راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله علوی گرگانی
آدرس:
http://www.gorgani.ir
ج - در صورت راضی نبودن ارباب آیا باید زمین را به او پس داد؟
ج - با فرض مالکیت مسلّم، باید به او برگردد.
عنوان سوال:
ج - در صورت
راضی
نبودن ارباب آیا باید
زمین
را به او پس داد؟
پاسخ:
ج - با
فرض
مالکیت
مسلّم، باید به او برگردد.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
ب - آیا صاحبان امروزی زمین باید رضایت ارباب را جلب کنند یا خیر؟
در زمان رژیم شاه که در روستاها زمین زراعتی در دست ارباب بود حال در همین زمان رژیم وقت زمینها را از ارباب گرفته و آن را بین رعیتها تقسیم کردهاند و بعد از انقلاب هم همانطور مسکوت عنه مانده حال سئوال این است که: الف - آیا تقسیم این اراضی در بعد از انقلاب به همان صورت صحیح است؟
اگر کسی در زمان اصلاحات اراضی زمینی را از ارباب خرید و بعد وصیّت کرد که چون این زمین ارباب رعیتی است زن من هم از آن ارث ببرد آیا این نحوه وصیّت نافذ است یا خیر و بفرمائید که راه حلّ شرعی چیست؟
شخصی دو هکتار زمین مزروعی را در سال 42 زمان اصلاحات اراضی از مالک گرفته بعد از چند سال به شخصی فروخت حال خریدار نگران است که صاحب اصلی زمین میگوید من راضی نیستم حال راه حلّ شرعی چیست؟
زمینی که به انسان ارث رسیده است: الف - اگر صاحب آن زمین خمسش را نداده باشد آیا باید خمسش را بدهد؟ ب - اگر صاحب آن زمین خمسش را داده باشد آیا باز هم باید خمسش را بدهد؟ ج - بر فرض تعلّق خمس آیا قبل از فروش لازم است خمسش را بدهد یا بعد از فروش؟
شخصی که شریکش غایب است زمین خود و شریکش را با کس دیگری معامله میکند و قرار میگذارد که هر زمان شریکم آمد وی را با این معامله راضی میکنم وقتی شریک آمد راضی نشد میتواند معامله را به هم بزند یا خیر؟
مقداری زمین که توسط اجداد ما احیاء شده، بدلیل نبودن امکانات مدّتی نتوانستیم آن را کشت کنیم، حال که تصمیم بر استفاده و کشت آنها را داریم، بعضی میگویند این زمینها جز مراتع میباشد و بهرهبرداری را برای ما مجاز نمیدانند، حکم چیست؟
در صورت نبودن محرم و مماثل، درباره غسل میّت چه باید کرد؟
در موارد لوث اگر مدّعی از اجرای قسامه خودداری کند بفرمائید : الف - آیا در این صورت اقامه قسامه قهرابه متّهم (مدّعی علیه) میرسد یا این امر منوط به مطالبه مدّعی است؟ ب - در صورت لزوم مطالبه اگر مدّعی از چنین درخواستی سر باز زند یا به قسامه متّهم راضی نباشد وظیفه دادگاه برای فصل خصومت چیست؟ ج - در فرض فوق تکلیف دیه مقتول چیست؟ د - هرگاه متّهم بر برائت خود سوگند یاد کند حکم دیه چه میشود؟
شخصی که جنب شده است اگر بخاطر دور بودن حمام یا نبودن آن قبل از اذان تیمّم و بعداغسل کند روزهاش صحیح است یا خیر؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله سیستانی] تکثیر cd در صورت راضی نبودن صاحب امتیاز جایز است ؟
[آیت الله مکارم شیرازی] آیا راضی نبودن شخصی به انجام کاری دلیل بر وصیت است؟مثلا بگوید راضی نیستم فلانی مرا غسل دهد.
[آیت الله بهجت] زمین هایی است که بین زارع و ارباب مورد مشاجره است. دادگاه به نفع ارباب حکم داده است، ولی زارع آن را قبول نمی کند و مدت 6 سال است بدون این که اجاره ای پرداخت کند، مشغول کشاورزی است. آیا به این زمین ها زکات تعلق می گیرد؟ در صورت تعلق زکات، پرداخت آن بر عهده چه کسی است؟
[آیت الله بروجردی] در دهات معمول است رعیّت زراعت مینماید، در موقع خرمن ارباب از چهار یک یا پنج یک بهره میگیرد، زکات بهره با ارباب است یا رعیّت؟
[آیت الله خامنه ای] ج: حفر زمین مسجد برای تأسیس کارگاه و مانند آن جایز نیست.
