من در کنکور سهمیه هیئت علمی دانشگاه را دارم. آیا استفاده از این سهمیه درست است یا حقالناس بوده و جایز نیست؟
چنانچه سهمیه مذکور بر اساس قوانین بوده باشد استفاده از آن مانعی ندارد.
چنانچه سهمیه مذکور بر اساس قوانین بوده باشد استفاده از آن مانعی ندارد.
عنوان سوال:
من در کنکور سهمیه هیئت علمی دانشگاه را دارم. آیا استفاده از این سهمیه درست است یا حقالناس بوده و جایز نیست؟
پاسخ:
چنانچه سهمیه مذکور بر اساس قوانین بوده باشد استفاده از آن مانعی ندارد.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا جایز است زکات را صرف ساختن مسجد و درمانگاه و مدرسه و دبیرستان و دانشگاه کرد؟
- دانشجویان کارشناسی ارشد در پایان دورة تحصیل خود جهت اخذ مدرک و فراغت از تحصیل یا شرکت در دورههای بالاتر، موظّف به نگارش پایاننامهای پس از مطالعه و سیر در منابع مختلف و رجوع به جوامع آماری میباشند. اخیراً مشاهده شده برخی افراد بدون انجام هیچگونه مطالعه و تلاش علمی برای نگارش پایاننامه به کتب و یا مقالات منتشر شده توسط دیگران مراجعه کرده و همان مطالب را عیناً به عنوان پایاننامه و دستاورد علمی خویش به دانشگاه ارائه میدهند و در واقع خلاف مقررات آموزشی دانشگاه عمل میکنند به نحوی که در صورت اطلاع دانشگاه از چنین عملی، مدرک تحصیلی به دانشجو داده نخواهد شد. حکم شرعی این عمل چیست و تکسّب با چنین مدرکی (بالأخص به عنوان استاد در دانشگاه که خود محل تولید و نشر علم است)، چه حکمی دارد؟ حکم حضور در دورههای بالاتر علمی (نظیر دکترا) توسط این افراد و رقابت با افرادی که پایاننامههای آنها صحیح نگاشته شده است در صورتی که با حضورشان باعث عدم قبولی دیگران (که پایاننامة سالم دارند) در دوره دکترا شوند چیست؟
- در تحریر الوسیله امام خمینی رحمهالله (مسأله هشتم از فروع تقلید) آمده است: (چنانچه دو مجتهد از نظر علمی با هم مساوی باشند، مقلّد مخیّر است به هر کدام از آن دو که بخواهد رجوع کند، همچنان که میتواند بعضی از مسائل را از یکی و بعضی دیگر را از دیگری تقلید کند). آیا این گونه تقلید را صحیح و جایز میدانید؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [سایر] سلام. من امسال کنکور کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد با استفاده کردن از سهمیه بسیج قبول شدم. ولی حالا که فکر می کنم خودم را 75 درصد لایق استفاده کردن از این سهمیه می دانم، چون این سهمیه شرایط خاص و محدودیت و ظرفیت دارد، احساس می کنم جای یک نفر را گرفتم و حقش را ضایع کردم. ولی با این حال، نفر بعدی که احساس می کنم حقش را ضایع کردم، در دانشگاه دیگری قبول شده است. در صورت وجود این شخص که به احتمال 80 درصد شرایط استفاده از این سهمیه را داشته تکلیف چیست؟ از طرفی با انصراف دادن من آن شخص نمی تواند جای مرا بگیرد و حتی بر اساس قانون، امکان جابجایی نیز وجود ندارد. از طرفی حدود 20 در صد احتمال می دهم که آن شخص اصلا وجود ندارد و نتوانسته شرایط لازم را کسب کند. در ضمن احتمال پیدا کردن این شخص در صورت وجود؛ خیلی کم است.
- [سایر] آیا استفاده ی قرآن از نظریه ی علمی هیئت قدیم روم و یونان، نشانه تأثیر پذیری آن نیست؟
- [آیت الله سبحانی] اختلاط دختران و پسران در برخی مراکز آموزشی مانند دانشگاه ها که باعث ایجاد رکود علمی و مفاسد دیگر می شود آیا جایز است، وظیفه شرعی مسئولان چیست؟
- [سایر] از وقتی دیپلم گرفتم، افسرده شدم و ناگهان اشتیاق کنکور و دانشگاه را از دست دادم. چه کنم؟
- [سایر] آیا امام حسین(ع) صبح عاشورا کسانی که حق الناس داشتند را برگرداندند درست است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا خرید و فروش سهمیه ی بنزین و یا واگذاری بنزین بدون دریافت مبلغی، جایز است؟
- [سایر] در راه رسیدن به تمدن اسلامی، حوزه علمیه، چه نقشی دارد؟ دانشگاه چه نقشی دارد، اصلا این گفته را چگونه می بینید: (چون از لحاظ علمی عقب هستیم بایستی ابتدا در نبرد علمی پیروز شویم سپس حوزه علوم اسلامی خود
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا جایز است برای برگزاری هیئت، از روحانی و منبری استفاده نکرد و فقط به دعوت از مداح اکتفا نمود؟
- [آیت الله سبحانی] آیا چاپ عکس و نقاشی زنان و دختران خیالی در کتاب علمی یا غیر علمی، جایز است؟
- [سایر] آیا جایز است در دانشگاه وضو بگیریم و بیرون از دانشگاه با آن نماز بخوانیم؟
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مظاهری] در بریدن اعضا قصاص جایز است ولی در ایجاد جراحت چون معمولاً قصاص قابل کنترل نیست یعنی نمیشود درست به اندازه جراحت، جراحت وارد کرد، باید دیه گرفته شود.
