پاک شدن
آیا برای پاک شدن مخرج بول، دست مالیدن هم لازم است یا خیر؟
اگر آب کافی به پوست برسد، دست مالیدن لازم نیست.
اگر آب کافی به پوست برسد، دست مالیدن لازم نیست.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- اگر مخرج بول، به جهت ندانستن مسأله با آب قلیل یک بار آب کشیده شود و لباس نیز با تماس با مخرج بول مرطوب شود، حکم نمازهایی که با این حالت خوانده شده، چه میشود؟
- آیا میتوان مخرج بول و غائط را با یخ یا برف تطهیر کرد؟
- اگر مدفوع سفت باشد و پس از تخلّی اثری از نجاست در ظاهر مخرج غائط دیده نشود، تطهیر مخرج غائط، لازم است یا خیر؟
- آبی که گاهی از مخرج غائط خارج میشود، ولی رنگ و بوی نجاست را ندارد، پاک است یا نجس؟
- رطوبتهای گوناگونی که از مخرج بول و غائط خارج میشود و غیر از بول و غائط و منی است، چه حکمی دارد؟ آیا وضو و غسل را باطل میکند یا نه؟ این رطوبتها هنگامی که شک داریم در داخل بدن با بول و غائط و منی برخورد کرده یا این که میدانیم برخورد نموده، چه حکمی دارد؟
- شخصی بول کرد و خود را طاهر نکرد و برای نماز وضو گرفت و نماز خواند و بعد از نماز یادش آمد. آیا صرف تطهیر مخرج بول کافی است یا باید وضو نیز بگیرد؟ و در هر دو صورت، نمازی که خوانده، صحیح است یا خیر؟
- حکم رطوبت یا چرکهایی که از مخرج بول و غائط خارج شده و میدانیم که بول و غائط و منی نیست یا شک داریم که یکی از این سه تاست یا شک داریم که مخلوط با یکی از اینهاست، از نظر طهارت و پاکی و باطل کردن وضو و غسل چگونه است؟
- اگر چیز نجسی مثل بول بچه بدون شستن آن خودش خشک شود، آیا پاک است یا باید آن را شست؟
- کسی بعد از خروج منی بول نموده؛ ولی استبراء نکرده و بعد، آب مشکوکی که مشتبه بین بول و منی و آب پاک است، خارج شده است. آیا باید غسل کند یا وضو بگیرد یا این که وظیفهای ندارد؟
- چیز نجسی را که نمیدانیم توسط بول، نجس شده است یا غیر بول، آیا برای پاک شدن آن، یک بار شستن کافی است یا باید دو بار شسته شود؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در حین غسل بادی از مخرج غائط خارج شود و یا بول کند آیا اعاده غسل لازم است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تطهیر مخرج بول چگونه است؟
- [آیت الله خامنه ای] حکم تطهیر مخرج بول و غائط با آب قلیل چیست؟
- [سایر] هنگام تخلّی، مخرج بول باید چند مرتبه شسته شود؟
- [سایر] آیا مالیدن کرم به دست و صورت، مانع وضو میشود؟
- [سایر] آیا مالیدن کرم به دست و صورت مانع وضو میشود؟
- [آیت الله بهجت] کسی که عادت او شستن مخرج بول یا غایط و استبرا است، اگر زیاد شک می کند که آیا مخرج بول و غائط را شسته یا استبراء کرده چه کند؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی در زیر دوش، درون رودخانه یا... بول کند، جهت تطهیر لازم است لباس های خود را فشار دهد و محل بول را دست بکشد؟
- [سایر] فقها فرموده اند ماءالاستنجا با شرایطی پاک است 2. اگر منظور همان آبهای روی دست و مخرج باشد( مورد اول) باتوجه به این که این آبها معمولاً با اجزاء متمیزه از غائط همراه است آیا عملاً مصداقی برای ماءالاستنجاء طاهر می ماند مگر نادراً ؟ 3. در هر یک از فرض های سوال اول آیا پس از ازاله نهایی عین _دست، که در تطهیر مخرج بکار گرفته می شود وخود مخرج را باید دوباره آب کشید؟ با نهایت تشکر
- [آیت الله بهجت] اگر فردی شک کند که آیا بول یا غائط از مخرج تجاوز کرده یا نه، آیا می تواند بنابر عدم تجاوز بگذارد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- در سه صورت، مخرج مدفوع فقط با آب پاک میشود: اوّل: آن که همراه مدفوع، نجاست دیگری مثل خون بیرون آمده باشد. دوم:آن که نجاستی از خارج به مخرج مدفوع رسیده باشد. سوم:آن که اطراف مخرج بیشتر از مقدار معمول آلوده شده باشد. در غیر این سه صورت میشود مخرج را با آب شست و یا به دستوری که بعدا گفته میشود، با پارچه و سنگ و مانند آنها پاک کرد، اگرچه شستن با آب بهتر است.
- مخرج ادرار با غیر آب پاک نمیشود و اگر با آب جاری یا کُر، یک مرتبه بشویند کافی است؛ ولی احتیاط واجب آن است که با آب قلیل، دو مرتبه بشویند و چنانچه بول کسی از غیر مجرای طبیعی خارج شود، اگر بخواهد محلّ خروج ادرار را با آب قلیل بشوید، باید دو مرتبه آن را بشوید.
- برای پاک شدن کف پا و زیر کفش، بهتر است پانزده ذراع یا بیشتر راه بروند، اگرچه با کمتر از پانزده ذراع یا با مالیدن پا به زمین نیز نجاست برطرف شود.
