راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله نوری همدانی
آدرس:
http://www.noorihamedani.com
آیا وجود فلسهای ذرّه بینی یا میکروسکوپی باعث حلیت ماهی میشود؟
باید از نظر اهل عرف داشتن فلس (پولک) صدق کند.
عنوان سوال:
آیا وجود فلسهای ذرّه
بینی
یا میکروسکوپی
باعث
حلیت
ماهی میشود؟
پاسخ:
باید از نظر
اهل
عرف
داشتن
فلس
(پولک)
صدق
کند.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
آیا به تور انداختن ماهی در آب برای حلیت کافی است و یا باید آن را از آب خارج کنند و در خارج آب بمیرد؟
مجتهدی که قطع رگهای چهارگانه را شرط حلیت ذبیحه میداند آیا مقلد او میتواند از ذبیحه شخصی که تنها قطع حلقوم را شرط حلیت میداند بخورد؟
در موارد شک در ذبح شرعی وظیفه چیست؟ آیا اصل عدم تذکیه جریان دارد یا اصل حلیت و طهارت؟
اگر راننده در اثر عدم رعایت مقررات راهنمایی سبب وقوع قتلی شود حکمش چیست؟ و اگر رعایت مقررات را نمود ولی نقص فنی اتومبیل که قابل پیش بینی و پیشگیری بود سبب این قتل شده تکللیف چیست؟ حال اگر رعایت مقررات را کرده و نقص فنی اتومبیل هم اصلاً قابل پیش بینی نبود و یا سبب دیگری که اصلاً ربطب به تقصیر راننده ندارد باعث این قتل شده چه حکمی خواهد داشت؟
از شکم ماهی که از بازار خریداری شده، ماهی دیگری درآمده، آیا آن ماهی که از شکم دیگری آمده نیز حلال است؟
با این که اهل سنت ماهی حرام و بی فلس را میخورند آیا فروش ماهی بی فلس به آنها چه حکمی دارد؟
خوردن ماهی حرام (ازون برون) چه حکمی دارد؟
ملاک لهوی بودن صید چیست؟ آیا صید ماهی از باب تفریح، لهوی است یا خیر؟
خوردن کنسرو ماهی که پولک دار بودنش مشکوک است پس از احراز اینکه زنده از
اگر ماهی زنده را بریان کنند یا در بیرون آب پیش از جان دادن بکشند خوردنش چه صورتی دارد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله فاضل لنکرانی] آیا ماهی ها از لحاظ أَشکال در حلیت و حرمت فرق می کنند؟
[آیت الله سیستانی] آیا به تور انداختن ماهی در آب برای حلیت کافی است یا خروج از آب لازم است ؟
[آیت الله اردبیلی] آیا در تذکیه ماهی، مسلمان بودن صیاد و بسم الله گفتن شرط است؟ ملاک حلیِت را بیان فرمایید؟
[آیت الله خامنه ای] نوعی ماهی که به نظر متخصّصین فلس دارد ولی فلسهای آن میکروسکوپی است و با چشم غیر مسلح دیده نمی شود چه حکمی دارد؟ و آیا برای حلیّت ماهی کافی است یا نه؟
[آیت الله مکارم شیرازی] اخیراً عدّه ای از صیادان نقل می کنند که ماهی را به وسیله برق صید می کنند ماهی صید شده در آب می میرد مرده آن را از آب بیرون می آورند، سؤال این است که این چنین ماهی از نظر حلّیّت و یا حرمت چه حکمی دارد؟
[سایر] پس از خوردن ماهی، چه کاری باعث سستی اندام می شود؟
[آیت الله خامنه ای] اگر فروشنده مقلّد مرجعی باشد که معتقد است: چنانچه ماهی که در تور ماهیگری داخل آب مرده حرام است آیا می تواند به مقلّدین مرجعی بفروشد که قائل به حلیت آن هستند؟
[سایر] ماده ای به نام ناس وجود دارد که از زیر زبان جذب بدن می شود و هیچ ذره ای از آن، از حلق پائین نمی رود آیا این ماده باعث بطلان روزه می شود؟
[سایر] آیا آیه شریفه «فمن یعمل مثقال ذرة خیرایره و من یعمل مثقال ذرة شراًیره» با شفاعت منافات ندارد؟
[آیت الله سیستانی] شرایط حلیت جنین در شکم حیوان مذبوح کدام است ؟
مسائل مرتبط از این مرجع
اگر ماهی فَلْسْ دار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد ، پاک و خوردن آن حلال است . و چنانچه در آب خود به خود بمیرد پاک است ولی خوردن آن حرام می باشد ولی اگر دامی در آب برای صید ماهی نصب کنند و ماهی بعد از اینکه به دام افتاد در آب در داخل دام بمیرد حلال بودن آن خالی از قوّت نیست هر چند احوط ترک خوردن آن ماهی است و ماهی بی فلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است .
