اگر فضای حمام را بخار گرفته باشد، آیا موجب بطلان روزه میشود؟
باطل نمیشود.
باطل نمیشود.
پاسخ:
باطل نمیشود.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- اگر فضای حمام را بخار گرفته باشد روزه باطل می شود؟
- آیا استفاده از اسپریها موجب بطلان روزه می شود؟
- اگر فردی با ظرفی که به سر چسبیده نیست سر را مانند غوّاصان بپوشاند و در ماه رمضان به زیر آب رود ، آیا موجب بطلان روزه می شود؟
- انسان روزه دار می تواند به جاهایی مثل سونا که هوا کاملاً با بخار آب اشباع شده برود یا این که مانند گردوغبار محسوب می شود یا این که مانند آب محسوب می شود؟
- محیط کاری اینجانب طوری است که ذرات گرد و غبار در فضای کارگاه پراکنده میباشد و دوری از این محیط ممکن نیست. در ضمن حتی الامکان هم از وسایل جلوگیریکننده، مانند ماسک و غیره استفاده میگردد ولی باز هم گرد و غبار وارد فضای حلق میگردد. حکم روزه در این فضا چیست؟
- محیط کاری اینجانب طوری است که ذرات گرد و غبار در فضای کارگاه پراکنده میباشد و دوری از این محیط ممکن نیست. در ضمن حتی الامکان هم از وسایل جلوگیریکننده، مانند ماسک و غیره استفاده میگردد ولی باز هم گرد و غبار وارد فضای حلق میگردد. حکم روزه در این فضا چیست؟
- اگر روزه موجب چشم درد نمی باشد ولی سوی چشم کم می شود آیا کسی که به این بیماری مبتلا است باید روزه بگیرد یا نه؟
- اگر شخصی در ماه مبارک رمضان قبل از اذان صبح (یعنی تا اذان صبح وقت زیادی دارد) بیدار شود و محتلم شده باشد (جنب) و به دلیلی فرصتی برای حمّام کردن نداشته باشد، روزه او باطل است یا نه؟
- اگر محل کار انسان طوری باشد که جلوگیری از رسیدن غبار به حلق دشوار باشد تکلیف چیست؟ اگر به حلق برسد چطور حکم مسئله را از نظر صحت و بطلان روزه و قضاء و کفاره بیان فرمائید.
- اگر گرد و غبار در ماه رمضان سهواً وارد فضای دهان یا بینی شود حکمش چیست؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بهجت] تنفّس بخار آب غلیظ در حمام برای روزه دار چه حکمی دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا تنفّس بخار غلیظ در حمام یا بخور دادن با آب جوش یا داروهای گیاهی روزه را باطل میکند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا خروج منی از مرد روزه دار بدون دخول (تنها به موجب ملاعبه) موجب بطلان روزه میشود؟
- [سایر] حکم تزریق وریدی (Intravenous injection) در روزهای ماه رمضان که روزه هستیم چیست؟ آیا تزریق آن جایز است؟ آیا موجب بطلان روزه خواهد شد؟ سوزنها و تزریق های دیگر چطور؟ آیا آنها موجب بطلان روزه خواهند شد؟
- [سایر] با سلام خدمت دست اندرکاران سایت بسیار مفید اسلام کوئست میخواستم ببینم که منظور از رساندن غبار غلیظ و بخار غلیظ به گلو هنگام روزه چیست؟ و در چه صورت میشود یقین کرد این دو عامل یا یکی از آنها، موجب بطلان روزه شود؟
- [آیت الله سیستانی] آیا مسواک کردن با خمیر دندان موجب بطلان روزه می شود؟
- [آیت الله مظاهری] آیا غرغره کردن آب برای روزهدار اشکال دارد و موجب بطلان روزه است یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] آیا خون آمدن از دهان روزهدار موجب بطلان روزه میشود یا خیر؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] حکم استعمال دخانیات در روز ماه رمضان چیست؟ آیا سیگار کشیدن موجب بطلان روزه می شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا مالیدن کرم و روغن به پوست و موها، موجب بطلان روزه می شود؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- . اگر مواظبت نکند و غبار یا بخار یا دود و مانند اینها داخل حلق شود، چنانچه اطمینان داشته که به حلق نمیرسد، روزهاش صحیح است.
- . آب لوله های حمام و عمارات که از شیرها و دوش ها می ریزد اگر متصل به کُر باشد مثل آب جاری است.
- . آب حوض حمام اگر چه کمتر از کُر باشد، چنان چه به خزینه ای که آب آن به اندازه کُر است متصل باشد، مثل آب جاری است.
- . تیمم در فضای غصبی باطل است پس اگر در ملک خود، دست ها را به زمین بزند، و بی اجازه داخل ملک دیگری شود و دست ها را به پیشانی بکشد باطل است.
- گفته شد، بنابر احتیاط موجب باطل شدن نماز است.