- هرگاه با سنگ و کلوخ و مانند اینها مدفوع را از مخرج برطرف کنند، محل پاک میشود و باقی ماندن اثری از آن که معمولاً جز با آب پاک نمیشود، اشکال ندارد.
- کسی که چیزی را با دست خود آب میکشد، اگر دست و آن چیز با هم آب کشیده شوند، بعد از پاک شدن آن چیز، دست او هم پاک میشود.
- کف پا و تهِ کفش نجس با راه رفتن یا مالیدن آن بر روی زمین، با پنج شرط پاک میشود: اوّل:زمین پاک باشد. دوم:خشک باشد، ولی چنانچه رطوبت کمی داشته باشد که سرایت نکند، اشکال ندارد. سوم:اگر عین نجس مثل خون و ادرار یا چیز متنجس مثل گِلی که نجس شده در کف پا و زیر کفش باشد، به واسطه راه رفتن یا مالیدن پا به زمین و یا عامل دیگری برطرف شود. چهارم:زمین باید خاک، سنگ، آجر فرش و مانند آنها باشد، و با راه رفتن روی فرش و حصیر، کف پا و زیر کفشِ نجس پاک نمیشود، ولی با راه رفتن روی سبزه پاک میشود. پنجم: نجاست کف پا یا کفش از زمین به پا یا کفش سرایت کرده باشد، هرچند با غیر راه رفتن حاصل شده باشد.
- اگر انسان شک کند که به اعضای وضوی او چیزی چسبیده یا نه، چنانچه احتمال او در نظر مردم بجا باشد، مثل آن که بعد از گِل کاری شک کند که گِل به دست او چسبیده یا نه، باید وارسی کند یا با دست مالیدن یا به نحو دیگری اطمینان پیدا کند که اگر مانعی بوده، برطرف شده یا آب به زیر آن رسیده است.
- اگر نتواند مسجد را پاک نماید یا کمک لازم داشته باشد و پیدا نکند، پاک کردن مسجد بر او واجب نیست؛ ولی اگر بیاحترامی به مسجد باشد، باید به کسی که میتواند آن را پاک کند، اطلاع دهد.
- چیز نجسی که انسان شک دارد پاک شده یا نه، نجس است و اگر شک کند چیز پاکی نجس شده یا نه، پاک است و حتی اگر بتواند نجس یا پاک بودن آن را بفهمد، لازم نیست وارسی کند.
- لازم نیست کف پا و زیر کفشِ نجس، تر باشد، بلکه اگر خشک نیز باشد با راه رفتن پاک میشود.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مظاهری] مخرج بول با غیر آب پاک نمیشود، و اگر بعد از برطرف شدن بول یک مرتبه بشویند کافی است، بلکه اگر بعد از بر طرف شدن بول باز هم آب روی آن بیاید کفایت میکند و لازم نیست قطع کنند و دوباره بریزند.
- [آیت الله سبحانی] مخرج بول با غیر آب پاک نمی شود. و با آب قلیل باید دو مرتبه شست ولی اگر با شیلنگ متصل به کرّ بشوید یک مرتبه کافی است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] پاک کردن مخرج غائط با چیزهایی که احترام آنها لازم است، مانند کاغذی که اسم خداوند متعال یا یکی از معصومین علیهمالسلام بر آن نوشته شده، حرام است، همچنین بنا بر احتیاط باید از پاک کردن مخرج با استخوان و سرگین اجتناب نمود ولی اگر با آنها پاک نمود مخرج غائط پاک میشود، اگر چه احتیاط مستحب در تکرار تطهیر با اشیاء دیگر میباشد.
- [آیت الله سیستانی] پاک کردن مخرج غائط با چیزهائی که احترام آنها لازم است مانند کاغذی که اسم خدا و پیغمبران بر آن نوشته شده حرام است . و پاک کردن مخرج با استخوان و سرگین اشکال ندارد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چیز نجس را یک مرتبه در آب کر یا جاری فرو برند که آب به تمام جاهای نجس آن برسد؛ پاک می شود. و در فرش و لباس و مانند اینها فشار یا مانند آن از مالیدن یا لگد کردن لازم است و در صورتی که لباس و مانند آنها متنجس به بول باشد؛ در کر نیز دو مرتبه شستن لازم است.
- [آیت الله خوئی] اگر چیز نجس را یک مرتبه در آب کر یا جاری فرو برند که آب به تمام جاهای نجس آن برسد، پاک میشود و در فرش و لباس و مانند اینها فشار یا مانند آن از مالیدن پا یا لگد کردن لازم است و درصورتی که لباس و مانند آن متنجس به بول باشد در کر نیز دو مرتبه شستن لازم است.
- [آیت الله علوی گرگانی] مخرج بول با غیر آب پاک نمیشود، و در کر و جاری اگر بعد از برطرف شدن بول یک مرتبه بشویند کافیست، ولی با آب قلیل باید دو مرتبه شست.
- [آیت الله بروجردی] مخرج بول با غیر آب پاک نمیشود و در کر و جاری اگر بعد از برطرف شدنِ بول، یک مرتبه بشویند کافی است، ولی با آب قلیل باید دو مرتبه شست و بهتر است سه مرتبه شسته شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شک کند که مخرج را تطهیر کرده یا نه، لازم است تطهیر نماید، اگر چه عادتا همیشه بعد از بول یا غائط فوراً تطهیر میکرده است.
- [آیت الله مظاهری] اگر شک کند مخرج را تطهیر کرده یا نه، اگر همیشه بعد از بول یا غائط فوراً تطهیر میکرده لازم نیست خود را تطهیر نماید.