مقابل فعل است.
فراموشی
نسیان به معنای فراموشی است و در قرآن چندین بار به کار رفته است.
ترک
ترک یعنی انجام ندادن، مقابل فعل است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*