- . تیمم به چیز غصبی، یا در فضای غصبی یا بر چیزی که در ملک غصبی است، در صورتی باطل است که انسان بداند غصب است و عمداً تیمم کند و چنان چه نداند یا فراموش کرده باشد، تیمم صحیح است، ولی اگر چیزی را خودش غصب کند و فراموش کند که غصب کرده و بر آن تیمم کند، یا ملکی را غصب نماید و فراموش کند که غصب کرده و چیزی را که بر آن تیمم می کند در آن ملک بگذارد، یا در فضای آن ملک تیمم نماید، باطل است.
- . اگر بداند که روزه است و عمداً برای غسلکردن سر را در آب فرو برد، چنانچه روزه او مثل روزه رمضان واجب معین باشد، روزه و غسل هر دو باطل است، و اگر روزه مستحب باشد یا روزه واجبی باشد که مثل روزه کفاره، وقت معینی ندارد و تمامکردن آن واجب نباشد، غسل صحیح، و روزه باطل میباشد.
- . اگر بخواهد غیر روزه رمضان روزه دیگری بگیرد باید آن را معین نماید، مثلاً نیت کند که روزه قضا یا روزه نذر می گیرم. ولی در ماه رمضان لازم نیست نیت کند که روزه ماه رمضان می گیرم. و هم چنین در روزه مستحبی و روزه ای که زمانش معین است تعیین لازم نیست، بلکه در روزه ماه رمضان اگر نداند ماه رمضان است یا فراموش نماید و روزه دیگری را نیت کند، روزه ماه رمضان حساب می شود.
- . در روزه مستحب و روزه واجبی که وقت آن معین نیست مثل روزه کفاره اگر قصد کند کاری که روزه را باطل می کند انجام دهد، یا مردد شود که به جا آورد یا نه چنان چه به جا نیاورد و در روزه واجب پیش از ظهر و در مستحب تا پیش از مغرب دوباره نیت روزه کند، روزه او صحیح است.
- . کسی که برای به جا آوردن روزه میتی اجیر شده، اگر روزه مستحبی بگیرد اشکال ندارد. ولی کسی که روزه قضا یا روزه واجب دیگری دارد، نمی تواند روزه مستحبی بگیرد و چنان چه فراموش کند و روزه مستحب بگیرد، در صورتی که پیش از ظهر یادش بیاید، روزه مستحبی او به هم می خورد و می تواند نیت خود را به روزه واجب برگرداند و اگر بعد از ظهر ملتفت شود، روزه او باطل است بلکه اگر بعد از مغرب یادش بیاید معلوم نیست روزه اش صحیح باشد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مکارم شیرازی] باطل شدن روزه به خاطر بقاء بر جنابت مخصوص روزه ماه رمضان و قضای آن است و در روزه های دیگر موجب بطلان نمی شود.
- [آیت الله اردبیلی] فرو بردن اخلاط سر و سینه، اگر به فضای دهان نرسیده باشند، روزه را باطل نمیکند؛ ولی اگر داخل فضای دهان شود، نباید آن را فرو برد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اشیاء غصبی کوچک باشد یا بزرگ (مانند تسبیح، دستمال و...) اگر همراه نمازگزار باشد موجب بطلان نماز نمی شود.
- [آیت الله اردبیلی] شک در تعداد رکعتهای نماز جمعه موجب بطلان آن است و در سایر احکام حکم نماز دو رکعتی را دارد.
- [آیت الله سیستانی] - در مدّت زمانی که معتکف روزه است یعنی از اذان صبح تا مغربِ هر روز، هر کاری که روزه را باطل میکند، موجب بطلان اعتکاف نیز میگردد، بنابراین معتکف باید در هنگام روزه از ارتکاب عمدی مبطلات روزه خودداری نماید. ششم: اعتکاف در مساجد چهارگانه یا در مسجد جامع باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .حرکت، خمیدگی، تکیه دادن در حال قیام غیررکنی, اگر سهوی باشد, اشکال ندارد و درحال قیام رکنی مانند قیام در زمان تکبیرة الاحرام و قیامِ متصل به رکوع چیزی که با قیام منافات دارد مانند خمیدگی وجود سهوی آن, موجب بطلان است و چیزی که با عنوان قیام منافات ندارد مانند حرکت و تکیه دادن وجود سهوی آن, موجب بطلان نمیشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که در نماز به حدی وسواس دارد که موجب بطلان نمازش می شود و فقط در صورتی که نماز را با جماعت بخواند از وسواس راحت می شود باید نماز را با جماعت بخواند و همچنین بنابر احتیاط واجب در صورتی که موجب بطلان نمازش نشود
- [آیت الله سبحانی] احتیاط واجب آن است که روزه دار بخار و دود غلیظ به حلق نرساند و از استعمال دخانیات مطلقا خودداری کند.
- [امام خمینی] اگر مواظبت نکند و غبار یا بخار یا دود و مانند اینها داخل حلق شود،چنانچه یقین داشته که به حلق نمی رسد روزه اش صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] حرف زدن در هنگام خطبه جائز نیست، امام باشد یا مأموم، چنانچه حرف زد مرتکب حرام شده ولی موجب بطلان خطبه ونماز نمیشود.