آیا جایز است برای محرم که بدن خود را با صابون معطّر بشوید و آیا جایز است بشوید با مطلق صابون؟
شستن با صابون اشکال ندارد ولی اگر صابون عطری است باید اجتناب شود.
شستن با صابون اشکال ندارد ولی اگر صابون عطری است باید اجتناب شود.
عنوان سوال:
آیا جایز است برای محرم که بدن خود را با صابون معطّر بشوید و آیا جایز است بشوید با مطلق صابون؟
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- محرم شدن برادران جانباز در مسجد شجره، گاهی به علّت کثرت جمعیت مشکل است، آیا میتوانند بیرون مسجد محرم شوند؟
- تزریق آمپول در حال احرام اگر خون بیاید برای تزریق کننده یا محرم که تزریق شده چه صورت دارد؟
- شخصی محرم شد به احرام عمره تمتع، وارد مکه شد اعمال عمره را انجام داد به جز تقصیر، دو مرتبه محرم شد برای حج به عرفات رفت و جمیع اعمال مشعر و منی را بجا آورد و متوجه نشد و به ایران آمد، حالا فهمیده استدعا دارد مشروحا بیان فرمائید اگر جاهل بوده چه حکمی دارد و اگر ناسی بوده چه حکمی؟
- حجاجی که مدینه بعد هستند در صورتی که عزیمت به جحفه مشقّت داشته باشد میتوانند از جده یا یکی از میقاتهای نزدیک مثل حدیبیه برای عمره تمتّع محرم شوند یا خیر؟
- کسی که در طواف یا نماز طواف نیابت میکند آیا لازم است که محرم باشد یا بدون احرام نیابت ممکن است؟
- آیا محرم پس از ورود به مکّه معظّمه میتواند از وسایل نقلیه مسقّف استفاده نماید و در داخل آن زیر سقف بنشیند یا خیر؟
- آیا اول سال استطاعت برای حج، اول ماه شوال است و پیش از ماه شوال اگر قدرت مالی پیدا شد جایز است مکلف به مصرف دیگر برساند و دیگر حج بر او واجب نیست یا آن که از بعد از ایام حج تا سال دیگر سال استطاعت حساب میشود و جایز نیست خود را از استطاعت خارج کند؟
- شخصی که طواف عمره تمتع را بدون طهارت از حدث انجام استفتائات، ص: 450 داده و بعد از اتمام عمره حج را انجام داده و بعد از انجام حج متوجه شده است، آیا عمره و حج هر دو باطل است؟ یا فقط عمره؟ یا هیچ کدام؟ و آیا فرقی بین نسیان و جهل هست یا خیر؟ و نیز فرقی بین جهل به حکم و موضوع هست یا خیر؟ و آیا چنین شخصی محرم است یا خیر؟ و بر فرض محرم بودن برای احلال راهی هست یا خیر؟
- آیا بین [این دو استفتاء که منسوب به حضرتعالی است تناقضی وجود دارد یا خیر. 1- یکی از محرمات احرام ازاله مو است، شخصی محرم که حج او صروره است و نمیتواند در منی سر خود را بتراشد چنانچه محلی هم یافت نشود و یا مشکل باشد پیدا کردن او برای حلق، تکلیف او چیست و آیا فرقی بین یافت نشدن و مشکل بودن هست یا خیر؟ 2- در صورت لزوم حلق، محرم میتواند برای خروج از احرام سر خود را بتراشد یا خیر و نیز سر دیگری را قبل از خروج از احرام میتواند بتراشد یا خیر؟
- شهیدی وصیت کرده است که خانمش برای او حج واجب بجا آورد، و چنانچه شرعا نمیشود شخص ثالثی انجام دهد، آیا جایز است زن به جای مرد مکه برود یا نه؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا برای محرم جایز است از صابون، یا شامپوهایی که بویی دارد هر چند بوی خیلی خوشی نیست استفاده کند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا معتکف میتواند از صابون، شامپو یا خمیر دندان معطر استفاده کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا مطلق زینت بر محرم حرام است یا خصوص انگشتر و حنا و سرمه کشیدن؟