[آیت الله خامنه ای] ج: اگر خاک اضافی مانع استفاده از زمین های موقوفه است، انتقال آن از زمین و فروش آن و مصرف پول آن در جهت وقف اشکال ندارد.
[سایر] ملکی را از پدر شوهرم خریدهام پس از خرید، متوجه شدم که این ملک را در حدود 50 سال پیش از ارباب روستا اجاره گرفته است و زمین مذکور که چمنزار بوده را به باغ تبدیل کرده است و چند سال اجاره آن را پرداخت نکرده، ارباب با واسطه از او خواسته تا پول ملک را پرداخت کند و زمین را تملک کند ولی پدر شوهرم از پرداخت آن سرباز زده و بعد از آن هیچ یک از طرفین پیگیر کارهای این ملک نشدهاند. حال تکلیف من که این زمین را خریداری کردهام چیست؟
[آیت الله بهجت] اشتغال زنان در ادارات اگر ارباب رجوع آنان مردان نیز باشند، چه حکمی دارد؟
[سایر] خداوند می فرماید: و زمین را گستردیم؛ و در آن کوههای ثابتی افکندیم؛ و از هر گیاه موزون، در آن رویاندیم؛ آیا زمین را محل آرامش (شما) قرار ندادیم؟! خداوند اطمینان می دهد که زمین مانند فرشی مسطح است. آیا این آیات دلالت بر کروی نبودن زمین ندارد؟
[آیت الله خامنه ای] ج: اگر زیر زمین عنوان مسجد را ندارد و جزء تأسیساتی نیست که مسجد به آن نیاز داشته باشد و وقف آن هم وقف انتفاع نباشد، اشکال ندارد.
مسائل مرتبط از این مرجع
اگر مدّت مزارعه تمام شود وحاصل به دست نیاید، چنانچه مالک راضی شود که با اجاره یا بدون اجاره زراعت در زمین او بماند وزارع هم راضی باشد، مانعی ندارد و اگر مالک راضی نشود، نمیتواند زارع را وادار کند که زراعت را بچیند در صورتی که ضرر به صاحب زمین نرسد بلکه باید زراعت بماند و اجرت بگیرد و اگر برای چیدن زراعت ضرری به زارع برسد، لازم است عوض آن را به او بدهد مگر در صورتی که ماندن زراعت در زمین موجب ضرر مالک زمین باشد.
اگر بذر مال زارع باشد و بعد از زراعت بفهمند که مزارعه باطل بوده، چنانچه مالک وزارع راضی شوند که با اجرت یا بیاجرت زراعت در زمین بماند اشکال ندارد و اگر مالک راضی نشود، پیش از رسیدن زراعت نمیتواند زارع را وادار کند که زراعت را بچیند، اگر چه ضرر به زارع نرسد میبایست زراعت باشد و اجرت بگیرد امّا اگر بودن زراعت چه با عوض و چه بدون عوض موجب ضرر مالک زمین شود باید زارع زراعت خود را بچیند.
درخت میوهای که شاخه آن از دیوار باغ بیرون آمده، اگر انسان نداند صاحبش راضی است نمیتواند از میوه آن بچیند و اگر میوه آن روی زمین هم ریخته باشد، نمیتواند آن را بردارد.
اگر در زمینی که غصب کرده زراعت کند یا درخت بنشاند، زراعت و درخت و میوه آن مال خود اوست، و چنانچه صاحب زمین راضی نباشد که زراعت ودرخت در زمین بماند، کسی که غصب کرده باید فوراً زراعت یا درخت خود را اگرچه ضرر نماید از زمین بکند و نیز باید اجاره زمین را در مدّتی که زراعت ودرخت در آن بوده به صاحب زمین بدهد وخرابیهایی را که در زمین پیدا شده، درست کند مثلاً جای درختها را پر نماید و اگر به واسطه اینها قیمت زمین از اوّلش کمتر شود، باید تفاوت آن را هم بدهد ونمیتواند صاحب زمین را مجبور کند که زمین را به او بفروشد یا اجاره دهد و نیز صاحب زمین، نمیتواند او را مجبور کند که درخت یا زراعت را به او بفروشد.
کسی که در کارهای وضو و شرائط آن مثل پاک بودن آب و غصبی نبودن آن خیلی شک میکند، باید به شکّ خود اعتنا نکند.
اگر پیشانی را عمداً یا سهواً به زمین نگذارد، سجده نکرده است، اگرچه جاهای دیگر به زمین برسد ولی اگر پیشانی را به زمین بگذارد و سهواً جاهایدیگر را به زمین نرساند، یا سهواً ذکر نگوید، سجده صحیح است.
اگر خریدار یا فروشنده را به معامله مجبور کنند، چنانچه بعد از معامله راضی شود و بگوید راضی هستم، معامله صحیح است ولی احتیاط مستحبّ آن است که دوباره صیغه معامله را بخوانند.
