اگر کسی از روزنامه ی فرد دیگری که در رو به روی او قرار گرفته، بخواند، جایز است؟
اشکال ندارد.
اشکال ندارد.
عنوان سوال:
اگر کسی از روزنامه ی فرد دیگری که در رو به روی او قرار گرفته، بخواند، جایز است؟
پاسخ:
اشکال ندارد.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا غیبت فرد غیر بالغ جایز است؟
- نگاه کردن به تصاویر بانوان اعمّ از تلویزیون، روزنامه و غیره چه صورت دارد؟
- آیا قرار دادن شرط وکالت طلاق در عقد ازدواج برای فرد ثالث صحیح است؟
- آیا فروش روزنامه هایی که معمولاً نام خدا و معصومین علیهم السّلام و آیات قرآنی دارد، به مغازه داری که از آن برای بسته بندی استفاده می کند، جایز است؟
- خرید و فروش و خواندن بعضی از کتب و روزنامه ها و... که در آن به مقدسات اسلام توهین شده است و یا گمراه کننده است، چه وجهی دارد و در چه صورتی جایز می باشد؟
- چنان چه فرد مرتکب گناه کبیره ای شده باشد، آیا افشای آن جایز است؟
- آیا اگر عرق جنب از حرام در اثر ملاقات به بدن فرد دیگری برسد، آن فرد دیگر می تواند با آن نماز بخواند؟
- آیا جا به جایی محل دانشگاه با فرد دیگر با دریافت پول، جایز است؟
- اگر چنان چه فرد در شرایطی قرار گیرد که مجبور به قتل کسی باشد، در اسلام چه حکمی دارد؟
- نحوه خواندن عقد چگونه است؟ آیا خود فرد می تواند آن را بخواند؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله خامنه ای] ج: استفاده از این روزنامه ها در مواردی که از نظر عرف، بی احترامی شمرده شود جایز نیست و اگر بی احترامی محسوب نشود اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا فرد لال میتواند نماز میّت بخواند و بر فرض جواز آیا نمازش اکتفاء از نماز میّت فرد صحیح میکند؟
- [آیت الله سبحانی] آیا نماز بر روی روزنامه صحیح است؟
- [آیت الله خامنه ای] فرد محتضری را که سنداژ شده است، باید رو به قبله قرار داد یا خیر؟
- [سایر] آیا یک فرد مسلمان وظیفه دارد والدین افراد را در جریان ارتباط نامشروعشان قرار دهد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر یک فرد چند نفر را وکیل قرار دهد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر دو نفر به یکدیگر توهین کنند، فرد اول که ابتدائاً دیگری را مورد توهین قرار داده مجرم است و یا فرد دوم نیز که در پاسخ به فرد اول توهین نموده نیز مجرم و قابل تعزیر است؟
- [سایر] روزنامه وهابی المجتمع بحارالانوار را چگونه معرفی می کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا فروش روزنامه هایی که معمولا نام خدا و معصومین (علیهم السلام ) و آیات قرآنی دارد به مغازه داری که از آن برای بسته بندی استفاده می کند جایز است؟
- [آیت الله سبحانی] امام جماعت فرد غیر روحانی و سخنرانی وی برای نمازگزاران جایز است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر انسان چند نفر را برای نماز قضای میت اجیر کند، در صورتی که ترتیب قضا شدن نمازها برای مستأجر معلوم است، باید برای هر کدام آنها وقتی را معین نماید، مثلاً اگر با یکی از آنها قرار گذاشت که از صبح تا ظهر نماز بخواند، با دیگری قرار بگذارد که از ظهر تا شب بخواند، و نیز باید نماز را که در هر دفعه شروع میکند معین نماید، مثلاً قرار بگذارد نماز اولی که میخواند صبح باشد یا ظهر یا عصر، و با نفر دوم طوری قرار بگذارد که ترتیب رعایت شود.
- کسی که نمیتواند وضو بگیرد یا غسل کند، جایز است نمازهای مستحبی را که مثل نافلههای شبانهروز وقت معین دارد با تیمّم بخواند، حتی در اول وقت.
- اگر میداند خونی که در بدن یا لباس او است، کمتر از درهم است، ولی احتمال میدهد از خونهایی باشد که نماز را باطل میکند، جایز است که با آن خون نماز بخواند و شستن لازم نیست.
- اگر در نماز یکی از چهار سورهای را که آیه سجده دارد عمداً بخواند، نمازش بنابر احتیاط باطل است. ولی در نماز مستحبی خواندن یکی از آنها جایز است و در بین نماز سجده میکند.
- کسی که بدنش زخم است، اگر در بدن یا لباس خود خونی که بیشتر از دِرهم است ببیند و نداند از زخم است یا خون دیگر، بنابر اظهر جایز است با آن نماز بخواند.
- اگر امام یا مأموم بخواهد نمازی را که به جماعت خوانده دوباره با جماعت بخواند، جواز جماعت محل تأمل است ولی در صورتی که جماعت دوم دارای مزایایی باشد که در شرع رجحان داشته باشد و کسی بخواهد به امید مطلوب بودن دو مرتبه نمازش را به جماعت بخواند، بنا بر اظهر جایز است.