- [سایر] آیا نگاه به بدن نامزد خود که هنوز نامحرم است - ولی محرم شدن قطعی است - جایز است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] ایا گرفتن ناخن توسط محرم از غیر محرم جایز است
- [آیت الله مظاهری] آیا محرم می تواند از بدن دیگری خون بگیرد؟ آیا فرقی می کند که دیگری محرم باشد یا نباشد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا محرم می تواند از بدن دیگری مو بگیرد و آیا فرقی می کند که دیگری محرم باشد یا نباشد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا برای کسی که خودش مُحرم نیست، جایز است چیزی را روی سر شخص مُحرم بیندازد؟ و چنانچه مُحرم باشد، چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا مادر زن با داماد محرم است؟ و آیا داماد میتواند به بدن او نگاه کند؟ دلایل آن چیست؟ چون برخی گفتهاند دلیلی نداریم که مادر زن محرم باشد؟ و چرا خواهر زن به داماد محرم نیست؟
- [آیت الله خوئی] هنگامی که محرم ملزم به ذبح کفاره خود میشود برای خاطر انجام بعض محذورات احرام، آیا جایز است برای او خوردن از آن، یا واجب است دفع نمودن تمام آن به فقیر، و آیا شرط است فقیر مؤمن باشد یا جایز است دادن آن به مطلق فقیر؟ و آیا جایز است برای او تأخیر بیاندازد ذبح کفاره را تا یک سال یا بیشتر.
مسائل مرتبط از این مرجع
- برای آنکه یقین کند هر سه قسمت، یعنی سر و گردن و طرف راست و طرف چپ را کاملا غسل داده، باید هر قسمتی را که می شوید مقداری از قسمتهای دیگر را هم با آن قسمت بشوید. بلکه احتیاط مستحب آن است که تمام طرف راست گردن را با طرف راست بدن، و تمام طرف چپ گردن را با طرف چپ بدن بشوید.
- اگر میت و کسی که او را غسل می دهد، هر دو مرد یا هر دو زن باشند، جایز است که غیر از عورت، جاهای دیگر میت برهنه باشد، و همین طور اگر محرم باشند.
- اگر شک کنند بچه به مقداری که علت محرم شدن است شیر خورده یا نه یا گمان داشته باشند که به آن مقدار شیر خورده، بچه به کسی محرم نمی شود ولی بهتر آن است که احتیاط کنند.
- اگر زنی بچه ای را شیر دهد به برادرهای آن بچه محرم نمی شود و نیز خویشان آن زن به برادر و خواهر بچه ای که شیر خورده محرم نمی شوند.
- در غسل باید موهای کوتاهی را که جزو بدن حساب می شود، بشوید و بنابر احتیاط شستن موهای بلند هم لازم می باشد.
- ازدواج با زنهایی که مثل مادر و خواهر و مادر زن با انسان محرم هستند حرام است.
- اگر بعد از غسل بفهمد مقداری از بدن را نشسته، چنانچه از طرف چپ باشد شستن همان مقدار کافی است، و اگر از طرف راست باشد، باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشوید. و اگر از سر و گردن باشد، باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف راست و بعد طرف چپ را بشوید.
- پدر و جد پدری می توانند برای محرم شدن، یک ساعت یا دو ساعت زنی را به عقد پسر نابالغ خود در آورند و نیز می توانند دختر نابالغ خود را برای محرم شدن، به عقد کسی در آورند ولی باید آن عقد برای دختر مفسده نداشته باشد.
- اگر زنی بچه ای را با شرایط ی که در مساله گفته می شود شیر دهد شوهر آن زن که صاحب شیر است به خواهرهای آن بچه محرم نمی شود. ولی احتیاط مستحب آن است که با آنان ازدواج ننماید و نیز خویشان شوهر به خواهر و برادر آن بچه محرم نمی شوند.