کسی که قصد دارد پول حمامی را ندهد یا بدون این که بداند حمامی راضی است، بخواهد نسیه بگذارد، اگرچه بعد حمّامی را راضی کند، غسل او باطل است.
اگر صاحب ملک به زبان، اجازه نماز خواندن بدهد وانسان بداند که قلباً راضی نیست، نماز خواندن در ملک او باطل است، و اگر اجازه ندهد وانسان یقین کند که قلباً راضی است، نماز صحیح است.
اگر زن و مرد یا یکی از آندو را به ازدواج مجبور نمایند و بعد از خواندن عقد راضی شوند وبگویند به آن عقد راضی هستیم، عقد صحیح است گرچه احتیاط مستحبّ آن است که دوباره عقد را بخوانند.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله فاضل لنکرانی] اگر صاحب زمین راضی شود که زراعت و درخت در زمین او بماند، کسی که آن را غصب کرده، لازم نیست درخت و زراعت را بکند ولی باید اجاره آن زمین را از وقتی که غصب کرده تا وقتی که صاحب زمین راضی شده بدهد.
[آیت الله سیستانی] اگر صاحب زمین راضی شود که زراعت و درخت در زمین او بماند ، کسی که آن را غصب کرده ، لازم نیست درخت و زراعت را بکند ، ولی باید اجاره آن زمین را از وقتی که غصب کرده تا وقتی که صاحب زمین راضی شده بدهد .
[آیت الله نوری همدانی] اگر صاحب زمین راضی شود که زراعت و درخت در زمین او بماند ، کسی که آن را غصب کرده ، لازم نیست درخت و زراعت را بکَند ، ولی باید اجارة آن زمین را از وقتی که غصب کرده تا وقتی که صاحب زمین راضی شده بدهد .
[آیت الله بروجردی] اگر صاحب زمین راضی شود که زراعت و درخت در زمین او بماند، کسی که آن را غصب کرده لازم نیست درخت و زراعت را بکند، ولی باید اجارهی آن زمین را از وقتی که غصب کرده تا وقتی که صاحب زمین راضی شده بدهد.
[آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که قصد دارد پول حمامی را ندهد یا بدون این که بداند حمامی راضی است بخواهد نسیه بگذارد، اگر چه بعد حمامی را راضی کند، غسل او باطل است. مگر آن که از راضی نبودن حمامی غافل باشد و قربةً إلی الله غسل کند که در این صورت غسل صحیح است و ضامن اجرة المثل است.
[آیت الله نوری همدانی] کسی که قصد دارد پول حمامی را ندهد یا بدون این که بداند حمامی راضی است بخواهد نسیه بگذارد ، اگر چه بعد حمامی را راضی کند ، غسل او باطل است . ولی اگر از راضی نبودن حمامی غافل باشد و قربه الی الله غسل کند ، در این صورت غسل او صحیح است و ضامن اجره المثل برای حمامی است .
[آیت الله اردبیلی] اگر صاحب زمین راضی شود که زراعت و درخت در زمین او بماند، کسی که آن را غصب کرده، لازم نیست درخت و زراعت را بکند، ولی باید اجاره آن زمین را از وقتی که غصب کرده تا وقتی که صاحب زمین راضی شده، بدهد.
[آیت الله وحید خراسانی] اگر صاحب زمین راضی شود که زراعت و درخت در زمین او بماند کسی که ان را غصب کرده لازم نیست درخت و زراعت را بکند ولی باید اجاره ان زمین را از وقتی که غصب کرده تا وقتی که صاحب زمین راضی شده بدهد
[آیت الله سبحانی] اگر صاحب زمین راضی شود که زراعت و درخت در زمین او بماند، کسی که آن را غصب کرده، می تواند آن را بپذیرد ولی باید اجاره آن زمین را از وقتی که غصب کرده تا وقتی که صاحب زمین راضی شده بدهد.
[آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر صاحب زمین راضی شود که زراعت و درخت در زمین او بماند، کسی که آن را غصب کرده، لازم نیست درخت و زراعت را بکند، ولی باید اجاره آن زمین را از وقتی که غصب کرده تا وقتی که صاحب زمین راضی شده بدهد.
راضی
رضایت به معنای خشنودی و خرسندی است که در باب بیع ، نکاح و ... به آن پرداخته شده است.
زمین
زمین جایی است که همه موجودات زنده روی آن زندگی می کنند.
مالکیت
مالکیت، یکی از عناصری است که در تعیین نوع نظام اقتصادی نقش بسزایی دارد.
مسلم
امام حسین(ع)
فرض
حکم الزامی و طلب اکید متعلق به چیزی را وجوب گویند.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*