- اگر به نیت نماز ظهر مشغول نماز شود و در بین نماز یادش بیاید که نماز ظهر را خوانده است، نمیتواند نیت را به نماز عصر برگرداند، مگر اینکه قصدش این بوده که نمازی که بر او واجب است بخواند و اشتباهاً کلمه ظهر را در نیت آورده است و یا اینکه خیال کرده ظهر را باید بخواند؛ و در صورت جائز نبودن عدول باید نماز را بشکند و نماز عصر را بخواند؛ و همینطور است در نماز مغرب و عشا.
- انسان میتواند در بین سال هر وقت منفعتی به دستش آید، خمس آن را بدهد و جایز است دادن خمس را تا آخر سال قمری، تأخیر بیندازد و اگر برای دادن خمسِ زراعت و مانند آن، که مطابق سال شمسی انجام میشود، سال خمسی را شمسی قرار دهد، اشکال ندارد.
- لازم است در مضاربه، سرمایه طلا، نقره سکهدار و عین باشد، بنابراین منفعت یا دینی که بر عهده شخصی است نمیتواند سرمایه قرار گیرد، و بنابر اقرب، مضاربه با پول رایج هر زمان، مثل اسکناس، که معمولاً در مقابل جنس پرداخت میشود، جایز است.
- اگر زیر و زبر کلمهای را نداند، باید یاد بگیرد، ولی اگر کلمهای را که وقف کردن آخر آن جایز است همیشه وقف کند یاد گرفتن زیر و زبر آن لازم نیست. ولی اگر نداند مثلاً کلمهای با (س) است یا با (ص) باید یاد بگیرد و چنانچه دو جور یا بیشتر بخواند، مثل آنکه در (اهدنا الصراط المستقیم)، مستقیم را یک مرتبه با سین و یک مرتبه با صاد بخواند، نمازش باطل است، مگر آنکه هر دو جور قرائت شده باشد و به امید رسیدن به واقع بخواند.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله سیستانی] - خروج معتکف از مسجد برای آوردن وسایل مورد احتیاجش در فرضی که میتواند فرد غیر معتکفی را برای آوردن آن وسایل مأمور نماید، جایز نیست.
- [آیت الله سیستانی] - خروج فرد معتکف برای شرکت در نماز جماعتی که خارج از محلّ اعتکاف برگزار میشود، بنا بر احتیاط واجب، جایز نیست مگر فردی که در مکه مکرّمه معتکف شده باشد که وی میتواند برای نماز جماعت یا فرادی از مسجد خارج شود و در هر جای مکه که میخواهد نماز بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان چند نفر را برای نماز قضای میت اجیر کند، در صورتی که ترتیب قضا شدن نماز میت را می داند باید بنابر احتیاط واجب برای هر کدام آنها وقتی را معین نماید، مثلاً اگر با یکی از آنها قرار گذاشت که از صبح تا ظهر نماز قضا بخواند، با دیگری قرار بگذارد که از ظهر تا شب بخواند. و نیز باید نمازی را که در هر دفعه شروع می کند، معین نماید مثلاً قرار بگذارد، اول نماز صبح را بخواند یا ظهر یا عصر، و همچنین باید با آنها قرار بگذارد که در هر دفعه نماز یک شبانه روز را از سر شروع نمایند.
- [امام خمینی] اگر پولی به بانک یا غیر آن بدهند و بانک به آنها ربا بدهد جایز نیست بگیرند، اگر چه قرار هم نگذاشته باشند، ولی اگر قرض گیرنده مجاناً چیزی بدهد حرام نیست، و جائز است گرفتن آن.
- [آیت الله سبحانی] هر گاه اشخاص متعددی را برای نمازها اجیر بگیرد بهتر است برای هر کدام آنها وقتی را معین نماید مثلاً اگر با یکی از آنها قرار گذاشت که از صبح تا ظهر نماز قضا بخواند، با دیگری قرار بگذارد که از ظهر تا شب بخواند.
- [آیت الله سیستانی] معلوم نیست که صدف از اجزاء حیوان حرام گوشت باشد ، پس جایز است که انسان با آن نماز بخواند .
- [آیت الله اردبیلی] بودن مرد و زن نامحرم در جای خلوت جایز نیست؛ ولی چنانچه در چنین محلّی نماز بخواند، نمازش اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] معلوم نیست که صدف از اجزاء حیوان حرامگوشت باشد، پس جایز است که انسان با آن نماز بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] اختلاط زن و مرد در مراکز و مجامع عمومی به شکلی که در معرض فساد و گناه قرار بگیرند، جایز نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که نمیتواند نشسته نماز بخواند, احتیاطاً به پهلوی راست و اگر نشد به پهلوی چپ و اگر نه، به پشت قرار گیرد . در صورتی که به پهلو قرار گرفت, باید جلوی بدن او رو به قبله باشد و اگر به پشت قرار گرفت, باید کف پای او رو به قبله باشد .