اگر ماهی زنده را بریان کنند ، یا در بیرون آب پیش از جان دادن بکشند ، خوردن آن اشکال ندارد .
اخلاطی که از بینی یا گلو می آید ، اگر خون داشته باشد ، جائی که خون دارد نجس و بقیه آن پاک است ، پس اگر به بیرون دهان یا بینی برسد ، مقداری را که انسان یقین دارد جای نجس اخلاط به آن رسیده نجس است و محلی را که شک دارد جای نجس به آن رسیده یا نه ، پاک می باشد .
اگر ماهی از آب بیرون بیفتد ، یا موج آن را بیرون بیندازد ، یا آب فرو رود و ماهی در خشکی بماند ، چنانچه پیش از آنکه بمیرد ، با دست یا به وسیلة دیگر کسی آن را بگیرد ، بعد از جان دادن حلال است .
اگر مدّت اجاره را معلوم نکند وبگوید هر وقت د رخانه نشستی اجارة ان ، ماهی ده تومان است ، اجاره صحیح نیست
اگر آب دهان یا بینی یا رطوبت دیگری از حیوان حرام گوشت مانند گربه بر بدن یا لباس نماز گزار باشد ، چنانچه تر باشد نماز باطل و اگر خشک شده و عین آن بر طرف شده باشد ، نماز صحیح است .
اگر باز یا حیوان دیگری غیر سگ شکاری ، حیوانی را شکار کند ؛ آن شکار حلال نیست ولی اگر وقتی برسند که حیوان زنده باشد و به دستوری که در شرع معیّن شده سر آن را ببرند حلال است . صید ماهی:
اگر ماهی را بیرون آب دو قسمت کنند و یک قسمت آن را در حالی که زنده است در آب بیفتد ، خوردن قسمتی را که بیرون آب مانده اشکال ندارد . صید مَلَخ:
مردار حیوانی که خون جهنده دارد نجس است ، چه خودش مرده باشد ، یا بغیر دستوری که در شرع معین شده ، آن را کشته باشند . و ماهی چون خون جهنده ندارد ، اگر چه در آب هم بمیرد پاک است .
هر چیز نجس ، تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند ، پاک نمی شود ، ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد ، اشکال ندارد . پس اگر خون را از لباس بر طرف کننئ و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک می باشد ، اما چنانچه به واسطة بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال دهند که ذره های نجاست درآن چیز مانده نجس است.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله صافی گلپایگانی] . بنابر احتیاط باید از خوردن ماهی زنده خودداری کرد، هر چند حلیت آن بعد از گرفتن بعید نیست.
[آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر ماهی زنده را بریان کنند، یا در بیرون آب پیش از جاندادن بکشند، احتیاط آن است که از خوردن آن خودداری نمایند، اگر چه حلیت آن بعید نیست.
[آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر ماهی فلسدار را زنده از آب بگیرند، و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است، و چنانچه در آب بمیرد، پاک است ولی خوردن آن حرام میباشد؛ ولی اگر دامی در آب برای صید ماهی نصب کنند، و ماهی بعد از بهدام افتادن، در آب بمیرد حلیت آن بعید نیست، اگر چه احوط، ترک خوردن آن است؛ و ماهی بیفلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، حرام است.
[آیت الله مظاهری] ماهی اگر فلس داشته باشد خواه فلس آن کم باشد یا زیاد، حتّی اگر چند فلس بیشتر نداشته باشد، کوچک باشد یا بزرگ، حتّی فلسهای ذرّه بینی و مانند آن که به حسب ظاهر دیده نمیشود، محکم باشد یا سست، حتّی ماهیانی که فلس آنها به اندازهای سست است که در دام و مانند آن میریزد، اگر کسی مسلمان باشد یا غیر مسلمان، آن را از آب بگیرد خوردن آن حلال است، در خارج آب بمیرد یا در داخل آب، بنابراین اگر تور ماهیگیری را در آب بیندازند و بعضی از ماهیها در تور یا هنگام خارج کردن از تور بمیرند حلال است ولی اگر ماهی از آب بیرون بیفتد یا موج آن را بیرون بیندازد یا آب فرو رود و ماهی در خشکی بماند و بمیرد پاک است ولی خوردن آن حرام است.
[آیت الله سبحانی] اگر بعد از راه رفتن، ذره های کوچکی که جز با آب پاک نمی شود، در کف پا یا ته کفش بماند باید آن ذره ها را هم برطرف کرد ولی باقی بودن بو و رنگ اشکال ندارد.
[امام خمینی] اگر بعد از راه رفتن ذره های کوچکی از نجاست که دیده نمی شود در کف پا یا ته کفش پا بماند، باید آن ذره ها را هم برطرف کرد، ولی باقی بودن بو و رنگ اشکال ندارد.
[آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعد از راه رفتن ذره های کوچکی از نجاست که دیده نمی شود، در کف پا یا ته کفش بماند بنابر احتیاط واجب باید آن ذره ها را هم برطرف کرد، ولی باقی بودن بو و رنگ اشکال ندارد.
[آیت الله فاضل لنکرانی] خوردن ماهی زنده اشکال ندارد.
[امام خمینی] خوردن ماهی زنده اشکال ندارد.
[آیت الله فاضل لنکرانی] در صید ماهی لازم نیست صیاد مسلمان باشد و اگر ماهی در تور یا وسیله دیگر صیادی در داخل آب هم بمیرد حلال است، با توجه به نحوه صیادی فعلی که اطمینان حاصل می شود که ماهی در تور و وسایل صیادی مرده است ماهی فلس دار موجود در بازارهای مسلمانان و حتی کشورهای غیر مسلمان حلال است.
باعث
الباعِث، از نامهای خداوند است.
بینی
بينى عضو داراى حسّ بويايى است که از آن در بابهاى طهارت، صلات، قصاص و دیات سخن رفته است.
حلیت
حلال،این عنوان در مقابل حرام وبه معنای انچه که از لحاظ شرعی جایز است.
پولک
پولک به فلس موجود در بدن ماهی گفته می شود که از آن به مناسبت در باب های صید و ذباحه و اطعمه و اشربه سخن به میان آمده است.
صدق
یکى از نام ها و صفات قرآن صدق است ودر جاهای مختلف قرآن به آن اشاره شده است.
عرف
ـــ عُرف، شیوه متعارف و پذیرفته شده نزد همه یا گروهی از مردم می باشد. ـــ شیوه مستمر میان همه یا بیشتر مردم یا گروه خاص را عرف گویند.
فلس
رجوع کنيد به: مفلَّس
اهل
اهل در معانی همسر و نیز خانواده و همچنین خویشاوندان به کار رفته است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*