- [آیت الله بهجت] خرید و فروش دارویی که موقع درست کردن با شراب مخلوط کرده باشند، در صورتی که شخص مریض چارهای بهجز استفاده از آن دارو را ندارد، بنابر جواز استشفا به حرام، بعید نیست جایز باشد.
- [آیت الله مظاهری] ناسزا گفتن برای اثبات مطالب علمی و نظیر آن جایز نیست، و کسانی که در بحثها و نوشتهجات به دیگران ناسزا میگویند حرام است، بلکه اگر آن ناسزا به علمای دین باشد، گناهش در حدّ کفر و جنگ با خدای متعال است.
- [آیت الله بهجت] تقلید از مجتهدی که مرد، بالغ، عاقل، شیعه دوازده امامی، حلال زاده ، آزاد، زنده و عادل باشد، جایز است و بنا بر اظهر باید از مجتهدین دیگر اَعلَم باشد یعنی در استنباط احکام الهی تواناتر باشد ، و یا اینکه از نظر علمی و اجتهاد مساوی دیگر مجتهدین باشد، و در صورتی که شناختن اعلم یا به دست آوردن فتاوای او مشکل باشد ( مستلزم عُسر و حَرَج باشد ) می تواند با رعایت اَلاَعلَم فَالاَعلَم و سایر شرایط، از غیراعلم تقلید نماید.
- [آیت الله بهجت] باقی ماندن بر تقلید میّت در مسائلی که در آنها تقلید و عمل کرده است، در صورتی که مجتهدِ از دنیا رفته با مجتهد زنده از نظر علمی مساوی باشند، بنا بر اقوی جایز است، هر چند با اجازه مجتهدی دیگر بر تقلید باقی بوده و عمل کرده باشد . و اگر مجتهدی که از دنیا رفته اعلم باشد ، واجب است بر تقلید او باقی بماند. و اگر مجتهد زنده بعدا اعلم شد ، واجب است در تمامی مسائل به او عدول نماید.
- [آیت الله مظاهری] مسابقات علمی یا ورزشی و مانند اینها که در این زمان متداول است، نظیر اینکه اگر کسی جواب ده سؤال را بدهد جایزهای به او میدهند، جایز و برنده مسابقه، آن مبلغ را مالک میشود و واجب است برای کسی که این مسابقه را برگزار نموده است به قرارش عمل نماید و در صورتی که برد و باخت طرفینی باشد اصل مسابقه حرام و برنده مالک آن مبلغ نمیشود.
- [آیت الله بهجت] اگر پیش از خواندن نماز احتیاط بفهمد، نمازی که خوانده درست بوده، لازم نیست نماز احتیاط را بخواند، و اگر در بین نماز احتیاط بفهمد، لازم نیست آن را تمام نماید، بلکه مثل نماز نافله میشود، که قطع و ادامه آن هر دو جایز است.
- [آیت الله بهجت] اگر پیش از خواندن نماز احتیاط بفهمد، نمازی که خوانده درست بوده، لازم نیست نماز احتیاط را بخواند، و اگر در بین نماز احتیاط بفهمد، لازم نیست آن را تمام نماید بلکه مثل نماز نافله می شود ، که قطع و ادامه آن هردو جایز است .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کاغذی را از چیزی که سجده بر آن صحیح است مثلاً از کاه ساخته باشند میشود بر آن سجده کرد، بلکه سجده بر کاغذی که از پنبه ومانند آن ساخته شده نیز جائز است مگر انسان یقین پیدا کند که از چیزهایی درست شده که سجده بر آن صحیح نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کفن کردن با پارچه ای که از پشم یا موی حیوان حرام گوشت تهیه شده، در حال اختیار جایز نیست، ولی اگر پوست حیوان حلال گوشت را طوری درست کنند که به آن جامه گفته شود، و همچنین اگر کفن از مو و پشم حیوان حلال گوشت باشد اشکال ندارد، اگرچه احتیاط مستحب آن است که با این دو هم کفن ننمایند.