- در غسل ترتیبی باید به نیت غسل، اول سر و گردن، بعد طرف راست،بعد طرف چپ بدن را بشوید. و اگر عمدا یا از روی فراموشی یا به واسطه ندانستن مساله به این ترتیب عمل نکند، غسل او باطل است.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله شبیری زنجانی] در صورتی که بدن را قبل از سر بشوید لازم نیست غسل کامل را دوباره انجام دهد، بلکه چنانچه بدن را دوباره بشوید، غسل او صحیح خواهد بود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در صورتی که بدن را قبل از سر بشوید؛ لازم نیست غسل را اعاده کند بلکه چنانچه بدن را دوباره بشوید؛ غسل او صحیح خواهد شد.
- [آیت الله سیستانی] در صورتی که بدن را قبل از سر بشوید ، لازم نیست غسل را اعاده کند بلکه چنانچه بدن را دوباره بشوید ، غسل او صحیح خواهد شد .
- [آیت الله وحید خراسانی] در غسل ترتیبی باید به نیت غسل اول سر و گردن بعد بدن را بشوید و بنابر احتیاط واجب اول طرف راست و بعد طرف چپ بدن را بشوید و اگر عمدا یا از روی فراموشی و یا به واسطه ندانستن مساله سر را بعد از بدن بشوید کفایت می کند بدن را دوباره بشوید واگر طرف راست را بعد از طرف چپ بشوید بنابر احتیاط واجب طرف چپ را دوباره بشوید و تحقق غسل ترتیبی به حرکت دادن هر یک از سه عضو زیر اب به قصد غسل محل اشکال است
- [آیت الله وحید خراسانی] در غسل ترتیبی باید به نیت غسل اول سر و گردن بعد بدن را بشوید و بنابر احتیاط واجب اول طرف راست و بعد طرف چپ بدن را بشوید و اگر عمدا یا از روی فراموشی و یا به واسطه ندانستن مساله سر را بعد از بدن بشوید کفایت می کند بدن را دوباره بشوید واگر طرف راست را بعد از طرف چپ بشوید بنابر احتیاط واجب طرف چپ را دوباره بشوید و تحقق غسل ترتیبی به حرکت دادن هر یک از سه عضو زیر اب به قصد غسل محل اشکال است
- [آیت الله شبیری زنجانی] در غسل ترتیبی باید به نیت غسل، اول سر و گردن، بعد بدن را بشوید و بهتر، بلکه مطابق احتیاط استحبابی آن است که اول طرف راست بعد طرف چپ بدن را بشوید و اگر عمداً یا از روی فراموشی یا به واسطه ندانستن مسأله بدن را قبل از سر بشوید، غسل او باطل است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب باید جایی از بدن را که شک دارد از ظاهر بدن است یا از باطن آن، بشوید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بعد از غسل بفهمد که جایی را نشسته و نداند از بدن است یا سر و گردن، بنا بر احتیاط قسمتی از سر را که احتمال میدهد نشسته، بشوید و سپس دوباره همه بدن را بشوید.
- [آیت الله سیستانی] - برای معتکف بوییدن عطریات مطلقاً - چه از بوییدنش لذّت ببرد و چه لذّت نبرد - جایز نیست، و بوییدن گیاهان خوشبو در صورتی که از بوییدن آن لذت میبرد جایز نیست و اگر از بوییدن آن لذت نمیبرد اشکال ندارد. همچنین معتکف میتواند از مواد شوینده معطّر و خوشبو از جمله صابون مایع یا جامد، شامپو و خمیردندان خوشبو استفاده نماید و در مساجدی که معمولاً غیر معتکفین عطر میزنند، استشمام بوی عطر آنان جایز نیست، ولی احساس بوی عطر ظاهراً مانعی ندارد و لازم نیست بینی خود را بگیرد.
- [آیت الله خوئی] درصورتی که بدن را قبل از سر بشوید لازم نیست غسل را اعاده کند بلکه چنانچه بدن را دوباره پیش از آنکه حدثی از او سر بزند بشوید غسل او صحیح خواهد بود.